DOPADY NEKOORDINOVANÉHO ROZVOJE FOTOVOLTAIKY 2. listopadu 2009 Praha, Centrum energetického poradenství PRE Tisková beseda ČSRES.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
XIX. seminář energetiků Regulace v energetice z pohledu EU a ČR seminář Energetiky Malenovice, a. s. a TP Otrokovice, a. s. 21. a 22. ledna 2009, Jelenovská.
Advertisements

Udržitelný rozvoj energetiky
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu. Proč držet bioplyn pod kontrolou?!
Integrace obnovitelných zdrojů do elektrizační soustavy ČR Kulatý stůl AEM,
Rozvoj OZE a jeho dopady Tisková konference ČSRES dne
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Bezpečná integrace OZE do ES ČR
1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Investiční program ČEPS, a.s., do roku 2023
Výstavba a provoz solárních zdrojů elektřiny
Výroba a distribuce elektrické energie
Podporované zdroje energie a ochrana spotřebitelů
Ing. René Neděla poradce předsedkyně Energetický regulační úřad
PRAŽSKÁ ENERGETIKA, a.s. PRE v nové situaci 11. září 2003 Ing. Drahomír Ruta.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Kvalita elektrické energie z pohledu distributora
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Strategické změny v řízení elektrizačních soustav Špindlerův Mlýn Milan Kloubec, ČVUT FEL.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Obnovitelné zdroje energie – jejich využití a budoucnost 4. setkání OHK v Třinci 22. března 2010 Prof. Pavel SANTARIUS, CSc. Technická univerzita Ostrava.
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Bezpečnost dodávek v energetice Problematika obnovitelných zdrojů energie konference Euro Energy – , Mělník Josef Fiřt - ERÚ.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Zákon o podporovaných zdrojích energie
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Ekonomické aspekty fotovoltaiky A5M13FVS-12. Ekonomické hodnocení PV systémů Cena elektřiny vyrobená nějakým systémem (např. fotovoltaickým) se obvykle.
Úpravy Kodexu PS a DS Aktualizace žádostí FVE a VTE Materiál na jednání kulatého stolu dne
0 Jak ovlivňuje členství v EU obchodování s elektřinou v ČR Seminář AEM Praha, 8-9. září 2004 Jan Kanta.
Aktualizace Státní energetické koncepce
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Ocenění elektřiny z KVET, druhotných a obnovitelných zdrojů v souvislosti s otvíráním trhu s elektřinou a plynem Martin Koďousek Energetický regulační.
Ceny a tarify v odvětví elektroenergetiky v roce 2007 Seminář AEM Cenová úroveň elektřiny a služeb pro rok 2007 EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje.
Seminář AEM – SVSE CENY REGULOVANÝCH SLUŽEB V R Předběžné ceny regulovaných činností v elektroenergetice v roce 2009 EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu.
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Zkušenosti se zákonem o podpoře výroby elektřiny z OZE z pohledu provozovatelů OZE Jan Motlík předseda Asociace pro využití obnovitelných zdrojů energie.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
XVIII. seminář energetiků Regulace v energetice; podpora výroby elektřiny z OZE seminář Energetiky Malenovice, a. s. a Tp Otrokovice, a. s. 28. – 30. ledna.
Sekundární legislativa ERÚ a navazující cenová rozhodnutí
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Zkušenosti s regulací cen OZE Stanislav Trávníček.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Pražská energetika, a. s. FUNGOVÁNÍ ENERGETICKÝCH TRHŮ Žofín
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Podpora obnovitelných zdrojů elektřiny
Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie
Transkript prezentace:

DOPADY NEKOORDINOVANÉHO ROZVOJE FOTOVOLTAIKY 2. listopadu 2009 Praha, Centrum energetického poradenství PRE Tisková beseda ČSRES

1 EU I ČESKÁ REPUBLIKA MAJÍ STANOVENY AMBICIÓZNÍ CÍLE V OBLASTI VÝROBY ENERGIE Z OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ …  zvýšení podílu obnovitelných zdrojů energie na celkové hrubé konečné spotřebě energie v EU na 20% do roku 2020  zvýšení podílu energie z obnovitelných zdrojů ve všech druzích dopravy na minimálně 10 % konečné spotřeby energie v dopravě v každém členském státě do roku 2020 Směrnice 2009/28/ES o podpoře využívání energie z obnovitelných zdrojů:  zvýšení podílu obnovitelných zdrojů energie na celkové hrubé konečné spotřebě energie v ČR na 13% do roku 2020 (z 6,1% v roce 2005)  spotřebovaná elektřina vyrobená z obnovitelných zdrojů energie  energie užitá pro vytápění a chlazení vyrobená z obnovitelných zdrojů energie  energie užitá v dopravě vyrobená z obnovitelných zdrojů energie  zvýšení podílu energie z obnovitelných zdrojů ve všech druzích dopravy na minimálně 10 % konečné spotřeby energie v dopravě v ČR do roku 2020 Ze směrnice 2009/28/ES vyplývá pro ČR: Zdroj:směrnice 2009/28/ES

2 … A TRVALE ROSTOUCÍ VÝVOJ PODÍLU VÝROBY ELEKTŘINY Z OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ JE DŮKAZEM, ŽE TENTO OBOR SE V ČR RYCHLE ROZVÍJÍ. [%][%] Zdroj:ERÚ

3 RYCHLE ROZVÍJEJÍCÍ SE ODVĚTVÍ VÝROBY ELEKTŘINY Z OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ … Zdroj:provozovatelé přenosové a distribučních sítí Žádosti na připojení nových zdrojů u jednotlivých energetických subjektů FVE [MW] Ostatní OZE [MW] Celkem OZE [MW] Žádosti na E.ON Distribuce, a.s Žádosti na ČEZ Distribuce, a.s Žádosti na PREdistribuce, a.s.130 Žádosti v distribučních sítích Žádosti na ČEPS, a.s Podané žádosti celkem [MW] Celkové požadavky na připojení nových zdrojů OZE

4 … PŘINÁŠÍ SPOLU S PROBÍHAJÍCÍ OBNOVOU „VELKÉ“ ENERGETIKY PROVOZOVATELŮM SÍTÍ NOVÉ POŽADAVKY NA ROZVOJ SÍTÍ. Zdroj:prezentace EGÚ Brno na semináři EGÚ Brno Oblasti s vyčerpanou nebo omezenou kapacitou pro připojování nových zdrojů do sítí

5 AKTUÁLNĚ SE NEJVĚTŠÍHO ROZMACHU TĚŠÍ VÝROBA ELEKTŘINY Z FOTOVOLTAIKY, … Zdroj:ERÚ Vývoj instalovaného výkonu výroby elektřiny z fotovoltaiky

6 … COŽ DOKLÁDÁ I SAMOTNÁ VÝROBA ELEKTŘINY Z TOHOTO OBNOVITELNÉHO ZDROJE. Nárůst výroby za 1,5 roku je téměř 25x Zdroj:ERÚ

7 FOTOVOLTAIKA ALE NENÍ NEJEFEKTIVNĚJŠÍM ZPŮSOBEM VÝROBY ELEKTŘINY Z OZE … Fotovoltaika Vítr Bioplyn Biomasa Voda 19% 7% 14% 33% 27% Vítr Biomasa Voda 12% 40% 16% 20% 12% Fotovoltaika Bioplyn Předpokládaný podíl výroby elektřiny z OZE v roce 2010 Předpokládaný podíl OZE na tvorbě tarifu pro zákazníky v roce 2010 Zdroj:ERÚ

8 … A JE HLAVNÍM DŮVODEM MEZIROČNÍHO RŮSTU CENY PŘÍSPĚVKU NA OZE A KVET PRO ROK % Vývoj příspěvku placeného zákazníky na podporu OZE a KVET Předpokládaný příspěvek zákazníků na fotovoltaiku v roce 2010 bude cca 3 mld. Kč a každý zákazník zaplatí v ceně za elektřinu částku 163 Kč za MWh na podporu OZE. Zdroj:ERÚ

9 Z DŮVODU NEKOORDINOVANÉHO ROZVOJE FVE BYLI PROVOZOVATELÉ JIŽ NUCENI PŘIJMOUT ŘADU OPATŘENÍ …  Byl zpracován a odsouhlasen metodický pokyn, který stanoví jednotná kriteria pro stanovení volné distribuční kapacity mezi PS/DS a na úrovni transformace 110/22 kV  Byly stanoveny hodnoty připojitelného výkonu v oblastech, kde bylo omezeno připojování OZE (odsouhlaseno omezit připojování zdrojů s instalovaným výkonem od 30 kW výše)

10 … A DALŠÍ OPATŘENÍ SE PŘIPRAVUJÍ.  Připravována novela vyhlášky o připojení:  Zvýšení odpovědnosti investora zdroje za rezervaci kapacity prostřednictvím např.  složení zálohy na připojení prostřednictvím smlouvy o smlouvě budoucí  povinností investora informovat provozovatele sítě o postupu projektu přípravy zdroje  Záměr na „rychlou“ novelu zákona 180/2005 Sb. o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů:  Odstranění limitu maximálního 5% meziročního poklesu výkupní ceny pro nové obnovitelné zdroje uváděné do provozu, pokud návratnost poklesne pod 11 let (zákon garantuje návratnost 15 let)  Stanovení vyhláškou ERÚ (s přihlédnutím k závazkům ČR) akceptovatelné výše instalovaného výkonu výroby elektřiny z jednotlivých typů obnovitelných zdrojů (především vítr a slunce) z pohledu provozovatelnosti sítí

11 A JAKÝ TO VŠE MÁ DOPAD NA PROVOZOVÁNÍ SÍTÍ?  Dopad připojování OZE na podpůrné služby (výroba = spotřeba)  potřebný objem  dostupnost  náklady  Dopady připojování OZE na potřebné investice do sítí  dopad připojování zdrojů na potřebu rozšiřování sítí (obnova již nedávno obnoveného zařízení)  rozsah  časová proveditelnost  náklady  Dopad připojování OZE na provozovatelnost sítí  přetoky přes transformaci do vyšších hladin  provozovatelnost distribučních soustav s ohledem na U/Q  zkratové výkony (nedostatek)  Dopad připojování OZE na velikost a cenu odchylky (souvisí to mimo jiné i s povinností provozovatelů vykupovat elektřinu z OZE na ztráty)  Problémy s financováním na straně provozovatelů sítí Očekávané investiční náklady provozovatelů sítí spojené s již vydanými kladnými stanovisky k připojení OZE jsou cca 25 mld. Kč

12 1. Potřeba stanovit hrubé rozdělení cíle mezi elektřinu, vytápění a chlazení a dopravu  vzájemné ovlivňování podpory u elektřiny a vytápění v návaznosti na biomasu 2. Potřeba stanovit hrubou představu o podílu jednotlivých typů OZE na cílech pro elektřinu  v závislosti na potenciálu jednotlivých typů OZE a minimalizaci dopadů do cen pro zákazníky 3. V návaznosti na očekávanou skladu výroby elektřiny z OZE popsat dopady na sítě a potřebu jejich rozvoje 4. Upravit legislativu pro dosažení stanovených cílů výroby energie z OZE při minimalizaci negativních dopadů na fungování sítí  nejen samotný zákon o podpoře výroby elektřiny z OZE, ale i ostatní navazující zákony (energetický, stavební, …) NÁVRH DALŠÍHO POSTUPU V rámci implementace směrnice 2009/28/ES máme jedinečnou možnost v potřebné rozsahu upravit „všechnu“ legislativu a nastavit vyvážené podmínky

13 ZÁVĚRY  ČSRES bude aktivně podporovat závazek ČR k naplnění stanového cíle podílu výroby elektřiny z OZE  Zdůrazňujeme však, že OZE nejsou alternativou v energetickém mixu ČR, ale pouze doplňkem  V rámci Státní energetické koncepce požadujeme stanovení akceptovatelného podílu jednotlivýchzdrojů na energetickém mixu a to i v OZE, s ohledem na bezpečnost a spolehlivost přenosu a distribuce elektřiny  Upozorňujeme, že Smart Grid ani Smart Metering nevyřeší v konečném důsledku problematiku integrace OZE do elektrizační soustavy ČR  V rámci implementace směrnice 2009/28/ES požadujeme úpravu relevantní legislativy ČR a nastavení vyvážených podmínek v oblasti přenosu a distribuce elektřiny

DOPADY NEKOORDINOVANÉHO ROZVOJE FOTOVOLTAIKY 2. listopadu 2009 Praha, Centrum energetického poradenství PRE Tisková beseda ČSRES