České plynárenství před vstupem do Evropské unie Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jihomoravská plynárenská, a.s.
Advertisements

Soulad připravované legislativy ČR s legislativou EU, další očekávaný vývoj Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. prosinec 2004
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Martin Pecina MBA náměstek ministra © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
České plynárenství a otevření trhu s plynem po vstupu do EU. Ing. Jan Zaplatílek © 2005 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
XV. Seminář energetiků Regulace v EU a v ČR a vliv nové legislativy na ERÚ Jelenovská nad Valašskými Klobouky 19. a Josef FIŘT - ERÚ.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Právní aspekty otevřeného trhu se zemním plynem, otevírání a realita
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Pravidla trhu s plynem v ČR - účastníci trhu s plynem Říčany, červen 2003 Pavel Dočekal, Transgas, a.s.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Říčany, 19. června 2003 Client Logo Copyright © Česká plynárenská unie 2003 Žádná část této prezentace nesmí být rozmnožována nebo kopírována bez výslovného.
Plynová krize - fakta RWE Konzern.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
Privatizace a liberalizace v energetickém průmyslu, ztráty a příležitosti v důlním průmyslu Balatongyörök, 29. duben 2006 Vilmos Holló ředitel majetkové.
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
Barbora Votavová, Vendula Šimanová
Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal.
Novela zákona č. 458/2000 Sb., v oblasti plynárenství
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
Obchod se zemním plynem Výzvy a rizika Vratislav Ludvík.
Eurogas – strategická vize evropského plynárenství a její vazby na ČR Roman Budinský prezident, Česká plynárenská unie III. Gas Business Breakfast, Praha,
Přehled energetické legislativy Ing. Ladislav Havel Ing. Jindřich Mühlhofer Brno © 2005 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Deregulace českého plynárenství referát na mezinárodní konferenci „Deregulace českého plynárenství“ pořádané listopadu 1999 Miroslav Zajíček.
0 Vývoj trhu se zemním plynem v ČR Dr. Ulrich Jobs předseda představenstva, CEO RWE Transgas, a.s. Praha, 9. prosince 2005.
Poskytování služeb na vnitřním trhu EU. Obsah I.Směrnice o službách na vnitřním trhu. II.Způsob implementace v ČR. III.Přínosy zákona o volném pohybu.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v České republice Praha
Ing. Dan Ťok, prezident ČPU Gas Business Breakfast Praha, 9. prosince 2005 Nová role České plynárenské unie na otevřeném trhu s plynem.
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Hodnocení a současné podoby modelu trhu s plynem – vývoj a výsledek, dopad na velké zákazníky Jitka Kafková MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská.
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
Seminář SVSE STAVY NOUZE V ELEKTROENERGETICE - POUČENÍ Z PROBLÉMŮ SOUSTAVY DNE Téma: Pohled Státní energetické inspekce, kontrolní činnost.
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Zákon č. 670/2004 Sb. (Novela zákona č. 458/2000 Sb.) v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Novela energetického zákona – část plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2008 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
8. září 2004AEM Praha1 Regulace v EU a vliv vstupu ČR na činnost ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
RWE Transgas po unbundlingu – pohled na otevírání trhu s plynem Praha 7. září 2006 Milan Kajtman, člen představenstva, CCO RWE Transgas, a.s.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
PROČ SE NÁS NEDOTKLA KRIZE DODÁVEK PLYNU PŘES UKRAJINU
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
Page 1 Energetická závislost EU - Možná řešení - Daniela Štoková.
Trhy s plynem v ČR a EU a předpokládaný vývoj české energetické legislativy z odborného hlediska Ing. Jan Zaplatílek © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Přispívají změny legislativy k lepšímu fungování našeho trhu s plynem? Ing. Oldřich Petržilka prezident České plynárenské unie konference DONE „Fungování.
Nové nastavení regulace v plynárenství
Transkript prezentace:

České plynárenství před vstupem do Evropské unie Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu

Hodnocení ze strany EU – I. Pravidelná zpráva o pokroku České republiky v přípravách na členství v Evropské unii – od vydání posudku v roce 1997 učinila Česká republika v oblasti energetiky značný pokrok co se týká povinných zásob ropy, vnitřního energetického trhu, jaderných otázek a postupného rozvoje administrativní kapacity.

Hodnocení ze strany EU –II. Přístupová smlouva – Česká republika má sjednané přechodné období na vytváření povinných nouzových zásob ropy do a na otevření trhu s plynem do

Reserves in Tcm UK1.2 MEXICO0.8 NIGERIA3.6 ABU DHABI 5.6 QATAR14.4 NETHER.1.7 NORWAY4.0 ALGERIA4.3 CEI46.6 IRAN25.8 VENEZUELA4.2 U.S.A km 4000 km 2000 km

Tuzemská těžba a spotřeba plynu  Česká republika 219 mil. m mil. m 3  Slovensko 173 mil. m mil. m 3  Maďarsko mil. m mil. m 3  Polsko mil. m mil. m 3  Německo mil. m mil. m 3  Rakousko mil. m mil. m 3 Údaje z roku 2000

Uskladňovací kapacity čl. států EU  Rakousko Užit. objem 2,295 BCM (31,6 %)  Belgie Užit. objem 0,675 BCM (4,2 %)  Dánsko Užit. objem 0,810 BCM (17,6 %)  Francie Užit. objem 11,1 BCM (26,2 %)  Finsko Užit. objem 0,0 BCM (0,0 %)  Německo Užit. objem18,556BCM (22,3%)  Řecko Užit. objem0,075BCM (3,8%)  Irsko Užit. objem 0,0 BCM (0,0 %)  Itálie Užit. objem 15,1 BCM (22,0 %)  Lucembursko Užit. objem 0,0 BCM (0,0 %)  Holandsko Užit. objem 2,5 BCM (6,1 %)  Portugalsko Užit. objem 0,0 BCM (0,0 %)  Španělsko Užit. objem 1,0 BCM (5,5 %)  Švédsko Užit. objem 0,0 BCM (0,0 %)  Velká Británie Užit. objem 3,577 BCM (3,7 %)

Uskladňovací kapacita v ČR  Lobodice (1965) 150 mil m 3  Tvrdonice (1973) 450 mil m 3  Štramberk (1983) 420 mil m 3  D.Dunajovice (1988) 700 mil m 3 Háje(1998) 60 mil m 3  D.Bojanovice (2000) 576 mil m 3  Třanovice (2001) 245 mil m 3  Uhřice (2001) 180 mil m 3

Hodnocení českého plynárenství  Legislativa  Privatizace  Ceny plynu  Dovoz plynu

Legislativa 1990 platil zákon č. 67/1960 Sb., o výrobě, rozvodu a využití topných plynů (Plynárenský zákon) a řada prováděcích předpisů. Základním nedostatkem tehdejší legislativy byla skutečnost, že neumožňovala podnikání nových subjektů a nutila fyzické i právnické osoby, které investovaly do rozvodných zařízení, aby je po dokončení předaly do užívání plynárenskému podniku.

Legislativa 1995 Od 1. ledna 1995 platil zákon č. 222/1994 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o Státní energetické inspekci (Energetický zákon), který měl řadu prováděcích předpisů. Umožnil na základě státního souhlasu ve formě autorizace vstoupit do podnikání novým subjektům.

Legislativa 2001 Dne 1. ledna 2001 vstoupil v platnost zákon č. 458/2000 Sb., o podmínkách státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (Energetický zákon) a v průběhu roku i prováděcí předpisy. Kompatibilní s předpisy EU ( v plynárenství Směrnice 98/30/EC), stanovil harmonogram otevírání vnitřního trhu s elektřinou a plynem, vznik Energetického regulačního úřadu

Legislativa 2004 Vstoupí v platnost zákon ……..2004/Sb., kterým se novelizuje zákon č. 458/2000 Sb., o podmínkách státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (Energetický zákon) a v průběhu roku bude novelizována i značná část prováděcích předpisů. Kompatibilní s předpisy novými předpisy EU v oblasti elektroenergetiky a plynárenství ( v plynárenství Směrnice 2003/55/EC), dojde k úplnému otevření vnitřního trhu s elektřinou a plynem, právnímu oddělení distribuce a přepravy od obchodu apod.

Privatizace 1990 privátní subjekty doposud nevznikly, existoval pouze státní podnik Český plynárenský podnik (zahrnoval rozvod a distribuci zemního plynu, tranzitní přepravu zemního plynu, podzemní uskladňování zemního plynu, plnírny propanu - butanu a jejich směsí, stavební výrobu, strojírenskou výrobu související s plynárenstvím, projektovou činnost).

Privatizace vznik plynárenských regionálních distribučních společností (34 % municipalita, 15 % kupovová privatizace, restituční a nadační fondy), později koncentrace akcií do rukou převážně zahraničního kapitálu 1994 – 1996 zcela privatizovány plnírny PB 1998 transformace s.p. ČPP do s.p. Transgas, snaha o zpětné získání majority státu v plynárenských RDS od podniká v plynárenství celá řada dalších subjektů, ale spíše na lokální úrovni

Privatizace I. květen, červen 2001 – transformace s.p. Transgas do a.s. Transgas, původní s.p. působí pod názvem ČPP Transgas 2001 – vyhlášen tendr na podíly FNM v a.s. Transgas a plynárenských RDS dne bylo UV č rozhodnuto, že nabyvatelem podílu FNM v Transgasu a regionálních distribučních společnostech se stává RWE GAS za cenu 4,1 mld. EUR – celý proces dokončen Jednalo se tehdy o jednu z nejúspěšnějších privatizací v historii ČR – byl při ní dosažen historicky nejvyšší výnos z privatizace energetiky ve střední Evropě a největší výnos z privatizace sektoru plynárenství ve všech zemích Evropy za poslední 3 roky 2003 vítězem obchodní veřejné soutěže na 3,01 % podíl FNM v a.s. Transgas se stává RWE Gas

Privatizace II. Procentní podíl akcií prodaných FNM společnosti RWE Gas Transgas, a. s. -96,99 Pražská plynárenská, a. s. - 49,18 Středočeská plynárenská, a. s. - 48,49 Východočeská plynárenská, a. s. - 47,10 Severočeská plynárenská, a. s.- 49,18 Západočeská plynárenská, a. s. - 45,84 Jihočeská plynárenská, a. s. - 46,66 Jihomoravská plynárenská, a. s. - 47,65 Severomoravská plynárenská, a. s. - 40, vítězem obchodní veřejné soutěže na 3,01 % podíl FNM v a.s. Transgas se stává RWE Gas

Ceny plynu 1990 – I. Pro všechny odběratele kategorie domácnosti platily následující ceny: roční spotřeba do 900 m 3 - 1,20 Kčs/m 3 roční spotřeba 901– m 3 - 0,70 Kčs/m ,50Kčs/měs.

Ceny plynu 1990 – II. pro všechny ostatní odběratele platily následující ceny: Roční spotřeba do 900 m 3 - 1,20 Kčs/m 3 do 60 tis. m 3 - 1,53 Kčs/m ,50Kčs/měs. nad 60 tis. m 3 - 1,53 Kčs/m 3

Ceny plynu do  Byly určovány výměrem Ministerstva financí, od na dle zákona č. 222/1994 Sb.základě návrhů MPO. Na rozdíl od roku 1990 již nebyly přímo dotovány státem, v rámci plynárenství však existovaly různé, především křížové, dotace. Docházelo k postupnému odbourávání těchto dotací, rozšíření jednotlivých pásem pro odběratele kategorie domácnosti a uplatňování dvousložkových cen (cena za plyn a za kapacitu) a to včetně rozdílných cen plynu v letním a zimním období.

Ceny plynu od ∎ stanoveny Energetickým regulačním úřadem ∎ od resp v energetických jednotkách ∎ vymezení pevných regulačních období I. období II.období ………. ∎ nastavení pevných forem a parametrů regulace v rámci regulačního období ∎ zohlednění vlivů externích faktorů v průběhu regulačního období

Dovoz plynu 1990 neexistovala diverzifikace zdrojů, zemní plyn byl dovážen monopolně prostřednictvím PZO METALIMEX z tehdejšího SSSR.

Dovoz plynu od 1996 Na základě vyhlášky č. 318/1996 Sb., se stal de facto monopolním dovozcem zemního plynu státní podnik Transgas. Tento dovozce uzavřel v roce 1997 s norským GFU a v roce 1998 s Gazpromem resp. Gazexportem dlouhodobé kontrakty do r resp Česká republika se zavázala, že faktický monopol Transgasu na dovoz zemního plynu zruší nejpozději k datu svého vstupu do Evropské unie a tento závazek je obsažen i v zákoně č. 458/2000 Sb.

Dovoz plynu od  Od ztrácí a. s. Transgas svůj faktický monopol na dovoz plynu  Vzhledem ke skutečnosti, že ještě nebude otevřen vnitřní trh s plynem však nelze počítat s okamžitým výrazným nástupem konkurence v této oblasti  Od dojde k otevření vnitřního trhu s plynem  Lze očekávat nástup konkurence

Závěr I. České plynárenství je na vstup do EU je dobře připraveno! České plynárenství však ještě není plně připraveno na proces otevření vnitřního trhu, který bude v souladu se sjednaným přechodným obdobím zahájen až od

Závěr II. K tomu aby české plynárenství resp. trh s plynem byly dobře připraveny i na proces otevření vnitřního trhu, bude nutné učinit ještě následující kroky: - dokončit předpisovou základnu - dokončit proces nápravy cen - dokončit vybavenost zákazníků a provozovatelů potřebnou měřící technikou a informačními systémy a vypracování podkladů pro stanovení typových diagramů dodávek.

Dokončení předpisové základny - vstup v platnost novelizovaného Energetického zákona - vypracování vyhlášky ERU Pravidla organizování trhu s plynem - vypracování Řádů provozovatele přepravní soustavy, provozovatelů distribučních soustav a podzemních zásobníků plynu

Dokončení procesu nápravy cen  ERU musí stanovovat nejen ceny plynu pro chráněné zákazníky, ale i ceny za přepravu a distribuci (ceny za uskladnění a dodávku oprávněným zákazníkům nebudou regulované)

Děkuji vám za pozornost