ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ V IRSKU 1960-2000 JOHN CORCORAN 3.2Corcor-folie.ppt.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

MARKETING A MANAGEMENT
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
Lisabonská strategie a maďarská politika zaměstnanosti László Kordás 29. duben 2006 Balatongyörök.
Strukturální indikátory vztahující se k Lisabonskému procesu
Politika zaměstnanosti v Pardubickém kraji
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
CzechInvest Koncepce podpory investic
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Moravská asociace podnikatelek a manažerek PODPORA PODNIKÁNÍ JAKO MECHANISMU PRO SOCIÁLNÍ ZAČLENĚNÍ DOPORUČENÍ VZEŠLÁ Z MEZINÁRODNÍHO PARTNERSTVÍ TASE.
Moravskoslezský kraj, Ostrava – Jak dál?. Počet obyvatel Moravskoslezský kraj – dnes (2010) – tis. obyvatel - pokles za posledních 20 let o 40 tis.!
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V PRAZE PROSTŘEDNICTVÍM STRUKTURÁLNÍCH FONDŮ EU PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI HOTEL MODRÁ RŮŽE, RYTÍŘSKÁ, PRAHA.
30. září 2014 Vodňany EVROPSKÁ ÚZEMNÍ SPOLUPRÁCE
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Evropský sociální fond v ČR
Cesta k vyšší životní úrovni obyvatelstva
ČR jako atraktivní lokalita pro umístění centra sdílených služeb Petr Pospíšil| ředitel Divize Investic
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Makroekonomická predikce (leden 2010) a dlouhodobý scénář
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
1 VŠFS KSM MEI Společný rozpočet EU Společný rozpočet EU Osnova: 1. Obecná charakteristika společného rozpočtu EU 2. Příjmy společného rozpočtu.
Společenská odpovědnost organizací
Martin Říman ministr průmyslu a obchodu 1. ročník konference STROJÍRENSTVÍ OSTRAVA 2007 VÝVOJ, LIDÉ, PŘÍLEŽITOSTI.
Ruská federace x WTO a OECD
Operační program Podnikání a inovace (OPPI) Vladimír Kebo, Sněm RVŠ 22.listopadu 2007.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Více služeb pro české exportéry © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ministerstva Zprostředkující agentury Poskytovatelé vzdělávání a kvalifikace Podnikání, obchod a zaměstnanost Forfás FÁS Skillnets Enterprise Ireland IDA.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Důvody vstupu na zahraniční trhy
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Podpora projektům EU SF aneb kvalitní podpora pro kvalitní projekty Ing. Jan Knyttl
Regionální politika v České republice a Evropské unii 6 Nástroje regionální politiky v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Praha, 6. května 2010 © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Individuální projekty MZ Globální granty Porada hlavních sester ČR Lékařský dům.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
Mezinárodní seminář: Kvalifikovaná pracovní síla jako zdroj konkurenceschopnosti České republiky Vytvoření konkurenceschopného pracovního trhu.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
MONDRAGON Cooperative Corporation (MCC) Příklad z dobré praxe - Best practice Červen 2015.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna
Příliv investic do České republiky
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ V IRSKU JOHN CORCORAN 3.2Corcor-folie.ppt

TÉMATA DISKUSE POTENCIÁLNÍ MODEL ROZVOJE RŮST V IRSKU DŮVODY RŮSTU ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ REGIONÁLNÍ ROZVOJ BUDOUCNOST

Míry růstu HDP mírný průměrný růst během 80. let v průměru 5% p.a. oproti růstu EU 2.7% v průměru 9.3% oproti růstu EU 2.7% Míry růstu HDP HDP na osobu v roce 1999 = 111% průměru EU (60% po připojení k EU v roce 1973)

Indikátory vývoje Počet zaměstnaných mil ,7 mil. Míra nezaměstnanosti % ,7% HDP Irska na osobu jako procento HDP EUna osobu % %

Otevřená ekonomika Struktura exportu a importu - přes 160% HDP Export (99) - 58mld IEP Import (99)- 49mld IEP

Důvody úspěchu Nabídka pracovních příležitostí Konkurenceschopnost/ Podnikatelská politika Makroekonomická opatření Strukturální a kohezní fondy Sociální partnerství Angažovanost vlády

POLITIKA PRACOVNÍCH SIL, 1965 Předpověď změn, které se s nejvyšší pravděpodobností objeví na trhu práce na straně poptávky a nabídky Opatření pro kvalifikaci a rekvalifikaci pracovní síly Prospěch ze schématu vyplácení nadbytečných zaměstnanců Dostupnost finanční pomoci pro zaměstnance, kteří se kvůli pracovní příležitosti museli přestěhovat Další rozvoj Veřejných služeb zaměstnanosti.

Rozvoj vzdělávacího systému Postupný a navázaný na podnikání

Předpovědi pracovní síly Rozpoznání důležitosti lidských zdrojů v procesu rozvoje Jeden přístup k plánování prospěchu ze vzdělávání a kvalifikace Mechanismus zlepšování komunikace mezi vzdělávacími autoritami a trhem práce Základ pro investice do specifických oblastí vzdělávacího systému

Nová institucionální opatření v roce 1993 Ministerstvo podnikání, obchodu a zaměstnanosti agentura Forfas Agentura průmyslového rozvoje (IDA) Agentura Enterprise Ireland Agentura FÁS Expertní skupina zaměřená na potřeby budoucích dovedností

Funkce FÁS poskytovat kvalifikaci a rekvalifikaci a pomáhat při kvalifikaci druhým poskytovat schémata zaměstnanosti a pomáhat druhým při jejich poskytování pomoci pracovníkům při získávání pracovních míst v zemi pomoci získávat pracovní zkušenosti

Funkce FÁS nabízet odpovídající služby těm, kteří práci hledají a těm, kteří ji nabízejí poskytovat poradenství a informace ohledně výběru povolání pomoc komunitním skupinám a družstvům při zakládání podniků pomoc těm, kteří chtějí získat zaměstnání v jiné členské zemi EU poskytovat inforamce a předpovědi o trhu práce

Expertní skupina na stanovení budoucích potřebných dovedností Řízena agenturami FORFAS, FAS a Úřadem vyššího vzdělávání Plánování pracovních míst dle zjištěné míry růstu sledovaných průmyslových odvětví

KONFERENCE EU V LISABONU, BŘEZEN 2000 NOVÝ STRATEGICKÝ CÍL Stát se nejvíce konkurenceschopnou ekonomikou s nejvíce dynamickou základnou znalostí na světě, dosáhnout trvalého ekonomického růstu s větším počtem lepších pracovních míst a větší sociální soudržností

EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND Článek 125 Římské smlouvy z roku 1958 ohledně zlepšení pracovních příležitostí zaměstnanců na Společném trhu, a tímto také přispění k růstu životního standardu Jednotný trh, 1986 Reforma fondu Přeorientování irských vzdělávacích programů Operačně programový přístup Nemohli jsme získat vysoce kvalifikovanou pracovní sílu bez asistence EU

Průmyslová/ Podnikatelská politika Exportně zaměřená ekonomika - obchod generuje 160% HNP Důraz na konkurenceschopnost exportní základny ekonomiky Efektivní zahraniční přímé investice vyplývající z těchto faktorů: výhodná centrální pozice mezi Evropou a globální ekonomikou výhodné obchodní prostředí nízké, ale transparentní daňové zatížení přizpůsobivá/ flexibilní nabídka práce důraz na obory s vyšší přidanou hodnotou – ITC, software a farmaceutický průmysl agentura průmyslového rozvoje aktivně vyhledává právě takové mobilní obory průmyslu nepodporovat upadající průmysl omezené grantové příspěvky na pracovní místo Obnovený přístup k původnímu průmyslu

Sociální partnerství založeno na dobře zvolené ekonomické a sociální analýze začalo v roce 1988 za velmi špatných ekonomických podmínek struktura podporující pokrok v posl. době poznává důležitost všech aktérů poznává potřebu konsensu - v dobrém i ve zlém podporováno všemi velkými pol. stranami

REGIONÁLNÍ ROZDĚLENÍ PRACOVNÍCH MÍST 50% nově vytvořených pracovních míst najdeme v příhraničí, ve středním a západním regionu země cestování za prací z regionů, nerozšiřování z Dublinu regionální centra se stávají autoritami partnerství s místními zájmy v širším regionálním rozvoji jsme blíže tam, kde chceme dosáhnout konkrétní výsledky

PARTNERSTVÍ NA REGIONÁLNÍ ÚROVNI PODPOROVAT VÝZKUM A VÝVOJ V RÁMCI VYSOKÝCH ŠKOL NABÍZET UNIVERZITY MEZINÁRODNĚ PŘILÁKAT NOVÉ ESR INSTITUCE PROVÁDĚT VÝZKUM ZALOŽENÝ NA DOTACÍCH Z VĚDNÍCH OBORŮ OVLIVNIT FIRMY, ABY SE VÍCE SOUSTŘEDILY NA VÝZKUM A VÝVOJ POMOCI ROZVINOUT NOVÉ KVALIFIKACE A TECHNOLOGIE

Výzvy Dlouhodobě udržitelný rozvoj vnější rizika udržení konkurenceschopnosti v kontextu EMU schopnost přitáhnout přímé zahraniční investice specializace na high tech Deficity infrastruktury byty transport/telekomunikační služby Domácí poptávka - důvěra spotřebitele Regionalizace a otázky životního prostředí

ZPOMALENÍ SEKTORU INFORMAČNÍCH A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ pomalý růst ekonomik USA a Evropy zejména v technologickém sektoru způsobil ztráty pracovních míst po celém světě v tomto sektoru ztráty pracovních míst v multinárodních technologických firrmách v Irsku byly relativně malé v porovnání s těmi v USA v posledních 5 letech jsme se výrazně posunuli od základních montážních linek a výrob na vyšší úrověň aktivit existující a nové multinárodní technologiské firmy vytvářejí pracovní místa

ZPOMALENÍ SEKTORU INFORMAČNÍCH A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ podle očekávání dosáhne ICT sektor reálný růst zhruba za 1 rok Agentura průmyslového rozvoje pracuje s mnoha firmami aby zjistila, jaké nové aktivity a výrobky mohou být představeny zkušenost prokázala, že ti, kteří ztratili pracovní místo v technologické firmě, dostávají nabídky pracovních míst od dalších společností pokles technologického sektoru nemá vliv na další multinárodní společnosti v jiných sektorech zdravotnictví, zdravotnické potřeby a farmaceutický sektor jsou velmi silné, nadále rostou a jsou očekávány další investice do těchto sektorů

Úroveň, při které vzdělávací systém odpovídá potřebám konkurenceschopné ekonomiky (žebříček zemí)* * IMD ročenka světové konkurenceschopnosti 1999

Mix politiky trhu práce historicky velké zásahy do trhu práce - kvalifikace, pracovní zkušenost, pobídky vliv strategie zaměstnanosti EU lepší ukazatele pro pobídky hledání práce rychlá reakce vlády na specifické potřeby dovedností postupné reformy rozpočtu a sociální péče nově i důraz na vnitřní migraci založenou na znalostech výstup: politika trhu práce převádí boom do strukturálních otázek rozvoje trhu práce

Další důležité faktory Makroekonomické řízení Členství v EU Investice do výzkumu a vývoje Daňová reforma Reforma veřejné správy

Podíl odvětví na HDP 53% Služby 42% Průmysl 5% Zem. 46% 29% 25%

Růst zaměstnanosti 1.180m 1671m Průměrný roční růst během posledních 4 let – 5% ročně. Zásadní růst od konce r. 93 – do konce r. 99 : 500,000 - cca 42% nárůst

Nezaměstnanost Nezaměstnanost poklesla z 220,000 (16%) v r na 74,000 (4.3%) v r Dlouhodobá nezaměstnanost se snížila z 129,000 (8.9%) v r. ‘94 na 27,000 (1.6%) v r Nezaměstnanost mládeže poklesla ze 72,000 na 24,000 % Mládež

Dosažené vzdělání pracovní síly % pracovní síly ve věku 20-65