Dvě důležité strategie 24. črvna 2004 Jaroslava Barbara Sporková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

MARKETING A MANAGEMENT
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Národní souvislosti Ing. arch. Iva Svobodová Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
LUKÁŠ MELNIČÁK FINANCE A MARKETING VE VYSOKÉM ŠKOLSTVÍ.
CzechInvest Koncepce podpory investic
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
„Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech“
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Společenská odpovědnost organizací
PROJEKT INNONET Seminář Inovační potenciál ČR Praha,
Inovace 2003 Národní inovační strategie Jaroslava Barbara Sporková.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Podpora inovací ve firmách.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Národní inovační politika ČR na léta 2005–2010 F. Hronek, sekretariát Rady pro výzkum a vývoj Seminář „Inovační potenciál ČR a program EUREKA“
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační strategie Manfred Hellmich Inovace 2006 Praha 5. prosince 2006.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Národní inovační strategie Jaroslava Barbara Sporková.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Kongres 2006 Pardubice Poradenské služby v evropských souvislostech Ing. Zuzana Freibergová Národní vzdělávací fond Národní informační středisko pro poradenství.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Filozofická hlediska inovací Inovace, evoluce a civilizace Oldřich Syrovátka Katedra společenských věd FM VŠE.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
1 Podpora inovací v českém a slovenském průmyslu, role AIP ČR K. Šperlink Brno, září 2008.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Mládež v pohybu – iniciativa strategie Evropa 2020.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
2. Seminář krajských S3 manažerů Praha, 26. června 2013.
Universitas semper reformanda? České reformní pokusy v evropských souvislostech Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
Koncepce účinnější podpory umění Ministerstvo kultury 4. dubna 2007 Marta Smolíková.
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
Regionální politika EU v období
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Rozvoj inovací v EU.
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Transkript prezentace:

Dvě důležité strategie 24. črvna 2004 Jaroslava Barbara Sporková

21. století?

21. století Změna paradigmatu Od industriální společnosti ke znalostní a inovační společnosti

LISABONSKÝ PROCES Evropská rada Státy EU se stanou do roku 2010 nejkonkurenceschopnější a nejdynamičtější znalostní ekonomikou, schopnou udržitelného růstu s více a s lepšími pracovními místy a s více posílenou sociální soudržností.

Lisabonský summit – 2000 /1 Informační společnost Vytváření evropského prostoru výzkumu a inovací Vytváření příznivého prostředí pro zakládání a rozvoj inovativních podniků, zejména malých a středních

Lisabonský summit – 2000 /2 Ekonomické reformy pro dobudování a plně funkční vnitřní trh Koordinace makroekonomických politik Vzdělávání a odborná příprava pro život a práci ve znalostní společnosti Více a lepších pracovních míst pro Evropu, aktivní politika zaměstnanosti

Summit v Bruselu – 2003 Přizvání kandidátských zemí (mimo acquis) ČR – usnesení vlády č. 282 ze dne 19. března Stanovení priorit na rok 2003 Koordinace makroekonomických politik Koordinace makroekonomických politik Politika zaměstnanosti Politika zaměstnanosti Vzdělávání Vzdělávání Věda a výzkum Věda a výzkum

Česká republika Strategie rozvoje lidských zdrojů rlz.vlada.cz rlz.vlada.cz Usnesení vlády ČR č. 210 ze dne 3. března 2003

Strategie rozvoje lidských zdrojů pro ČR Základní cíle Strategie Nastolit celoživotní učení jako běžnou praxi. Připravit lidské zdroje v ČR na výzvy, které přináší znalostní společnost, globální ekonomika a blížící se členství v Evropské unii. Zvýšit mezinárodní konkurenceschopnost české ekonomiky a její přitažlivost pro investory. Zvýšit zaměstnatelnost pracovních sil a tím pozitivně ovlivnit zaměstnanost. Zlepšit využívání omezených zdrojů a mobilizaci nutných prostředků pro vzdělávání a rozvoj lidských zdrojů.

Strategie rozvoje lidských zdrojů Globální a domácí výzvy Vývoj k informační a znalostní společnosti Vývoj k informační a znalostní společnosti Globální ekonomika a konkurence Globální ekonomika a konkurence Efektivní členství v Evropské unii Efektivní členství v Evropské unii Společenské uplatnění - zaměstnatelnost a zaměstnanost Společenské uplatnění - zaměstnatelnost a zaměstnanost Česká generační výzva Česká generační výzva

Strategie rozvoje lidských zdrojů Globální a domácí výzvy /2 Demografická výzva Demografická výzva Hospodaření s talenty Hospodaření s talenty Regionální výzvy Regionální výzvy Výzvy udržitelného rozvoje Výzvy udržitelného rozvoje Optimální využívání omezených zdrojů: investování do RLZ Optimální využívání omezených zdrojů: investování do RLZ

Strategie rozvoje lidských zdrojů Základní společné znalosti, dovednosti a hodnoty Informační gramotnost Informační gramotnost Občanská gramotnost Ekonomická gramotnost Gramotnost pro udržitelnost rozvoje Jazyková gramotnost

S trategie rozvoje lidských zdrojů Specifické oblasti strategie Celoživotní učení Celoživotní učení Vzdělávání dětí a mládeže Terciární vzdělávání a věda Další vzdělávání Čeští manažeři a podnikatelé Podnikové strategie RLZ – zaměstnanci pro konkurenceschopné organizace Odborné profese pro tržní ekonomiku Lidské zdroje ve veřejném sektoru

Cesta k realizaci Strategie rozvoje lidských zdrojů Rada vlády pro rozvoj lidských zdrojů Krajské rady pro rozvoj lidských zdrojů Program realizace Strategie RLZ Novela kompetenčního zákona Novela kompetenčního zákona Zákon o celoživotním vzdělávání Informační a komunikační systém

Česká republika Národní inovační strategie Usnesení vlády č. 270/2004 rlz.vlada.czÚkoly: Zpracovat Národní politiku inovací a návrh legislativních opatření (věcného záměru zákona) a návrh legislativních opatření (věcného záměru zákona)

Hlavní strategický záměr dokumentu Inovace, jako nedílná součást ekonomiky založené na znalostech, musí dovést zemi k prosperitě a zajištění udržitelného hospodářského růstu

Národní inovační strategie (definice Evropské komise) „ Inovace je obnova a rozšíření škály výrobků a služeb a s nimi spojených trhů, vytvoření nových metod výroby, dodávek a distribuce zavedení změn řízení, organizace práce, pracovních podmínek a kvalifikace pracovní síly.“

Sjednocení odborných pojmů  Inovační firma  Inovační podnikání  Offsetové programy  Průmyslový svazek (cluster)  Předstartovní financování  Spin-off firma  Transfer technologií  Vědeckotechnický park

Inovace a EU A.Lisabonský proces – vytváření: Evropského prostoru výzkumu a inovací Evropského prostoru výzkumu a inovací Příznivého prostředí pro zakládání inovativních podniků, zejména malých a středních Příznivého prostředí pro zakládání inovativních podniků, zejména malých a středních

Inovace a EU B.Doporučení EK (příklady) Význam politické intervence Spolupráce VŠ a výzkumných institucí s průmyslem Zakládání nových technologicky orientovaných podniků Zakládání vývojových (spin-off) společností

Inovace a EU Financování inovací – výcvik investičních analytiků, přátelská průmyslová politika Rozvoj všech přímých i nepřímých forem konzultací se zaměstnanci Vytváření daňových pobídek, které podpoří dodatečné podnikové investice do inovací

Inovační systém Řídící složky Vzdělávací Finance systém systémInovačnípodnikání

Subjekty inovačního podnikání Orgány státní správy a samosprávy Profesní komory Banky Svazy, agentury, sdružení a nadace Pracoviště V+V Zahraniční agentury a organizace Podnikatelské subjekty Zákazníci, klienti

Hodnocení inovačního prostředí v České republice Silné stránky Slabé stránky

Silné stránky ČR Silné stránky ČR Tradice průmyslové výroby a tradiční inovační potenciál pracovníků Technologie a zavádět inovativní výrobky do výrobního sortimentu Probouzející se zájem vysokých škol o spolupráci s domácím průmyslem Rozvoj fungující sítě vědeckotechnických parků

Silné stránky Silné stránky Vládou podporované programy (Záruka, Kredit, Start, Trh, Kooperace, Speciál, Marketing, Design, Poradanství, Regenerace) Zájem odborné veřejnosti o problematiku inovací (např. X. ročník Inovace 2003, The First Tuesday – Brno) Deklarovaný zájem vlády ČR

Slabé stránky  Malá podpora inovativního podnikání státními institucemi Malý počet inovativních firem Malá podpora vzniku spin-off firem Nízký počet studentů na technických a přírodovědných školách

Slabé stránky  Malý důraz na patenty Neuspokojivá praxe v oblasti převodu výsledků výzkumu do praxe Malý objem rizikového kapitálu Neexistence zákona o inovacích Neexistence fungující institucionální základny inovací slabá inovační infrastruktura

Systémové nedostatky inovačního procesu Financování výzkumu, vývoje a inovační činnosti Podíl HDP Podíl HDP Poměr financování základního a aplikovaného výzkumu Poměr financování základního a aplikovaného výzkumu Slabá poptávka po výsledcích výzkumných řešení Slabá poptávka po výsledcích výzkumných řešení Nevyužití nepřímých nástrojů podpory – daňové úlevy Nevyužití nepřímých nástrojů podpory – daňové úlevy

Systémové nedostatky inovačního procesu - 2 Politický rámec pro inovační aktivity Komunikace mezi výzkumnou a podnikatelskou oblastí Jiná kultura, jazyk Jiná kultura, jazyk Chybí kompetentní a specializovaná agentura pro transfer technologií Chybí kompetentní a specializovaná agentura pro transfer technologií

Nástroje přímé LegislativníFinančníOrganizačníPolitické Metody a postupy Rozvíjení inovační kultury Rozvíjení inovační kultury Komunikace s veřejností a s médii Komunikace s veřejností a s médii Organizační aspekty, spolupráce výzkumu a podnikové sféry Organizační aspekty, spolupráce výzkumu a podnikové sféry Efektivní využívání V+V k inovacím Efektivní využívání V+V k inovacím Podpora inovací Podpora inovací

Nástroje nepřímé Vnitřní vlivy Inovační infrastruktura Inovační infrastruktura Personální a technické aspekty Personální a technické aspekty Vnější vlivy Mezinárodní spolupráce Mezinárodní spolupráce

Návrh opatření NIS Zpracovat Národní politiku inovací Provést legislativní inventuru v oblasti inovací- zákon o inovacích Snižovat byrokratickou zátěž a náklady nutné k zakládání podniku i k podnikání obecně, zejména v oblasti V+V a inovací

Znalostní ekonomika Šance pro Českou republiku

Děkuji za pozornost