Elektrotechnický a Energetický sektor v České republice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 Vliv ekonomické krize na spotřebu energie a na energetické trhy Ing. Ladislav Pelcl, VUPEK-ECONOMY, s.r.o. Hornická společnost podkrušnohorské oblasti.
Advertisements

Automobilový průmysl ČR v roce 2013 Základní údaje a fakta
Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
Trendy finančních produktů ČLFA
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
Veronika Flíčková KS Česká Lípa 2.ročník
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
European Commission Enterprise and Industry Evropské rámcové programy – podpora inovací a rozvoje MSP Ing. Václav Suchý, CSc. Technologické centrum AV.
Průmysl. O čem tato lekce bude: o průmyslu obecně, o koeficientu průmyslu, o ukazatelích charakterizujících průmysl.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Ekonomika České Republiky Ing. Vojtěch Jindra
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
1 ČLFA se představuje ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  48 členů  cíle prosazovat prostředí vhodné pro finanční produkty (právní, ekonomické)
Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha,
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Konkurenceschopnost ČR v rámci středoevropského regionu SpeedChain 13/11/2013 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti.
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Českomoravská elektrotechnická asociace partner Veletrhy Brno a.s. MSV 2009 Českomoravská elektrotechnická asociace, odborný garant MSV 2009 a spolupořadatel.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Pozice průmyslových spotřebitelů v globální konkurenci, vývoj cen Karel Šimeček, Seminář SVSE 15/05/08.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu EXPORTNÍ STRATEGIE EXPORTNÍ STRATEGIE Exportní konference
Světové hospodářství.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Martin Říman ministr průmyslu a obchodu 1. ročník konference STROJÍRENSTVÍ OSTRAVA 2007 VÝVOJ, LIDÉ, PŘÍLEŽITOSTI.
Aktualizace Státní energetické koncepce
Ruská federace x WTO a OECD
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Více služeb pro české exportéry © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 EKONOMICKÉ ÚDAJE ZA ROK 2010 produkce, obchod, zaměstnanost Při příležitosti souběžné.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
Význam sektoru obchodu v české ekonomice
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Ing. Jaromír BERÁNEK MAKROEKONOMICKÉ SOUVISLOSTI V CESTOVNÍM RUCHU.
Ing. Jan Mládek, CSc. Ministr Vývoj české ekonomiky 11.
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Praha, 6. května 2010 © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Perspektivy mzdové konvergence mezi ČR a EU v širší národohospodářské perspektivě Seminář Friedrich Ebert Stiftung a ČMKOS 6. duben 2016 Aleš Chmelař,
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Český průmysl a stavebnictví v první polovině roku 2010 Tisková konference
© Berman Group. Klastry Co je to a má cenu se jimi zabývat? Petr Adámek Berman Group.
Uhelný průmysl v Evropě nová publikace EURACOAL Dr. Renata Eisenvortová Manažer evropských záležitostí Czech Coal a.s. Člen výkonného výboru EURACOAL Těžební.
Společné a koordinované politiky EU
Teritoriální setkání Island (ICC, )
STRATEGIE VYUŽÍVÁNÍ DOMÁCÍCH ZDROJŮ BIOMASY
Petr Gapko Hlavní ekonom GE Money Bank, a.s.
Transkript prezentace:

Elektrotechnický a Energetický sektor v České republice

Elektrotechnický průmysl v ČR Vývoj elektrotechnického sektoru v ČR a Evropské Unii sledujeme na základě oddílů dle evropské klasifikace ekonomických činností NACE CZ NACE 26: VÝROBA POČÍTAČŮ, ELEKTRONICKÝCH A OPTICKÝCH PŘÍSTROJŮ A ZAŘÍZENÍ CZ NACE 27: VÝROBA ELEKTRONICKÝCH ZAŘÍZENÍ Transfer technologií Zmírnění dopadů hospodářské krize Zaměstnanost ZAHRANIČNÍ PŘÍMÉ INVESTICE Výrobky vysoké a středně náročné technologie Vysoká přidaná hodnota PRIORITNÍ ODVĚTVÍ Zranitelný, i přes ztrátu pracovních míst, stabilně roste Z celkového objemu zakázek tvoří zahraniční 78 %, respektive 76 % ORIENTACE NA EU

Elektrotechnický průmysl v ČR / CZ NACE 26 Podíl na tržbách v rámci zpracovatelského průmyslu klesl na 6,9 % Objem nových zakázek meziročně poklesl (0,8 % z ČR a 8,7 % ze zahraničí) Propad tržeb o 13,5 %, vlivem úspor spotřebitelů Pokles účetní přidané hodnoty, po výrazném růstu v roce 2010, o 39,4 % Výroba počítačů nejvýznamnější segment Výroba spotřební elektroniky výrazný segment, poloviční propad oproti roku 2010 Výroba komunikačních zařízení významný nárůst oproti roku 2010

Elektrotechnický průmysl v ČR / CZ NACE 26 Zahraniční obchod ASIE ČR EU Celkový vývoz činil v roce 2011 473, 2 mld. Kč, ž čehož přes 83 % do států EU. Podíl Asie na dovozu je více než 67 %.

Elektrotechnický průmysl v ČR / CZ NACE 26 Perspektivy v odvětví Elektrotechnický sektor v ČR & EU Růstový potenciál Citlivost vůči hospodářské krizi Propad výroby, tržeb, zaměstnanosti Nutné investice do vědeckotechnického výzkumu a vývoje, motivovat zahraniční i domácí firmy k investicím s vyšší přidanou hodnotou a umožnit posun v rámci hodnotových řetězců směrem k výrobám s vyšší přidanou hodnotou. TRENDY: Trh se zpožděním kopíruje trhy západní Silně ovlivněno makroekonomickými ukazateli v regionálním kontextu (HDP, míra nezaměstnanosti, kupní síla…) Např.: Pokles produkce zařízení na solární výrobu elektřiny Změna na trhu s počítačinárůst v oblasti tabletů a chytrých telefonů

Elektrotechnický průmysl v ČR / CZ NACE 27 Podíl na tržbách v rámci zpracovatelského průmyslu klesl na 5,8 % Počet zaměstnanců stoupl o 0,8 % oproti roku 2010, růst účetní přidané hodnoty, růst tržeb v roce 2011 o 10, 4 % Průmyslová produkce se meziročně zvýšila o 6,9 %, z toho výroba elektrických zařízení vzrostla o 10 ,5 % 98,5 % tvoří malé podniky do 50 zaměstnanců, 72 % obratu spadá pod zahraniční společnosti Výroba elektrických motorů a související produkty Nejvýznamnější segment Výroba optických a elektrických kabelů a dalších elektroinstalačních zařízení Růst téměř o 1 % oproti roku 2010, navázané na stavebnictví Ostatní elektrická zařízení Výrazný segment, který však zaznamenal pokles z 13,4 % oproti roku 2010

Elektrotechnický průmysl v ČR / CZ NACE 27 Zahraniční obchod Celkový obrat zahraničního obchodu v roce 2010 činil 428,3 mld. Kč, kdy největší vývoz a dovoz má skupina výroba elektrických motorů a souvisejících zařízení

Elektrotechnický průmysl v ČR / CZ NACE 27 Perspektivy v odvětví VELMI SILNÝ RŮSTOVÝ POTENCIÁL (KNOW-HOW A DODÁVKY TECHNOLOGIÍ PRO ENERGETIKU) SILNÁ KONKURENCE TLAČÍ NA STÁLÉ INOVACE, ZEEFEKTIVNĚNÍ VÝROBNÍCH PROCESŮ A CENY PODÍL SEKTORU NA ZAHRANIČNÍCH INVESTICÍCH 10,85 % A 22 % PRACOVNÍCH MÍST URČUJÍCÍM PRO VÝVOJ JE DOSTATEK KVALIFIKOVANÉ PRACOVNÍ SÍLY A VELIKOST INVESTIC DO NOVÝCH TECHNOLOGIÍ VÝROBY ZAJIŠŤOVÁNÍ SUBDODÁVEK PRO DRUHÉ  VÝVOZ VÝROBKŮ S VYSOKOU PŘIDANOU HODNOTOU, ŠPIČKOVÝCH TECHNOLOGIÍ A KOMPLEXNÍCH CELKŮ

Elektrotechnický průmysl v ČR Perspektivy v odvětví POZICE VÝROBNY Siemens elektromotory s.r.o., ABB s.r.o., Miele technika s.r.o., Andrew telecommunications s.r.o., Foxconn CZ CZECH TOP 100: Foxconn CZ s.r.o., SIEMENS s.r.o., Panasonic, ABB s.r.o., WITTE Nejdek s.r.o. INVESTICE DO TECHNOLOGIÍ V Brně je druhé největší vývojové a technologické centrum společnosti FEI Company Mezi hlavní investory v oblasti výzkumu a vývoje patří: AMI Semiconductors, Behr, Bosch, Continental Teves, Flextronics, Honeywell, Ricardo, Rockwell Automation VLASTNÍ POTENCIÁL Meomed s.r.o.: výrobce zdravotnického zařízení Meopta s.r.o.: celosvětový výrobce optických, optomechanických a optoelektronických systémů Společnost SEV Litovel je největším evropským výrobcem gramofonů v kvalitě hi-fi, letos zvýší produkci meziročně o 28 % INVESTICE DO VaV Zdrojem financování hl. soukromé zdroje (33,2 mld. Kč v roce 2011, došlo k poklesu zastoupení domácích podnikatelských zdrojů) Z hlediska výdajů na VaV a jejich podílů na HDP jsme pod průměrem EU 27

Elektrotechnický průmysl: ČR vs. zahraničí Podíl na světovém trhu více než 2% Obecně nejlepší pozice na německém trhu Česká republika se na světovém trhu prosadila s 15 komoditami Díky obchodním vazbám na zahraniční země: Osvětlovací přístroje, stěrače a další komponenty pro dopravní průmysl Čtvrtinový podíl na Německém trhu v letech 2007-2011 7% podíl na světovém trhu Vlastní potenciál: Optická zařízení&mikroskopy podíl na světovém trhu 12,6 % Podíl hlavně v zemích BRIC Přístroje pro záznam a reprodukci zvuku podíl na světovém trhu 4,6 % Radiolokační přístrojeTamara Sofistikované obory Náročné na kvalifikovanou pracovní sílu: Spotřební elektronika: monitory (objem čs. vývozu 3 mld. USD) Elektrické motory, baterie, optické a elektrické kabely, akumulátory

Energetický průmysl v ČR Reakce na globální trendy – odstup od jádra? 29 států světa 435 jaderných elektráren 13,5 % světové elektřiny Plánovaná výstavba dalších 167 reaktorů

Energetický průmysl v ČR Nezávislá energetická komise II - doporučení JADERNÁ ENERGETIKA Provozovat, modernizovat, rozvíjet Vzhledem k OZE v Německu, snižování podílu uhlí na mixu UHLÍ Maximalizovat účinnost Závazek o snižování emisí, udržet však schopnost těžby, technologie a know how OZE Společná politika EU: 2020 16 % energie z OZE Podpora OZE formou slučitelnou s tržními principy TEPLÁRENSTVÍ Vícepalivové systémy využívající uhlí a plyn s možností doplnění o biomasu či komunální odpad Obecní a regionální úroveň ENERGETICKÉ SÍTĚ Rozvíjet a integrovat do systému EU Intenzivnější využívání decentralizovaných zdrojů-rozvoj inteligentních sítí TRENDY Jednotný energetický trh (IEM) Integrace do evropské energetiky Závazek do 2020 13 % energie z OZE Zvyšování spotřeby elektřiny + energetická náročnost HDP Legislativa

Energetický průmysl v ČR Trendy Energetická náročnost HDP Struktura prvotních energetických zdrojů v ČR

Děkuji Vám za pozornost JUDr. Michal Nedělka michal.nedelka@czechtrade.cz