K ČEMU SLOUŽÍ EVROPSKÁ RADA ZAMĚSTNANCŮ? PRÁVNÍ RÁMEC.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropské rady zaměstnanců v českém právu. Transpozice směrnice  Transpozice směrnice o evropských radách zaměstnanců (ERZ) do českého pracovního práva.
Advertisements

NOVÁ MATURITA Stručná informace o průběhu a přípravě.
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
PRŮZKUM NA TÉMA: „Dopady finanční krize“ eficia .
Dohled nad zadáváním veřejných zakázek v České republice
Kroky k založení ERZ v kostce. Organizační příprava  informovat svůj odborový svaz o úmyslu založit evropskou radu zaměstnanců;  zjistit, zda podnik.
TEORIE ROZHODOVÁNÍ A TEORIE HER
EVROPSKÝ FOND REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Nová směrnice o energetické účinnosti
Rozhodovací matice.
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
Mediační kancelář Mgr. Andrea Vedralová
Historie Od roku 1946 jedinými zástupci zaměstnanců - odbory Zákon 144/1946 Sb. o jednotné odborové organizaci –§1 – název ROH Po roce 1989 Zachování principu.
Dozorčí rady pracovišť AV ČR z pohledu právního setkání předsedů a místopředsedů DR 25. dubna 2007.
AUTORSKÝ ZÁKON A ZPŘÍSTUPŇOVÁNÍ DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kárná odpovědnost advokátů a advokátních koncipientů
1 Sdružení řemesel a malých podniků ve stavebnictví (CAPEB) FINANCOVÁNÍ SOCIÁLNÍHO DIALOGU Leden 2008 Seminář o sociálním dialogu 15. únor 2008 (na projektu.
Chci ovlivnit rozhodování EU… Seminář v Evropském domě František Čakrt, Parlamentní institut Národní parlamenty v rozhodovacím procesu EU Úvod Co přinesla.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
Návrh směrnice Organizační změny a optimalizace systemizace Rozpory po projednání s OO.
Business Intelligence
Kdo chce být milionářem ?
Novela zákona č. 38/1994 Sb. (zákon č. 220/2009 Sb.)
ČLOVĚK A JEHO SVĚT 2. Ročník - hodiny, minuty Jana Štadlerová ŽŠ Věšín.
Testování osob mladších 18 let – právní a kriminologický pohled
Akreditační standardy pro primární péči Bohumil Seifert Setkání auditorů
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Modernizace procesních předpisů EU pro veřejnou podporu Ondřej Dostal Stálé zastoupení ČR při EU.
Aktuální vývoj v pojišťovnictví a jeho regulaci
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Program 1. pracovního semináře Financování internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
III. Řešení úloh v testech Scio z matematiky
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Právní aspekty genderového rozpočtování v České republice JUDr. Kristýna Outlá Praha.
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
Registrace podle EMAS III
1 Možné úpravy správního řízení v oblasti silničního provozu a otázka osoby blízké.
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
ANALÝZA STRUKTURY HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY
Komise pro strategii a rozvoj - Strategický rámec VŠ politiky / shrnutí Inovační strategie (+analýza) / shrnutí doc. Kebo - Pracovní návrh VZ zákona.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
ODBORY Vypracoval: Viktor Vodrážka. Co to jsou odbory? Odbory jsou sdružení zaměstnanců, založená s cílem prosazovat jejich pracovní, hospodářské, politické,
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
Autor: Jitka Krausová, ERC Stanovy ERC v ČR. autor: Jitka Krausová, ERC Stanovy ERC v ČR Stávající Stanovy ERC byly přijaty Prezidiem ERC v ČR dne
Lekce III – Antidopingová politika Cíle antidopingové politiky
Evropská rada zaměstnanců v praxi
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
SMĚRNICE pro kontrolu a postih dopingu ve sportu v ČR PhDr. Jaroslav Nekola Antidopingový výbor České republiky.
Návrh novely zákoníku práce předložený vládě Svaz průmyslu a dopravy ČR souhlasil s návrhem novely zákoníku práce Stanovisko ze dne 31. března 2011.
Evropa pro občany Obecné informace Ústí nad Labem.
NOVÁ MATURITA Stručná informace o jejím průběhu a přípravě.
Porovnání výroby a prodejů vozidel ve světě
W.P Ekonomický a sociální výbor Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování.
Kolektivní vyjednávání. Kolektivní smlouvy (KS)  upravují individuální a kolektivní vztahy mezi zaměstnavateli a zaměstnanci a práva a povinnosti smluvních.
IFA Česká republika 1 Novela zákona o kolektivním investování / Dopady do daní z příjmů Kateřina Hycnarová 11. října 2011.
Evropské rady zaměstnanců. Právní základ Směrnice 94/45/ES z 22. září 1994 o zřízení evropské rady zaměstnanců nebo vytvoření postupu pro informování.
Evropské environmentální právo Osnova Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP + legislativní.
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
EVROPSKÁ UNIE.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES Sociální ochrana zaměstnanců Přednáška č. 6.
I. zasedání ŘV MAP Hlučínsko východ 25. Ledna 2016.
Pravomoci EU. Zásada svěřených pravomocí. Typy pravomocí EU Článek 5 Smlouvy o EU 2. Podle zásady svěření pravomocí jedná Unie pouze v mezích pravomocí.
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Transkript prezentace:

K ČEMU SLOUŽÍ EVROPSKÁ RADA ZAMĚSTNANCŮ? PRÁVNÍ RÁMEC

2 Právní rámec ● předpisy EHS: tři právní dokumenty ● směrnice 1994/45 a 2009/38 ● převod do vnitrostátních předpisů ● vaše dohoda

3 Právní rámec SMĚRNICE ● 94/45 nebo 2009/38? ● dohody uzavřené do „článek 13” bez povinnosti nového vyjednávání ● nepodléhají povinnostem plynoucím ze směrnic ● mohou být prodlouženy nebo revidovány ● dohody uzavřené mezi a „článek 6” bez obecné povinnosti nového vyjednávání ● podléhají směrnici 2009/38 ● dohody uzavřené nebo revidované mezi a podléhají směrnici 94/45 nepodléhají povinnostem plynoucím ze směrnice 2009/38 mohou být prodlouženy nebo revidovány ● dohody uzavřené od podléhají směrnici 2009/38

4 Právní rámec SMĚRNICE ● Stávající dohody čl. 13čl. 6 k datu vypršení neexistuje dohoda o prodloužení nebo revizi výrazná změna struktury podniku (fúze, odkoupení, rozštěpení) a chybí nebo se střetávají ustanovení v platných dohodách použití 2009/ (+)  ou adaptace + min. z každé stávající ERZ ZVV stávající ERZ pokračují ve svém fungování během vyjednávání

5 Právní rámec SMĚRNICE ● Dotčené podniky 150 (+)   1000 (+) 

6 Právní rámec SMĚRNICE ● „Řídicí podnik”      

7 Právní rámec SMĚRNICE ● Zahájení vyjednávání a povinnost od zainteresovaných stran získat a také jim předat informace nezbytné pro zahájení vyjednávání   (+)  neb o ZVV

8 Právní rámec SMĚRNICE ● Zvláštní vyjednávací výbor 2009 / /45  12 % 5 %5 %  28 %  55 % 5 %5 %  12 %  28 %  55 % 2/3 NE!experti odborové federace předtím a potom

9 ● Obsah dohody ● nebo... informační a konzultační procedura + vyvážené zastoupení podle činnosti, kategorie a pohlaví Právní rámec SMĚRNICE          dotčené podniky x2 místo, četnost a doba trvání schůzí finanční a materiální zdroje složení informační a konzultační procedura + podmínky skloubení mezi národní a evropskou úrovní fungování zúženého výboru doba trvání a procedura + podmínky doplnění nebo vypovězení a kdy znovu vyjednávat

10 Právní rámec SMĚRNICE ● Nadnárodní úroveň + ? Úvod: Zaměstnancům je nutno poskytnout náležité informace a konzultace v případě, že rozhodnutí, která se jich týkají, jsou přijata v jiném členském státě, než ve kterém pracují. Otázky týkající se celé skupiny nebo alespoň dvou podniků působících ve dvou různých členských státech Úvod: Témata, která jsou bez ohledu na počet dotčených podniků důležitá pro evropské zaměstnance svým možným dopadem nebo v případě přesunu činnosti mezi členskými státy  

11 ● Definice ● informování ● konzultace ● výměna stanovisek a diskuse k nim Právní rámec SMĚRNICE v určitou dobu určitým způsobem s obsahem umožňujícím vyjádřit k navrhovaným opatřením názor tak, aby mohl být zohledněn Předání údajů s příslušným obsahem v určitou dobu určitým způsobem umožňující seznámit se s tématem a prostudovat ho provést podrobné hodnocení případného dopadu připravit konzultace

12 Právní rámec SMĚRNICE ● Úloha zástupců informovat místní zástupce nebo všechny zaměstnance mít nástroje pro uplatnění práv plynoucích ze směrnice kolektivně zastupovat zájmy zaměstnanců získávají školení bez ztráty výdělku

13 Právní rámec SMĚRNICE ● Skloubení ERZ / vnitrostátní orgány ● Podpůrná pravidla: jejich použití podmínky stanovené dohodou bez újmy pro používané vnitrostátní postupy nejsou-li podmínky: informace a konzultace na těchto dvou úrovních úvod: ERZ informována předem nebo současně ZVV 6 měsíců 3 roky

14 Právní rámec SMĚRNICE ● Podpůrná pravidla: příslušnosti ERZ struktura podniku situace a vývoj zaměstnanosti fúze, redukce nebo uzavření podniku finanční a ekonomická situace nové pracovní metody organizační změny investice €€ hromadné propouštění € vývoj činnosti, výroby a prodeje přesuny výroby informace informování + konzultování schůze s vedením získat kvalifikovanou odpověď na všechna stanoviska

15 Právní rámec SMĚRNICE ● Podpůrná pravidla: praktické aspekty EHS 1 země 3 – 30 1 na 10 % / země (min. 10) zúžená rada max. 3, pokud odůvodněné max. 5, pokud odůvodněné 1 schůze ročně interní přípravná schůze 1 placený expert mimořádná schůze finanční a materiální zdroje informovat zaměstnance čl. 10

16 ● Co se mění? ● země ústředního vedení z hlediska organizace ZVV/ERZ ● ostatní země z hlediska určení/volby členů ● účinné, přiměřené a preventivní postihy ● Německo: Zákon z ● vedení musí informovat odbory o zřízení a složení ZVV ● 1/země +1 > 25 % +2 > 50 % +3 > 75 % ● určeno ústředním podnikovým výborem nebo skupinovým výborem nebo podnikovým výborem ● muži a ženy početně zastoupeni v následujícím poměru ● 1/země +1 > 20 % +2 > 30 % +3 > 40 % +4 > 50 % +5 > 60 % +6 > 70 % +7 > 80 % > > 20 % +3 > 30 % +5 > 40 % +7 > 50 % +9 > 60 % +11 > 70 % +13 > 80 % Právní rámec VNITROSTÁTNÍ ZÁKON ZVV

17 the legal framework ● rozhodnutí jsou přijímána většinou přítomných členů etický kodex je zapracovaný do interního řádu ● ERZ volí předsedu a jeho zástupce tito zastupují ERZ v mezích přijatých rozhodnutí ● zúžený výbor, pokud ≥ 9 členů 3 členové na 3 členské státy ● experti mohou začlenit i vedoucí odborové představitele ● důvěrné informace lze sdílet s ostatními členy ERZ, místními zástupci, zástupci zaměstnanců v dohlížecím výboru, s tlumočníky a experty ● trestní postih až do výše dvou let vězení, nebo pokuta za porušení důvěrnosti uložení trestu až jednoho roku vězení za ostatní porušení pokuta až do výše DEM za přestupky administrativního rázu Právní rámec VNITROSTÁTNÍ ZÁKON

18 ● Několik dalších příkladů ● Nizozemí ochrana životního prostředí jeden expert na každé téma programu jednání ● Belgie odbory mohou podat žalobu potřebná doba pro informování všech zaměstnanců Švédsko 1 doplňující interní schůze ročně právo podat žalobu u soudu ● Španělsko 60 hodin/rok pro všechny členy seznam závažných/velmi závažných přestupků ● Portugalsko 25 hodin/měsíc přestupky drobné/závažné/velmi závažné u každého článku Právní rámec VNITROSTÁTNÍ ZÁKON

19 Právní rámec SMĚRNICE Viz činnost „analýza kvality vaší dohody”

20 Chcete se dozvědět více?