Předmět: Biologie Obor: Technické lyceum Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Škola: VOŠ a SPŠE Olomouc Třída: 1L Školní rok: 2013/2014 Jméno: Lukáš Najvar Graviola.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Advertisements

Lidské zdraví a potrava - pokračování
Nově pěstované rostliny a jejich využití
VY_32_INOVACE_ 11_ Rozmanitost přírody Ovoce (SADA ČÍSLO 2)
Léčivý i nebezpečný Mák setý Papaver somniferum Silvie Ublanská, Zdravotně sociální fakulta JU České Budějovice, 2. ART.
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Vytvořili nej borci z devítky…
Lilkovité.
OBSAH VITAMINŮ A MINERÁLNÍCH LÁTEK V PIVU
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_20
Didaktické testy pro ověřování znalostí
TAMARIND INDICKÝ Kateřina Šlechtová, KMD FreeDeK.
MSŠZe a VOŠ Opava Projekt: Moderní environmentální vzdělávání v přírodě Kvíz: modul č. 5 „Ovocný sad“ Význam ovoce a zeleniny Z písmensprávných odpovědí.
Blecha obecná Vypracoval: Jiří Herrgott
Kakao – nápoj pro uvolnění duše
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII. Vzdělávací.
Nejjedovatější mořští živočichové
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Aneta Kiková, KMD FreeDeK
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Třída: 1L Školní Rok: 2013/2014 Škola: VOŠ a SPŠE, Božetěchova 3, Olomouc Vytvořil: Petr Česnek.
Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Ročník: 1L (Technické lyceum) Školní rok: 2013 / 2014 Škola: VOŠ a SPŠE, Božetěchova 3, Olomouc Milan Štajgr.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Celer.
HOUBY Sára Frajtová.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
Žlázy s vnitřní sekrecí
TLUSTICOVITÉ (Crassulaceae)
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Ananas Jiří Honěk, KMD FreeDeK.
Vypracoval: David Pavelka Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2014/15 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Název rostliny: Papája obecná
Papaya David Matz, KMD FreeDeK. Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti.
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
RULÍK ZLOMOCNÝ říše:rostliny podříše:cévnaté rostliny oddělení:krytosemenné třída:vyšší dvouděložné řád:lilkotvaré čeleď lilkovité rod:rulík Vypracovaly:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
SPECIÁLNÍ ODRŮDY BRAMBOR Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: speciální, odrůdy, brambor, batáty, manioky,
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Téma: Aids Vypracoval: Bohumil Baroch Obor: Technické Lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
NETRADIČNÍ PLODINY Natálie Jermanová 2014 ©. Pohanka Popis: jednoletá a vytrvalá bylina má bílé a růžové květy v českých zemích se začala pěstovat od.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Nashi, Mochyně, Mučenka, Papája, Liči, Mangostan a Rajčenka
Létající ryby Vypracoval: Michal Brzobohatý
Chlorophyl Chlorela Spirulina Tolice vojteška Mladá pšenice Mladý ječmen.
PLODY TROPŮ A SUBTROPŮ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plody,tropů,subtropů,ovoce, exotické,citrusové,skořápkové.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Ovocné stromy Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Chemie 9. třída Vytvořil : Mgr. Tomáš Kordula
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Pásovec devítipásý Vypracoval: Adam Čada
Bobulové ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vypracoval: JAN HRUBAN
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Potraviny a výživa – Med
PLODOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plodová, zelenina, fazolové lusky, lilek, patizon, tykev,
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Ananas, Kiwi, Banán, Kvajáva, Rambutan, Mauricijská papeda
Leváctví Jan Machovský Obor: Technické lyceum Třída: 1L
JÁDROVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jádrové, ovoce, hrušky, jablka, mišpule, kdoule, jeřabiny.
Kouření Vypracoval: Jiří Hanousek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
KULTURNÍ ROSTLINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
SKOŘÁPKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skořápkové, ovoce, vlašské, lískové ořechy, mandle,
Mouky. Mouka pšeni č ná -Obsahuje LEPEK -Nejpoužívanější mouka -Je ochuzena o vlákninu, minerální látky a vitamíny -Vyrábí se z vnitřní části obilky Typy.
Transkript prezentace:

Předmět: Biologie Obor: Technické lyceum Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Škola: VOŠ a SPŠE Olomouc Třída: 1L Školní rok: 2013/2014 Jméno: Lukáš Najvar Graviola Anona-

Co to je? malý, vzpřímený listnatý strom, 5-6 m vysoký má velké, lesklé, tmavě zelené listy rostou na ní jedlé plody ve tvaru srdce, které jsou cm v průměru s žluto-zelenou barvou a bílou dužinou nachází se ve většině z nejteplejších tropických oblastí Jižní a Severní Ameriky, včetně Amazonie

Listy a jejich účinky: Hlavní účinkyDalší použití zabíjí nádorové buňkyzmírňuje deprese zpomaluje růst nádorusnižuje křeče zabíjí bakteriezabíjí viry (např.: HIV) zabíjí parazitysnižuje horečku snižuje krevní tlakvypuzuje červy snižuje srdeční frekvencipodporuje trávení rozšiřuje cévy

Kůra a plody? KŮRA působí antibakteriálně a proti vředům, užívaná společně se semeny je účinná proti cizopasníkům. PLODY ANONY 100 g ovoce obsahuje mimo bílkovin, škrobů, fruktózy a glukózy 45,8 mg draslíku, 23 mg sodíku, 23,9 mg hořčíku, 26 mg fosforu, 0,47 mg železa. S oblibou se proto používají k výrobě marmelády, zmrzliny, ovocné šťávy, sladkého pečiva a nápojů. Zvyšují tvorbu mléka u kojících matek. Nezralé nachází své místo v kuchyni jako zelenina.

Děkuji za pozornost Zdroje: -graviola-annona-muricata/ -graviola-annona-muricata/