Vzdělávání a výcvik pro automobilový průmysl 2. ročník odborné konference Kroměříž, 10. března 2005.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Znalostní zázemí organizace
Advertisements

Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Podpora učňovského školství v Olomouckém kraji
Průmyslová střední škola Letohrad
Politika zaměstnanosti v Pardubickém kraji
STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU
Psychologie pro manažery Projekt ESF v Opatření 3.3 Rozvoj celoživotního učení Registrační číslo projektu: CZ / /0018.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
Ing. Blanka Doležalová, ITP Analýza vlivu automobilového průmyslu na zaměstnanost v PK.
Výsledky analýzy kvalifikační a věkové struktury v Pardubickém kraji Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice) Ing. Petr Urbanec (Univerzita Pardubice)
VZDĚLÁVÁNÍ A ROZVOJ PRACOVNÍKŮ - 5 Řízení lidských zdrojů.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
11 Procesy a procesní řízení 22 Další charakteristiky procesu má svého vlastníka (osoba odpovídající za zlepšování procesu) má svého zákazníka (interního.
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
Vzdělávání v energetice Informace o zahájení realizace projektu „Zvýšení úrovně odborných znalostí, dovedností a kompetencí zaměstnanců a zaměstnavatelů.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Prezentace společnosti Metrostav a.s.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Podnikatelský institut PYRAMIDA s.r.o.
Máme spolupracovníky, kteří plní naše vize a odpovídají potřebám společnosti ?
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Blansko, Bezručova 33 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ Název projektu:Inovace a modernizace.
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích VŠTE BEZ BARIÉR Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/ Číslo a název oblasti podpory: Oblast.
PROJEKT ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VÝUKY V ELEKTROTECHNICKÝCH OBORECH Realizátor projektu: Střední škola technická Žďár nad Sázavou od Vyšší odborná.
Bakalářský studijní program Elektrotechnika Obor  Aplikovaná a komerční elektronika Oborová katedra  Katedra elektroniky.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Pohled průmyslových firem na kvalitu českého technického vzdělávání Výsledky průzkumu Francouzsko-české obchodní komory v rámci Roku průmyslu a technického.
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
INFORMAČNÍ VÝCHOVA JAKO AKTUÁLNÍ DIMENZE PŘÍPRAVY UČITELŮ Rambousek Vladimír – Mošna František Pedagogická orientace 1999, č. 3, s ISSN
Krajská konference UNIV 2 KRAJE - Zlínský kraj Možnosti Centra pro výuku a prezentaci hi-technologií v dalším vzdělávání Rostislav Šmíd Otrokovice
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Ústí nad Labem Současnost a budoucnost dalšího vzdělávání.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov Číslo.
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Montáže a opravy Tematická oblast:Montáže Téma:Organizace montážního procesu Ročník:2. Datum vytvoření:prosinec.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
Okresní hospodářská komora v Chomutově Podnikatelské fórum Rok 2015 – renesance technického vzdělávání 14. –
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
VZDĚLÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1133Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma:
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc. VŠB-TU Ostrava.
Na průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje Úřad práce České republiky - krajská pobočka v Brně.
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Mezinárodní seminář: Kvalifikovaná pracovní síla jako zdroj konkurenceschopnosti České republiky Vytvoření konkurenceschopného pracovního trhu.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Management a řízení hotelu Název vyučovací oblasti:Managerské funkce Ročník / obor studia:IV.
Říjen  Úvodní kolečko – kdo je z jaké školy?  ÚP Bc. Kateřina Járová (trh práce) Ing. Marcela Vychodilová (IPS, nabídka pro ZŠ)  Krajský úřad.
Situace na trhu práce Pardubický kraj.
Podrobnosti na KVS – doc. Manlig, Ing. Zelený, Ing. Vavruška
Nový model tvorby trhu práce budovaný partnerstvím zaměstnavatelů – škol a jejich zřizovatelů a úřadů práce Ing. Jiří Herodes.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
INDIVIDUALIZACE VZDĚLÁVÁNÍ A ŠVP
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Středoškolské vzdělávání ve Zlínském kraji s vazbou na pracovní trh
Změny na trhu práce?.
Transkript prezentace:

Vzdělávání a výcvik pro automobilový průmysl 2. ročník odborné konference Kroměříž, 10. března 2005

Požadavky na profese, vzdělání, a výcvik pohled subdodavatelů a výrobců komponentů Automobilový průmysl Automobilový průmysl – dodavatelé systémů a komponentů globální společnosti Globální společnosti Globální společnosti – náročnější požadavky na vzdělání, kvalifikaci a flexibilitu lidí „knowledge society“ „knowledge workers“, - vliv lidí sehrává rozhodující roli „knowledge society“ – „knowledge workers“, chytří pracovníci Chytrý pracovník Chytrý pracovník – kolektivní znalosti – vzájemná potřeba, vytváření sítí odborníků - ploché hierarchie – interdisciplinární týmy - zákazník a dodavatel – spoluřešitelé - nikdy nekončící proces vzdělávání - změna v chování lidí – nutnost nabídky zajímavé práce Tento vývoj ovlivňuje automobilový průmysl a jeho potřebu na vzdělání pracovníků a vývoj profesí. na vzdělání pracovníků a vývoj profesí.

Vzdělanostní charakteristika automobilového průmyslu Pět rozhodujících úrovní vzdělání Základní vzdělání Střední odborné s výučním listem Úplné střední odborné s výučním listem a maturitou Úplné střední odborné s maturitou Vysokoškolské

Charakteristika rozhodujících kvalifikačních úrovní a směry rozvoje Důvod růstu: - potřeba kvalifikované prac. síly pro základní činnosti (operátoři) - zkrácení času a úspora nákladů na školení Zdroj růstu: - pracovní síla se základním vzděláním

Charakteristika rozhodujících kvalifikačních úrovní a směry rozvoje Důvod růstu: - zvyšující se komplexita výrobních i obslužných procesů - nové technologie, výrobní linky, automatizace pracovišť - slučování profesí, nové kvalifikační požadavky Zdroj růstu: - střední odborné vzdělání bez maturity, základní vzdělání

Charakteristika rozhodujících kvalifikačních úrovní a směry rozvoje Důvod poklesu: - pro výkon přímé práce preferován výuční list s maturitou - pro výkon řídící práce preferováno vyšší vzdělání (VOŠ, Bc, VŠ)

Charakteristika rozhodujících kvalifikačních úrovní a směry rozvoje Důvod růstu: - nárůst vysoce kvalifikovaných profesí (výzkum, vývoj výrobků, technologií) - nárůst logistických a obchodních činností - rozvoj vysoce kvalifikovaného managementu Zdroj růstu: - úplné střední odborné a všeobecné vzdělání s maturitou

Automobilový průmysl – preferované obory Mechanik strojů a zař. +10 Slévač/Modelář + 8 Nástrojář + 2 Obráběč kovů +2 Nástrojář + 3 Slévač/Modelář +3 Gumař-plastikář +70 Elektrikář + 13 Mechanik seřizovač + 20 Mechanik elektrotech. +14 Mechanik seřizovač + 16 Mechanik elektrotech. +8 Obráběč kovů + 13 Mechanik strojů a zař.+5 Strojírenská výroba - 23 Mechanik seřizovač + 11 Mechanik elektrotech. + 7 Obráběč kovů +47 Strojírenská výroba +20 Mechanik seřizovač +11 Mechanik elektrotech. +7 Nástrojář + 8 Strojírenská výroba +2 Mechanik seřizovač + 1 Operátor gum. a plast. výr. +1 Mechanik strojů a zař. + 6 Strojírenská výr. +6 Mechanik seřizovač + 3 Mechanik elektrotech. +1 Slévač/Modelář + 20 Mechanik strojů a zař. +10 Elektrikář +10 Obráběč kovů +6 Obráběč kovů + 33 Strojírenská výroba +8 Mechanik elektrotech. +10 Mechanik seřizovač + 7 Obráběč kovů +11 Gumař-plastikář +28 Nástrojář + 4 Operátor gum. a plast. výr. +12 Mechanik elektrotechnik + 8 Obráběč kovů -14 Elektrikář +5 Mechanik elekt. zař. +3 Mechanik seřizovač +6 Maturita Výuční list

Návrhy na zvýšení konkurenceschopnosti v oblasti lidských zdrojů Lidský kapitál: strategický zdroj dlouhodobého růstu a konkurenceschopnosti orientace na budoucnost – knowledge society Co potřebujeme? Zajistit rozvoj komunikačních a prezentačních dovedností Zvládnutí informačních a komunikačních technologií Práce s informacemi Schopnost komunikovat v nadnárodním prostředí Rozšířit oblast interdisciplinárního vzdělání Propojování univerzit a průmyslu – pomoc podnikatelské sféře, růst efektivity studia, finanční zdroj pro vysoké školy Vývoj nových interdisciplinárních oborů – vysoké tempo výrobkových a technologických inovací Doktorandská studia orientovaná na průmysl – aktivní účast v podnikových řešitelských týmech

Zavést nové studijní obory Nové technologie Nové technologie - plasty, kovové materiály, povrchové úpravy Nové procesy Nové procesy - výrobní, řídící Nové Nové koncepce, přístupy - projektové řízení - týmová práce Rozvinout systém trvalého vzdělávání, celoživotní vzdělávání Školy Školy – distanční vzdělávání – oborová postgraduální studia - odborné certifikované vzdělávací kurzyPodnikySamovzdělávání Zaměřit se na specifické oblasti Návrhy na zvýšení konkurenceschopnosti v oblasti lidských zdrojů

Specifické oblasti – požadavky na vzdělání - Učňovské školství - způsobilost samostatné práce - znalost práce s moderními technologiemi v oboru zaměřenými na automatizaci - základní cizojazyčná vybavenost - profese nástrojář, seřizovač - operátor - nutnost propojení na výrobní podniky Střední školství – lepší funkční gramotnost – schopnost přenášet znalosti do praktické činnosti - lepší jazyková vybavenost - vytváření nových modulově pojatých zaměření na automobilový průmysl - znalost štíhlých výrobních procesů a nové organizace práce - profese strojní, technologie zpracování plastických materiálů, povrchové úpravv, elektronika Vysoké školství - lepší funkční gramotnost – schopnost využít znalosti - jazyková připravenost na komunikativní úrovni - znalost nejmodernějších metod konstruování, mater. analýz, nastupujících nových technologií, interdisciplinární znalosti - tvorba center pro celoživotní vzdělání

Návrh kreativního systému odborného vzdělávání pro automobilový průmysl 1. Vytvořit realizační tým ze zástupců škol a partnerských podniků 2. Analyzovat současný stav výuky odborných předmětů 3. Inovovat studijní obory 4. Upravit technické vybavení škol pro odbornou výuku 5. Připravit odborné stáže učitelů v podnicích automob. průmyslu 6. Vytvořit informační systém mezi školy a podniky 7. Rozvinout centra pro další vzdělávání Školy by měly probouzet chuť po poznání, touhu stále se vzdělávat