Nauka o podniku Seminář 1.. 2  Antonín, Bedřich a Cyril spolu jednají o společenské smlouvě při zakládání s.r.o. Předpokládají, že Antonín vloží do společnosti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Advertisements

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Obchodní společnosti.
Školní rok 2006/2007 Vyučující: Ing. Simona Rosová
Akciová společnost Akciová společnost má základní kapitál tvořený jmenovitými hodnotami vydaných akcií. Tyto akcie odkupují akcionáři a to jsou vlastníci.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
PODNIKÁNÍ Mgr. Michal Oblouk.
Podnik, jeho cíle a funkce
Veřejná obchodní a komanditní společnost
Rozvaha.
Téma: Svět práce a financí Vypracoval: Ing. Milan Havlas
Právní forma organizace
Podnikání VY_32_INOVACE_ Podnikání - je založeno na podnikatelském záměru s cílem dosažení maximálního zisku - podnikatelský záměr = nápad.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.3.6.
ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Podnik 6.hodina. Podnik jako soubor osobních,hmotných a nehmotných složek podnikání Podnik je právně samostatný subjekt trhu, zakládaný a provozovaný.
MAJETEK PODNIKU září 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070106
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
Jméno firmy Podnikatelský plán. Shrnutí Jasně popište, co je smyslem činnosti vaší společnosti a jaké si kladete cíle –Stručně popište, jak si představujete.
Podnikání a jeho formy Milena Tichá
MARKETING.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo n áměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_JAK.
Podnikání – obchodní společnosti
ZSV – Obchodní společnosti
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 4. duben 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.8.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Podnikání - živnost Petr Machala.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Obchodní společnosti jako právní formy podnikání
Úvod do ekonomie.
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
Základní pojmy a instituty:
BPH_EKOR Ekonomika organizací podzim Právní formy podnikání »Veřejná obchodní společnost (1 příklad) »Komanditní společnost (1 příklad) »Akciová.
OBCHODNÍ JMÉNO PODNIKU. Označení materiálu:VY_32_INOVACE_EKO_1161 Ročník:1. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh:Právní formy podnikání.
VEŘEJNÁ OBCHODNÍ SPOLEČNOST. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1167 Ročník:1. Vzdělávací obor:Ekonomika podniku Tematický okruh:Právní formy podnikání.
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Základy podnikání v praxi Ing. Iva Krejčí CZ.1.07/3.1.00/
Podnikové finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
- k valné hromadě – hlasování za každou 1 Kč vkladu – 1 hlas (možno odlišně upravit ve SS)
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
ÚČETNICTVÍ 3 4. KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ 3 4. KAPITOLA: SPECIFIKA ÚČTOVÁNÍ V JEDNOTLIVÝCH PRÁVNÍCH FORMÁCH PODNIKÁNÍ – VEŘEJNÁ OBCHODNÍ SPOLEČNOST Vysoká.
PPSD Personální a poradenské družstvo Ing. Vojtěch Miler předseda družstva Hlavní principy sociálního podnikání obcí a MAS Informační seminář MAS Region.
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Právní forma organizace Právní formy podniku Veřejnoprávní organizace.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM. Pojem patří mezi kapitálové společnosti (společníci neřídí přímo společnost, za závazky ručí omezeně s.r.o. je společnost,
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Společnost s ručením omezeným – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí,
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Podnik Ročník / obor studia: II. – III. r./ Hotelnictví.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Akciová společnost – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
7. PRÁVNÍ FORMY PODNIKÁNÍ
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Obchodní společnosti I.
Výchova k občanství 9.ročník
Společnost s ručením omezeným
1. PODNIKÁNÍ Ing. Martina Kozáková.
Rozdíly mezi různým podniky právnických osob
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
Dělení zisku ve v.o.s, k.s. a a.s.
Veřejná obchodní společnost
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Společnost s ručením omezeným charakteristika
Akciová společnost Výuková prezentace.
Název společnosti Obchodní plán.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

Nauka o podniku Seminář 1.

2  Antonín, Bedřich a Cyril spolu jednají o společenské smlouvě při zakládání s.r.o. Předpokládají, že Antonín vloží do společnosti Kč, Bedřich Kč a Cyril Kč a že zisk určený k rozdělení se bude pohybovat kolem Kč za 1 rok. –Pokud byste byli na místě Cyrila, líbilo by se Vám ustanovení Obchodního zákoníku, že zisk určený k rozdělení se dělí mezi společníky rovným dílem? –Jak byste rozdělovali zisk?

Každý společník vložil jinou částku a každý také nese jiné riziko ztráty tohoto vkladu, tudíž by také měli dostat každý příslušnou odměnu za toto riziko a nikoliv stejnou. Cyril by zřejmě požadoval dělení zisku podle poměru vkladů, tedy 1 : 2 : 3. 3 !

 Představte si, že Vaším dominantním kritériem při volbě právní formy podnikání, je možnost rozhodování o chodu podniku. Budete uvažovat spíše o veřejné obchodní nebo akciové společnosti? 4

! Zřejmě spíše o v.o.s., kde je snadnější rozhodování zejména kvůli obvykle menšímu počtu spolumajitelů než u a.s. U a.s. je také na některá rozhodnutí svolávat valnou hromadu, což bývá časově delší proces. 5

 Antonín, Bedřich a Cyril se rozhodují o založení společnosti s ručením omezeným. Antonín hodlá vložit Kč, Bedřich Kč a Cyril Kč. Je za těchto podmínek možné společnost založit? 6

V současné době (rok 2014) už ano. Minimální vklad u s.r.o. je 1 Kč 7 !

? Chcete založit: –malou nábytkářskou firmu, –taxislužbu, –automobilku. Uvažujte o právní formě své budoucí firmy. 8

? Malé firmy představují malý podíl na HDP. Mají vůbec nějaký význam? –pružnost, citlivost na požadavky trhu, –inovace, –nové pracovní místa, –vyplňují niky, okrajové oblastí trhu, –rozvoj menších měst a obcí. 9

? V čem se liší osobní a kapitálové společnosti? 10

? Jaké mohou být cíle podnikaní? –dosáhnout co největšího zisku, –zvýšení zisku o určité %, –prosazení se na trhu, –větší tržní podíl, –snížit náklady, atd. 11

 Podnikatelem může být: –pouze fyzická osoba s živnostenským oprávněním, –pouze právnická osoba s živnostenským oprávněním, –fyzická nebo právnická osoba s živnostenským oprávněním. 12

 Podnik je v obchodním zákoníku definován jako –soubor investovaného vlastního kapitálu, –soubor investovaného kapitálu, –soubor hmotných, osobních a nehmotných složek podnikání, –soubor hmotných a nehmotných složek podnikání. 13

V čem vidíte rozdíl mezi podnikem a neziskovou organizaci? –Organizace ziskové – jsou založeny za účelem dosažení zisku, většinou podnikají, proto je označujeme jako podniky. –Organizace neziskové – nejsou založeny za účelem dosažení zisku, ale za jinými cíli. Jsou dotovány státem (církev, armáda, policie, soudy). 14 ?

Uveďte příklady faktorů ovlivňujících lokalizaci podniku. Dejte konkrétní přiklad. –Konkurenti, –Odběratelé, –Dodavatelé, –Geografie, klimat, atd. –Sociální okolí, –Politické okolí, –Ekologické okolí, –Etické okolí. 15 ?

Mikro prostředí podniků: Porterův model Popište mikroprostředí řetězce McDonald’s –Stávající konkurenti – Je mezi konkurenty silný konkurenční boj? –Potenciální konkurenti – Jaké existují bariéry vstupu? –Odběratelé – Jak silná je pozice odběratelů? –Dodavatelé – Jak silná je pozice dodavatelů, je jich málo nebo hodně? –Substituční výrobky – Jak snadno mohou být produkty a služby nahrazeny jinými? 16

? Jste výrobcem: –autodílů, –suvenýrů, –počítačů, –betonu, –vína. Které prvky okolí budou pro vás v každém z těchto případů nejdůležitější? 17

? Jaké tendence se podle vašeho názoru prosadily v posledních letech: –na trhu s environmentálními službami, –na trhu se sportovním oblečením, –na trhu hudby? 18

 Která z těchto definic definuje podnikání? –soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku, –soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku, –soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem na vlastní odpovědnost za účelem uspokojení potřeb podnikatele, –krátkodobá nebo dlouhodobá činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem na vlastní odpovědnost za účelem zvětšení majetku. 19

 Mezi základní rysy podnikání patří –zisk je docilován uspokojováním potřeb, –vytváření pracovních míst pro zaměstnance, –snaha o maximalizaci zisku, –podnikatel pracuje s rizikem, –je nutný vlastní kapitálový vklad, –je nutný počáteční kapitálový vklad. 20

Děkuji za pozornost!