Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Akciová společnost Akciová společnost má základní kapitál tvořený jmenovitými hodnotami vydaných akcií. Tyto akcie odkupují akcionáři a to jsou vlastníci.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Akciová společnost Akciová společnost má základní kapitál tvořený jmenovitými hodnotami vydaných akcií. Tyto akcie odkupují akcionáři a to jsou vlastníci."— Transkript prezentace:

1 Akciová společnost Akciová společnost má základní kapitál tvořený jmenovitými hodnotami vydaných akcií. Tyto akcie odkupují akcionáři a to jsou vlastníci společnosti a o společnosti na valné hromadě rozhodují. Minimální základní kapitál je zákonem stanovený na 2 000 000 Kč u společností bez veřejného úpisu akcií nebo 20 000 000 Kč u společností s veřejným úpisem akcií. Zisk nebo ztrátu daní v přiznání k dani z příjmů právnických osob a akcionáři si mohou odsouhlasit výplatu dividend (podílů na zisku v akciové společnosti). Stejně jako společnost s ručením omezeným má i akciová společnost zákonem stanovený postup tvorby zákonného rezervního fondu pro případné budoucí ztráty. Společnost může založit jediný akcionář, maximální počet není stanoven.

2 Začátek podnikání U obchodních společností se rozlišuje okamžik: ◦ Založení společnosti  Jde o okamžik sepsání společenské smlouvy, zakladatelské listiny či smlouvy či jiného dokumentu, kterým se společnost zakládá. ◦ Vzniku společnosti  Jde o okamžik zapsání společnosti do Obchodního rejstříku. Společnost účtuje od okamžiku vzniku společnosti.

3 Začátek účtování Společnost při vzniku společnosti sestavuje zahajovací rozvahu. Ta může vypadat např.: AktivaPasiva 211 - Bankovní účty200 000411 - Základní kapitál200 000 Kč Pokud nejsou všechny vklady splaceny, používá se účet 353 - Pohledávky za upsaný vlastní kapitál. Pak zahajovací rozvaha může vypadat následovně: AktivaPasiva 221 - Bankovní účty100 000411 - Základní kapitál200 000 Kč 353 - Pohledávky100 000 Nebo jiné aktivum, které společníci do společnosti vložili


Stáhnout ppt "Akciová společnost Akciová společnost má základní kapitál tvořený jmenovitými hodnotami vydaných akcií. Tyto akcie odkupují akcionáři a to jsou vlastníci."

Podobné prezentace


Reklamy Google