III.1.2 Podpora zakládání podniků a jejich rozvoje ÚZPI dne 18. října 2007.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Školení úspěšných žadatelů o dotaci 2. Výzva MAS.
Advertisements

1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova (EAFRD) Opatření III.1.2 Podpora zakládání podniků a jejich rozvoje Ing. Rostislav Hošek Odbor Řídící orgán.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Program rozvoje venkova na období Diverzifikace hospodářství venkova ing. Emil Machálek, CSc.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Občanské vybavení a služby Program rozvoje venkova ČR OSA III.
Program EKO – ENERGIE Výzva III Ing. Andrea Dostálová Datum: Přednášející:
Dotace pro oblast chmelařství z Programu rozvoje venkova
Pravidla pro žadatele I.3.2. Zahájení činnosti mladých zemědělců
Realizace projektů z PRV Zpracovala Jiřina Bischoffiová – MAS Labské skály – Březen 2010 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Podpora využívání obnovitelných zdrojů energie v rámci Programu rozvoje venkova ČR na období Osa III, opatření III.1.1 a III.1.2. ing. Emil.
Program rozvoje venkova ČR na období
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Hotel Bohemia + Regent Třeboň 8. února 2011 Možnosti získání dotací z Prgramu rozvoje venkova (PRV) Postup při realizaci projektu Evropský zemědělský fond.
III.1.1 Diverzifikace činností nezemědělské povahy.
Přílohy související s podáním a realizací dotace z PRV Lipová, „Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských.
Školení MAS Podhůří Železných hor o.p.s. k 2. výzvě v roce 2011 Přednášející: Jiří Zápotočný, ředitel o. p. s. Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova:
Vymezení Fiche Podpora podnikání v oblasti cestovního ruchu.
III Občanské vybavení a služby ÚZPI dne 18. října 2007.
Program rozvoje venkova ČR OSA III
III.1.3 Podpora cestovního ruchu ÚZPI dne 18. října 2007.
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
Pro MAS projekty (období 2007 – 2013) Státní zemědělský intervenční fond, Ministerstvo zemědělství.
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
I.1.3 Přidávání hodnoty zemědělským a potravinářským produktům ÚZPI dne 18. října 2007.
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
I.3.1 Další odborné vzdělávání a informační činnost ÚZPI dne 18. října 2007.
3. VÝZVA MAS LUHAČOVSKÉ ZÁLESÍ. Fiche 2: Rozvoj drobného a malého podnikání Hlavní opatření III.1.2. – Podpora a zakládání podniků a jejich rozvoje Cíl.
III.3.1 Vzdělávání a informace ÚZPI dne 18. října 2007.
Pravidla pro žadatele I.1.1. Modernizace zemědělských podniků.
III Obnova a rozvoj vesnic ÚZPI dne 18. října 2007.
Praktický postup přípravy projektů Internetizace knihoven na krajích Michal Šperling Euredis, a. s. Dne:
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
III.1.1 Diverzifikace činností nezemědělské povahy ÚZPI dne 18. října 2007.
GP Bydlete na venkově 2008 Celkový objem finančních prostředků: 1,2 mil. Kč Předmět podpory: projektová dokumentace pro stavební řízení - 1. rekonstrukce.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA ČR Obecná část Pravidel – změny oproti Pravidlům období Ing. Slavomír Ladislav Vacík.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA ČR Obecná část Pravidel – změny oproti Pravidlům období
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Podpora oprav domovních olověných rozvodů.
Seminář pro žadatele v rámci Výzvy č. 2/ /11/2010 Ing. Iva Cahelová Ing. Kateřina Gřondilová Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
Přehled preferenčních kritérií
Informace o výzvě pro školy
Seminář pro žadatele Výzva č. 1 PRV
1. výzva PRV MAS Sdružení Růže, z.s.
SCLLD MAS HORNÍ POMORAVÍ
SCLLD MAS MOST VYSOČINY
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
SCLLD MAS HORNÍ POMORAVÍ
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Seminář k výzvě č. 1 MAS Lanškrounsko z PRV 17. 7
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
SCLLD MAS MOST VYSOČINY
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
F4 – Podpora investic na založení nebo rozvoj nezemědělských činností
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
SCLLD MAS MOST VYSOČINY
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 3 MAS Nad Prahou – IROP – Místa setkávání a řešení krizí
Výzva č. 3 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Transkript prezentace:

III.1.2 Podpora zakládání podniků a jejich rozvoje ÚZPI dne 18. října 2007

Charakteristika opatření  Opatření je zaměřeno na podporu zakládání nových a rozvoj existujících podniků nejmenší velikosti – mikropodniků, včetně nových živností v oblasti výroby a zpracování. Cílem opatření je především vytváření nových pracovních míst a rozvoj hospodářské struktury nezemědělských aktivit. Podpora je určena v rámci záměru a) na zakládání nových mikropodniků v oblasti výroby, rozvoj aktivit se zaměřením na oblast doplňkové a řemeslné výroby. V rámci záměrů b), c), d) bude podporována nová výstavba a modernizace zařízení na výrobu a využití energie z biomasy.  mikropodnik je definován jako podnik, který zaměstnává méně než 10 zaměstnanců a jehož roční obrat a/nebo roční účetní rozvaha nepřekračují 2 mil.€.  projekty jsou vybírány na základě preferenčních kritérií

Legislativní rámec  Čl. 52 a) (ii) a 54 Nařízení Rady (ES) č. 1698/2005 o podpoře pro rozvoj venkova z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a prováděcí předpisy  Nařízení Komise (ES) č.1628/2006 o použití článků 87 a 88 Smlouvy na vnitrostátní regionální investiční podporu  Doporučení Komise 2003/361/ES ze dne 6. května 2003 o definici malých a středních podniků

Záměry a)zakládání a rozvoj mikropodniku b)výstavba a modernizace bioplynové stanice c)výstavba a modernizace kotelen a výtopen na biomasu včetně kombinované výroby tepla a elektřiny d)výstavba a modernizace zařízení na výrobu tvarovaných biopaliv

Finanční alokace  průměrná finanční alokace na opatření je 13,62 mil. Euro ročně (cca 382 mil. Kč)  Finanční alokace v rámci opatření: Záměr a) mikropodnik67 %256 mil. Kč/rok Záměr b) bioplynové stanice 26 %99,5 mil. Kč/rok Záměr c) kotelny4 %15,3 mil. Kč/rok Záměr d) peletárny3 %11,5 mil. Kč/rok

Příjemce dotace  Záměr a): fyzické i právnické osoby podnikatelé (i bez historie), které splňují podmínky pro zařazení do kategorie mikropodniků, žadatel nesmí být zemědělský podnikatel dle zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů  Záměry b), c), d): fyzické a právnické osoby, které podnikají v zemědělské výrobě v souladu se zákonem č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů, které splňují podmínky pro zařazení do kategorie mikropodniků

Příjemce dotace  v rámci záměru b) může být příjemcem i skupina osob sdružená smlouvou o sdružení dle § 829 a následujících zákona č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, která je ze 100 % tvořena fyzickými a/nebo právnickými osobami, které podnikají v zemědělské výrobě v souladu se zákonem č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů, pokud smlouva o sdružení splňuje následující podmínky: je ve smlouvě o sdružení uveden jeden účastník, který v zájmu sdružení zastupuje ostatní účastníky (vystupuje jako žadatel za účastníky sdružení) včetně převzetí plnění ze strany SZIF za závazky vzniklé jednáním v zájmu sdružení odpovídají všichni účastníci společně a nerozdílně účastníci se zaváží dodržovat podmínky smlouvy po dobu vázanosti projektu na účel

Žadatelem nemůže být  malý, střední a velký podnik  obec, svazek obcí  státní podnik  nezisková organizace  zahraniční fyzická osoba, která nemá trvalé bydliště na území ČR, ani zahraniční právnická osoba, která nemá sídlo na území ČR

Výše dotace  Maximální výše dotace:  Maximální způsobilé výdaje, ze kterých je stanovena dotace v záměru a) jsou Kč na projekt v záměru b) jsou Kč na projekt v záměru c) jsou Kč na projekt v záměru d) jsou Kč na projekt Region Všechny regiony kromě regionu Jihozápad 60% Region Jihozápad 56%50%

Příklady způsobilých výdajů  Záměr a): rekonstrukce a modernizace objektu, případně nová výstavba budov a ploch pro zakládání a rozvoj existujících mikropodniků úprava povrchů v areálu provozovny připojení k technické infrastruktuře nákup strojů, výrobních zařízení a technologie nákup vybavení provozovny pořízení výpočetní techniky projektová a technická dokumentace nákup nemovitosti do 10 % způsobilých výdajů, ze kterých je stanovena dotace

Příklady způsobilých výdajů  Záměry b), c), d): stavební investice (stavební materiál, stavební a zemní práce, rozvody, přípojky základní technické infrastruktury ve vztahu k provoznímu příslušenství, úprava povrchů) pořízení, instalace a zprovoznění příslušných strojních, technologických a regulačních systémů projektová a technická dokumentace nákup nemovitosti do 10 % způsobilých výdajů, ze kterých je stanovena dotace Výdaje v tomto opatření jsou způsobilé ke spolufinancování, jestliže vznikly a byly skutečně uhrazeny nejdříve ke dni vystavení potvrzení o zaregistrování Žádosti o dotaci z PRV.

Nezpůsobilé výdaje a formy financování  Nezpůsobilé výdaje: nákup použitého zařízení nákup mobilních dopravních prostředků a mobilních strojů demolice a bourací práce  Formy financování: bezhotovostní platba hotovostní platba věcné plnění ze strany žadatele/příjemce dotace leasing

Kritéria přijatelnosti projektu  Projekt lze realizovat na území ČR kromě hl. města Prahy. V případě záměru a) musí být projekt realizován na území obce do 2000 obyvatel  Projekt je v souladu s příslušnou právní úpravou  Žadatel (v případě sdružení všichni jeho účastníci) musí splňovat definici příjemce dotace  Projekt musí splňovat účel a rozsah opatření/záměru  Žadatel splnil podmínku finančního zdraví u projektů, jejichž celkové způsobilé výdaje přesahují Kč. V případě realizace sdružením podle § 829 zákona č. 40/1964 Sb., prokazují finanční zdraví všichni účastníci sdružení  V případě záměrů b), c) a d) musí převažující činnost žadatele spadat do oblasti zemědělské výroby  Projekt se nevztahuje na činnosti související s produkcí, zpracováním nebo uváděním na trh produktů uvedených v příloze I. Smlouvy o založení ES (tím se rozumí, že výstupní produkt nesmí být uveden v této příloze, ani energie či palivo vyrobené v rámci záměrů b), c) a d) nesmí sloužit převážně k produkci, zpracování či uvádění na trh těchto produktů)  Projekt v záměru a) se týká pouze činností zařazených do těchto sekcí Odvětvové klasifikace ekonomických činností (OKEČ): CB 14 (Těžba a úprava ostatních nerostných surovin), D (Zpracovatelský průmysl), F (Stavebnictví), G (Obchod;opravy motorových vozidel a výrobků pro osobní potřebu a převážně pro domácnost, s výjimkou oddílu 51)

Další podmínky  Lhůta vázanosti projektu na účel je 5 let od data podpisu Dohody  Příjemce dotace (v případě sdružení všichni jeho účastníci) zajistí vykazování údajů potřebných pro monitoring projektu po jeho realizaci po dobu vázanosti projektu na účel  Žadatel (v případě sdružení všichni jeho účastníci) nečerpá finanční prostředky na předmět, pro který je požadována dotace z PRV, z rozpočtových kapitol státního rozpočtu, státních fondů nebo jiných fondů Evropské unie  Žadatel musí zůstat mikropodnikem i ke dni podání Žádosti o proplacení  V případě, kdy je předmětem preferenčních kriterii tvorba nových pracovních míst, pak období, ve kterém je žadatel povinen dodržovat závazek počtu nově vytvořených pracovních míst, začíná běžet za 6 měsíců od data převedení dotace příjemci dotace a běží po dobu lhůty vázanosti projektu na účel.  Žadatel/příjemce dotace má prokazatelně uspořádány vlastnické/nájemní vztahy k nemovitostem, které souvisejí s realizací projektu. Tuto skutečnost prokazuje žadatel/příjemce dotace v případě kontroly na místě dokladem o vlastnictví nemovitostí, kterých se projekt týká. V případě realizace projektu v pronajatém objektu nebo na pronajatém pozemku navíc ještě nájemní smlouvou na dobu nejméně pět let od podpisu Dohody nebo s výpovědní lhůtou nejméně 5 let. V případě spoluvlastnictví nemovitosti je vyžadován písemný souhlas spoluvlastníků nemovitostí vztahujících se k projektu s realizací projektu  V případě záměru c) je možné spalovat pouze čistou biomasu  Podpořené stavby a technologie nesmí být bez souhlasu SZIF dále pronajímány či provozovány jiným subjektem minimálně po dobu vázanosti projektu na účel

Povinné přílohy k Žádosti  Jeden výtisk projektu dle závazné osnovy  Čestné prohlášení dle závazného vzoru  Smlouva o sdružení v případě, že žadatel žádá jménem sdružení vzniklého podle § 829 zákona č. 40/1964 Sb.  Daňové přiznání potvrzené finančním úřadem  Základní ekonomické informace požadované pro posouzení finančního zdraví žadatele u projektů, jejichž celkové způsobilé výdaje přesahují Kč  Stavební povolení, ohlášení, nebo čestné prohlášení, že není zapotřebí  Technická dokumentace předkládaná ke stavebnímu řízení  Půdorys stavby/půdorys dispozice technologie – pokud není přílohou technická dokumentace  Kopie katastrální mapy vystavená příslušným katastrálním úřadem (případně jiným příslušným úřadem) s vyznačením lokalizace předmětu projektu  V případě nákupu stavby/pozemku, který bude způsobilým výdajem, znalecký posudek, ne starší 12 měsíců k datu podání Žádosti o dotaci, zároveň však ne starší než  Energetický audit dle vyhlášky č. 213/2001 Sb., kterou se vydávají podrobnosti náležitostí energetického auditu, ve znění pozdějších předpisů, je- li vyžadován dle zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů. V případě záměru b) je energetický audit povinnou přílohou vždy  Seznam příloh s uvedením počtu stran jednotlivých příloh

Nepovinné přílohy k Žádosti  Projekt v elektronické podobě na datovém nosiči CD (ve formátu *.doc,*.pdf)  Pokud žadatel požaduje bodové zvýhodnění za využívání a obnovu existující stavby – katastrem nemovitostí ověřená kopie stejnopisu geometrického plánu ne starší než 3 měsíce k datu podání Žádosti o dotaci, ze kterého je patrná výměra stavby  Pokud žadatel v rámci preferenčního kritéria č. 5 záměru b) požaduje bodové zvýhodnění za evidovanou drůbež – Registr drůbeže v hospodářství v souladu s vyhláškou č. 136/2004 Sb.

 Výpis z obchodního rejstříku nebo jiné osvědčení právního statutu, které je v souladu s definicí příjemce dotace a není starší než 3 měsíce k datu podání žádosti o dotaci;  Doklad o vedení (popř. zřízení) bankovního účtu ve vlastnictví žadatele  Potvrzení finančního úřadu, že žadatel má vypořádány splatné závazky vůči finančním úřadům. Datum tohoto potvrzení nesmí být starší než datum zaregistrování Žádosti o dotaci  V případě, že jako povinná příloha bylo předloženo ohlášení stavby, čestné prohlášení žadatele, že ohlášení stavby nebylo ze strany stavebního úřadu rozporováno (změněno) dle závazného vzoru Povinné přílohy k podpisu Dohody

Povinné přílohy k Žádosti o proplacení  Prohlášení o zařazení podniku do kategorie malých či středních podniků  Živnostenské oprávnění či jiné oprávnění k provozování činnosti, která je předmětem projektu – neplatí pro záměry b) a c)  Účetní/daňové doklady související s realizací projektu (faktury, paragony)  Doklad o uhrazení závazku dodavateli (např. výpis z bankovního účtu vč. smlouvy o vlastnictví účtu, pokud je úhrada prováděna z jiného účtu, než který je uvedený v Dohodě, pokladní doklad, na kterém oprávněná osoba potvrdí příjem hotovosti)  Položkový rozpočet projektu rozdělený do jednotlivých kategorií dle číselníku způsobilých výdajů. V případě stavebních prací soupis stavebních prací s výkazem výměr a položkový rozpočet správně rozdělený do odpovídajících kódů způsobilých výdajů  V případě nákupu stavby/pozemku jako způsobilého výdaje kupní smlouva, ne starší než datum vystavení potvrzení o zaregistrování Žádosti o dotaci z PRV  V případě nákupu strojů a technologií technickou dokumentaci k výrobku s dokladem o posouzení shody – ES prohlášení o shodě  Kolaudační souhlas nebo oznámení stavebnímu úřadu o užívání stavby nebo čestné prohlášení příjemce, že kolaudační souhlas ani oznámení není zapotřebí

Povinné přílohy k Žádosti o proplacení  V případě věcného plnění: stavební práce - stavební deník, rozpočet podle ÚRS  V případě leasingu leasingovou smlouvu vč. splátkového kalendáře a doklady o úhradě splátek  Dokumentace k zadávacímu řízení podle Seznamu dokumentace k zadávacímu řízení, který příjemce dotace obdržel při podpisu Dohody.  V případě, že příjemce v projektu za účelem bodového zisku deklaroval vytvoření nových pracovních míst a rozhodl se je dokládat podle režimu B: v případě podniku do 25 zaměstnanců - Přehled o vyměřovacích základech a pojistném malé organizace (formulář zasílaný ČSSZ), a to za posledních dvanáct uzavřených měsíců před podáním Žádosti o proplacení v případě podniku od 25 zaměstnanců - Přehled o výši pojistného a vyplacených dávkách (formulář zasílaný ČSSZ), a to za posledních dvanáct uzavřených měsíců před podáním Žádosti o proplacení v případě, že příjemce dotace nemůže poskytnout Přehled o vyměřovacích základech a pojistném malé organizace nebo Přehled o výši pojistného a vyplacených dávkách (např. za posledních dvanáct měsíců neměl zaměstnance), pak bude přílohou čestné prohlášení dle závazného vzoru  Soupisky účetních/daňových dokladů ke způsobilým výdajům

Preferenční kritéria  Záměr a): velikost obce, kde je projekt realizován požadovaná míra dotace tvorba nových pracovních míst výše způsobilých výdajů využití pouze kódů způsobilých výdajů 004, 005, 006, 007 předložení pouze jedné žádosti v daném kole žadatel nemá historii využívání existujících staveb podání projektu v elektronické podobě nezaměstnanost ve správním obvodu obce s rozšířenou působností, ve kterém je projekt realizován

Preferenční kritéria  Záměr b): požadovaná míra dotace podíl výše celkových způsobilých výdajů a instalovaného výkonu využívání existujících staveb využívání odpadního tepla obhospodařovaná půda registrovaná zvířata typ fermentace účinnost KJ podání projektu v elektronické podobě nezaměstnanost ve správním obvodu obce s rozšířenou působností, ve kterém je projekt realizován

Preferenční kritéria  Záměr c): požadovaná míra dotace podíl výše celkových způsobilých výdajů a instalovaného výkonu využívání existujících staveb automatický přísun paliva a regulace spalování stébelnaté biomasy kombinovaná výroba elektřiny a tepla podání projektu v elektronické podobě nezaměstnanost ve správním obvodu obce s rozšířenou působností, ve kterém je projekt realizován

Preferenční kritéria  Záměr d): požadovaná míra dotace podíl výše celkových způsobilých výdajů a instalovaného výkonu využívání existujících staveb podání projektu v elektronické podobě nezaměstnanost ve správním obvodu obce s rozšířenou působností, ve kterém je projekt realizován

Děkuji za pozornost!