Vybrané aktivity ÚÚR v oblasti rozvoje mikroregionů (DSO) Dotazníkové šetření a seminář k problematice mikroregionů 2011 RNDr. Vladimíra Labounková Ústav.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
Advertisements

Praktické informace k programu Škola pro udržitelný život.
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Podpora meziobecní spolupráce
ZAČLENĚNÍ PODNIKATELŮ DO TVORBY REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE KONKRÉTNÍ AKTIVITY SPOLUPRÁCE S VÁMI PRO OBDOBÍ OD DO – JAK SE MŮŽETE.
Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Jak na projekt spolufinancovaný ze SF EU Mgr. Marek Havrda, MA.
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
Potřeby a strategický rozvoj měst v evropském kontextu Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Konference.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Výroční konference ROP Střední Morava Využití nového modelu administrace pro přípravu projektových záměrů z ROP Střední Morava OlomoucZlín
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Autoevaluace škol v Moravskoslezském kraji
Realizace rozvojových aktivit v obcích regionu České Švýcarsko 1. schůzka PS
Evaluace Rámce podpory Společenství Evaluační jednotka strukturálních fondů.
Aktivita číslo 5 Návrh a zavedení systému centrální administrace a řízení projektů Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje.
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
 SROP 3.3 = příprava na čerpání fin.zdrojů EU v programovém období – absorpční a administrativní kapacita Budování rozvojového partnerství za.
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
Téma : Veřejné zakázky Úvodní prezentace Ing. Renata Aulová
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti a úkoly.
Integrovaná strategie území Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. Kateřina Valdová.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
3. Programový výbor Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory - zpráva o činnosti v roce 2011.
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Integrovaná strategie území Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. Jan Balcar.
PODPORA TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Projekt SROP 3.3 – „Posílení kapacity místních a regionálních orgánů při plánování a realizaci programů v Karlovarském kraji“ Pedagogické a vzdělávací.
Aktivity ÚÚR v oblasti rozvoje mikroregionů RNDr. Vladimíra Labounková Ústav územního rozvoje, Brno.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Téma : Veřejné zakázky Úvodní prezentace Ing. Ondřej Miffek Jihlava,
Jak připravit town- twinningový projekt v rámci programu Evropa pro občany Gabriela Hermannová.
Aktivity ÚÚR v oblasti rozvoje mikroregionů RNDr. Vladimíra Labounková Ústav územního rozvoje, Brno.
Téma : Veřejná podpora Úvodní prezentace Ing. Ondřej Miffek Ostrava,
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
OPPS ČR-PR Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika-Polská republika Seminář pro žadatele Zpracovala: Jana Bartošková.
Místní partnerství zaměstnanosti Projekt Místních partnerství zaměstnanosti Ing.Tomáš Müller MAS Uničovsko,o.p.s. Informační seminář 19.2.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
Integrovaná rozvojová strategie cestovního ruchu Rožnovska JVM-RPIC, spol. s r.o. Ing. Jiří Kučera, Ing. Jakub Křižka
Představení Zprostředkovatele a partnera programu Martina Bečvářová Praha (květen 2015)
 Letní koupaliště Ressl je nejstarší ze všech čtyř mosteckých veřejných koupališť. Vzniklo už v 60. letech 20. století.  V roce 2006 prošel areál.
PRAKTICKÉ PŘÍKLADY ÚSPĚŠNÝCH INOVAČNÍCH PROJEKTŮ
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Datum: Zpracovala: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Program „Yes, I do“ Strategie pro jazykové vzdělávání v MSK do roku
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ve městě Brně Aktuální informace k realizaci projektu MAP 9. březen 2016.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
OPPS ČR-PR Rozdíly v programech přeshraniční spolupráce v rámci Cíle 3 realizovaných v MSK a časté chyby Zpracovala: Ing. Markéta Hluchníková.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
CRR ČR, Společný technický sekretariát, Olomouc, ul. Jeremenkova 40B, , | tel.: | fax: +420.
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Individuální projekt OP VVV
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Michal Šperling - EUREDIS
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Seminář pro žadatele o finanční podporu 6. a
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje v rámci OP VVV
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Plánované rozšíření na dole Turów Podzimní setkání těžařů Seč, 14. – 16. listopadu 2018 Mgr. Petra Bachtíková odbor ochrany vod
Projekt „Klimatická zeleň“ pro obnovu krajiny
Aktuality k územním studiím krajiny z hlediska IROP
Transkript prezentace:

Vybrané aktivity ÚÚR v oblasti rozvoje mikroregionů (DSO) Dotazníkové šetření a seminář k problematice mikroregionů 2011 RNDr. Vladimíra Labounková Ústav územního rozvoje, Brno

Dotazníkové šetření v mikroregionech, zaměřené na implementaci SRD. Šetření bylo provedeno v krajích: Jihočeský, Jihomoravský, Liberecký, Pardubický, Ústecký a Zlínský. Navráceno bylo cca 70 dotazníků.

Manažer mikroregionu Může jím být předseda mikroregionu, tajemník, poradce atd. má při pořizování rozvojového dokumentu mikroregionu významnou roli. Je prostředníkem mezi zpracovatelem, zadavatelem dokumentu, zajišťuje kontakt s veřejností, její účast na tvorbě rozvojového dokumentu mikroregionu, zapojení externích specialistů a rovněž podnikatelů do zpracování dokumentu. Koordinuje práce pracovních skupin na zpracování dokumentu a zodpovídá za monitorování a vyhodnocování dokumentu a jeho implementaci. Manažer mikroregionu může být zaměstnancem mikroregionu nebo se může jednat o externího pracovníka. Může tuto funkci vykonávat součastně pro dva i více mikroregionů.

Projekty mikroregionů: V případě mikroregionů je třeba projekty vnímat jako celý proces od myšlenky až po jeho úplnou realizaci a následné vyhodnocení. U mikroregionálních projektů je velmi významné provázání aktivit a záměrů všech významných partnerů v mikroregionu a společný postup při rozvoji daného území. Důležité je rovněž zapojení veřejnosti do návrhů i realizace projektů.

Návaznost konkrétních projektů na strategii rozvoje mikroregionu : Přílohou rozvojové strategie mikroregionu má být návrh konkrétních projektů, včetně časového harmonogramu jejich zpracování, způsobu financování a vyhodnocení. Na rozvojové dokumenty navazují v mnoha případech konkrétní projekty. Jejich zpracování a návaznost na cíle a priority rozvoje je většinou na dobré úrovni. Konkrétní projekty jsou součástí katalogu (zásobníku) projektů z něhož jsou vybírány do akčního plánu.

Hodnotící proces výběru peojektů: Hodnotící komisí může jí být Valná hromada mikroregionu, Expertní výbor, pracovní skupiny přípravy rozvojového dokumentu atp.. Hodnocení může probíhat formou ano-ne, která není příliš vhodná, může být stanoveno bodové hodnocení, případně jiná kriteria hodnocení. Musí být posuzováno zejména: potřebnost realizace projektu, stanovení cílové skupiny – komu jsou výstupy určeny, začlenění cílové skupiny do projektu a komunikace s ní, soulad s programy na vyšší územní úrovni ( ČR, krajské dokumenty) hodnocení zkušeností žadatele o projekt (navrhovatele projektu) s realizacemi obdobných projektů, hodnocení rozpočtu a hospodárnosti rozpočtu.

Je nezbytné stanovení účelně zvolených monitorovacích ukazatelů výstupů z projektů – kvantifikované a jasně popsané. Vhodné je rovněž hodnocení udržitelnosti projektu, jeho výstupů zejména zajištění jejich udržitelnosti i po skončení financování z operačního programu – viz např. cyklostezky Moravský kras

Správně volený hodnotící indikátor musí splňovat řadu kritérií - hlavní požadavky na indikátory jsou: existující důvod sledování, využitelnost, úplnost, reprezentativnost, jedinečnost, spolehlivost, správnost, srovnatelnost v čase, srovnatelnost v prostoru, frekvence sledování, náklady.

Ve dnech května 2011 se konal již V. ročník semináře Pro zástupce mikroregionů (DSO) „Práce s mikroregiony, mikroregiony se představují“, pořádal Ústav územního rozvoje pod záštitou Ministerstva pro místní rozvoj ČR ve spolupráci s Krajským úřadem Karlovarského kraje, v rámci řešení úkolu A.4.4/RP „Monitoring mikroregionů ČR a podpora jejich rozvoje“, který je garantován Ministerstvem pro místní rozvoj ČR. Místo konání: Sokolov, Multifunkční centrum (MFC) – Březová

V roce 2011 organizoval Ústav územního rozvoje opět seminář zaměřený na problematiku mikroregionů pro zástupce mikroregionů a krajských úřadů. Obdobný seminář je pořádán již od roku Seminář se konal v Březové u Sokolova a byl poprvé organizován jako dvoudenní. Druhý den proběhla exkurze do okolí. Na semináři se prezentoval zejména Karlovarský kraj, a mikroregiony tohoto kraje především spolupořádající mikroregion Sokolov-východ. Na seminář byly prezentovány konkrétní zdařile realizované akce na mikroregionální úrovni. Účastníci měli dále možnost vyslechnout informace a metodická doporučení zástupce Ministerstva pro místní rozvoj, zástupců vysokých škol a dalších subjektů k dané problematice.

Zástupci mikroregionů připravili doprovodné prezentace – propagační materiály, mapy, nejrůznější publikace a výrobky.

Prezentace z V. ročníků semináře pro zástupce mikroregionů jsou k dispozici na adrese

Podvečerní vycházka ke Kapli svaté Máří Magdalény, která byla opravená z programu Ministerstva pro místní rozvoj.

25. května 2011 Ter é nn í exkurze (bus) - ukázky revitalizace Sokolovské pánve, - napouštění jezera Medard, - golfové hřiště, - koupaliště Michal, - těžba v dole Jiří, - Statek Bernard (Královské Poříčí), -centrum řemesel jeho funkce a další vývoj

Jezero Medard Jezero Medard se nachází na severozápad od Sokolova. Vzniká jako projekt rekultivace a revitalizace území postiženého těžbou uhlí bývalého lomu Medard - Libík. Těžba v této lokalitě byla ukončena v roce Do roku 2008 Sokolovská uhelná společnost provedla technické rekultivace budoucího dna jezera. V červnu roku 2010 se začalo jezero napouštět. Napouštění potrvá dva až tři roky, tedy do roku Zároveň probíhají rekultivace a tvarování břehů jezera. U obce Svatava je budován umělý výběžek, který bude před vlnami a větrem chránit zátoku s přístavem a plážemi. Kvalita vody v nádrži by měla být podle odborníků dobrá, což zajistí především velká hloubka jezera a fakt, že Medard nebude mít žádný přítok. Očekává se, že se po napuštění jezera poněkud změní mikroklima v okolí a rovněž cirkulační poměry. Jezero Medard, které leží v nadmořské výšce 400 m n. m.. bude mít po napuštění plochu 493,4 ha, délku 4 km a šířku 1,5 km. Objem vody v jezeře bude 120 mil. m 3. Délka břehové linie bude 12,4 km a po napuštění bude na břehu jezera šest měst a obcí. Okolí jezera Medard se má postupně změnit v atraktivní rekreační zónu.

Koupaliště Michal Vodní nádrž – koupaliště Michal se nachází u Sokolova, na místě někdejšího povrchového hnědouhelného dolu a je dobrým příkladem provedené hydrické rekultivace. Těžba hnědého zde probíhala v druhé polovině 20. století a byla ukončena v roce Jáma po těžbě byla zatopena a je využita k rekreačním účelům. Jezero má rozlohu 29 ha a je poměrně mělké s hloubkou maximálně 5,6 m. Nachází se v nadmořské výšce 452 m n. m.. Napouštění bylo ukončeno v roce 2003 a od roku 2004 je areál k dispozici veřejnosti. Nádrž se vyznačuje velmi čistou vodou. Pro návštěvníky koupaliště jsou k dispozici různé vodní atrakce, dobře vybudované zázemí a obří tobogán. Nedostatkem je snad jen neexistence ubytovacích možností v bezprostřední blízkosti jezera. Golfové hřiště Golfové hřiště poblíž Sokolova postavila Sokolovská uhelná společnost v rámci rekultivační činnosti po těžbě hnědého uhlí. Je tak rovněž příkladem úspěšně provedené rekultivace, v tomto případě jiným než hydrickým způsobem.

Důl Jiří Hnědouhelné doly patří k Sokolovsku. Poté, co si účastníci exkurze prohlédli několik příkladů provedených rekultivací po ukončení těžby, navštívili důl Jiří. V dole Jiří se uhlí stále těží a mělo by se podle odhadu těžit až do r Poté začnou rekultivační práce. Těžba v dole Jiří probíhá ve směru z východu na západ.

Muzeum řemesel na Statku Bernard Na Statku Bernard si účastníci exkurze prohlédli kromě samotné zrekonstruované budovy statku také muzeum řemesel. Při interaktivní prohlídce s průvodcem navštívili zemědělskou expozici s exponáty na zpracování mléka, masa a obilí, prohlédli si funkční starodávnou mlátičku. Velmi zajímavá byla rovněž sbírka historických kočárů. Další prohlídka v expozici nazvané Pocta řemeslům jsou k vidění výrobky různých řemeslných odvětví vyrobené tradičními postupy našich předků, například výroba porcelánu, skla, opracování dřeva.

S prezentacemi všech ročníků seminářů je možné se seznámit na adrese

Vše o mikroregionech na stránkách ÚÚR On-line systém evidence mikroregionů a jejich rozvojových dokumentů- monitoring mikroregionů iMR je k dispozici na stránkách UUR

Děkuji za pozornost RNDr. Vladimíra LABOUNKOVÁ Ústav územního rozvoje, Jakubské nám Brno