Co nás k sobě přitahuje a jak se zamilováváme

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁSILÍ V RODINĚ.
Advertisements

ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
pro společnost Chodura
ŘÍČANSKÝ DENNÍ STACIONÁŘ. Proč stacionář ? ► Slušnost, úcta ke stáří i nemoci a demografický vývoj společnosti nás nutí přemýšlet a rozšiřovat kapacity.
Od genové terapie ke genovému vylepšení
Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
Jak na to, aniž bychom se zničili
Hodnotová orientace svobodné generace
Geny a osobnost Dean Hamer/Peter Copeland
Praktické poznámky Pro obchod a život. KAŽDÉ OBCHODNÍ JEDNÁNÍ JE CITOVÁ ZÁLEŽITOST Lidský mozek je tvořen „nižšími“ oblasty, které zpracovávaji přicházejicí.
Vývoj člověka - postnatální
18 zdravotních důvodů, proč se věnovat sexu Zdroj: Famous iDNES.cz.
Co a proč Radka Mužíková. Co stojí v centru mého zájmu? Co hýbe mým srdcem? To je tím CO, tím hlavním CO v mém životě: Život, bytí, existence Člověk jako.
PSYCHOLOGICKÁ PŘÍPRAVA - ÚVOD
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Proč je důležité studovat Principy
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
KOŘENY HOMOSEXUALITY. KONTEXT VŠICHNI JSME LIDSKÉ BYTOSTI VŠICHNI JSME SEXUÁLNÍ STVOŘENÍ VŠICHNI JSME HŘÍŠNÍCÍ.
Oceňování, vděčnost a zákon rozšíření a zákon rozšíření (Z knihy: Sanaya Roman Žít s radostí)
Mgr. Jolana Polzová Mgr. Jan Žufníček
Emoce (city).
DOSPĚLOST mladší dospělost, let střední dospělost, do 45 let
Malý exkurz do psychologie komunikace v souvislosti s externí komunikací Junáka Junák - svaz skautů a skautek ČR.
Psychologie štíhlé postavy
Vlastní hodnocení školy ► evaluace = lat. valere – přeneseno do angličtiny= self-evaluation ► Scrivena, 1991 = „proces určování podstaty, hodnoty a ceny.
1 K čemu ještě 8. návyk S.R. Covey „Od efektivnosti k velikosti, vyjímečnosti“ Obsah: 1.Proč 8. návyk 2.Rámcové objasnění 8. návyku 3.Úloha leadership.
Proces vnímání v komunikaci
Motivační témata a životní příběhy
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
Každý den jsme trochu starší…
Širší ekonomické souvislosti rodinné politiky Daniel Münich.
Dvoření a sexuální atraktivita
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
DARUJ SVOJE VAJIČKO… Co to je????
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
VLIV NA VÝVOJ POPULACE PODLE VÝBĚRU PARTNERA Tomáš Krajča OTŽP 3.
Adaptivní preference pro délku nohou u potenciálního partnera
Motivační témata a životní příběhy
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Interpersonální přitažlivost
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
Jaký je naše tělo Kontrola
ZÁKLADY MEZILIDSKÉ KOMUNIKACE
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
PRÁCE S DOMÁCÍM A SEXUÁLNÍM NÁSILÍM. MOŽNOSTI legislativní zázemí práce s předsudky možnosti prevence poradensko-terapeutická práce specializované organizace.
Vendula Slámová Markéta Otáhalová Jitka Wagenknechtová
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Výchova k občanství RODINA
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
Dětství, puberta, dospělost Prezentaci vytvořil Jiří Nezbeda.
Ontogenetický vývoj. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky období adolescence, plné dospělosti, zralosti, středního věku a stáří.
Hudba: Floyd Cramer – Unchained melody Nepřítel zabírá v naší hlavě víc místa, než přítel v našem srdci.
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Sexualita, sociologie těla
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE Čtenářská a matematická gramotnost Andrea Nytrová
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Psychologie dospělých
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
Rodičovství biologické a pěstounské
Děti se závažnou zdravotní a sociální anamnézou v kontextu mezinárodního osvojení Mikulov, Petra Jonášková.
Lidská přitažlivost.
Transkript prezentace:

Co nás k sobě přitahuje a jak se zamilováváme Smím prosit? Co nás k sobě přitahuje a jak se zamilováváme Vypracoval: Nezval Ondřej 2. ročník OTŽP

Použitá literatura Marianne Legatová Proč si MUŽI nic nepamatují a ŽENY nic nezapomínají Jak pochopit jeden druhého.

(ne)známá fakta Není důležité co říkáme, ale co děláme Namlouvání se odehrává především na neverbální úrovni Neomezujte svůj výběr! Společenský tlak jak má partner vypadat Projev náklonnosti Ženy dávají přednost materiálně zabezpeč. muži či muži se smyslem pro humor Dnes je kouzlo osobnosti a inteligence zásadnější v uplatnění se, než mohutné hrudní svaly a výrazné lícní kosti!

(ne)známá fakta 50 je teď 40! Role čichu Sexuální zralost vrcholí v pozdějším věku, starší a zralejší ženy hledají mladší muže Role čichu Každý má jedinečný pach tzv. pachový typ Ženy mají lepší čich Novorozenci rozeznají pohlaví lidí a svou matku Protiklady se přitahují

Vysílání zpráv Feromony = chemické signály, jedna strana vysílá druhé aby ovlivnila její chování. Synchronizace menstruace u žen Mužům rostou ve společnosti žen hustěji vousy Důležitá role v otázce přitažlivosti Homosexuálové reagují na testosteron a estrogen odlišně

U kormidla jsou ženy tzv. kulturní zvyklost → muž dělá první krok Flirtování „režírují“ ženy (pečlivě vybírají partnera) Žena vysílá jemné „signály“ (že je k mání) až poté se muž osmělí Signály: pohledy, špulení úst, pročísnutí vlasů, úsměvy, žertování, smích aj. Zřejmě důležitější než fyzická přitažlivost!

Ženy určují, zda a jak rychle bude namlouvání pokračovat Úspěšný vztah: partner nás doplňuje, není naší „ozdobou“! Ideální partner je ten, který nám doplňuje co sami nemáme. Dokonalý partner není módní ozdoba! „Nedohadujte se, kdo vydělá víc peněz. Dokut máte na složenky, je vše v pořádku.“

Co se děje, když se zamilujete Počáteční „pobláznění“ → prostředek k posílení vztahu během křehkého zrodu a zajištění posunu do další fáze Láska → emocionální stav, pobláznění, motivace = podstata přežití lidského druhu V počáteční fázi nejsou prakticky mezi mužem a ženou odlišnosti Biologický pud

Mozek v období zamilovanosti Počáteční „pobláznění“ → prostředek k posílení vztahu během křehkého zrodu a zajištění posunu do další fáze Mozek odlišný od normálu Aktivace dopaminu, neurotransmiteru Užívání drog vyvolá totožné pocity! Závislosti mají genetické kořeny. Závislí se obracejí od rodin → droga nahradila rodinu

Láska s.r.o. Změněný fyziologický stav → „horská dráha“ Zcela slepí k chybám svého milovaného Mozek silně utlumí kritičnost vůči partnerovi Evoluční pojistka → odhalení všech chyb na začátku vztahu nedělá dobrotu  „Na co jsme asi mysleli, když jsme měli hlavu v oblacích. Ve skutečnosti jsme příliš nemysleli, tedy alespoň ne na ona kritická místa našeho mozku.“

Zamilovaní muži a ženy jsou si podobnější Podobnost hormonální hladiny upevňuje počáteční zrod vztahu Ženy s vyšší hladinou testosteronu → agresivnější a asertivnější Muži s nižší hladinou testosteronu → slabší pohl. pud, podobají se partnerkám

Shrnutí Ženy hledají muže, který jim zajistí emocionální a materiální zázemí = dobrý rodič finančně zabezpečující rodinu Muži hledají dostatečně mladé a zdravé partnerky = plození zdravých potomků

DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST „Srdce má své důvody, které rozum nechápe.“ Blaise Pascal, francouzský matematik, 17. století