Občanská výchova 7. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Advertisements

aneb problematika náhradní rodinné péče
Zsv.
Osvojení dítěte Mgr. Dana Ilíková
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_10.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Rodina a její funkce.
Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí
Právní úprava náhradní rodinné péče
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Rodinné právo Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Rodina a její podoby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Drápalová Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.

ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Sexuální dospívání Reprodukční zdraví 8. ročník
Náhradní rodinná péče 6. ročník
RODINA ZÁKLADNÍ JEDNOTKA STÁTU
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_RODINNÉ.
Osvojení Pěstounská péče Svěření do péče fyzické osoby
Náhradní rodinná péče.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Sociální patologie SCPT SCPA
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Označení DUM Fi - DUM Autor
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Rodina
Digitální učební materiál
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Rodinné právo II Milana Reichlová.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název Náhradní rodinná péče
Mgr. Roman Šebrle SOŠ sociální péče Ulrichova Kladno
RODINNÉ PRÁVO PREZENTACE.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Náhradní rodinná péče -NRP
Náhradní rodinná péče. Náhradní rodinná výchova  náhradní řešení krize přirozené rodiny  měla by sledovat primárně zájem dítěte  dle Úmluvy o právech.
Osvojení (adopce) Osvojením (adopcí) se rozumí právní jednání (právní akt), jímž 2 osoby spolu vstupují do poměru rodič-potomek.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_18.
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Zdravotní výchova Mgr. Silvie Šilingerová.
Rodina a její funkce Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu:
 situace, kdy rodina v různé míře neplní základní požadavky a úkoly dané společenskou normou  selhání některého člena nebo členů rodiny, toto selhání.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_20_01_náhradní rodinná péče Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_209_Náhradní rodinná péče Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
OB 21 – OBN NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE. ÚKOL ● ZKUSTE VLASTNÍMI SLOVY VYSVĚTLIT POJEM NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE.
Zákon o rodině Vztahy mezi rodiči a dětmi Rodičovská zodpovědnost = souhrn práv a povinností: při péči o nezletilé dítě při zastupování nezletilého dítěte.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Rodina, náhradní rodinná péče
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-02
VZTAHY A PRAVIDLA SOUŽITÍ V PROSTŘEDÍ KOMUNITY - Rodina
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Je určena pro děti, které nemají ve své rodině dobrou péči a výchovu.
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_01_Náhradní rodinná péče
Rodina jako sociální instituce
Když vlastní rodina chybí
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Pardubice - Spořilov
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Číslo: VY_32_INOVACE_14_19 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.
19. září Manželství, rodina.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Sociální práce s rodinou 9
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Náhradní formy rodiny. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Transkript prezentace:

Občanská výchova 7. ročník Rodina Občanská výchova 7. ročník

Rodina prvotní výchovné prostředí žijící ve vlastním prostoru – domově, poskytující péči a základní jistoty dětem je to výchozí výchovné prostředí dítěte Rodina

skládá se z osob spjatých pokrevními svazky, manželstvím, či adopcí členové rodiny bydlí pod jednou střechou členové rodiny spolu komunikují v rámci dělby rolí je to obvykle první skupina jejímž členem se člověk stává Základní znaky rodiny

Základní funkce rodiny biologická, reprodukční ekonomická materiální zabezpečení všech členů rodiny ochranná, pocit jistoty, ochrana vůči vnějším vlivům emocionální, pocit domova, opora, láska, jistota, citové vazby Základní funkce rodiny

Typy rodinné struktury funkční rodina – plní rovnoměrně bez větších výkyvů všechny základní funkce afunkční rodina – neplní základní funkce dysfunkční rodina – neplní nebo nemůže plnit některé funkce neúplná rodina – chybí některý z rodičů náhradní rodina – dítě je převedeno do péče jiné rodiny Typy rodinné struktury

Náhradní rodinná výchova Formy náhradní rodinné výchovy OSVOJENÍ PĚSTOUNSKÁ PÉČE OPATROVNICTVÍ Náhradní rodinná výchova

Mezi osvojitelem (noví rodiče) a osvojencem (dítě) vzniká právní vztah jako mezi biologickými rodiči a dětmi. Příbuzenský vtah vzniká i mezi ostatními členy rodiny. K osvojení je potřeba souhlas biolog. rodičů. Výjimka: pokud se dítěte zřeknou a neprojeví o dítě zájem do 6 měsíců. Dítě se stává plnohodnotným členem rodiny. Nabývá tak nejen práva, ale i povinnosti. Osvojení

Určena pro děti, které nelze osvojit (jejich biolog Určena pro děti, které nelze osvojit (jejich biolog. rodiče nedali souhlas k osvojení, ačkoli se o dítě nestarají). Pěstounská péče je individuální nebo kolektivní (SOS vesničky, Klokánek). Pěstounská péče je hrazena státem, pěstoun má nárok na příspěvek na úhradu potřeb dítěte Dítěti zůstávají zachovány příbuzenské vztahy, je u pěstounů „na návštěvě“, ačkoli tam pobývá třeba i několik let. V 18. letech dítěte pěstounský vztah zaniká. Pěstounská péče

Určeno pro děti, u kterých se předpokládá, že se můžou vrátit do původní rodiny. Děti bývají svěřeny prarodičům, starším plnoletým sourozencům, sourozencům rodičů apod. Např. ve výkonu trestu rodičů, drogová závislost – léčba rodičů atd. Opatrovnictví

B.Čadová, J. Petrželová, M. Čermáková: Občanský a společenskovědní základ, Fragment, Praha, ISBN 978-80-253-0600. Použité zdroje:

Konec prezentace Autorem materiálu je Mgr. Renata Jindráková, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz Konec prezentace