Výtvarné setkání v MŠ II.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ARTEFILETIKA v MŠ. „Jedině děti vědí, co hledají. “
Advertisements

Projekt V. C.
Základní umělecká škola Sologubova 9/A, Ostrava – Zábřeh, příspěvková organizace Studijní zaměření: Výtvarný obor Návrh textu ŠVP.
Výtvarné setkání v MŠ I. věková skupina: 4,5 – 6,5 let
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
ETICKÉ ASPEKTY OCHRANY PŘÍRODY
ŠVP a můj předmět Výtvarná tvorba
Mateřská škola u Bílého králíka, s. r. o
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
DĚTI S NADÁNÍM. NADÁNÍ  pohybové (sportovní, taneční),  umělecké (hudební, výtvarné, literárně-dramatické),  praktické (manuální, sociální),  intelektové.
ARTEFILETIKA Prezentace artefiletiky – metodický list č. 9 Ruce jako šperk Zpracovala dne Mgr. Andrea Költö (str.1 – 8) Možnosti využití.
Zdravá škola.
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Surrealismus.
S krtkem do vesmíru Průvodce světem techniky CZ.1.07/1.3.00/ S Krtkem do vesmíru.
Artefiletika Prezentace artefiletiky – metodický list č. 2 Cesta mezi ostrovy Zpracovala dne Mgr. Andrea Költö Možnosti využití artefiletiky.
6. Dítě jako subjekt vzdělávání
Technika pro člověka Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Motivace praktické výuky uměním, společenskými a.
Jak se peče chleba Lenka Hůnová. Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 2.
 program „Začít spolu“ (Step by Step) je realizován ve více než 30 zemích  v ČR od 1994 v MŠ, 1996 v ZŠ  pedagogický přístup orientovaný na dítě 
Jak se peče chleba IV. Lenka Hůnová. Výrobky z mouky Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Jak se peče chleba III. Lenka Hůnová. Co potřebuji k pečení Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Nářadí pro dům a zahradu. Pojmenuj nářadí používané na zahradě Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
PRAVIDLA V MŠ – HRA NA AUTA Ivana Šůsová. Seřaď podle rychlosti Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Legenda o Karlových Varech JAZYK, ŘEČ, VNÍMÁNÍ. Král Karel IV., král český, císař římský, vládl českým zemím roku
Včera, dnes a zítra VYTVÁŘENÍ ELEMENTÁRNÍHO POVĚDOMÍ O ŠIRŠÍM PŘÍRODNÍM, KULTURNÍM PROSTŘEDÍ, O JEHO ROZMANITOSTI, VÝVOJI, NEUSTÁLÝCH PROMĚNÁCH.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Peklo x ráj POZNÁVÁNÍ PRAVIDEL SPOLEČENSKÉHO SOUŽITÍ, POROZUMĚNÍ ZÁKLADNÍM PROJEVŮM NEVERBÁLNÍ KOMUNIKACE OBVYKLÝM V TOMTO PROSTŘEDÍ.
Kameny Příroda kolem nás.
Vedení našich speciálních pedagogů pořádá pro naše klienty aktivity prostřednictvím výtvarné a pracovní výchovy Tématika se zaměřením na podzim a zimu.
Výtvarné umění I. Tematická oblast
Teplé a studené barvy Název školy
Pozornost, soustředěnost, paměť
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Lyžařský svah - pohybovat se koordinovaně a jistě
Jak vznikají křížaly Jana Šonková.
VNÍMÁNÍ, POZNÁVACÍ SCHOPNOSTI
Jak se chovat v divadle Radka Knotková 1.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Masopust Tradice v obci.
Hra na barevná auta I. Jaroslava Růžičková.
Pravidla ve školce – správné chování v MŠ
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Karolína Hejduková GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky 2013
Prostorová orientace,vnímání, počet
ZVÍŘECÍ KABÁTKY KDO KTERÝ OBLÉKÁ?.
Životní zájmy Tematická oblast
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
3. Hra jako základní prostředek vzdělávání
Malba Martina Lietavcová.
POZORNOST, SOUSTŘEDĚNOST, PAMĚŤ
Dějiny psychologie současná psychologie.
Ochrana životního prostředí
Co nepatří do stáje VnímánÍ.
Bylinková zahrádka IV. – Počítání
Barevné pastelky Pavlína Berková.
EXOTICKÁ ZVÍŘÁTKA – skládání obrázků
Orientace v řadě.
Tradice - Velikonoce Stojánek na pastelky.
POVOLÁNÍ Složky integrovaného záchranného systému
Strom a jeho využití PODOBLAST.
Tělo - kostra Lidské tělo.
Mícháme barvy vnímání.
Roční období – znaky, svátky a tradice
Francouzský materialismus I
Návštěva kolomazné pece
Transkript prezentace:

Výtvarné setkání v MŠ II. ARTEFILETIKA v MŠ „Jedině děti vědí, co hledají.“ Antoine de Saint-Exupéry Výtvarné setkání v MŠ II. věková skupina: 4,5 – 6,5 let integrovaný blok: SVĚT KOLEM NÁS tématický celek: PODZIM ČARUJE námět činnosti: JAKÉ ŠATY MAJÍ STROMY

Obsah Zážitkového pole dětí v pojetí artefiletiky 1. Vztah mezi námětem a formou a) vnější kontexty V rovině hledání vztahu mezi námětem a formou V rovině recepce hodnot přírody a kultury V rovině imaginace a myšlení b) vnitřní kontexty V rovině principů výrazové tvorby V rovině hledání vztahu námětu a formy 2. Vztah uvnitř hmoty a) vnitřní kontexty V rovině činnostní V rovině dovednostní V rovině znalostní 3. Sociální a kulturní hodnoty úkolu V rovině sociální V rovině hodnot V rovině rekreační

Zážitkové pole dětí v pojetí artefiletiky 1. Vztah mezi námětem a formou a) vnější kontexty V rovině hledání vztahu mezi námětem a formou - vnímat výrazové vlastnosti barev - přepsat jejich vnitřní představu barvou (plošně i prostorově) = barevné kompozice podzimního listí V rovině recepce hodnot přírody a kultury - schopnost výtvarného pojetí reálného obrazu (využívat přirozené motivace - iniciace) - různorodé pobyty v přírodě - práce s ilustracemi dětských knih - seznamování s reprodukcemi malířů - nahodilé i cílené vyhledávání barevných kompozic

Zážitkové pole dětí v pojetí artefiletiky 1. Vztah mezi námětem a formou a) vnější kontexty V rovině imaginace a myšlení - zamýšlet se nad rozdíly vnímaných barev a jejich kombinacemi, a to variacemi reálného Viděného, či umělecky vyfoceného nebo namalovaného - „ponořit“ se do reprodukcí nebo fotografií, jež napomáhají ztvárnění vzniklé představy např.: www.obrazy-prodej.cz - „ponořit“ se do barevnosti ilustrací dětských knih, jež napomáhají ztvárnění vzniklé představy - prostřednictvím pohádkových námětů, či viděného objektu „odkrývat“ myšlenkové zdroje, které lze v přenesené formě zobrazit (práce s ilustracemi autorů dětských knih) např.: SVOBODOVÁ Julie ŠTEFEK Petr PALEČEK Josef JANEČEK Ota ZMATLÍKOVÁ Helena www.obrazy-prodej.cz

Zážitkové pole dětí v pojetí artefiletiky 1. Vztah mezi námětem a formou a) vnější kontexty V rovině imaginace a myšlení - prostřednictvím činností a aktivit s přírodním materiálem iniciovat představivost a fantazii např.: podzimní chaloupka Tří medvědů ježek podzim v zahrádce

podzimní chaloupka TŘÍ MEDVĚDŮ

ježek „listnatý“

podzim v zahrádce

Zážitkové pole dětí v pojetí artefiletiky 1. Vztah mezi námětem a formou a) vnitřní kontexty V rovině principů výrazové tvorby - nesoustředit se na dokonalost tvarů a reálného ztvárnění, ale umět klást důraz na barevnost a expresívnost z prožitku, a na vlastní originalitu (autenticitu projevu) např.: práce s přírodninami na téma PODZIMNÍČCI V rovině hledání vztahu námětu a formy - „přepisovat“ výtvarnou formou představu prostředí zobrazovaného námětu V rovině recepce hodnot přírody a kultury - iniciovat spontánní senzibility podnětným prostředím, rozvíjet výtvarnou citlivost např.: spontánní i cílené pobyty v přírodě

PODZIMNÍČCI I.

PODZIMNÍČCI II.

PODZIMNÍČCI III.

Zážitkové pole dětí v pojetí artefiletiky 2. Vztah uvnitř hmoty a) vnitřní kontexty V rovině činnostní - objevovat výrazové vlastnosti podzimních barev - vytvářet kompozice teplých barev (barev podzimu) - odlehčeně malovat štětcem V rovině dovednostní - osobitě dělit představu (kontrast podzimních barev) - uchopovat vnitřní obraz - manipulovat s nástrojem V rovině znalostní - seznamovat se (MD), procvičovat a upevňovat si (SD) základní i specifické výtvarné pojmy MD – mladší děti, SD – starší děti

Zážitkové pole dětí v pojetí artefiletiky 3. Sociální a kulturní hodnoty úkolu a) vnitřní kontexty V rovině sociální - tvořit společně - učit se vzájemné empatii (jak k osobnosti každého z dětí, tak k jejich vytvořeným dílům) - společně hodnotit - učit se citu pro jedinečnost výtvarného projevu druhého (chránit jeho city, vnímat a chránit jeho hodnoty) V rovině hodnot - chránit dobro, spravedlnost a pravdu - hledat a objevovat jejich podobu v přírodě a společnosti současně V rovině rekreační - nacházet ve výtvarné činnosti duševní relaxaci - ozdravění mysli (chránit duševní zdraví dítěte)