Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Masopust Tradice v obci.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Masopust Tradice v obci."— Transkript prezentace:

1 Masopust Tradice v obci

2 Masopust v naši obci

3 Masopust v naši obci Maškary chodily, medvěda vodily: já jsem se bál.
Držte ho, maškary, aby mě na cáry neroztrhal.

4 Tradiční masky

5 Něco o maskách Medvěd: jedna z tradičních masek,
přisuzují se mu magické vlastnosti plodnosti, které mohou být přeneseny nejen na hospodářství, ale i na ženy. Všechny ženy i dívky s ním tancují.

6 Něco o maskách Smrtka: značí blížící se konec zimy, straší děti

7 Něco o maskách Kobyla: tradiční maska, kterou tvoří vždy dva lidé

8 Zahrajem si na medvěda PH Medvěd: Ty medvěde chlupatý s kožichem až na paty, rychle, rychle utíkej, všechny si nás pochytej! 1,2,3,4,5, už nás začni honit – hned!! Děti stojí v kruhu, jedno v roli medvěda klečí uprostřed. Děti recitují báseň a chodí po kruhu. Na slovo hned se děti rozběhnou, medvěd honí, koho chytne - hraje medvěda.

9 Vyrob si svou masku

10

11

12 Prvky polytechnické výchovy
Vzdělávací oblast: Dítě a společnost Podoblast: Kultura a umění Integrovaný blok: Já, ty, my a lidové tradice Téma: Tradice v naší obci - Masopust Konkretizované výstupy: Dítě vnímá umělecké podněty, seznamuje se s lidovými tradicemi Cíle: Dítě poznává masopustní masky, jejich význam a rozvíjí se jemnou motoriku při výrobě masky Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

13 Použité zdroje CHMEE2. Wikimedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrazový materiál z obecních stránek (povolení obce) a z archivu autorky

14 Metodický postup Děti se seznámí s lidovými tradicemi v obci, setkají se s tradičními maskami a dozví se o nich. Naučí se lidovou báseň, pohybovou hru a mohou si vyrobit, dle svého uvážení, karnevalovou masku. Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

15 Materiály, pomůcky Dotyková obrazovka, připojená k PC
Didaktický kufřík - KUMUČ Výroba masky: tvrdý papír, barevný papír nebo pastelky a barvy, nůžky, klobouková guma Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

16 Cíle polytechnické výchovy
Vnímat vliv techniky na společnost a přírodu Směrovat děti k získávání základních pracovních dovedností a návyků Chápat postavení techniky a technických oborů v životě lidstva jako devízu Učit děti základním poznatkům o technice Vést děti ke kooperativnímu hodnocení a sebehodnocení Podpořit rozvoj myšlenkového potenciálu dětí Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "Masopust Tradice v obci."

Podobné prezentace


Reklamy Google