Umělecký styl a odstraňování chyb při studiu češtiny jako cizího jazyka Karolína Štěpánková Západočeská univerzita v Plzni.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Volitelné předměty pro 3. ročník 2012/13. Každý student současného 2. ročníku obchodní akademie si zvolí pro druhou polovinu svého studia volitelný blok.
Advertisements

Podpora studentů s SPU na MU
Základy redakční práce
Dejte slova do věty II Put the words between slash marks into the appropriate case. Vzor: Se /sestra/ je vždycky problém. Se sestrou je vždycky problém.
Studentská inovace praxí Jana Mina ř íková, 5. NŠ-NJ.
JAZYKOVĚDA, JAZYKOVÁ KULTURA, ŘEČ A JAZYK
Bibliografické odkazy a citace změny oproti starší verzi normy ISO ČSN 690 Mgr. Zdeňka Firstová Univerzitní knihovna ZČU v Plzni
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Sylabus pro prezentační dovednosti I.
Tvorba snímků v PowerPointu
Mechatronika v okresu Plzeň-sever (a nejen tam) Ing. Jiří Prantner, Klastr Mechatronika o.s., prezident Tel: Mail:
Zásady elektronické komunikace
Maturita 2015.
PŘEDSTAVENÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY VYUŽÍVAJÍCÍ ICT PRO ŽÁKY Vypracovala: Ilona Plocková.
Lucie Rohlíková Západočeská univerzita v Plzni
Výukové programy pro předmět český jazyk a literatura
2005 Šablona eVŠKP - titulní list ÚVOD  Definice doporučené šablony  Soubor s přednastavenými styly, strukturou, designem  NEREÁLNÉ problémy.
STRUKTURA OSNOVY KURZU
Učte se anglicky 4krát rychleji Úvod Dr. Arkady Zilberman *US Patent 6,341,958.
Hodnocení ústní prezentace Mgr. Petra Janečková šk. r. 2007/2008
Prezentační dovednosti
Etika v elektronické komunikaci 2008 Uvědomte si, že nejde jen o srozumitelnost zprávy, ale i o vaši vlastní prezentaci.
Rozbor nejčastějších chyb v odborných pracích 12. Seminář BW.
Chyby v psaní seminárních prací
Jak psát a editovat text
Struktura maturitní zkoušky
Obhajoba maturitní práce
Vedoucí práce: PhDr. Irina Hobzová Student: Hana Stará, UČO:
Diplomový seminář pro studenty ITaM B. Miniberger LS 2013.
Maturita 2010 Společná část –2 zkoušky Profilová část –3 zkoušky.
ZVUKOVÁ STRÁNKA SLOVA A VĚTY
Základy psaní pro studenty aneb Jak se k psaní „dokopat“ Kurz právnických dovedností II JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
5. Prezentace výsledků experimentální práce
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.05 Téma: Nabídka příslušenství.
Psychické poruchy – DYSGRAFIE Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Vzdělávaní žáků mimořádně nadaných Vzdělávání žáků mimořádně nadaných je deklarací podmínek, postupů a zkušeností školy s těmito žáky.  Východiskem pro.
Vážený pane učiteli, dovolte mi, abych Vám popřál k Vašim narozeninám vše nejlepší, hodně zdraví, štěstí a spokojenosti v osobním životě. Také Vám přeju.
DIGITÁLNÍ U Č EBNÍ MATERIÁL Č í slo projektu CZ.1.07/1.5.00/ N á zev projektu EU pen í ze středn í m š kol á m Masarykova OA Jič í n N á zev š koly.
Přesvědčivá argumentace
Odborné a vědecké práce Brno 12. března Odborné a vědecké práce Zpráva o semestrálním projektu Závěrečná práce Bakalářská a diplomová práce Disertační.
Mooting – jak argumentovat JUDr. Maxim Tomoszek. Smysl simulace Příprava na reálné situace Příprava na reálné situace Kontrolované prostředí Kontrolované.
Vzdělávání osob se zdravotním postižením na ZČU v Plzni - Ing. Petr Šika.
VÝUKA VÝSLOVNOSTI VE SKUPINÁCH RUSKY MLUVÍCÍCH STUDENTŮ
Počítačové zpracování češtiny v Ústavu formální a aplikované lingvistiky
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Lektorát českého jazyka a literatury v Dillí Dillíská univerzita, Severní kampus Katedra slovanských a ugrofinských studií Studium ruštiny, polštiny, maďarštiny,
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_275_ČJ8 NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU: Rozvíjející větné členy NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Hevlín, příspěvková.
KULTURA OSOBNÍHO PROJEVU Střední škola obchodně technická s. r. o. Mgr. Marta Fojtíková.
-MOTIVAČNÍ DOPIS- OV 9. ročník, ZŠ.
Nakupování FRANCOUZSKÝ JAZYK Gymnázium a Jazyková škola - Zlín
Řečové dovednosti.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Úvod do odborného stylu pro studenty s poruchami učení
Ukázka zpracování referátu.
Jazykové prostředky výstavby uměleckých textů
VY_12_INOVACE_Tru_I_28 Název Rozlišení poezie a prózy
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV PŘÍSPĚVKU Jméno a příjmení autora včetně titulů
Zdenko Reguli Lucie Mlejnková
Příspěvek k Týdnu CJV – odd. na ESF – Němčina
Kritéria hodnocení písemné práce
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Tento projekt byl podpořen finančními prostředky z EU
Metody výuky počátečního čtení
Současné trendy důraz na kontinuitu předškolního a počátečního školního rozvoje teorie emergentního rozvoje gramotnosti předškolní období – diskuse o systematické.
STYL PROJEVŮ MLUVENÝCH A PSANÝCH
KURZY ČESKÉHO JAZYKA pro tzv. STÁŽISTY a POSTGRADUANTY
NÁZEV POSTERU Jméno a příjmení autora včetně titulů
CENTRUM PEDAGOGICKÉ PRAXE PF UJEP
Transkript prezentace:

Umělecký styl a odstraňování chyb při studiu češtiny jako cizího jazyka Karolína Štěpánková Západočeská univerzita v Plzni

Obsah příspěvku Úvod Opravování: opatrnost versus důslednost Umělecký text a prevence chyb Diakritika Závěr

Opravování: opatrnost versus důslednost 1.Soustavnost a systematičnost 2.Opatrnost „V ústním cizojazyčném projevu opravujeme chyby velice taktně jak z důvodů psychologických, tak i didaktických…“ (Hendrich, 1988) 3. Důslednost Doporučené techniky: skupinové čtení, jazykolamy

Pokročilí studenti: problém motivace ke zlepšování Drobné stimulační (motivační techniky): Zadání: Opravte nevhodně napsaný adresovaný učiteli. „byla byjste hrozně hodná kdybyjste mi dala možnost si to tuten týden dodělat byl bych vám velmi zavázán“

Umělecký text a prevence chyb Nejčastější chyby: Oblast stylistiky Oblast pravopisu Oblast morfologická Oblast syntaktická Oblast fonetická Příčiny: mezijazyková interference chyby v systému a normě

Chyby v oblasti syntaktické  Pozice nepřízvučných slov ve větě Příklad zadání: Přepište věty/verše tak, aby odpovídaly pravidlům současného českého pravopisu (slovosledu, tvarosloví atd.)

Chyby v oblasti syntaktické „... mile zněl jí ten zvuk hlasu / zdál se být jí pravdivý a přesvědčivý / a tak myslila si pouze, že to pravda...“ J. S. Machar (1894) „... já neměla u Anděla tenkrát rande míti / Z choutek těla nemusela jsem dnes matkou býti...“ J. Voskovec a J. Werich ( ):

Diakritika: „Kámen úrazu“  Běžné techniky (diktování slov, cvičení s vynechanými samohláskami apod.)  Poetický/prozaický text: ukázka s chybějícími diakritickými znaménky  Diktovaný poetický/prozaický text a jeho zpětné hlasité čtení studenty s důrazem na dodržování délek vokálů

Shrnutí a jeden poetický produkt na závěr Student z Ukrajiny svojí básní svérázně vyjádřil obtížnost psaní básně. V originální verzi básničky lze spatřit nejčastější typy chyb u studentů, jejichž mateřštinou jsou slovanské jazyky. Proč jeho text nepoužít jako vstupní materiál pro práci s chybou v hodině češtiny jako cizího jazyka?

Shrnutí a jeden poetický produkt na závěr Tento báseň napsat A, zrýmovat, a zopravit A, rytm svůj najít A, smyslu přidat A strukturu udělat A to ještě zapsat! A pravdu povědět A trochu zalhat Neni to rychle Není to snadne Není to prostě Tento báseň napsat.

Kontakt: