Olivetská hora V Jeruzalémě

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zájezd do Paříže.
Advertisements

Průlet liturgickým rokem
Vypracoval: Michal Klaus
CESKA REPUBLIKA Foto: Jaíra (Yair) Moreshet Procházka po České zemi a její památky:-) Hudba: WA. Mozart- klarinet Trio Es dur, K. 498, Allegro.
SÝRIE SIDNÁJA - MÁALULA K l i k.
Ruční obracení snímků s hudebním doprovodem Jeruzalém v noci.
Památky Nizozemska Sara Stojkovičová. Euromast Věž Rotterdam Postavena v letech Architekt : Maaskant Byla postavena speciálně pro Floriádu 1960.
Prezentace Praha.
Matěj Školný. Je demokratický stát, jehož většina území se nachází v západní Evropě. Francouzskou republiku tvoří i Zámořská Francie, která zahrnuje území.
JERUZALÉM.
Patří k nejvýznamnějším poutním místům Itálie. Zasloužil se o to místní rodák Giovanni Battista Bernardone syn bohatého kupce. ASSISI Itálie Neklikej.
KOSTELY A KAPLE V MĚSTSKÝCH ČÁSTECH BRNA Foto grafie pořízeny v roce 2012 První část-střed města.
Nových sedm divů světa.
EGERIE 2 nový svět (jak se zachoval na starokřesťanských mozaikách) ji přivedl k rozhodnutí vydat se na cestu do Svaté země (pobývala zde v letech
Kutná Hora: Dějiny v Obrázkách. Město Střibra Leží 60 km jihovýchodně od PrahyLeží 60 km jihovýchodně od Prahy Hlavní čast historii města je střibra.Hlavní.
Sedm divů světa Andrea.
Starověká Palestina.
Jeruzalém a Yad Vashem. Jeruzalém a Yad Vashem.
KŘESŤANSTVÍ V RANÉM STŘEDOVĚKU
Křesťanství.
Olivová hora je protáhlý kopcovitý hřeben ve východním Jeruzalémě se třemi vrcholky, táhne se od severu k jihu. Název „Olivová“ (v některých starších.
KŘESŤANSKÁ ANTIKA, RANĚ KŘESŤANSKÉ UMĚNÍ
Gotická kultura.
Svatá Cecílie pocházela ze starého římského rodu Cecíliů. Učila se hudbě a zpěvu, aby mohla hudbou chválit Boha. Zavázala se slibem věčného panenství.
Velikonoční příběh Ilustrace Henry Martin Copyright © 2005
Raně středověké umění.
Věřím v CÍRKEV.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z Ducha.
Průlet liturgickým rokem
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_19.
Místa setkávání lidstva s Bohem podle Bible
ČR – PAMÁTKY UNESCO K/41, M/01
PAMÁTKY PRAHA.
Věřím v Ducha.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z Ducha.
Vypracoval: Jakub Moravec
Křesťanství Petr Machala. Křesťanství Ježíš Kristus narodil se v Betlémě - rodiče Marie a Josef Židé čekali příchod Mesiáše.
Ježíš MICHAELA CHLUMSKÁ, C4A. Život  Mezi 7 a 1 p.n.l. – mezi 29 a 36 n.l.  Josef a Marie  Ježíš Nazaretský  Rok 28, oblast dnešního Izraele a západního.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Klaster.Kladruby.
Český Brod.
Filosofie náboženské výchovy Učitelství v Novém zákoně Zuzana Svobodová.
Opakování - náboženství
PAMÁTKY UNESCO Martin VRZALA.
Věřím v Boha, Otce.... Věřím v Boha, Otce... Věřím v Boha, Otce... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista,
„Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Určeno pro : žáky ZŠ, 2.
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
Istanbul - 15 mil. obyvatel, druhý visutý most přes Bospor mezi Evropou a Asií
Rokoko, klasicismus - 2 Označení materiálu:
JAZYKOVĚ – METODICKÝ POBYT. Regensburg Jedno z nejkrásnějších měst Evropy na Dunaji. Zde jsem absolvovala čtrnáctidenní jazykově–metodický pobyt.
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
Křesťanství B. Trojanová. Křesťanství Monoteistické náboženství Vznik v 1. století n.l., původ v učení Ježíše Krista Vyvinulo se z judaismu, ale na.
Zámek Trója Zámek Troja (známý též jako Trojský zámek) je barokní stavba v pražské městské části Troja. Stojí v bezprostřední blízkosti Vltavy a v jeho.
Nejvýznamnější gotické památky v Evropě Iva Závišková 6.A.
K ŘESŤANSTVÍ. M APA KŘESŤANSTVÍ VE SVĚTĚ Monoteistické náboženství Vznik v 1. – 2. st. n. l. Soustředěno kolem života Ježíše z Nazaretu Vzniklo z židovství.
KŘESŤANÉ V IZRAELI Tereza Sittová Matěj Svoboda Jan Vacíř.
Klára Pospíchalová Památky v Paříži (pvp).
Křesťanství B. Trojanová.
JOSEFOV (PRAHA) - městská čtvrť obklopená Starým Městem, pojmenovaná
Zručský park.
STAROVĚKÝ EGYPT Jan Jakub Šipka.
Česká republika - Kutná Hora
Digitální učební materiál
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Digitální učební materiál
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Královské město Rakovník
Starověká Palestina.
Byzantská říše.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Digitální učební materiál
Souvislá pedagogická praxe Bc. Lenka Ďurišová 2. ročník, NMgr. D-Zsv
Transkript prezentace:

Olivetská hora V Jeruzalémě Upravil a do češtiny přeložil J.A.

Ježíš Kristus před svým ukřižováním. Olivetská hora nebo Olivový vrch ( je vrch ve východním Jeruzalémě. Je pojmenovaný podle olivovníků, které na něm rostou. Na jeho západním svahu se nachází největší židovský hřbitov na světě. Na úpatí vrchu se nachází Getsemanská zahrada, ve které se podle tradice zdržoval Ježíš Kristus před svým ukřižováním. Olivová hora zastává důležité místo v židovské eschatologii, neboť podle některých tezí právě od ní má přijít mesiáš a vzkřísit mrtvé cestou do Jeruzaléma. To je důvod, proč se od středověku nechávali zbožní židé pohřbívat na západním svahu hory, přímo naproti Chrámové hoře. Na severovýchodním úpatí hory se rozkládá Národní park Emek Curim.

Židovský hřbitov na (Olivové) Olivetské hoře naproti Chrámové hory

V současnosti je zde 150.000 hrobů

Pohled z Olivetské hory do údolí Josafat

místo, kde se Ježíš modlil sám v zahradě, v noci jeho zatčení. Bazilika Utrpení (de l'Agonie) v zahradě Getsemanské (Kostel Všech národů), místo, kde se Ježíš modlil sám v zahradě, v noci jeho zatčení.

Během výstavby mezi lety 1919 a 1924,byly byzantské mozaiky nalezené při vykopávkách včleněny do budovy.

V kostele se nachází kámen, na němž se Ježíš modlil před svým zatčením.

Jad Avšalóm (doslova Ruka Abšalómova) je hrobka, která se nachází v údolí Kidron v Jeruzalémě, mezi Chrámovou horou a Olivovou horou. Archeologové datují 'hrobku' do 1. století. Věří se, že „hrobka“ patří biblickému Abšalómovi, který se vzbouřil proti svému otci, králi Davidovi

V Getsemanské zahradě (v hebrejštině lisovna oleje) je olivový háj, Podle Bible zde Ježíš bděl a modlil se tu noc, kdy byl Jidášem zrazen, zatčen a později ukřižován

Olivovník starý asi dva tisíce let

Ruský pravoslavný Kostel Marie Magdaleny s typickou zlatou cibulovitou kopulí v byzantském stylu, byl vybudován ruským carem Alexandrem III. Roku 1886 na památku jeho matky Marie Alexandrovny

Ruský pravoslavný Kostel Marie Magdaleny má sedm zlatých kopulí ve tvaru cibule.

Jsou zde pohřbeni: Velkokněžna Alžběta (svatá Alžběta Ruská), která byla revoluci v roce 1918 byla spolu s další jeptišku Barbarou a některými členy carské rodiny hozena do důlní šachty, kde zemřela. Po V roce 1920 byly její ostatky převezeny do krypty pod kostelem svaté Maří Magdalény v Jeruzalémě. Dnes tam má velký bílý mramorový sarkofág. Její neteř Alice Battenberg – matka vévody z Edinburghu

© Miki Pitish

Kostel Dominus Flevit, má tvar slzy, vyjadřuje Ježíšův pláč nad Jeruzalémem, když předpovídá jeho zkázu. Nachází se v místě nejkrásnějšího pohledu na Jeruzalém.

Kostel byl postaven v letech 1953 až 1955 františkány na základech byzantského kláštera z 5. století. Od kostela je nádherný výhled na Chrámovou horu.

Pohled z Olivové hory na starý Jeruzalém s chrámem Skalního dómu.

Kostel Pater Noster, postavený podle křesťanské tradice na místě, jeskyně kde Ježíš pobýval se svými učedníky.

Kostel Pater Noster stojí nad jeskyní, kde Kristus učil Otčenáš.

Vstupní nádvoří i vlastní chrám jsou posety keramickými tabulkami s textem modlitby Otčenáš ve více jak 80 jazycích, včetně českého.

Kostel Hrobu Panny Marie

Vstup do hrobu Panny Marie, odkud vystoupila na nebesa.

Konec Schubertovu Ave Maria zpívá Renata Tebaldi