Didaktický výzkum v ekonomickém vzdělávání © prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodika Full Cost Metodika Full Cost byla vytvořena v rámci projektu Metodika Full Cost na Mendelově univerzitě v Brně, registrační č.
Advertisements

Hodnocení efektivity výuky z pohledu pedagogiky
METODY A TECHNIKY VÝZKUMU
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů 1. díl Tvorba a ověřování pilotních školních vzdělávacích programů na vybraných SOŠ a SOU Projekt.
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Autoevaluace školy a zřizovatel Má škola sdělovat výsledky autoevaluace svému zřizovateli?
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
AV stručná prezentace.
Etapy práce na sociologickém výzkumu. 2 I. Formulace problému II. Rozhodnutí o populaci a vzorku III. Pilotní studie IV. Rozhodnutí o technice sběru dat.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Didaktické prostředky
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_MARKETINGOVÝ.
Postup výzkumného šetření v projektové fázi I. V projektové části směřují výzkumné práce k přípravě výzkumného šetření pro získání empirických informací.
Sociologický výzkum.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Typologie vyučovacích hodin v ekonomickém vzdělávání, použitá kritéria a závěry pro zvyšování kvality výuky © prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
VÝZKUM V OŠETŘOVATELSTVÍ
VY_32_INOVACE_EKO_06 MARKETINGOVÝ VÝZKUM I. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Výběr adekvátních vyučovacích metod při fixaci a kontrole znalostí v rámci ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
Věcná koordinace v ekonomickém vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
VŠEOBECNĚ VZDĚLÁVACÍ FUNKCE EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
Marketingový výzkum. podstatou je systematické plánování, podstatou je systematické plánování, shromažďování, analýza a vyhodnocování shromažďování, analýza.
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
Návrh modelu řízení ECM v kontextu řízení informatiky Ing. Renáta Kunstová.
Přehled výzkumných metod
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY Zdeněk Hrkal Karlovy Vary, 12. listopadu 2009 Po každé dobré činnosti je radost z práce odměnou dvojnásobnou. (Euripides)
259 Vybrané kapitoly z didaktiky 195 Vybrané kapitoly z didaktiky
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
VYUČOVACÍ PROCE S A JEHO FÁZE
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
ANALÝZA UČIVA V EKONOMICKÉM VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Kvalita ve vzdělávání - kvalita VŠ. Co je to kvalita? Kvalitou (vzdělávacích procesů, vzdělávacích institucí, vzdělávací soustavy se rozumí žádoucí (optimální)
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc
Rámcové a školní vzdělávací programy
PŘÍPADOVÁ STUDIE - zaměřuje se na podrobný popis a rozbor jednoho nebo několika málo případů. - výzkumná otázka: Jaké jsou charakteristiky daného případu.
VYUČOVACÍ METODY V PŘÍRODOPISE
Případová studie Seminář 2014.
INOVACE VE VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Zdenko Reguli Lucie Mlejnková.
Struktura bakalářské práce
 Školská legislativa J. Šťáva katedra pedagogiky
DIDAKTIKA FYZIKY I. 5 Fyzikální experimenty
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc. katedra pedagogiky tel učitelství odborného výcviku a praxe.
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Chemický experiment. Školní a vědecký experiment Školní experiment: Dříve řešený problém Známý výsledek pro experimentátora Vyvození výsledku na základě.
Sociální práce s dětmi a mládeží Průběh semináře PROČ? Smysl a cíl CO? Čeho si všímáme? JAK? Způsob zjišťování údajů Pozorování, sběr údajů REFERÁTY Požadavky.
Pedagogika předmět disciplíny výzkum metody. předmět Pedagogiky = výchova (záměrné působení na rozvoj jedince) výchova = celoživotní proces rozvoj jedince.
Volný čas dětí a mládeže Průběh semináře PROČ? Smysl a cíl CO? Čeho si všímáme? JAK? Způsob zjišťování údajů Pozorování, sběr údajů REFERÁTY Požadavky.
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Šetření uplatnění absolventů vysokých škol
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Institut Celoživotního Vzdělávání
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Didaktické prostředky
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 5 Fyzikální experimenty
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Komplexní systém hodnocení
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
KMT/DIZ1 Příprava na vyučování Příprava na vyučovací hodinu
Metody pedagogiky.
Transkript prezentace:

Didaktický výzkum v ekonomickém vzdělávání © prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.

Didaktický výzkum v ekonomickém vzdělávání 1.Účast učitele ekonomických předmětů na didaktickém výzkumu 2.Články didaktického výzkumu v ekonomickém vzdělávání 3.Organizace didaktického výzkumu v ekonomickém vzdělávání 4.Etapy práce s didaktickými informacemi ve výzkumu v ekonomickém vzdělávání 5.Metody kvantitativního zpracování informací o ekonomickém vzdělávání 6.Metody kvalitativního zpracování výsledků ekonomického vzdělávání 7.Metody zpracování a vyhodnocení informací o ekonomickém vzdělávání 8.Etapy komplexního výzkumu v ekonomickém vzdělávání

1) Účast učitele ekonomických předmětů na didaktickém výzkumu  Didaktický průzkum a didaktický výzkum (průzkumem si učitel ověřuje postup a výsledky výuky ekonomických předmětů, didaktický výzkum předpokládá jeho zapojení do vědecko výzkumné činnosti v oboru didaktika ekonomických předmětů)  Zásady didaktického výzkumu v ekonomickém vzdělávání (systematické a komplexní sledování účinnosti ekonomického vzdělávání organizované specialisty, zaměřuje se na výchovnou i vzdělávací stránku výuky ekonomických předmětů, pozornost se věnuje všem jejím stránkám, sledujeme skutečný i očekávaný průběh didaktických jevů, aplikujeme analyticko syntetické postupy myšlení, sledujeme souvislosti didaktického jevu s jeho okolím, stav nepopisujeme, ale hledáme příčinné souvislosti, hledáme dynamiku jevů, výzkumné metody odrážejí cíle a charakter ekonomického vzdělávání, pozornost se věnuje nejen didaktické činnosti učitele, ale i činnosti a postojů žáků)

2) Články didaktického výzkumu v ekonomickém vzdělávání  Učitelé ekonomických předmětů (úspěšní učitelé, zajímající se o výzkumnou práci, kteří mohou přispět především k didaktickým experimentům)  Vedoucí složky školy (školní management a komise ekonomických předmětů se účastní svým rozhodováním a organizováním zkvalitňování ekonomického vzdělávání)  Regionální pedagogické instituce (dozor a správa regionálního školství, instituce zajišťující celoživotní vzdělávání učitelů ekonomických předmětů, rozšiřování dobrých zkušeností učitelů mezi ostatní učitele)  Ústřední výzkumné a pedagogické instituce (výzkumné ústavy zabývající se didaktikou ekonomického vzdělávání - NÚOV - a vysoké školy připravující učitele ekonomických předmětů - VŠE – se zabývají systematickým výzkumem a experimentováním a přípravou vzdělávacích programů, ústřední školská inspekce kontroluje kvalitu ekonomického vzdělávání v celostátním měřítku, a centrální instituce zajišťující další vzdělávání učitelů)

3) Organizace didaktického výzkumu v ekonomickém vzdělávání  Komplexní charakter výzkumu (výzkum ekonomického vzdělávání se zaměřuje na pedagogickou, psychologickou a didaktickou stránku vzdělávání v souvislosti s rozvojem ekonomických věd, hospodářské politiky a hospodářské praxe)  Předmětové výzkumy (předmětem výzkumu je výuka jednotlivých ekonomických předmětů – Ekonomika, Účetnictví aj., zkoumají se dílčí i celopředmětové problémy výuky předmětů)  Oborové výzkumy (předmětem didaktického výzkumu je výuka všech ekonomických předmětů ve vzájemných souvislostech a propojeních, výzkumy se zaměřují na obsah ekonomického vzdělání, které poskytují všechny ekonomické předměty, zabývají se společnými didaktickými otázkami, mezipředmětovými vztahy aj.)

4) Etapy práce s didaktickými informacemi ve výzkumu v ekonomickém vzdělávání  Shromažďování výzkumného materiálu (kvalita didaktického výzkumu záleží na množství získaných informací, potřebných k vytváření závěrů o ekonomickém vzdělávání – jejich kvantitativní zpracování)  Zpracování a interpretace výzkumného materiálu (v didaktickém výzkumu ekonomického vzdělávání se ze zpracování informací vyvozují závěry – kvalitativní aspekt výzkumu)

5) Metody kvantitativního zpracování informací o ekonomickém vzdělávání  Pozorování (sledování přímé výuky ekonomických předmětů, opatřování dokumentace o průběhu výuky, užívá se jak krátkodobého, tak i dlouhodobého pozorování, pozornost se věnuje kromě vedlejších jevů a procesů jevům a procesům hlavním)  Explorace (zajišťování materiálů ústní komunikací, zejména rozhovory, besedami, interview apod. k zjišťování skrytých charakteristik ekonomického vzdělávání, výzkum se soustřeďuje na žáky, na učitele ekonomických předmětů i na odborníky z ekonomických vědních oborů, na pracovníky z ekonomické praxe a na představitele hospodářské politiky)  Dotazníkové formy (získávání standardizovanými i nestandardizovanými druhy dotazníků k získání velkého množství informací o ekonomickém vzdělávání)

5) Metody kvantitativního zpracování informací o ekonomickém vzdělávání  Rozbor učenic ekonomických předmětů (výzkum se soustřeďuje na obsah učebnic, na jejich didaktické zpracování, na výchovnou stránku učebnic, na jazykovou, estetickou a hygienickou úroveň učebnic)  Didaktické experimenty v ekonomickém vzdělávání (výzkumy se provádějí se záměrem zjišťování výsledků pokusů, které probíhají v přirozených či napřed stanovených podmínkách a zaměřují se hlavně na nové požadavky v obsahu i didaktice ekonomického vzdělávání, zejména spojené s modernizací a inovacemi ekonomického vzdělávání, experimenty vycházejí z výzkumného problému a ze stanovení hypotézy)

6) Metody kvalitativního zpracování výsledků ekonomického vzdělávání  Edukometrie (měření dat o výsledcích ekonomického vzdělávání)  Sociometrie (výzkum vztahů a komunikace mezi žáky ve skupinách, mezi žáky a učitelem ekonomických předmětů a mezi učiteli navzájem)  Případové studie (výzkum vychází z jednotlivých výsledků výuky učitelem ekonomických předmětů, předmětem výzkumu jsou dílčí didaktické případy a situace)  Analýza edukačních produktů (posuzuje se kvalita písemných prací žáků a příprav učitelů ekonomických předmětů)  Metaanalýza (výzkum vychází z kvality publikací o ekonomickém vzdělávání)  Scientometrická metoda (slouží ke zhodnocení úrovně poznání o ekonomickém vzdělávání a z výsledků didaktiky ekonomických předmětů a z její aplikace v dalším výzkumu ekonomického vzdělávání)

7) Metody zpracování a vyhodnocení informací o ekonomickém vzdělávání  Statistické metody (aplikace kvantitativních metod: střední hodnoty –aritmetický průměr, vážený aritmetický průměr, geometrický průměr, medián, modus, časové řady, indexy, grafy, korelační analýza aj.)  Gnoseologické postupy (abstrakcí vyčleňujeme podstatné stránky jevů a procesů, komparací porovnáváme různé didaktické jevy a procesy, diferenciací odlišujeme jejich rozdíly, generalizací zobecňujeme výsledky výzkumu zkoumaných případů na skupinu podobných didaktických jevů a procesů, analýzou rozkládáme didaktický celek na jeho částí, syntézou naopak přistupujeme k jejich sestavení do didaktického celku, u dedukce vycházíme z obecných stránek didaktického jevu a formulujeme konkrétní závěry, u indukce naopak vycházíme z faktů, z nichž odvozujeme obecné závěry)

8) Etapy komplexního výzkumu v ekonomickém vzdělávání  Rozbor výchovně vzdělávací situace v ekonomickém vzdělávání (vychází z potřeb národního hospodářství v oblasti ekonomického vzdělání, jejich analýza a formování do budoucnosti se provádí s předstihem)  Stanovení hlavního článku výzkumu (výběr hlavního záměru výzkumu, platného pro určitou etapu rozvoje ekonomického vzdělávání, obsahové změny či didaktické koncepce a metody)  Vymezení hlavního cíle výzkumu (u hlavního článku se uvádějí cíle výzkumu, např. nové pojetí obsahu, inovovaný výběr a uspořádání učiva, zpracování nového obsahu v nových učebních pomůckách)  Vypracování variant výchovně vzdělávacího obsahu (např. u nového obsahu s přihlédnutím k uplatnění absolventů v praxi ve změněných ekonomických podmínkách, k časovému rozvrhu výuky, k připravenosti učitelů v nové situaci, k vybavenosti škol aj.)  Příprava a provedení předvýzkumu (stanovení průběhu výzkumu, upřesnění hypotézy, ověřování vhodnosti metodiky výzkumu a jeho organizace a personální a materiální zajištění výzkumu)

8) Etapy komplexního výzkumu v ekonomickém vzdělávání  Zhodnocení předvýzkumu (hodnocení všech stránek realizovaných na základě předvýzkumu)  Příprava a uskutečnění vlastního výzkumu (korigování předvýzkumu realizovaného ve stanoveném vzorku respondentů, aby získané informace byly průkazné a reprezentativní)  Hodnocení výsledků výzkumu (jsou rozsáhlejší než v předvýzkumu, a závěry jsou směrodatnější pro hodnocení hlavního článku a cílů výzkumu)  Konečná úprava výsledků výzkumu (stanovení definitivního výsledku didaktického výzkumu)  Využití výsledku výzkumu (je konečným cílem výzkumu, návrhy jsou připraveny k realizaci v ekonomickém vzdělávání)