"KLÁRA" - Křemešník 13. 6. 2009 Slavnostní smuteční pochod ke 123. výročí tragické smrti Ludvíka II., krále bavorského.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mateřská škola POHÁDKA,Zábřeh ČESKÁ REPUBLIKA „PROSTŘEDÍ,VE KTERÉM ŽIJEME“
Advertisements

účastníci: Z.Jedličková, P.Hatrik D.Chvátalová, V.Huňová. K. Vraštilová.
UKRAJINA.
KŘÍŽOVÁ CESTA k u t n o h o r s k é k a p l i č k y.
pohlednice Krušné hory, České středohoří
Ježíšův dar lidstvu (Z pohledu vědy) Ježišová smrť Z pohľadu vedy.
Minivýletek 10. červce Tak jsem si řekl, že si zajedu, zajdu (když se do lesa s vozidlem nesmí a je to dobře) podívat na památník na Franz Josefa.
1. konference o bezpečnosti jaderného úložiště. Neovlivní stavba jaderného úložiště prašnost v oblasti? •N•Nijak výrazně. Neočekáváme že to bude problém.
Všechno začalo objevením stromu Kloboukovníku.. Zjistili jsme, že svět lidí je ohrožen.
Vzduch se tetelí při poledním zvonu, s klekáním nás vítá soumrak, znovu a znovu…
Jakubov rok poté   Jakubov a Peklo  pomoc členům pozemkového spolku  byl to podzim podzimní.
Srdečně Vás zveme na 11. ročník pochodu Okolo Bohdanče, který tentokrát bude na sv. Václava září.

Lesní dny Lesní dny aneb za přírodou – Út Povídání o lese Těšíme se na Vaše zážitky z procházek lesem, houbaření Film na přání:
Třída 3.B ZŠ Mánesova Pavla Mitáčková V úterý 15.4 jsme se neučili. Jeli jsme na výukový program do Koryčan. Ráno jsme se sešli u školy. Jeli s námi.
Milé děti, díváte se dobře kolem sebe?
Za rok už budu školák!!! 14.ZŠ ROZMARÝNOVÁ MOST.
Vyjít ze zóny bezpečí , Kolín. Hned nato přiměl Ježíš učedníky, aby vstoupili na loď a jeli před ním na druhý břeh, než propustí zástupy.
Všechno se to začalo odehrávat už hodně, hodně dávno, kdy nebylo nic. Jen černo černá tma, která obklopovala velký vesmír. A pak se to stalo! Narazili.
Soutěž v ZOO Autor: Vojta Rod. Pár slov na začátek… Jako už poněkolikáté já a parta dalších lidí z naší školy jsme jeli na soutěž do ZOO Ostrava. Po tom.
Expedice Lago d´Idro ( Itálie ) –
V neděli odpoledne jsme šli na Kalvárii. Když jsme vycházeli kopec, viděli jsme kapličky, ve kterých byly sochy atd.. Kalvárie je významné poutní.
20tého října roku 2012 bylo k večeru krásné počasí, nedalo mi to a musel jsem jít na procházku k našemu rybníčku.
Nikdy nesuď nikoho, podle toho, jak vypadá
ABECEDA ŽIVOTA Ruční posun.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Řípová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
KLÍČOVÉ ÚDAJE Země původu: Peru Doba vzniku: starověk Původní využití: společník Využití dnes: společník Průměrná délka života: 11 – 12 let Další jména:
Geologická exkurze ve Vysokých Tatrách. Čtvrtek Večer jsme odjížděli z Blanska vlakem do Brna a z Brna rychlíkem do Ostravy. Zde následovalo jedno-hodinové.
Achi,achi,ach.Ani nevíte jak se nudím.Už pěkných 25 let žiji tady v Podlésáku.Tak jsem se rozhod, že se přestěhuji. A celou tou cestou mě budete provázet.
Sluneční hodiny Zajímavost
Výuková prezentace pro 4. ročník ZŠ, Přirodověda Jan Mayer.
Jen tak, pro radost, Ti posílám jednu malou vločku
P E R N Š T E J N návrat do časů minulých Jako každý rok v tomto čase jdeme z křižanovského náměstí v sobotu 14. června 2001 v 5 45 ráno. Čas odchodu.
Život není procházka růžovou zahradou… A jen těžko si ho takový můžeme udělat… Ale proč by taková nemohla být prezentace?
Nikola se před několika dny přestěhovala do nového města nikdo ji tu však nebere vážně a nikdo se s ní nekamarádí… Proto se jen učí ale stejně jí to moc.
ULURU symbol Austrálie.
Tak v této sestavě jsme odjížděli ( 4801 km) Kawasaki Zephyr 1100 Honda VFR 800 Fi Honda VFR 750 Průměrné tankování bylo 10 – 12 litrů (180km), tzn. Průměrná.
Moje vlast, moje bydliště Pověst o Bruncvíkovi VY_32_INOVACE_17 Sada 9
KrkonošeKrkonoše Přestěhovali jsme se do našeho nového domu v Krkonoších. Bože, jak je zde krásně! Už se nemohu dočkat až majestátné horské vrcholy pokryje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení s pověstí o vesnici Skalička.
Krkonoše.
Štěňátko puntík, co mělo puntík Autor:Katka Lacinová.
Návštěva města v Rakousku
CIRKUS PŘEČTĚTE SI POZORNĚ POVÍDKU. Ráno na zelené louce za městem ještě nic nebylo. Rostla tam jen tráva, kterou nikdo nesekal. Když ale šel Jirka.
1. Již za horami v dáli ztemněla jasu zář a v stíny tmy se halí v podvečer země tvář. Kde slunko krátce jen nám milosti své přálo a zimomřivě hřálo, je.
Moje prázdniny Nikola Dudíková.
výstup na Stránský vrch a přátelské posezení u Křenků ve Stránském
39.1 Předložky NAD Z PO ZA KOLEM NA V K VEDLE PRO OD BEZ U PŘED PŘES O
Příběh Bylo jedno krásné místo na Zemi a jmenovalo se Šumava. A bylo tam ještě jedno krásné místo Lesní království. Rostlo tam hodně.
Na výletě v Bruselu Alena Rampová Mateřská škola Kličkova vila Příbram.
První sníh První sníh. Ramzová – Petříkov V Uh. Hradišti nebylo po sněhu ani památky. Teprve když za Hanušovicemi začal stoupat vláček po Slezském.
Název školy: Základní škola Okříšky Autor:Mgr. Jana Němcová Název:VY_32_INOVACE_08 Téma:Neohebné slovní druhy Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
Dobrý den, děti, jsem skřítek Lesánek. Zde bydlím. Starám se o lesní zvířata a mám velkou radost, když se jim dobře daří. Ale často jsem smutný. To když.
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Hana Klomínská Datum: květen 2013 Název: VY_12_INOVACE_1.2.1_.
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník třída Autor
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Mikuláš v Jiřicích Ovládání : klik myší.
Věta se skládá ze slov Název školy
DUM I. / 20. zvířata v naší přírodě
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Kamarád František mi včera napsal: „Buď hlavně zdráv a dělej pro to všechno. Vycházky do lesíka jsou důležité!“ Moje mládí, kam jsi prchlo ??? do dáli???
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace O PERNÍKOVÉ CHALOUPCE Název : VY_32_inovace_13 - ČJ – O perníkové.
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_04
SLOVENSKO 2018.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Srdečně Vás zveme na 11. ročník pochodu Okolo Bohdanče, který tentokrát bude na sv. Václava září.
Krkonoše.
Krkonoše.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Transkript prezentace:

"KLÁRA" - Křemešník Slavnostní smuteční pochod ke 123. výročí tragické smrti Ludvíka II., krále bavorského

Jak vidíte, toto není BLÁRA: ano, je to KLÁRA, mimořádná blárská pochodová sestava bez primy BLanky, zato ale s vzácným a čestným hostem K (vlevo) až z dálných Dačic. Na obrázku vidíte páteční přípravu na pochod ve vile GERRA v Kamenici nad Lipou, na stole stojí pochodový dar primy B - ryzlink vlašský z moravského sklípku. Děkujeme, primo, chutnal sladce, ale dobře!

Pochod začal v sobotu v 8 hodin ráno, za překrásného slunečního svitu, následujícího po páteční bouři. Vítr trochu pofukoval, takže teplejší oděv byl zpočátku příjemný, ale ten lesní vzduch, ten zpěv ptactva a nažhavující se kamenické sluneční paprsky…!

Pochopitelně, cesta neprobíhala bez nebezpečí: všude kolem číhala podivuhodná monstra…ale ve srovnáním s prvním (nočním) křemešnickým pochodem Lály a Radky to byla procházka růžovým sadem…

Přestávka na vegetariánské občerstvení…

A když KLÁRA po 10 km vyšla poprvé z lesa a vstoupila do Drážďan, bylo podivuhodných zvířat čím dál více…byla pestrá, vydávala tajuplné zvuky…ale to všechno nebylo nic. Pak přišla koťátka. 100 m za posledním drážďanským domem, kde začal znovu les, se začalo ozývat tenké mňoukání. Nedaleko od cesty v lese bylo 6 batolících se a pištících koťátek a Kláře to trhalo srdce, ale koťátka zůstala na svém místě - Klára doufá, že jejich maminka jim zrovna jen odskočila pro myš…

Ach……..sponko primy Radky, ty věrná, odpočíváš již více než rok na olšičce u stavidla (u hájovny Barborka), kam jsi byla umístěna po svém nešťastném rozlehnutí primou Radkou při minulém pochodu…ne tedy při pochodu, ale při odpočinku na stavidle…Hm, jak ráda Tě prima pozdravila, ty skvělá společnice, nejkrásnější ze všech sponek…Za rok se zase uvidíme!

U Barborky, u sponkového rybníka, byla opravdová jídelní přestávka, ne jako u krmelce. Slunce svítilo, podávala se káva, K. vybalila cukrátka a hlavním chodem byly výborné chleby s máslem a pepřem primy R

Jediný, kdo zlobil a měl výhrady, byla prima L. Nejenže vylila kávu a znečistila tak celé stavidlo: navíc ještě stále mumlala (až do konce cesty), že ony výtečné chleby nejsou DOST namazané …!!!

Ale posuďte sami : viděli jste někdy namazanější chleba???

Když po cca 15 km Klára vystoupila z lesa podruhé, spatřila v dálce již Křemešník a před sebou ves Mezná. Tam bylo ovocné občerstvení. (Na drobné fotografii to není patrné, ale na stromě rostly třešně chřupky.)

A prošlo se ještě vsí Houserovkou (tam se K začalo ozývat koleno), vsí Dobrá voda, kde se modernizuje kravín, a toto je již ve vsi Letny, kde na břeh nového (teprve rok starého a hlubokého!) rybníka zavěsili obyvatelé houpačku. Ač po vydatné svačině na hrázi, přece primy R a L neodolaly pokušení…

A bylo to velmi pěkné pohoupání, prima B by záviděla…

Pak přišla krásná louka. Byla to navíc zkratka.

Taková vysoká jarní louka se už jen tak nevidí.

Člověk nemohl si do ní nelehnout…

… a nedívat se na nebe s malými bílými mráčky… (prostě : blau-weiss, jako erbovní barvy Ludvíkova bavorského království )

Pak se na nebi objevila i prima Lála.

Kdo to tam leží? Na koho se prima Lála dívala?

A přišla poslední ves před Křemešníkem, Lešno.

Na konci je krásně opravená hráz rybníka se skvělými kameny.

Kameny posloužily jako fotoateliér i jako stůl jídelní.

Zde důkaz o zdolání vrcholu Křemešnika. K projevila velkou statečnost a sebezapření a přes bolest kolena vystoupila pěšky až na vrchol. Primy L a R pak vyšplhaly až nahoru na rozhlednu Pípalka.

Vylezl tam s nimi i řidič M; ten již KLÁRU očekával i s novým automobilem na Křemešníku a stačil před příchodem KLÁRY sehrát vítěznou partii šachu.

M vyhlíží do širého kraje vojenským objektivem, R dalekohledem JAGUAR.

A prima L hleděla do kraje svým jestřábím okem.

Rozhled byl skvělý, vítr rozfoukal během dopoledne všechny pobouřkové mlhy.

Pak už následovalo jen obligátní foto u poutního kříže…

To je prostě tradice.

M = Mučedník

Poslední posezení za kostelíkem a pak zpátky do villy GERRA na poutní zelnici…

To byl KŘEMEŠNÍK 2009 … pRF 2009 