Protipovodňová opatření

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

Činnost jednotek požární ochrany při povodních
Mobilní protipovodňové systémy
Kategorizace, zvláštní povodně
Mgr. Pavel Dobeš Ministr dopravy
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Zhodnocení projektu plk. Mgr. Pavla KOPECKÁ Vedoucí Preventivně informační odbor Policejní prezidium ČR.
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Spektra zatížení Milan Růžička 1 Dynamická pevnost a životnost
Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB–TUO
Vliv konceptu zelených budov na provozní fázi výstavbového projektu Ing. Jiří Dobiáš LEED AP.
Zákon č. 266/1994 o dráhách zákon upravuje
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Nástroje územního plánování
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
Protipovodňová opatření na dolním Labi v Děčíně Ing. Václav Jirásek Povodí Labe, státní podnik Děčín,
POVODŇOVÉ PLÁNY Ing. Jiří Baloun
Stavební zákon a územní plánování
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Možnosti financování protipovodňových.
STUDIE PROVEDITELNOSTI FARSKÉHO A BORECKÉHO POTOKA MĚSTO PLANÁ NAD LUŽNICÍ strana 1 STUDIE PROVEDITELNOSTI PŘÍRODĚ BLÍZKÝCH PROTIPOVODŇOVÝCH OPATŘENÍ V.
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_OSVZ_ON Anotace: Seznámit s nebezpečím povodní a záplav.
Dlouhodobé uchovávání a zpřístupňování dokumentů v digitální podobě
23. září 2009, Ústí nad Labem, Odborný seminář 1 Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav vodního hospodářství krajiny Doc. Ing. Miroslav DUMBROVSKÝ,
Integrovaný záchranný systém - nástroj k řešení mimořádných událostí
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví
Olešenský potok a Povodně
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
ist leben.at ist leben.at Škody způsobené bobrem na vodních stavbách a možná protiopatření Thomas Rögner,
Říční inženýrství 141RIN (3+0) zk pondělí 10,00 -13,00 v B880
Plány pro zvládání povodňových rizik
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Odvodnění jezerní nádrže Ha!Ha! a následné geomorfologické dopady na dolním toku řeky Ha!Ha!, Quebec, Kanada G.R. Brooks, D. E. Lawrence.
SMĚRNICE MINISTERSTVA VNITRA a POMŮCKA KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ k vedení evidence údajů o přechodných změnách pobytu osob a evidence údajů o přechodných změnách.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
SUCHÁ NÁDRŽ DUBNICE – JEŠTĚDSKÝ POTOK PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE
Ochrana půdy a lesa.
Nová dotace pro jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí v roce MINISTERSTVO VNITRA ČESKÉ REPUBLIKY Brig. gen. Ing. Drahoslav Ryba Generální ředitel.
Možnosti financování adaptačních opatření – Operační program Životní prostředí Přednášející: Datum: Ing. Jan Pištěk
Ochrana před povodněmi a povodňové orgány obcí Krajský úřad kraje Vysočina odbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství oddělení vodního hospodářství.
Akademie Hasičského záchranného sboru České republiky Základní informace.
Povodňová ochrana Ing. Eva Valterová odbor životního prostředí a zemědělství oddělení vodního hospodářství tajemník krajské povodňové komise KRAJSKÝ ÚŘAD.
Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.
V ODOHOSPODÁŘSKÉ AKTUALITY Ing. Daniel Pokorný ředitel odboru státní správy ve vodním hospodářství a správy povodí Ministerstvo zemědělství ČR 21. – 22.
P O V O D N Ě a O B C E Zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů.
Městský úřad Nový Bydžov Povodně Oddělení krizového řízení.
KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI Základní dokumenty Bezpečnostní strategie NATO Mezinárodní strategie pro snižování rizika katastrof OSN.
KRIZOVÉ ŘÍZENÍ OSNOVA: KRIZOVÝ PLÁN KRAJE KRIZOVÝ PLÁN ORP HAVARIJNÍ PLÁN KRAJE VNĚJŠÍ HAVARIJNÍ PLÁN ZÓNA HAVARIJNÍHO PLÁNOVÁNÍ Mjr. Ing. Josef Obořil.
Přechodné výrazné zvýšení hladiny vodních toků nebo jiných povrchových vod, při kterém voda již zaplavuje území mimo koryto vodního toku a může způsobit.
Ústřední pozemkový úřad Ing. Jaroslav Vítek, MBA 2.května 2012, Praha 1.
OCHRANA PŘED POVODNĚMI § 63 ZÁKONA 254/2001 Sb.. Ochrana před povodněmi jsou opatření k předcházení a zamezení škod při povodních na životech a majetku.
Vodohospodářské aktuality
Havarijní plán kraje.
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Akademie Hasičského záchranného sboru České republiky
Hydrologický předpovědní systém pobočky ČHMÚ České Budějovice
Projekt LABEL LABE-ELBE – Adaptace na povodňové riziko v povodí Labe
N. Petrovičová, A. M. Šimková, T. lányiová, M. MATUŠKOVÁ
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Realizace logistiky při povodních ve vybraném okrese
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Obsah Co je to GIS Segmentace GIS HZS ČR GIS portál HZS ČR
Transkript prezentace:

Protipovodňová opatření Iveta Kovařčíková

Obsah Protipovodňová opatření – obecně …………………………………… 3 Protipovodňová ochrana ....................................................... 4 Dělení protipovodňového opatření …………………………………… 5 Netechnická (nestrukturální) opatření ………………………………. 6 Technická (strukturální) opatření ………………………………………. 7 Ochrana před povodněmi - povodňové orgány …………………. 8 Odstraňování překážek …………………………………………………….. 9 Ochrana koryta a břehů ………………………………………………….. 11 Opatření proti přelití ………………………………………………………. 14 Průsaky a erozní vlivy ………………………………………………………. 15 Ochrana promočené hráze ………………………………………………. 17 Protipovodňové mobilní zábrany ……………………………………… 18 Závěr ……………………………………………………………………………….. 22

Protipovodňová opatření - obecně protipovodňová opatření slouží k eliminaci povodní nebo minimalizaci povodňových škod opatření k předcházení a zamezení škod při povodních na životech a majetku občanů, společnosti a na životním prostředí

Protipovodňová ochrana Prevence – prevence škod díky vhodnému umístění staveb, přizpůsobení staveb povodňovému riziku, vhodnému využití území Ochrana – využití strukturních i nestrukturních opatření k protipovodňové ochraně, ke snížení pravděpodobnosti a dopadu záplavy Připravenost – informovanost obyvatelstva o nutnosti protipovodňových opatření, povodňovém riziku a správném chování v době ohrožení Záchranný systém – vytvoření záchranných plánů pro případ povodně

Dělení protipovodňového opatření Obecně dělíme protipovodňová opatření na: netechnická ( nestrukturální) opatření technická ( strukturální) opatření

Netechnická ( nestrukturální) opatření Jsou koordinovány a řízeny povodňovými orgány. definování záplavových zón (povodňové plány) předpovědní a varovné systémy monitorování výchova veřejnosti k odpovědnému chování při povodňových rizikových situacích

Technická ( strukturální) opatření Většinou stavební investice. úprava koryt toků ( prohloubení, rozšíření,..) stavba hrází, přehrad, retenčních nádrží a poldrů, vodních kanálů; terénní úpravy provádět nápravu zdevastovaného území omezení obytné a výrobní výstavby v aktivních zónách záplavových území opatření k udržení retenční schopnosti krajiny

Ochrana před povodněmi - povodňové orgány v období mimo povodeň orgány obcí Obecní úřady s rozšířenou působností Krajské úřady MŽP - zabezpečují přípravy záchranných prací (MV)

Odstraňování překážek Vymílání násypu způsobené změnou rychlosti vody v blízkosti násypu při povodni 1- stromy a keře, 2 – násyp, 3 - vymílaná část násypu, 4- proud vody

Odstraňování překážek Snížení rychlosti vodního toku pomocí stromů zakotvených na dne řeky 1 – stromy, - 2 – kotevní blok, 3 – kotvící řetěz, lano

1 - pytle kladené na plocho Ochrana koryta a břehů Ochrana proti vlnobití 1 - pytle kladené na plocho

1 – kůly, 2 – desková tabule, 3- zhutněná zemina, 4 -zajišťovací kolík Ochrana koryta a břehů Zabezpečení výmolu deskovými tabulemi 1 – kůly, 2 – desková tabule, 3- zhutněná zemina, 4 -zajišťovací kolík

1 - pytle, 2 - zhutněný zásyp Ochrana koryta a břehů Zabezpečení výmolu hráze pytli Pytle se kladou do výmolu buď nastojato nebo naležato, podle druhu a tvaru rozrušení hráze. 1 - pytle, 2 - zhutněný zásyp

Opatření proti přelití Při stoupající tendenci povodňové hladiny po dosažení maximální přípustné výšky vzniká nebezpečí přelití ochranné hráze. Proto je nutné vybudovat její provizorní navýšení. Provizorní navýšení ochranné hráze se buduje následujícími způsoby : - provizorní zemní hrázka - jednoduchá ohrádka - dvojitá ohrádka - provizorní hrázka z pytlů

Průsaky a erozní vlivy Při povodních se může na vzdušné straně hráze objevit voda ve formě průsaku nebo průtoku. To může způsobit erozi. Voda vytékající z hráze může být čistá nebo kalná(čistá +, kalná - ) Kalná může způsobit katastrofu

Protržená hráz Protržená hráz odkaliště u města Ajky (Maďarsko) Přehrada Desná

Ochrana promočené hráze Při dlouhotrvajících povodních se může promočit hrázové těleso Ochrana proti promočení hráze se provádí zatížením vzdušného svahu těžkým materiálem.Nejlepší je lomový kámen, kterým se zatíží zejména pata hráze.

Protipovodňové mobilní zábrany používají se v případě potřeby,jsou lehce použitelné, přemístitelné a hlavně mobilní Mezi protipovodňové mobilní zábrany patří: Gabionové systémy Paletové bariéry Gumotextilní stěny Pytle s pískem Hrazení se sklopnou konstrukcí Velkoobjemové vaky Hrazení plněné inertním materiálem, nebo vodou

Protipovodňové mobilní zábrany Gabionové systémy Paletová bariéra Membránové mobilní protipovodňové hrazení Protipovodňové stěny RUBENA Hrazení plněná inertním materiálem, nebo vodou

Protipovodňové mobilní zábrany Pytle s pískem jsou nejrozšířenějším druhem mobilní protipovodňové ochrany. Lze je využít ke stavbě protipovodňových hrází, k utěsnění otvorů např. dveří, oken, větracích prostorů, kanálových vpustí stavba hrází z pytlů vyžaduje značné množství osob a materiálu, je pomalá a fyzicky náročná Pytle na výstavbu hrází dělíme na: - jednokomorové (klasické) - dvoukomorové (tandemové)

Protipovodňové mobilní zábrany Pytle s pískem Dvoukomorové pytle Jednokomorové pytle

Závěr K čemu slouží protipovodňová opatření ? Co patří mezi technická a netechnická opatření ? Jak se jmenuje protipovodňová mobilní zábrana, která je např. v Praze ? Proč pytle s pískem neplníme úplně celé ?

Použité zdroje Děkuji za pozornost. Povodňové zabezpečovací práce – Prof. Ing. Pavel Poledňák,PhD. Protipovodňová opatření - Katedra hydromeliorací a krajinného inženýrství, FSv ČVUT v Praze Právní úprava ochrany vod Stavba protipovodňových hrází z pytlů plněných pískem- Ministerstvo vnitra – generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Děkuji za pozornost.