7.4.2015 JAKÁ JE PERSPEKTIVA ÚSTECKÉHO KRAJE Mgr. Jan Kučera, RRA ÚK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

VLIV ČLOVĚKA NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Informace o přípravě IPRÚ Liberec - Jablonec nad Nisou I NTEGROVANÝ P LÁN R OZVOJE Ú ZEMÍ LIBEREC – JABLONEC NAD NISOU INFORMACE O PŘÍPRAVĚ.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014+
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Informační středisko města ÚL
Budoucnost Ústeckého kraje? budoucnost je vždy ovlivněna minulostí…
Potenciál území v oblasti integrace a inovace Ekonomika a zaměstnanost (spolupráce škol a lokálních firem, coworkingová centra, podnikatelské inkubátory,
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Volnočasové projekty a EU financování
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
1 Pro koho je venkovská turistika a agroturistika největší příležitostí ? Ing. Marie Stříbrná.
Ing. Michal Janeba, náměstek pro regionální rozvoj a cestovní ruch Jaká je perspektiva Ústeckého kraje.
Předpoklady a problémy rozvoje MAS Podklady zpracované v rámci studentské práce PřF UK.
VLIV ČLOVĚKA NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
I T I Plzeňské metropolitní oblasti
CCO JE PARTNERSTVÍ  PARTNERSTVÍ A SOV  PARTNERSTVÍ A BUDOUCNOST Ing. Zdeňka Škarková.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Petra Skryjová, Zuzana Kubičíková, Beata Kupová,.
Životní úroveň obyvatel v České republice
Jaká je perspektiva Ústeckého kraje? Ing. František Jochman Krajská hospodářská komora ÚK.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Nové oddělení cestovního ruchu -Tvorba koncepce rozvoje cestovního ruchu -Navázání na Strategický plán města -Spolupráce s Komisí cestovního ruchu -Spolupráce.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Páteřní trasy v Ústeckém kraji - propojování a diferenciace nabídek Ústí nad Labem.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Projekty realizované ROP SM krajem a ORP Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
© Berman Group. Strategický plán a tvorba koncepce rozvoje města Písku do roku 2025 Komise pro strategický rozvoj Vyhodnocení nadřazených koncepčních.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Otevřená diskuse pro oblast obcí Brzánky, Hoštka, Račice, Štětí a Záluží.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Labská stezka priorita rozvoje cykloturistiky v Ústeckém kraji Ústí nad Labem.
2. setkání pracovní skupiny „Život v obcích“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Výhodná geografická poloha.
Strategie rozvoje obce – tvorba koncepčního dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem na období fáze tvorby koncepčního dokumentu Mgr.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Otevřená diskuse pro občany obcí Ctiněves, Černouček, Horní Beřkovice, Jeviněves a Ledčice.
Systém trvale udržitelného rozvoje podnikání pro město Aš Skupina 4.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Otevřená diskuse pro občany obcí Černěves, Dobříň, Dušníky, Krabčice, Kyškovice, Libkovice.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Integrovaný plán rozvoje území Zlín pro období
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Za ÚSpěchy PolaBí si mohou sami
Aktualizace SUR ČR – Analýza podkladových dokumentů
SMART přístupy pro zlepšování image regionu Projekt SMART City - SMART Region - SMART Community, UJEP Vladan Hruška odborný asistent.
Ústecký kraj region energetiky a těžby hnědého uhlí Jeden z nejhustěji
POSTOLOPRTY Michaela Hanzlíková.
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Úvod, základní principy a cíle
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
- CESKY SEVER FLE Chřibská 2017.
, KÚ Ústeckého kraje.
Transkript prezentace:

JAKÁ JE PERSPEKTIVA ÚSTECKÉHO KRAJE Mgr. Jan Kučera, RRA ÚK

Rozvojové problémy  Problémy ÚK:  sociální prostředí, prohlubování sociálních rozdílů a konfliktů, vznik sociálně vyloučených lokalit, sociální napětí, vysoká kriminalita  nízká vzdělanostní úroveň obyvatel (nevyhovující vzdělanostní struktura potřebám trhu práce)  dlouhodobá nezaměstnanost  nepříznivá struktura migrace  limitující rozvojové možnosti území potenciálně dotčeného těžbou uhlí  chybějící úsek dálnice D8 .. 3

Rozvojová témata  Rozvojová témata:  využívání potenciálu revitalizované krajiny postižené těžbou hnědého uhlí  splavnění Labe  využívání nerostného bohatství Krušných hor  hospodářské a sociální oživení venkovského prostoru a periferních oblastí kraje  prohloubení hospodářské spolupráce se Saskem  a další. Založení Destinační agentury Dolní Poohří, o.p.s. 4

Čeho je potřeba dosáhnout  Globální cíl (PRUK)  Ústecký kraj se v horizontu roku 2013 stane konkurenceschopným regionem, který vybuduje inovační potenciál a stimulující podnikatelské prostředí na své industriální tradici, výhodné geografické poloze, zvyšující se úrovni vzdělanosti a posilované spolupráci regionálních aktérů. Zvyšující se kvalita života, životního prostředí a fyzické infrastruktury posílí jeho vnímání mezi obyvateli Ústeckého kraje jako atraktivního regionu pro život, práci a cestování.  Faktory formující atraktivitu místa:  Racionální (pracovní příležitosti, kvalita bydlení, kulturní a společenské vyžití, dostupnost a kvalita služeb, bezpečnost, atd.)  Iracionální (image místa) 5

Zkreslující informace se sdělovacích médií a tiskovinách 6 Takto informují žáky a studenty v kraji i v celé republice oficiální učebnice. Např. v roce 1999 vyšla v nakladatelství Fortuna v Praze učebnice zeměpisu České republiky pro 8. a 9. ročník základních škol a nižší ročníky víceletých gymnázií (redaktoři E. Mikolášková a M.Dlouhý), kteří píší o pánevní oblasti : „Krajina zcela převrácená naruby, jakoby přenesená z jiné planety. Vodní toky změněné ve stoky, lesy zcela zadušené jedovatými zplodinami četných komínů. Dusí se však nejen lesy, ale i lidé. Katastrofální stav životního prostředí zvyšuje počet onemocnění a zkracuje život. Tak platí severočeská pánevní oblast za své bohatství, o něž se dělí po desetiletí s ostatními částmi republiky dodávkami uhlí a elektřiny.“

Co může ovlivnit pozitivní image 7 Snížení přílivu nepřizpůs.sk. obyvatel Zvýšení cen nemovitostí Zabránění odlivu vzdělaných lidí Rozvoj podnikání, tvorba nových pracovních míst Zvýšení vzdělanostní úrovně obyvatel Návrat absolventů VŠ do regionu Zájem lidí o dění ve svém bydlišti Snížení kriminality Zvýšení atraktivity pro turisty Příjmy z cestovního ruchu Čemu napomůže zlepšení image?

The Usti Region  Turistické atraktivity kraje

Turistické destinační regiony

Závěr Děkuji za pozornost Mgr. Jan Kučera Regionální rozvojová agentura Ústeckého kraje, a.s. 10