Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Struktura daní v ČR.
Advertisements

Zkušenosti s prokazováním původu elektřiny z druhotných a obnovitelných zdrojů elektřiny Ladislav Havel © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Informace o současné podpoře kombinované dopravy v České republice
Silniční daň.
Tisková konference TEPLOFIKACE LEDVIC 12. září 2013 Ing. Vladimír Gult předseda představenstva a generální ředitel.
Daň z přidané hodnoty Nepřímá daň. Nepřímé daně jsou jednou z položek, které obecně přispívají do veřejných rozpočtů nejvýznamněji. EU harmonizuje sazby.
Struktura daní v ČR.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Spotřební a ekologické daně Označení materiálu:
Daňová reforma, ekologické daně a dopady na průmyslové firmy
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EKO174 Název.
Správa EKO daní celními orgány
Zákon o podporovaných zdrojích energie
Spotřební a energetické daně
Identifikace podvodu s nezdaněnými minerálními oleji využívaných jako motorová nafta – realizace případu s krycím názvem „FORM“
Ing. Jiří Štochl, technický ředitel, TEDOM-VKS s.r.o
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_04A5 Autor Ing. Yvona Fidzinská Období vytvoření říjen.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
1 Konference „Ekologická daňová reforma“ Ekologické daně a teplárenství II. Miroslav Krejčů.
24. října 2007Robert Pelka legislativa spotřebních daní, MF ČR Ekologické daně (zákon č. 261/2007 Sb.) AEM, SVS.
Spotřební daně DAŇOVÉ PORADENSTVÍ.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_11_GRAMOTNOST Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Zdeněk.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2014.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_33_09 NázevDaně Druh učebního materiálu Prezentace PředmětEkonomika Ročník4 Tématický celekDaňový systém AnotaceVysvětlení.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
1 Konference „Ekologická daňová reforma“ Ekologické daně a teplárenství I. Miroslav Krejčů.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Daňová soustava Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.. Téma : Majetkové daně (II) – Daň silniční 1.Poplatník daně. 2.Předmět daně. 3.Základ daně. 4.Sazby daně.
Správa EKO daní celními orgány
NOVÉ DANĚ V NA ENERGIE 27. listopadu 2007 Seminář AEM „Panelová diskuse ke spotřebním daním na energie“ JAN KANTA ředitel sekce Pravidla trhu.
Osvobození od DPH U plnění, která jsou předmětem DPH, přichází v úvahu pouze 3 možnosti: Uplatnění DPH podle příslušné sazby DPH a to u plnění, která nejsou.
Ekologické daně.
Daňový systém Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.. Téma : Majetkové daně (II) – Daň silniční 1.Poplatník daně. 2.Předmět daně. 3.Základ daně. 4.Sazby daně.
Silniční daň zákon 16/1993 Sb. Předmět daně – silniční motorová vozidla a jejich přípojná vozidla, která jsou: registrovaná a používaná v ČR; používána.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Finanční a rozpočtové právo
Ekologické daně Typy ustanovení a jejich výklad 27. listopadu 2007Robert Pelka legislativa spotřebních daní, MF ČR.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Spotřební daně nepřímé, selektivní, ze spotřeby Rozpočtové určení
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Nepřímé daně Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN:  ,
Ekologické daně Michal Radvan.
Energetické daně Michal Radvan. Energetické daně daň ze zemního plynu a některých dalších plynů daň z pevných paliv daň z elektřiny.
Daňové doklady DPH se vyčísluje na daňových dokladech vystavovaných podle § 26 – 35 ZDPH a následně též podle § 42 – 46a a 49 – 50 ZDPH (opravy), Daňové.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Daňové doklady DPH se vyčísluje na daňových dokladech vystavovaných podle § 26 – 35 ZDPH a následně též podle § 42 – 46a a 49 – 50 ZDPH (opravy), Daňové.
DANĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
PŘÍMÉ A NEPŘÍMÉ DANĚ Kristýna Nevolová Lucie Krausová C2A.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jitka Jirmanová Název materiálu:
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 30. listopadu 2015.
Daňová soustava v ČR Daně tvoří významnou část příjmů státního rozpočtu a jsou významným nástrojem ovlivňování ekonomiky státem Daně tvoří významnou část.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.14 Ročníktřetí.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Silniční daň zákon 16/1993 Sb. Předmět daně: Silniční motorová vozidla a jejich přípojná vozidla, která jsou: registrovaná a používaná v ČR; používána.
Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty Subjekt musí zdanit veškerou svou produkci a odváděnou daň může snížit o daň, kterou zaplatil v cenách.
SPOTŘEBNÍ DANĚ zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
VY_62_INOVACE_ , silniční daň Ing. Blanka Kožíšková
DAŇOVÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Mgr. et Mgr. Michal Tuláček 7. prosince 2017
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie
Spotřební a energetické daně
Transkript prezentace:

Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Ekologické daně Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

Obsah předmětu Daň ze zemního plynu a některých dalších plynů. Daň z pevných paliv. Daň z elektřiny.

1. Daň ze zemního plynu a některých dalších plynů Správcem ekologických daní jsou celní orgány. Předmětem daně je plyn (KN 271111, 271121, 271129,2705) určený k použití, nabízený k prodeji nebo používaný pro : pro pohon motorů; pro výrobu tepla; stacionární motory; v souvislosti s provozem a stroji používanými při stavbách, stavebně inženýrských pracích a veřejných pracích nebo pro vozidla určená k používání mimo veřejné cesty. Český daňový systém Ekologické daně 1. Daň ze zemního plynu a některých dalších plynů

1. Daň ze zemního plynu a některých dalších plynů Plátcem daně je : dodavatel dodávající plyn konečnému spotřebiteli; provozovatel distribuční soustavy, provozovatel přepravní soustavy a provozovatel podzemního zásobníku plynu; fyzická nebo právnická osoba, která použila plyn zdaněný nižší sazbou daně k účelu, ke kterému odpovídá vyšší sazba daně, nebo k jinému účelu, než na které se vztahuje osvobození od daně; fyzická nebo právnická osoba, která spotřebovala nezdaněný plyn. Český daňový systém Ekologické daně 1. Daň ze zemního plynu a některých dalších plynů

1. Daň ze zemního plynu a některých dalších plynů Základem daně je množství plynu v MWh spalného tepla. Sazby daně jsou následující : 264,80 Kč/MWh spalného tepla pro plyn KN 2711 29 a 2705; 34,20 Kč/MWh spalného tepla pro plyn KN 2711 11 a 2711 21 (od 1.1.2012 do 31.12.2014). Český daňový systém Ekologické daně 1. Daň ze zemního plynu a některých dalších plynů

1. Daň ze zemního plynu a některých dalších plynů Od daně je osvobozen plyn určený k použití, nabízený k prodeji nebo použitý : pro výrobu tepla v domácnostech a v domovních kotelnách; pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla v generátorech s dodávkou pro domácnosti; jako pohonná hmota pro plavby na daňovém území (s výjimkou soukromých rekreačních plavidel); v metalurgických procesech; k mineralogickým postupům; k jinému účelu než pro pohon motorů nebo pro výrobu tepla. Český daňový systém Ekologické daně 1. Daň ze zemního plynu a některých dalších plynů

1. Daň ze zemního plynu a některých dalších plynů Při dodání plynu konečnému spotřebiteli vystavuje dodavatel daňový doklad, při dodání plynu bez daně jinému dodavateli vystavuje dodavatel doklad o prodeji. Zdaňovacím obdobím je kalendářní měsíc. Daňové přiznání se podává a daň je splatná do 25. dne po skončení zdaňovacího období. Český daňový systém Ekologické daně 1. Daň ze zemního plynu a některých dalších plynů

2. Daň z pevných paliv Předmětem daně je : černé uhlí, brikety, bulety a podobná pevná paliva vyrobená z černého uhlí; hnědé uhlí, hnědouhelné brikety, aglomerované hnědé uhlí kromě gagátu; koks a polokoks z černého uhlí, hnědého uhlí nebo rašeliny, retortové uhlí; ostatní uhlovodíky určené pro výrobu tepla. Český daňový systém Ekologické daně 2. Daň z pevných paliv

2. Daň z pevných paliv Plátcem daně je : dodavatel dodávající pevná paliva konečnému spotřebiteli; fyzická nebo právnická osoba, která použila pevná paliva k jiným účelům, než na které se vztahuje osvobození od daně; fyzická nebo právnická osoba, která spotřebovala nezdaněná pevná paliva. Základem daně je množství pevných paliv plynu v GJ spalného tepla v původním vzorku. Sazba daně činí 8,50 Kč/GJ spalného tepla v původním vzorku. Český daňový systém Ekologické daně 2. Daň z pevných paliv

2. Daň z pevných paliv Od daně jsou osvobozena pevná paliva určená k použití, nabízená k prodeji nebo použitá : k výrobě elektřiny; pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla v generátorech s dodávkou pro domácnosti; jako pohonná hmota pro plavby na daňovém území (s výjimkou soukromých rekreačních plavidel); v chemických redukčních procesech ve vysokých pecích; v metalurgických procesech; k mineralogickým postupům; k výrobě koksu; k jinému účelu než pro pohon motorů nebo pro výrobu tepla; k technologickým účelům v podniku, ve kterém byla pevná paliva vyrobena. Český daňový systém Ekologické daně 2. Daň z pevných paliv

2. Daň z pevných paliv Při dodání pevných paliv konečnému spotřebiteli vystavuje dodavatel daňový doklad, při dodání pevných paliv bez daně jinému dodavateli vystavuje dodavatel doklad o prodeji. Zdaňovacím obdobím je kalendářní měsíc. Daňové přiznání se podává a daň je splatná do 25. dne po skončení zdaňovacího období. Český daňový systém Ekologické daně 2. Daň z pevných paliv

3. Daň z elektřiny Předmětem daně je elektřina (KN 2716). Plátcem daně je : dodavatel dodávající elektřinu konečnému spotřebiteli; provozovatel distribuční soustavy a provozovatel přenosové soustavy; fyzická nebo právnická osoba, která použila elektřinu k jiným účelům, než na které se vztahuje osvobození od daně; fyzická nebo právnická osoba, která spotřebovala nezdaněnou elektřinu. Základem daně je množství elektřiny v MWh. Sazba daně činí 28,30 Kč/MWh. Český daňový systém Ekologické daně 3. Daň z elektřiny

3. Daň z elektřiny Od daně je osvobozena elektřina : ekologicky šetrná; vyrobená a následně spotřebovaná v dopravních prostředcích; vyrobená ze zdaněných výrobků, které jsou předmětem daně ze zemního plynu, daně z pevných paliv nebo spotřební daně; vyrobená v zařízeních s výkonem do 2 MW s přímou spotřebou; k technologickým účelům pro výrobu elektřiny nebo kombinované výroby elektřiny a tepla; ke krytí ztrát v přenosové nebo distribuční soustavě; při provozování dráhy a drážní dopravy pro přepravu osob a věcí na dráze železniční, tramvajové a trolejbusové; k mineralogickým postupům. Český daňový systém Ekologické daně 3. Daň z elektřiny

3. Daň z elektřiny Při dodání elektřiny konečnému spotřebiteli vystavuje dodavatel daňový doklad, při dodání elektřiny bez daně jinému dodavateli vystavuje dodavatel doklad o prodeji. Zdaňovacím obdobím je kalendářní měsíc. Daňové přiznání se podává a daň je splatná do 25. dne po skončení zdaňovacího období. Český daňový systém Ekologické daně 3. Daň z elektřiny