Didaktika fyziky Prekoncepce/miskoncepce žáků ve fyzice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Advertisements

Proč se tělesa zahřívají při tření?
Tepelná výměna prouděním
Dráha, rychlost, čas.
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
MECHANICKÝ POHYB Podmínky používání prezentace
Mechanika Dělení mechaniky Kinematika a dynamika
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_676.
EU-8-46 – DERIVACE FUNKCE II
T E P L O - SKUPENSTVÍ TERMIKA.
M e c h a n i k a Václav Havel, katedra obecné fyziky ZČU v plzni.
Chování částic v látkách při různých skupenstvích
Skupenství látek a vnitřní energie
Řešení úloh v testech Scio z obecných studijních předpokladů zadaných ve školním roce 2012/2013 pro 9. ročník (36. – 44. úloha) IV. označení digitálního.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_706.
III. Řešení úloh v testech Scio z matematiky
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Kinematika 3. RYCHLOST Mgr. Jana Oslancová VY_32_INOVACE_F1r0203.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Karolína Hadrbolcová Materiál: VY_52_INOVACE_PV14.31 Téma: Hustota látek.
PYRAMIDA Práce a energie
Rozumíme silám tření? aneb Prezentace třecích sil… … v učebnicích, … ve škole, … v didaktických časopisech …?
VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA
Teplo jako fyzikální veličina
Teplo (Učebnice strana 53 – 55)
potřebné ke změně teploty nebo přeměně skupenství látky
3. KINEMATIKA (hmotný bod, vztažná soustava, polohový vektor, trajektorie, rychlost, zrychlení, druhy pohybů těles, pohyby rovnoměrné a rovnoměrně proměnné,
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Rovnoměrně zrychlený pohyb
Anotace Prezentace, která se zabývá Newtonovými zákony. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají a umí využívat Newtonovy zákony.
Jiný pohled - práce a energie
Jirka Brabenec David Fousek Ondra Holoubek Kamil Chvátal
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Tání grafy.
OBSAH PŘEDMĚTU FYZIKA Mgr. J. Urzová.
VOLNÝ PÁD.
.. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_661.
OBSAH PŘEDMĚTU FYZIKA 1 Mgr. J. Urzová.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Přehledové články Struktura - příklady Duchowski, A breadth-first survey of eye-tracking applications, Behavior Research Mehotds, Instruments&Computers,
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _625 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _628 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
23.1 Mechanická energie a její přeměny
Vztažné soustavy Sledujme pohyb skákajícího míče v různých situacích.
Elektronická učebnice - II
Seminář Martina Kekule
polohový vektor, posunutí, rychlost
Anotace Prezentace, která se zabývá elektrickými vlastnostmi látek. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit a popsat.
Grafy ve výuce fyziky Miskoncepce žáků při práci s grafy Seminář 2/ Martina Kekule.
Nonverbální úlohy Jiří Tesař. Výuka fyziky na ZŠ - zamyšlení  Fenclová, J.: Didaktické myšlení a jednání učitele fyziky: „Jeden učitel položí v jedné.
KINEMATIKA - popisuje pohyb těles - odpovídá na otázku, jak se těleso pohybuje - nezkoumá příčiny pohybu.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _630 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Základní škola Benátky nad Jizerou,Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název : Inovace.
Definice rovnoměrného pohybu tělesa:
VY_32_INOVACE_10-03 Mechanika I. Rovnoměrný pohyb.
ROVNOMĚRNÝ PŘÍMOČARÝ POHYB  Rovnoměrný pohyb je pohyb, při kterém hmotný bod urazí ve zvolených stejných časových intervalech stejné dráhy.
Vypařování a kapalnění
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Vnitřní energie tělesa. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
T EPLO A TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
M ECHANICKÝ POHYB Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
5. Kinematika – vyjádření neznámé ze vzorce, práce s grafy
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_18_TANI_A_TUHNUTI_LATEK Název materiálu:
Grafické znázornění pohybu
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
MECHANIKA.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Didaktika fyziky Prekoncepce/miskoncepce žáků ve fyzice Martina Kekule

Klíčové pojmy Koncepce Prekoncepce Miskoncepce Difficulties

koncepce/prekoncepce/miskoncepce/difficulties Koncepce – žákovo pojetí, představa Prekoncepce - získané před školním vzděláváním/mimo školní vzdělávání intuitivní, z každodenní zkušenosti Miskoncepce – chybná Difficulties - problémy s konkrétní úlohou Intuice:knowledge z každodenní zkušenosti Evidentní, netřeba autority, aby ji sdělila Výzkumy zaměře na fce víc než na grafy (Piaget – implicitně kvaltitativní popis funkčního vztahu od 3,5 let) Misconcepce: nesprávné rysy students’ knowledge, které jsou explicitní a opakované! U grafů typicky vycházejí spíš z nesprávně naučeného/vysvětleného formalismu. Difficulties: vztahují se k nějakému konkrétnímu grafu, nějaké konkrétní úloze, specifické!

Typické znaky prekoncepcí trvalost a odolnost nezávislost na typu školy, národnosti a státní příslušnosti nezávislost na věku, studijních výsledcích nedůslednost využívání prekoncepcí v různých situacích někdy kopírují vývoj fyzikálního poznávání Mandíková, Trna: Žákovské prekoncepce ve výuce fyziky, Paido 2011. Mandíková, Trna str. 18

Diagnostika Didaktickým testem, Rozhovorem Pojmovými mapami…

Odstraňování miskoncepcí Ano? Ne? Ne. V běžném životě si vystačí s intuitivními představami. Které tomu slouží a byly tak i vytvořeny. Ano. Neměli by zaostávat v ontologickém vývoji. Je důležité ukázat převratnost myšlenek!

Matthews, Some insights from cognitive science Matthews, Some insights from cognitive science. Science&Education, 9 (2000), 507-535 Ne. V běžném životě si vystačí s intuitivními představami. Které tomu slouží a byly tak i vytvořeny. Ano. Neměli by zaostávat v ontologickém vývoji. Je důležité ukázat převratnost myšlenek!

Odstraňování miskoncepcí - jak Analogie Kognitivní konflikt Autoreflexivní aktivní učení žáka Kotva Přemosťující příklady Cílový problém Žáci intuitivně chápou Žáci intuitivně řeší špatně Příklady viz Mandíková, str. 60

Odstraňování miskoncepcí - jak Bezpečná atmosféra!

Chybné představy - grafy

Úloha 1 Graf vpravo zobrazuje pohyb člověka podél nějaké cesty (souřadnice x). Popište tento pohyb. Typická chybná odpověď: jde o „pohyb zrychlený“, nebo dokonce „pád“, „pohyb klesající“ nebo „šikmý vrh“ .

Úloha 2 - sprinteři Typická chybná odpověď: 1 a 3 zpomalovali. Graf vpravo (závislost souřadnice na čase) ukazuje jeden z rozběhů sprinterů. Počátek souřadnice byl zvolen na startu. Pro každého závodníka rozhodněte, zda zrychloval či zpomaloval. Typická chybná odpověď: 1 a 3 zpomalovali. 2 1 4 3

Úloha 3 Na obrázku je graf závislosti souřadnice na čase. Která z následujících závislostí rychlosti na čase v(t) popisuje tentýž pohyb? (v je rychlost ve směru osy x.) Výsledky průzkumu: 780 žáků SŠ v ČR 35,6% 34,1% 16,7% 3,0% Nevyplnilo 10,6 % Typická chybná odpověď: a) příp. i c)

Úloha 4 Graf závislosti dráhy na čase zobrazuje dva pohybující se objekty označené A a B (třeba kamarády Andělu a Boříka). Který z nich se pohyboval rychleji na konci 8. sekundy? Který z nich se pohyboval rychleji na konci 2. sekundy? Typická chybná odpověď: A B

Úloha 5 - mravenci 2. Výpočet průměrné rychlosti mravence F1 v jednotlivých intervalech. Obtížnost úlohy: Nejlehčí Obtížnější Nejobtížnější

Miskoncepce/chybné představy Graf jako obrázek (iconic interpretation) Studenti často vnímají graf jako obrázek či náčrt dané situace, ne jako abstraktní matematickou reprezentaci.

Miskoncepce/chybné představy Nerozlišování mezi výškou a směrnicí grafu (slope/height confusion) Studenti často nevědí, zda se požadovaná informace získá ze směrnice či výšky grafu.

Miskoncepce/chybné představy Křivky grafů časových závislostí kinematických veličin zobrazujících stejných jev vypadají stejně nebo podobně. Studenti věří na „podobnost“ křivek pro různé grafy popisující stejný děj.

Miskoncepce/chybné představy Zaměňování intervalu a bodu (interval/point confusion) Studenti mají problémy s určením směrnice (často počítají jako hodnotu z jednoho bodu) Studenti nerozpoznají, zda se po nich požaduje intervalová nebo bodová hodnota. Tendence interpretovat graf tzv. pointwise!

Diagnostika Testing student interpretation of kinematics graphs Robert J. Beichner Citation: American Journal of Physics 62, 750 (1994); doi: 10.1119/1.17449 Česká verze: Blanka Trulikova v rámci bakalářské práce.

Co s tím? Důraz na kvalitativní interpretaci/konstrukci grafu! aneb describe the pattern! which pattern make sense? Získal vzdálenost během nulového času. Lze diskutovat reálnost takto „zalomených“ křivek v grafu a potřebu někdy idealizace. Reverzní čas nebo v jednom okamžiku se osoba nachází ve dvou různých pozicích  (pro milovníky sci-fi reálný graf).

Co s tím? Úlohu doplnit obrázkem s vyznačením klíčových úseků!

Co s tím? Při interpretaci: Pokládat otázky globální / kvalitativní před otázkami lokálními /kvantitativními. Úloha s Otylem

Co s tím? Prezentace jednoho pohybu v grafu x(t) s různou volbou počátku soustavy souřadné. Úloha „učebnice“ Úloha trenér Využití dataloggerů – např. sonar, force plate…

Literatura Leindhart G., Zaslavsky O., Stein M. K. (1990): Functions, Graphs, and Graphing: Tasks, Learning, and Teaching. Review of Educational Research, Vol. 60, č. 1, str. 1-64 Heck, A.: Perspectives on an Integrated Computer Learning Enviroment. Amsterdam, Can Uitgeverij, 2012. Kekule, M. Disertační práce, MFF UK Praha, 2009. Goldsworthy A., Watson R., Wood-Robinson V. (1999): Getting to grips with graphs. The Association for Science Education, Hatfield Schnotz, Kurschner: External and internal representations in the acquisition and use of knowledge: visualization effects on mental model construction. Instr. Sci (2008) 36:175-190

Chybné představy - termodynamika

Teplo a teplota Teplo a teplota a Pojmy teplo a teplota Teplo je nějaká látka. Teplota je vlastnost než plast. Teplota předmětu menší a větší kostku Teplo a teplota a Teplota je vzdálenost Teplota je vnitřní S rostoucí teplotou Při ohřívání předmětu a tím se studenými. Rychlý pohyb Když se částice

Chybné představy - termodynamika se součet počá- na své pů- a voda se ohří- povrchu vlastnostech dodáváme-li, vodě

Co s tím? Pokusy, videa Viz disertační práce Petra Kácovského.

Diagnostika Introductory Thermal Concept Evaluation: Assessing Students’ Understanding Shelley Yeo and Marjan Zadnik THE PHYSICS TEACHER ◆ Vol. 39, November 2001 Česká verze: Petr Kácovský v rámci disertační práce.

Úlohy obtížné pro žáky na SŠ Disertační práce Kekule Tomáš, Tvorba testů pro středoškolskou fyziku a jejich ověřování, 2008 Úlohy s vysokou obtížností: Vnitřní energie, práce, teplo Var B: 5, 8, 10 Struktura a vlastnosti plynů Var A: 5,6,10 Var B: 5,7 Struktura a vlastnosti pevných látek a kapalin Var A: 6,10 Var B: 2,5,7 Změny skupenství Var A: 1,6, 10,11 Var B: 5,6,10,11

Literatura Mandíková, Trna (2011). Žákovské prekoncepce ve výuce fyziky. Paido. Petr Kácovský - pkacovsky@centrum.cz Hye-Eun Chu, David F. Treagust, Shelley Yeo & Marjan Zadnik (2012): Evaluation of Students’ Understanding of Thermal Concepts in Everyday Contexts, International Journal of Science Education, 34:10, 1509-1534 Kekule Tomáš, Tvorba testů pro středoškolskou fyziku a jejich ověřování, Disertační práce MFF UK, 2008