Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Fyzika 8 Tematický okruh Zvukové jevy Téma Vlnění Název VY_32_INOVACE_2_25_vlneni Určení 8. ročník Autor Mgr. Tomáš Bobál Vytvořeno Únor 2012 Anotace Určeno pro výuku a domácí přípravu žáků. Prezentace vysvětluje vlnění a jeho charakteristiky. Doplněním jsou řešené úlohy.

2 Vlnění Vlnění je děj, při kterém se prostředím šíří kmitavý pohyb ze zdroje do okolí. Zdroj: rozkmitaná hladina vody, kmitavý pohyb se šíří vodou. Zdroj: rozkmitaný triangl, kmitavý pohyb se šíří vzduchem.

3 Vlnění Nejmenší vzdálenost bodů, které kmitají stejně, se nazývá vlnová délka. Rychlost šíření vlnění je rovna vzdálenosti, do které postoupí vlnění za 1 sekundu. Vše si ukážeme na rozkmitané zahradní hadici: Frekvence kmitání zdroje = frekvence vlnění Vlnová délka SIMULACE Směr rychlosti šíření vlnění

4 Rychlost šíření vlnění
Vztah mezi rychlostí vlnění, vlnovou délkou a frekvencí: Vlnová délka metr (m) Rychlost šíření vlnění metr za sekundu ( ) Frekvence Hertz (Hz)

5 Vlnění Příklad: Jakou rychlostí se šíří vlnění, jestliže při frekvenci 85 Hz má vlnovou délku 4 m. Zápis: Výpočet: Odpověď: Vlnění se šíří rychlostí

6 Vlnění V různých látkách se vlnění šíří různou rychlostí.
Například zvukové vlnění se šíří: Ve vzduchu Ve vodě V oceli Pro šíření vlnění (mechanického) je třeba pružné prostředí. Proto se ve vakuu vlnění nemůže šířit.

7 Vlnění Podle toho jak kmitají jednotlivé molekuly vzhledem ke směru šíření vlnění můžeme vlnění rozdělit na příčné a podélné. Při příčném vlnění kmitají molekuly kolmo ke směru šíření. Příčné vlnění se může šířit jen v pevných látkách a na hladině kapalin. Směr šíření vlnění VIDEO Při podélném vlnění kmitají molekuly ve směru šíření. Podélné vlnění se může šířit nejen v pevných látkách, ale i v kapalinách a v plynech. Příkladem podélného vlnění je zvuk. Směr šíření vlnění VIDEO

8 Vlnění Použité zdroje:
RAUNER, Karel, Josef PETŘÍK, Jitka PROŠKOVÁ a Miroslav RANDA. NAKLADATELSTVÍ FRAUS. Fyzika 8: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. Plzeň: Fraus, ISBN MICROSOFT CORPORATION. Obrázky a jiný obsah [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google