 zamezit dalšímu zhoršování životního prostředí  urychlit odstraňování jevů, které ohrožují živé i neživé složky přírody  chránit přírodní i kulturní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vliv rekreace a cestovního ruchu na životní prostředí
Advertisements

Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
KVARTA LISTOPAD 2004 VÍTEK URBAN
Písemka č.2  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a c b  6 x 50 sekund opisování 
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Narušování souvislostí v biosféře  S vývojem společnosti souvisí rozvoj energetiky, průmyslu a dopravy,  chemizace a mechanizace zemědělství i lesního.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Kyselý déšť.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Ochrana přírody v ČR.
VZTAHY ORGANISMŮ.
Ochrana biosféry – světové přírodní parky a rezervace
Biosférické rezervace Kvarta 2009/2010 Gymnázium Uničov.
Ochrana přírody a krajiny v ČR
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Krajina a krajinná sféra
Zkoumání a ochrana přírody
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu: VY_32_INOVACE_86.
Chráníme přírodu Chráněná území.
Chráněná území České republiky
Institut environmentálního inženýrství 546
Krajina a životní prostředí
Složky krajiny a životní prostředí
Rozmanitost lesů, Význam lesů, Péče o lesy.
PEDOSFÉRA.
ŽP – základní pojmy Ekologie … věda o vztazích mezi organismy a jejich životním prostředím a mezi organismy navzájem (Ernest Haeckel 1866) Environmentalistika.
Registrační číslo projektu:
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Možnosti podniků v péči o životní prostředí
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm Ing. Jolana Juřicová Modernizace výuky odborných předmětů Reg. č. projektu: CZ.1.07/1.1.08/
Ochrana přírody v ČR. Historie první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV. první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV Hojná voda v Nov.
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Krajina a životní prostředí
Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření
Ochrana přírody Za předpokladu použití psacích potřeb a mapy České republiky.
Česká republika Ochrana přírody a krajiny
RNDr. Jiří Kocián, RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
 Rozloha 709 km 2, les 47 % trvalé travní porosty 15 %, orná půda 29 %, vodní plochy 2 %, ostatní 7 % Geografická orientace 49° 47´ - 49° 31´N, 15° 46´
Ochrana půdy a lesa.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Ochrana přírody v České republice ochrana vod ochrana ovzduší ochrana rostlin.
Chráněná území ČR a regionu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceNástroje.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_309_ČR ochrana přírody Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 17. Přírodní rezervace Název sady: Základy ekologie pro střední školy.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody
Politika rozvoje venkova Program rozvoje venkova
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Ochrana přírody a krajiny
Česká republika Životní prostředí ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Dublovice, okres Příbram
Právní režim ochrany přírody a krajiny
Ochrana krajiny a přírody ČR
SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná, příspěvková organizace
TESTOVÉ OTÁZKY pro EKOLOGII A OCHRANU ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
8. Základní ekologické pojmy, organismus a prostředí
VY_52_INOVACE_18_Ochrana rozmanitosti přírody - učební text
Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření
Transkript prezentace:

 zamezit dalšímu zhoršování životního prostředí  urychlit odstraňování jevů, které ohrožují živé i neživé složky přírody  chránit přírodní i kulturní hodnoty v prostředí

 Prevence ekologických poruch je vždy účinnější a ekonomičtější než následná opatření k nápravě !!!

 Pro zachování bohatství přírody je nutné vyhlásit některé lokality jako chráněná území  V České republice jsou chráněná území maloplošná (přírodní rezervace, chráněná naleziště, chráněné přírodní výtvory, chráněné parky a zahrady) a území velkoplošná (chráněné krajinné oblasti a národní parky).  Jednotlivé kategorie se liší stupněm a organizací ochrany přírody, svou funkcí a pod.

 Pro zlepšení stavu ovzduší je nutný rozvoj některých speciálních technických zařízení.  Jsou to jednak odlučovače pevných nečistot, jednak odsiřovací zařízení.  V dnešní době už je nedostatečné dvoustupňové čištění zplodin, nutné je čištění třístupňové.  Největším úkolem však zůstává omezení exhalací v dopravě

 Pevné odpady jsou většinou vyváženy netříděné na skládky.  Část odpadů je spalována.  Ve vyspělých zemích se odpady třídí a ve velké většině jsou recyklovány (po zpracování jsou znovu využívány)

 Výhledově je třeba zavádět technická zařízení a technologie, které šetří energii a materiály, snižují množství vznikajících odpadů, umožňují recyklaci a pod.  Vzrůstající význam mají v současnosti zejména biotechnologie a máloodpadové nebo ještě dokonalejší bezodpadové technologie

 zachovávat v krajině rozptýlenou zeleň a druhové porosty pro snížení erozí  vytváření vhodného prostředí pro život různých organismů  chránit lesy před škodlivými vlivy a dobře v nich hospodařit  omezovat používání průmyslových hnojiv a pesticidů - využívat takové látky, které se rychle biologicky nebo samovolně rozkládají a nezanechávají škodlivé zbytky  podporovat biologickou ochranu rostlin založenou na vztazích mezi populacemi škůdců plodin a jejich parazity a predátory  chránit vodu v krajině, neodvodňovat pozemky, nenapřimovat vodní toky