Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_309_ČR ochrana přírody Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_309_ČR ochrana přírody Vzdělávací oblast:Člověk a příroda."— Transkript prezentace:

1 Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_309_ČR ochrana přírody Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/21.2046 Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Období vytvoření DUM:Září 2012

2 Anotace:Výuková prezentace pro hodiny zeměpisu Jazyk:Český Očekávaný výstup:Názorná forma výuky, podpora při výkladu Ročník:IX. Druh učebního materiálu:Prezentace Power Point

3 Ochrana přírody v ČR

4 Krajina v ČR je výrazně změněna, místy i poškozena zejména těžbou surovin, průmyslovou a zemědělskou činností, stavbami Proto je dbáno na zvýšenou ochranu přírody Zhruba 16 % území ČR tvoří zvláště chráněná území, tato jsou relativně málo poškozena lidskou činností.

5 Velkoplošná chráněná území Čtyři národní parky: Krkonošský národní park-nejstarší Národní park Podyjí Národní park Šumava-největší Národní park České Švýcarsko

6 Velkoplošná chráněná území V ČR je 25 chráněných krajinných oblastí. Národní parky a chráněné krajinné oblasti slouží k ochraně krajiny málo narušené zásahy člověka, se zachovalými zbytky původní přírodní krajiny; je zde omezena hospodářská činnost.

7 CHKO a NP v ČR

8 Kategorie územní ochrany (zvláště chráněná území) Národní park – celkem 4 Chráněná krajinná oblast – v ČR 25 těchto území Národní přírodní rezervace - 109 Národní přírodní památka - 113 Přírodní rezervace - 807 Přírodní památka - 1 324

9 Maloplošná chráněná území V ČR se nachází 2 353 zvláště chráněných území o celkové rozloze 993,3 km 2 Čtyři kategorie ochrany: Národní přírodní rezervace, národní přírodní památka, přírodní rezervace a přírodní památka. Slouží k ochraně zvláště cenných lokalit a mohou být zřizována i v rámci velkoplošných chráněných území.

10

11 Největší národní park v ČR je Národní park Šumava (690,3 km 2 ). Největší chráněná krajinná oblastí jsou Beskydy (1 160 km 2 ). Nejstarší chráněné území v Česku je od roku 1838 Žofínský prales a zároveň to je nejstarší přírodní rezervace v Evropě. Nejstarší chráněná krajinná oblast v Česku je od roku 1955 Český ráj. Nejstarší národní park v Česku je od roku 1963 Krkonošský národní park.

12 Žofínský prales v jižních Čechách Nejstarší rezervace v Evropě.

13 Kůrovcová kalamita v NP Šumava

14 Krkonošský NP

15 Národní park Podyjí

16 NP České Švýcarsko

17 Zdroj: http://commons.wikimedia.org/wiki, konkrétní adresa uvedena v poznámce u obrázkuhttp://commons.wikimedia.org/wiki Ústřední seznam ochrany přírody - http://drusop.nature.czhttp://drusop.nature.cz BORECKÝ, Daniel; CHALUPA, Petr; NOVÁK, Svatopluk. Zeměpis ČR. Brno: Nová škola, 2009, ISBN 80-7289-102-2.


Stáhnout ppt "Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_309_ČR ochrana přírody Vzdělávací oblast:Člověk a příroda."

Podobné prezentace


Reklamy Google