1 M.Krčma Ircon, s.r.o. 24. května 2006, Brno Hodnocení životního cyklu a Life Cycle Thinking, vztah k EMAS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Revize Nového přístupu
Advertisements

Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Ekolabeling.
ZPRACOVÁNÍ STŘEDNĚDOBÝCH PLÁNŮ DOPRAVNÍ OBSLUŽNOSTI ÚZEMÍ
Pohled na budoucnost JE Dukovany ve světle státní jaderné legislativy Dana Drábová.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ.
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING IX. Právo na informace o ŽP.
Změny požadavků podle nové normy
Označování poplachových systémů EZS značkou CE
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Environmentální značení produktů. ENVIRONMENTÁLNÍ ZNAČENÍ PRODUKTŮ Ing. Marie Tichá 10. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
EMAS III Změny v akreditaci a ověřování Ing. Radim Frolík.
ReStEP – Základní informace Plný název: ReStEP – Regional Sustainable Energy Policy based on the Interactive Map of Sources (Regionální udržitelná energetická.
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MŽP Od regulace k ekoefektivnosti – nové zkušenosti a podpora pro podniky Tomáš Kažmierski
Strategické plánování při zakládání spin-off
RNDr. Ladislava Rohlová RNDr. Ladislava Rohlová Aplikace materiálových toků v průmyslovém podniku ENVIKONGRES BRNO 2006.
Akreditační systém v ČR – kvalita produktů IT
Základní principy SJ a jejich zavádění do praxe; normy ISO 9000 a ISO ISO normy 1.roč. nav. MSP Mgr. Kateřina Járová ZS 2013/ FVHE VFU.
E M A S Workshop Pavel Růžička, MŽP Projekt „Environmentální řízení měst se zaměřením na energetický management“ Ústí nad Labem,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Environmentální management. Osnova přednášek: Úvod do předmětu. Environmentální politika a environmentální strategie. Trvale udržitelný rozvoj. Makroekonomické.
Koncepce environmentální bezpečnosti
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Překlad slovníku ISO 14050: 2009 Úkol slovníku Pořadí slovníku Struktura slovníku Poznámky k překladu.
E M A S - Systém environmentálního řízení a auditu Zavádění EMAS na MŽP Porada OVSS
Nařízení č. 1221/2009 EMAS III Revize nařízení č. 761/2001 Pavel Růžička Seminář „Co nového v normách k environmentálnímu managementu? “ MŽP,
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Dlouhodobé uchovávání a zpřístupňování dokumentů v digitální podobě
Ing. Václav Jirásek Povodí Labe, státní podnik ELLA - INTERREG III.B - CADSES Královéhradecký kraj Aldis, Hradec Králové,
Bezpečnost informačních systémů - nástroje pro podporu řešení bezpečnosti Nemochovský František ISSS Hradec Králové, března 2004.
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Možnosti podniků v péči o životní prostředí
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Seminář k ukončování projektů FS Státní fond životního prostředí ČR Praha,
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D. MZLU v Brně prezidentka
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Dobrovolné nástroje jako možná cesta k předcházení vzniku podnikových odpadů Daniel Hájek odbor finančních a dobrovolných nástrojů.
Energetické využívání odpadů Odpady 2013 a jak dál? Štěpán Jakl odbor odpadů.
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
Elektronický obchod z pohledu České republiky
Informace z CENIA Jiří Valta ČIŽP.
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Cvičení 10: SÍDELNÍ SYSTÉMY V PRAXI
balíček k oběhovému hospodářství a prevence vzniku odpadu
17 LET RÁMCOVÉ SMĚRNICE O VODĚ PŘÍNOS ANO NEBO NE?
Presentation Title 1st September 2002
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
CIRKULÁRNÍ EKONOMIKA V EVROPSKÉ LEGISLATIVĚ A ČESKÉ PRAXI
Transkript prezentace:

1 M.Krčma Ircon, s.r.o. 24. května 2006, Brno Hodnocení životního cyklu a Life Cycle Thinking, vztah k EMAS

2 Životní cyklus výrobků

3 Otázky Jak objektivně porovnávat varianty „co je lepší pro ŽP?“ Platí axiom ohrožení udržitelného rozvoje? Hrozí globální ekologická katastrofa? Existuje poptávka po kvantifikovaných informacích o dopadech výrobků a služeb na ŽP? Kam se posouvá ochrana životního prostředí z pohledu podnikatelské sféry? Hodnocení životního cyklu nebo thinking, o čem jsou ISO 1404X, jakou možnost mají české podniky? Jaké dopady na životní prostředí LCA nebo LCT uvažuje?

4 Otázky Můžeme pomocí LCA snížit nebezpečí budoucích nákladů na splnění požadavků právních předpisů? Existuje LCA nejen pro výrobky, ale i pro služby? Je LCA nástroj, který naplňuje strategii udržitelného rozvoje? Zahrnuje i sociální a ekonomické aspekty? Je LCA podkladem pro vztahy mezi podnikatelskými subjekty nebo mezi podnikatelskými subjekty a koncovými spotřebiteli? (B2B, B2C) Ve kterých dokumentech, politikách a legislativě se už dnes objevuje LCA a LCT? Jaké jsou výhody a nevýhod hodnocení životního cyklu?

5 Metodika je standardizována normami řady ISO (Environmentální management – Posuzování životního cyklu) ČSN EN ISO :1998 – Zásady a osnova ČSN EN ISO :1999 – Stanovení cíle a rozsahu a inventarizační analýza ČSN EN ISO :2001 – Hodnocení dopadů ČSN EN ISO :2001 – Interpretace životního cyklu ČSN EN ISO/TR Příklady aplikace ISO ČSN P ISO TS :2003 – Formát dokumentace údajů ČSN ISO/TR :2001 – Příklady aplikace ISO pro stanovení cíle a rozsahu inventarizační analýzy ČSN CR – Obaly – Zpráva o kritériích a metodikách analýzy životního cyklu obalů LCA – Life Cycle Assessment

6 LCA – ČSN EN ISO Definice cílů a rozsahu Inventarizač ní analýza Hodnocení dopadů Výklad životního cyklu Přímé použití: Vývoj a zlepšování výrobků Strategické plánování Ovlivňování veřejného mínění Marketing Další

7 Life cycle Thinking LCT –LCA –LCM –LCC –DfE

8 Life cycle Thinking LCT – Life Cycle Thinking –LCA – Life Cycle Assessment –LCM – Life Cycle Management –LCC – Life Cycle Costing –DfE – Design for Environment (ecodesign)

9 V legislativě Již dnes je „Life Cycle Thinking“ (uvažování z pohledu celého životního cyklu) obsaženo v řadě právních předpisů, např. v těchto oblastech: –chemické látky –plán odpadového hospodářství ČR –závazné části krajských plánů odpadového hospodářství (Moravskoslezský, Olomoucký, Pardubický, Zlínský, Liberecký a Královéhradecký kraj) –státní program environmentálního vzdělávání –technické požadavky na výrobky

10 Z návrhu nové směrnice o odpadech Tato směrnice obsahuje ustanovení, která provádějí prvky jednotlivých možností doporučených v posouzení dopadů, včetně: zavedení environmentálního cíle do směrnice o odpadech. Tím dojde k integraci zohledňování životního cyklu v rámci odpadové politiky a zvýší se hospodárnost; přijetí zdrojového přístupu k odpadům, který je založen na zohledňování životního cyklu a který zahrnuje zlepšování informační báze a objasnění environmentálního cíle odpadové politiky; Nový cíl směrnici o odpadech znovu zaměřuje na environmentální dopady vzniku odpadů a nakládání s nimi, též s ohledem na životní cyklus zdrojů.

11 Tématické strategie a 6.RP Rozhodnutí EP a Rady č.1600/2002/ES z stanovující Šestý rámcový program pro životní prostředí ES Tematická strategie o předcházení vzniku odpadů a jejich recyklaci (zveřejněna ) - … prosazuje zahrnutí životního cyklu do odpadové politiky… (s využitím Zpravodaje MŽP 4/2006)

12 Vztah k EMAS EMAS – hodnocení nepřímých aspektů – vede k hodnocení životního cyklu EMAS environmentální prohlášení – indikátory – zdroj informací pro LCA (celkové dopady)

13 Vztah nákladů a přínosů úplné a zkrácené metodiky LCA Informační přínos pro rozhodování Zkrácená analýza LCA Úplná analýza LCA Náročnost na zdroje pro zpracování analýzy

14 Ircon, s.r.o. Dittrichova 6, Praha 2 Mgr. Miroslav Krčma