Evidence obyvatel.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uzavírání veřejnoprávních smluv
Advertisements

Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Změny právních předpisů s účinností od
SVNIT Přednáška M. Horáková
Matrika Věra Graplová, DiS.
Optimalizace počtu matričních úřadů Porada s MV ČR konaná dne
Rodná čísla Novelizace zákonů Datové schránky
Občanské průkazy k Porada konaná dne
Evidence obyvatel.
Státní občanství a cizinecký režim
Peníze - půjčky Splátkový prodej Úvěrová karta Spotřebitelský úvěr
Zprostředkování kontaktu I N F O R M A C E O POSTUPU PŘI VYŘIZOVÁNÍ ŽÁDOSTÍ O ZPROSTŘEDKOVÁNÍ KONTAKTU (na základě § 8b zákona č. 133/2000 Sb.)
Státní občanství.
Porada krajských úřadů, magistrátů měst Brna, Ostravy a Plzně a Magistrátu hl. m. Prahy Praha, 11. června 2012.
Základní registr obyvatel
ZÁKLADNÍ REGISTRY A JEJICH PRAKTICKÉ VYUŽITÍ
Nabytí státního občanství Pozbytí státního občanství Krajské úřady Adresa místa trvalého pobytu Adresa pro doručování písemností Ohlašovny Rozvod; neplatnost;
Petra Vojtěchová Obor: VSRR Vypracovali: Patrik Böhm, Jolana Ryšavá,
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel Zlín,
JUDr. Jana Jurníková, Ph.D.
Vnitřní správa V absolutistickém státě – správa policejní
SPRÁVNÍ ODBOR MĚSTSKÉHO ÚŘADU NOVÝ BOR
Matrika Bc. Jan Podloučka.
SVNIT Přednáška M. Horáková
1 SPRÁVNÍ ODBOR MĚSTSKÉHO ÚŘADU NOVÝ BOR Ing. Rychtářová Miluše vedoucí správního odboru Nový Bor 10. ledna 2015.
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Základní registry ve veřejné správě
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel (činnost ohlašovny) zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů.
JUDr. Jana Jurníková, Ph.D.
Bc. Jan Podloučka.  Základní registry  Zapisovatelé do ISEO   Práce s CzechPOINTem ◦ Ohlašovna – trvalý pobyt ◦ Ohlašovna – doručovací.
JUDr. Jana Jurníková, Ph.D.
Vnitřní správa M. Horáková 1..
Evidence obyvatel podle z.č. 133/2000 Sb., v plat. znění.
Matriky M. Horáková.
Cestovní pasy vydávané zastupitelskými úřady Ukrajiny od
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Bakaláři Vnitřní správa.
Evidence obyvatel Zderaz – Metodické školení.
PRÁVNÍ DOKUMENTY OBČANA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Základní registr obyvatel - ROB. Evidované subjekty státní občané ČR cizinci, kterým bylo vydáno povolení k trvalému pobytu na území ČR nebo povolení.
1 SPRÁVNÍ ODBOR MĚSTSKÉHO ÚŘADU NOVÝ BOR Ing. Rychtářová Miluše vedoucí Správního odboru Nový Bor 5. ledna 2016.
Zvláštní část JUDr. Alena KLIKOVÁ. Evidence obyvatel, trvalý pobyt Zákon 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů.
Hlášení změny místa trvalého pobytu a vedení správního řízení na úseku ohlašovny Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský úřad.
1 Informace o postupu ohlašoven při zápisu údajů do ISEO.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Jana Volková Název: VY_32_INOVACE_01_OV9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Státní občanství.
Vnitřní správa Přednáška M. Horáková. Obecná charakteristika vnitřní správy Klasické odvětví veřejné správy Dříve tzv. správa policejní Vydělení tzv.
Výchova k občanství – 7. ročník Důležité životní doklady.
Bakalářská práce Vedoucí práce: Autor práce:
Veřejnoprávní smlouvy
MĚSTSKÝ ÚŘAD VALAŠSKÉ KLOBOUKY Odbor matriky a evidence obyvatel
Zprostředkování kontaktu
Název školy: Základní škola Městec Králové
SPRÁVNÍ ODBOR MĚSTSKÉHO ÚŘADU NOVÝ BOR
Matriky M. Horáková.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Zprostředkování kontaktu
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Důležité osobní doklady
Zapisovatelé : Informace o způsobu zápisu
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD (k datu )
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Živnostenský zákon a rejstřík Občanská nauka 1. M
MĚSTSKÝ ÚŘAD.
Transkript prezentace:

Evidence obyvatel

Státní občanství zaniká Prohlášením občana Nabytím státního občanství cizího státu (zejména udělením) Státní občanství se prokazuje Občanským průkazem Cestovním dokladem Osvědčením o státním občanství Dokladem o uzavření manželství

Občanské průkazy a cestovní doklady Při vyřizování prvních dokladů (OP, CP) je občan nebo jeho zákonní zástupci povinen: Předložit rodný list Předložit oddací list rodičů Zaplatit správní poplatek

Občanský průkaz Vydává se po dosažení 15 let věku Plní funkci osobního identifikačního dokladu Obsahuje základní osobní údaje občana Vydává ho pověřený úřad v místě trvalého bydliště Obvykle má platnost 10 let Slouží i jako cestovní doklad do zemí EU

Cestovní doklad Cestovní doklad, cestovní doklad pro nezletilé dítě, diplomatický pas, služební pas (cizinecká policie), cestovní průkaz Občanský průkaz (do zemí EU)

Elektronický pas Informace jsou uložené na elektronickém čipu Obsahuje Digitální snímek obličeje Digitální otisk prstů Strojově čitelné kódy

Evidence obyvatel a majetku Správcem systému evidence je Ministerstvo vnitra Kromě evidence má povinnost chránit osobní údaje, ale za určitým podmínek je i sdělovat Eviduje (vydávání dokladů, občanství, trvalý pobyt, pohyb cizinců, evidence vozidel)

Trvalý pobyt/trvalé bydliště Rozumí se tím adresa pobytu občana ČR. Občan může mít jen jedno místo trvalého pobytu a to v objektu, který je určen k bydlení, ubytování a rekreaci a je označen číslem popisným Místo trvalého bydliště lze zrušit jen písemným sdělením na ohlašovnu příslušného úřadu, a to: Byl-li odstraněn, zrušen, nebo zanikl objekt ubytování Zaniklo-li užívací právo k objektu trvalého pobytu Byl-li proveden zápis na základě nepravdivých nebo neplatných skutečností

Evidence řidičů a motorových vozidel Obecní úřady s rozšířenou působností podle trvalého bydliště osob vykonávají: Evidenci držitelů oprávněných k řízení motorových vozidel Vydávají oprávněným osobám řidičské průkazy a průkazy profesní způsobilosti řidiče Vydávají průkaz způsobilosti vozidla (vyjma historických a sportovních vozidel)

Matrika Činnost matričních úřadů upravuje zákon č. 301/2000 o matrikách. Matriční úřady evidují a provádějí ověřování listin a podpisů, vysvědčení, kopie smluv, písemností, zajišťují a zprostředkují výpisy z rejstříku trestů Matriční úřady provádějí tyto úkony: Zaznamenávají matriční události (narození dítěte, sňatek, rozvod) Zaznamenávají matriční změny (změny jména) Matriční opravy (oprava chyb)

Matriční knihy Kniha narození (rodný list) Kniha sňatků (oddací list) Kniha úmrtí (úmrtní list) Knihy registrovaného partnerství (osvědčení o uzavření registrovaného partnerství)

Ochrana individuálních údajů Všichni pracovníci veřejné správy, kteří se v rámci výkonu své profese seznámí s osobními údaji jiných osob, jsou povinny zachovávat mlčenlivost o těchto skutečnostech. Se všemi osobními údaji a doklady musí také zacházet tak, aby nedošlo byť k neúmyslnému úniku osobních údajů Zveřejněny mohou být jen informace, ke kterým dala daná osoba písemný souhlas, nebo jejichž zveřejnění umožňuje zákon (např. výpis z obchodního rejstříku)