Právní osobnost Občanský a společenskovědní základ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Ing. Vítězslav Paděra
Advertisements

Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Předmět: Název materiálu: Výuková.
Obchodní korporace Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Typy právnických osob podle zákona o obchodních korporacích
dle Zákona č.89/2012 Sb., občanský zákoník § 23 - § 117
Typy právnických osob podle občanského zákoníku č.89/2012 Sb.
Název projektu:Učení pro život Reg. číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo šablony:V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí.
Mgr. Michal Oblouk.  PRÁVO = soubor pravidel a předpisů (právních norem), jimiž stát upravuje přípustné jednání a vztahy mezi občany  řada lidí se chová.
Právní vztahy.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_3.
Ustavení a vznik.
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03B13_Subjekty_pracovněprávních_vztahů AutorIng. Věra Štverková.
Trestní řízení Autor: Mgr. Pavel Semerák Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_8.
VY_32_INOVACE_02_SVP_067_Zrn Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová.
Pracovní poměr Autor: Mgr. Pavel Semerák Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Sociální kontrola Autor: Mgr. Pavel Semerák Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPrávní vztahy Datum vytvoření
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Funkce médií Občanský a společenskovědní základ
Masová komunikace, masová média
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Manželství Občanský a společenskovědní základ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Manželství Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:prosinec.
Základy trestního práva
ZÁKLADY SOUKROMÉHO PRÁVA
Základy správního práva
- od nová právní úprava – nově se řídí „Zákonem o obchodních korporacích (ZOK)“ č. 90/2012 Sb., dále Novým občanským zákoníkem (NOZ) č. 89/2012.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.1.4.
Prameny práva Autor: Mgr. Pavel Semerák Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
EKONOMIKA OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI Ing. Hana Kročová
Právní subjektivita Petr Machala.
Obchodní společnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právní vztahy Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:srpen.
Teorie práva Subjekty práva JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník
Právní vztahy Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
Prameny a systém soukromého práva. Subjekty občanského práva
Socializace Občanský a společenskovědní základ
Jednání podnikatele přímé jednání zastoupení
JUDr. Jaroslav Stránský
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
OBČANSKÝ ZÁKONÍK zákon č. 89/2012 Sb.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Právní úprava podnikání. Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je.
Podnikání jako základ tržní ekonomiky. Obsah výkladu 1. Podstata podnikání 2. Podnikání 3. FO a PO 4. Obchodní rejstřík 5. Jednání jménem podnikatele.
Orgány právnické osoby Jednání za právnickou osobu.
Právní podmínky podnikání Obchodní firma Obchodní rejstřík.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_ZAKLADNI_PRAVNI_POJMY_FYZICKE_A_PRAVNICKE_ OSOBY_09 Název školyStřední škola.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
Korporace – obecná ustanovení zákona Zpracoval Ing. Jan Weiser.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Úvod do práva.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Společnost s ručením omezeným – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí,
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Akciová společnost – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Kategorizace osob Dosavadní úprava Nová úprava Osoby Osoby člověk
Základní pojmy právní – podzim 2016
OBCHODNÍ REJSTŘÍK = veřejný seznam, do kterého se zapisují zákonem stanovené údaje týkající se podnikatelů. Je veden soudem k tomu určeným zvláštním předpisem.
Věková hranice českého práva
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
7. Subjekty práva a jejich způsobilost
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Postup při zřizování obchodní společnosti
8.Občanské právo Pojem, zásady a prameny občanského práva dle občanského zákoníku nabývajícího účinnosti dne ON 1. M.
4. hodina Systém práva 1. M Plán hodiny: Systém práva
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Transkript prezentace:

Právní osobnost Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/34.0488 Občanský a společenskovědní základ Právní osobnost Autor: Mgr. Pavel Semerák

Obsah Osoby obecně Fyzická osoba (FO) Právnické osoby (PO) PO – rozlišení a působení Typy PO podle občanského zákoníku Typy PO podle zákona o obchodních korporacích • Použité zdroje

způsobilost mít povinnosti Osoby obecně Osoba, která má právní osobnost (dříve právní subjektivita) tj. způsobilost mít práva a povinnosti, je fyzická nebo právnická. PRÁVNÍ OSOBNOST způsobilost mít práva způsobilost mít povinnosti

Fyzické osoby (FO) • každý člověk má právní osobnost od narození až do smrti • má ji i počaté dítě, pokud to vyhovuje jeho zájmům a narodí – li se živé (nasciturus = dosud nenarozený ale počatý jedinec) (Zájmům počatého dítěte, které se narodí živé, vyhovuje např. dědictví nezatížené dluhy) • smrt člověka se prokazuje obvykle úmrtním listem nebo když ho soud prohlásí za mrtvého (pokud lze důvodně předpokládat, že zemřel) a to na návrh osoby, která na tom má právní zájem • soud může prohlásit za mrtvého i člověka nezvěstného (za nezvěstného může soud prohlásit svéprávného člověka, který opustil své bydliště, nepodal o sobě zprávu a není o něm známo, kde se zdržuje (§ 66 odst. 1 OZ))

Fyzické osoby (FO) Zletilostí, tj. dosažením věku 18 let, se člověk stává plně svéprávným. ○ tím nabývá plné způsobilosti k právnímu jednání ○ může samostatně zakládat, měnit a zrušit své právní vztahy, nabývat práva a zavazovat se k povinnostem ○ dosáhne jí i uzavřením manželství nebo soudním rozhodnutím, pokud dosáhl věku 16 let a požádal o to ○ soud může něčí svéprávnost omezit ze závažného důvodu, např. pro jeho duševní poruchu (v tom případě mu jmenuje opatrovníka) ○ nezletilí jsou způsobilí pouze k právním jednáním, přiměřeným rozumové a volní vyspělosti odpovídající jeho věku (v ostatních věcech za něho jednají zákonní zástupci)

Právnické osoby (PO) - ustavení ○ PO je organizovaný útvar, o kterém zákon stanoví, že má právní osobnost, nebo jehož právní osobnost zákon uzná ○ PO má právní osobnost od svého vzniku do svého zániku ○ PO se ustavují zakladatelským právním jednáním nebo jsou zřízeny působením veřejné moci, popřípadě jiným způsobem (vzniká dnem zápisu do veřejného rejstříku, dnem výmazu zaniká) ○ Stát se v oblasti soukromého práva považuje za PO

PO – rozlišení a působení Podle postavení a své činnosti se rozlišují PO soukromého práva, které slouží soukromým zájmům (např. obchodní banky) a PO veřejného práva, které mají veřejnoprávní poslání (např. Česká národní banka). Největší PO veřejného práva je stát. Má sice vůči občanům v mnoha záležitostech nadřízené mocenské postavení, ale v soukromém právu je PO na stejné úrovni s ostatními PO i FO. Všechny PO jsou vytvářeny k uspokojování zájmů lidí. Působí ve všech oblastech hospodářského a společenského života. Mají rozmanité právní podoby a organizační struktury. Sleduje-li PO dosažení obecního blaha (když vykonává veřejně prospěšnou činnost), má právo na status veřejné prospěšnosti (a např. daňové úlevy – Český červený kříž, Kapka naděje…)

Typy PO podle občanského zákoníku Korporace tvoří jejich členové (společníci) – je společenstvím osob, jejím základem je osobní složka (corpus = latinsky tělo). Nejčastěji se vyskytují spolky (např. Spolek pro obnovu venkova ČR…). Nelze je zakládat za účelem podnikání. Fundace mají majetkový základ. Jejich základ (latinsky fundus) tvoří peníze nebo jiné majetkové hodnoty určené ke stanovenému účelu. V OZ to jsou nadace a nadační fondy. (např. Nadace Naše dítě, Nobelova nadace…). Ústavy – jejich základem je spojení složky osobní se složkou majetkovou. Od korporací se liší hlavně tím, že řízení a provoz v nich nezajišťují členové, ale zaměstnanci. Statutárním orgánem je ředitel odpovědný správní radě (např. Charita České republiky, Moravská galerie v Brně…)

Tyty PO podle zákona o obchodních korporacích Obchodní korporace obchodní společnost družstvo ○ osobní společnosti (v.o.s., k.s.) ○ kapitálové společnosti (s.r.o., a.s.) ○ evropská společnost ○ EHZS (Evropské hospodářské zájmové sdružení)

Použité zdroje Ryska, R., Puškinová, M. Právo pro střední školy. Praha: Eduko, 2013. ISBN 978-80-87204-76-4 Bartoníčková, K. a kol. Občanský a společenskovědní základ. Brno: Computer Press, 2009. ISBN 978-80-251-2631-8 Emmert, F. a kol. Odmaturuj ze společenských věd. Brno: DIDAKTIS, 2004. ISBN 80-86285-68-5 Novotný, Z., Schelle, K., Tomancová, J. a kol. Právní nauka pro školy i praxi. Brno: Masarykova univerzita, 2000. ISBN 80-210-1118-1 Eliáš, K., Svatoš, M. Nový občanský zákoník 2014 (Rejstřík). Ostrava-Hrabůvka: Sagit, 2013. ISBN 978-80-7208-920-8. Všechny objekty použité k vytvoření prezentace jsou součástí SW Microsoft Office nebo jsou vlastní originální tvorbou autora.