Ekonomika a podnikání ve službách 1. přednáška

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Advertisements

Služby jako fenomén dnešní doby. Úloha služeb Rozvoj terciéru Podniky obohacují svou nabídku o doprovodné služby Servis je něco více než jen dodávka Společnost.
Podnikatelský záměr Volba, v čem budu podnikat Průzkum Plán realizace
Jak podnikat v cestovním ruchu ?
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Živnostenský zákon 164. Ing. Vladimíra Mikšíková Ing. Vladimíra Mikšíková P R Á V O P R Á V O 1. ročník 1. ročník nástavbové studium nástavbové studium.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_ŽIVNOSTENSKÉ.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Podnikání VY_32_INOVACE_ Podnikání - je založeno na podnikatelském záměru s cílem dosažení maximálního zisku - podnikatelský záměr = nápad.
ŽIVNOSTENSKÉ PODNIKÁNÍ Ing. Hana Kročová EKONOMIKA
Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.2.7.
BPH_EKOR Ekonomika organizací podzim Živnostenské podnikání »Členění živností (1 příklad) »Podmínky provozování živnosti (1 příklad) Malé a střední.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Helga Doležalová A-Z COMPUTER SERVICE s.r.o.
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Workshop profesního poradenství pro neslyšící v rámci projektu OPPA „Zvládneme to sami!“ Podnikatelské minimum Podnikatelská myšlenka / Podnikatelský.
Podnikání - živnost Petr Machala.
VY_32_INOVACE_ 16 Podnikání. Živnostenský list dnes již nedostaneme. Pro živnostenské oprávnění nyní slouží výpis ze živnostenského rejstříku. VY_32_INOVACE_.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
BPH_EKOR Ekonomika organizací podzim Živnostenské podnikání »Členění živností (1 příklad) »Podmínky provozování živnosti (1 příklad) Malé a střední.
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
Cestovní kanceláře a agentury
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Živnostenské podnikání a malé a střední podniky
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Živnost Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
Živnostenské podnikání Výuková prezentace. Živnost je: soustavná činnost, prováděná samostatně podnikatelem, jeho vlastním jménem, na jeho vlastní odpovědnost,
Ekonomika organizací Živnost. Příklad 1 Určete o jakou činnost se jedná z hlediska provozování živnosti (k řešení použijte živnostenský zákon v aktuálním.
Živnost. Jak za č ít podnikat …  zjistíme, zda potřebujeme k podnikání živnostenské nebo jiné oprávnění  na živnostenském úřadě se zaregistrujeme k.
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
Podnikání A Předmět činnosti B Povinnosti podnikatele C Formy a druhy podnikání D Podnikatelský plán E Dotace k podnikání.
ZÁKON O ŽIVNOSTENSKÉM PODNIKÁNÍ (ŽIVNOSTENSKÝ ZÁKON) č. 455/1991 Sb. ve znění pozdějších předpisů.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_17.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada40 AnotaceDruhy.
 Materiál slouží pro pochopení a faktické vyplnění Jednotného registračního formuláře.
Ing. Veronika Dostálková MBA ŽIVNOSTI Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
FINANČNÍ GRAMOTNOST PODNIKÁNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV. Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Typy živností Autor: Pavla Lukešová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO 21 Název.
Právní subjekty v podnikání
Živnostenský zákon Podnikání.
Podmínky podnikání v ubytovacích službách a stravování
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Živnostenský úřad.
Právní úprava cestovního ruchu v ČR: živnostenský zákon
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Právní aspekty výkonu Fyzioterapie
Postavení CR v hospodářství
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Základní pojmy v cestovním ruchu, podnikání v cestovním ruchu, činnosti a povinnosti cestovní kanceláře.
Charakteristika živností
Živnost. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Podnikání a jeho právní formy
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Transkript prezentace:

Ekonomika a podnikání ve službách 1. přednáška Ing. Eliška Jirásková, Ph.D.

Osnova 1. přednášky seznámení s předmětem; náplň předmětu; podmínky nutné k jeho splnění; založení podniku služeb – opakování (pro někoho); definice a klasifikace služeb; průmysl vs. služby; podnikání ve službách.

Inovace předmětu nové obsahy přednášek, nové testy!!; nekompletní přednášky k dispozici; skripta budou; provázanost cvičení a zkoušky.

Sylabus předmětu Úvod do problematiky služeb, terciární vs. sekundární sektor = úvodní cvičení Management služeb = cvičení s podmínkami Řízení lidských zdrojů ve službách = samostatná práce Marketing služeb = marketingové nebo IT služby Finanční služby = cvičení na finanční služby Distribuční služby = cvičení na distribuční služby Netržní služby = prezentace sociální/zdravotní služby nebo školství Podnikatelské služby = ubytování/stravování nebo CK Síťové služby = prezentace telekomunikace Řízení vztahů se zákazníky, operační management Inovace ve službách, jakost služeb

Odvětví služeb pro SP - vyberou osm 1. marketingová agentura/IT služby 2. finanční služby 3. dopravní služby 4. sociální služby 5. zdravotní služby/školství 6. CK a CA 7. stravovací/ubytovací služby 8. telekomunikační služby 8.-9. vlastní téma

Podmínky ke splnění docházka – 2 absence (+1 pro středu) – 11 přednášek (11/13 cvičení); semestrální projekt (bakalářka na nečisto); prezentace semestrálního projektu; aktivita v hodinách (testy pozornosti , diskuze, aktuality).

Začátek podnikání ve službách Opakování z důvodu absence nauky o podniku.

Začátek podniká – registrace FO Ve vztahu k: akce Živnostenskému úřadu ohlášení živnosti, žádost o koncesi Finančnímu úřadu Přihláška k registraci: k dani z příjmů FO k DPH k dani z nemovitosti, silniční k registraci – stálá provozovna Česká správa soc. zabezpečení oznámení o zahájení sam.v.č. přihláška k důchod. a nem. poj. Úřadu práce hlášení volného prac. místa Zdravotní pojišťovně - oznámení pojištěnce o sam.v.č.

Ohlašovací živnosti řemeslné  Odborná způsobilost pro řemeslné živnosti se prokazuje: a) výučním listem;   b) maturitou v příslušném oboru; c) vyšším odborným vzdělání v příslušném oboru; e) uznáním odborné kvalifikace, vydaným uznávacím; orgánem podle zákona o uznávání odborné kvalifikace; f) výučním listem v příbuzném oboru a dokladem o vykonání jednoroční praxe v oboru; g) řádným ukončením rekvalifikace pro příslušnou pracovní činnost; h) vykonáním šestileté praxe v oboru.

Ohlašovací živnosti vázané Odborná způsobilost pro vázané živnosti je stanovena přílohou č. 2 k živnostenskému zákonu nebo je upravena zvláštními právními předpisy uvedenými v této příloze. Př.: Podnikání v oblasti nakládání s nebezpečnými odpady vysokoškolské vzdělání a 1 rok praxe v oboru, nebo vyšší odborné vzdělání v technickém nebo přírodovědném oboru vzdělání a 3 roky praxe v oboru, nebo střední vzdělání s maturitní zkouškou v technickém nebo přírodovědném oboru vzdělání a 3 roky praxe v oboru, nebo osvědčení o rekvalifikaci nebo jiný doklad o odborné kvalifikaci pro příslušnou pracovní činnost vydaný zařízením akreditovaným podle zvláštních právních předpisů, nebo zařízením akreditovaným Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, nebo ministerstvem, do jehož působnosti patří odvětví, v němž je živnost provozována, a 4 roky praxe v oboru

Ohlašovací živnost volná zákon nevyžaduje prokazování odborné ani jiné způsobilosti. K získání živnostenského oprávnění pro živnost volnou musí být splněny pouze všeobecné podmínky. Živnost volná je v podstatě jedna a uvedena pod názvem: Předmět podnikání: Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona.

Koncesované živnosti živnost na základě zvláštního oprávnění, ke kterému se musí ve většině případů vyjádřit příslušný orgán státní správy.

Definice služeb velké množství Př.: Služba je jakákoliv činnost nebo výhoda, kterou jedna strana může nabídnout druhé straně, je v zásadě nehmotná a jejím výsledkem není vlastnictví. Produkce služeb může, ale nemusí být, spojena s hmotným produktem.

Základní charakteristiky služeb nehmotnost - neoddělitelnost - proměnlivost - nemožnost vlastnictví - vztah mezi poskytovatelem služby a jejím příjemcem - „krátká doba trvanlivosti“ - omezená přenesenost - nedostatek homogenity - pracnost - fluktuace poptávky - poskytnutí dovednosti, znalosti, vědomosti za účelem uspokojení potřeb; nemožnost testování; místní a časová vázanost; pomíjivost - .

Klasifikace služeb CZ-NACE, CZ-CPA Foota a Hatta: Terciární služby (dříve vykonávané doma, př. stravování, ubytování, holičství, prádelny, atd.); Kvartérní služby (usnadňující a zefektivňující rozdělení práce, př. doprava, obchod, komunikace, finance); Kvinterní služby (měnící a zdokonalující jejich příjemce, zdravotnictví, vzdělávání, cestovní ruch, atd.).

Služby vs. průmysl Vývoj: 2. světová válka; Centrálně plánovaná ekonomika; Otevření ekonomiky po roce 1989.

Vývoj průmyslu a služeb v současnosti Zdroj: ČSÚ, data za 3. čtvrtletí 2013

Proč služby jsou kvantifikovány podle obratu maloobchodu a velkoobchodu?

Vysoký podíl služeb klesá závislost na poptávce v zahraničí; vyspělá ekonomika; služby obohaceny o nabídku doplňkového zboží; stabilní ekonomika – není taková závislost na poptávce ze zahraničí; menší negativní důsledky pro environmentální prostředí; uplatnění velkému množství lidí.

Mezi typické znaky zaměstnanosti ve službách patří: vyšší podíl žen; vyšší podíl práce mimo hlavní pracovní poměr (př. Deichman); nárůst a následný pokles zaměstnanosti ve finančních službách; růst zaměstnanosti ve školství a ve zdravotnictví.

Provázanost průmyslové výroby a služeb Služby jsou s průmyslovou výrobou spojené ve všech výrobních fázích:

Trendy ve službách stále se zvyšující podíl služeb; vzrůstající podíl internetového obchodu; stírající se rozdíly mezi tržní a netržní sférou.

Jaký byl vliv krize na služby?

Proč jsou některá odvětví zasažena více a některá méně?

Bariéry podnikání ve službách dříve – v současnosti -

Úspěšné/neúspěšné podnikání ve službách Faktory úspěchu ? Faktory neúspěchu ?

Děkuji za pozornost… Dotazy??