Duben ’15Plzeň Odpady 20091 Aspekty energetického využívání odpadů, srovnání situace v ČR a EU. Pavel Bartoš – FITE, a.s. Dagmar Juchelková – VŠB-TU Ostrava.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Řešení toku lignitu s vlhkostí až 56,94 %
Advertisements

Praha, Svaz měst a obcí České republiky
Projekt KIC pro nakládání s odpady
Řešení komunálního odpadu v městech a obcích
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Odpady 2014 – jak dál v Olomouckém kraji ? Konference samospráv Olomouc
SITUACE ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ
Kabinet odpadů Tereza Paulová 28. duben 2011.
Turistická oblast Jeseníky a Euroregion Praděd Konference v Ostravě,
Energetické využití odpadů v Moravskoslezském kraji
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
Budoucnost odpadového hospodářství z pohledu Ministerstva životního prostředí XII. Celostátní finanční konference “Pokles ekonomiky a dopad na hospodaření.
Materiálové a energetické využití plastových odpadů
Zařízení pro energetické využití odpadů (EVO) malých kapacit
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu
Sdružení podnikatelů v teplárenství Seminář: Odpady a obaly Energetické využití – odpady v teplárenství Ing. Martin Háje, Ph.D. ředitel výkonného.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Moderní zařízení pro energetické využití odpadů (EVO) malých kapacit
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Pohled Moravskoslezského kraje na „Energeticky nezávislý kraj“ Ing
4-17 ENET, VŠB-TU Ostrava.
Zplyňování odpadů v cementárně Prachovice
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Vliv energetiky na životní prostředí … (XVI. Seminář energetiků)
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Současný systém managementu skládkování v MSK
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Klastr je geograficky blízké seskupení vzájemně provázaných firem, specializovaných dodavatelů, poskytovatelů služeb a souvisejících institucí v konkrétním.
Populační problém Vypracovali:Adam Páv,Marek Nedvídek.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
IX. ročník odborného semináře MŽP, KÚ, SFŽP, ČIŽP a CENIA k odpadovému hospodářství Liberec, října 2014 Provozovaná zařízení v rámci odpadového.
DOMÁCÍ EKOLOGIE – ODPADY A KONZUMNÍ SPOLEČNOST
SITUACE V ODPADECH Z POHLEDU SVAZU MĚST A OBCÍ ČR Bc. Marek Sýkora člen Komise životního prostředí Předsednictva Svazu měst a obcí České republiky XII.
1 Kvalita prověřená časem. 2 PŘEDPOKLÁDANÝ VÝVOJ OCELÁŘSTVÍ V MSK Jan Lasota člen představenstva a náměstek výrobního ředitele.
Moderní zařízení pro energetické využití odpadů (EVO) malých kapacit EVECO Brno, s.r.o. Březinova 42, Brno
EKONOMICKÉ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ Seminář v Senátu PČR „Návrh nového zákona o ochraně ovzduší“ 16. února 2010 Odbor ochrany ovzduší.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Název projektu Změna vytápění Mateřské školky a Domu s pečovatelskou službou na vytápění biomasou Tomáš HojdaMartin Paťha Luboš RypáčekMartin Müller.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Pilotní modulová zplyňovací jednotka
__________________________________________________________ VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Emise oxidu uhličitého z energetických.
Výroba elektrické energie
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Vladimír Janeček, SCHP ČR, Ivan Zíka APROCHEM 2006, Milovy – Sněžné n.M. – Hotel 9 skal RESPONSIBLE CARE Chemická legislativa Polymery, příprava.
Roční produkce VEP ve skupině ČEZ
Právní režim nakládání s odpady
ZEVO SAKO Brno, a.s. jako součást imisního prostředí
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Informace o spalovacích pecích k likvidaci kadáverů MVDr. Marek Žižlavský, Ph.D. SEVARON.
Plán odpadového hospodářství Karlovarského kraje Veřejné projednání návrhu POH Ing Martina Škvorová Ing. Pavel Novák s.r.o.
VÝNOSY Z POPLATKU ZA SKLÁDKOVÁNÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ 24. DUBNA 2013 BRNO SDRUŽENÍ PROVOZOVATELŮ TECHNOLOGIÍ PRO EKOLOGICKÉ VYUŽÍVÁNÍ ODPADŮ „ODPADY 2013.
Energetické využití odpadu ve spalovně SAKO Brno
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
KOMUNÁLNÍ ODPADY A JEJICH ENERGETICKÉ VYUŽITÍ Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí EGÚ Brno, Energetika 2015 Brno, 23. září 2015.
Energetické využívání odpadů Odpady 2013 a jak dál? Štěpán Jakl odbor odpadů.
Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje na období 2016 – 2025 Semináře obce SK 2017 FITE a.s.
Průmyslové kompostování: dostupné technologie a jejich vlastnosti
Nový zákon o ochraně ovzduší
RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc.
Operační program životní prostředí
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Moderní postupy využití škváry ze ZEVO
Transkript prezentace:

duben ’15Plzeň Odpady Aspekty energetického využívání odpadů, srovnání situace v ČR a EU. Pavel Bartoš – FITE, a.s. Dagmar Juchelková – VŠB-TU Ostrava

Současné problémy OH v ČR Trvalý růst produkce KO Nakládání s KO je založeno na separaci – není dostatečně řešeno využití vyseparovaných složek Nejsou řešeny krizové stavy Nízký podíl energetického využívání SKO ČR nemá koncepci moderního integrovaného systému nakládání s KO a MŽP ho nechce vytvořit a podpořit Únor 2009Plzeň Odpady 20092

Důsledky Skládkuje se ročně cca 3 mil. tun SKO Plýtvá se využitelnými surovinami Podporuje se znečišťování přírody skládkami Nebude splněn závazek vůči EU – pokles BRKO ukládaný na skládky Současný problém s vyseparovanými složkami duben ’15Plzeň Odpady 20093

Rizika Zakonzervování dosavadního systému Zaostávání ČR za vyspělými zeměmi EU Environmentální rizika skládkování Sankce EU vůči ČR za neplnění závazků Ukládání vyseparovaných složek na skládky Neefektivní čerpání prostředků OPŽP Opožděné budování moderního systému může být hrazeno z národních zdrojů – z peněz občanů duben ’15Plzeň Odpady 20094

Řešení ODPAD Z OBCÍ = ENERGIE OBCÍM = VYŠŠÍ ENERGETICKÁ ODOLNOST duben ’15Plzeň Odpady 20095

Řešení Integrovaný systém nakládání s odpady Komplexní řešení založeno na rovnováze environmentálních, ekonomických a sociálních aspektů Snižování produkce SKO ?????? Racionální separace a efektivní využívání vyseparovaných složek Energetické využívání SKO v multipalivových energetických jednotkách Razantní omezení skládkování – viz. Německo duben ’15Plzeň Odpady 20096

Multipalivové energetické jednotky Klíčové podmínky Paliva (příklad)- biomasa, biopaliva, SKO, vyseparované složky, vybrané druhy průmyslových odpadů V odůvodněných případech kombinace s MBÚ Optimální začlenění energetické jednotky do energetických systémů (elektrická i tepelná energie) Řešení zbytků z energetických procesů duben ’15Plzeň Odpady 20097

Možnosti řešení Fluidní spalování – např. Švédsko Cementárny, případně vysoké pece Pyrolýzní jednotky – zřejmě velká perspektiva Úpravy stávajících energetických zařízení Nové technologie duben ’15Plzeň Odpady 20098

Pozor Každá zbytečně vynaložená Kč zbytečně zatěžuje životní prostředí !!!!!! duben ’15Plzeň Odpady 20099

duben ’15Plzeň Odpady

duben ’15Plzeň Odpady

duben ’15Plzeň Odpady Tokyo Minato / Japonsko 3 x 300 t/d

duben ’15Plzeň Odpady Cergy Pontoise / Francie 2 x 252 t/d

duben ’15Plzeň Odpady Typické uspořádání spalovny odpadů 1 vykládka odpadu 2 zásobník odpadu 3 drapákový jeřáb 4 podavač 5 spalovací rošt 6, 7 vzduchové ventilátory 8 parní kotel 9 ekonomiser 10 reaktor čištění spalin 11 příprava vápnové suspenze 12 tkaninový filtr 13 kouřový ventilátor 14 komín 15 vynašeč strusky 16 dopravníky popílku

duben ’15Plzeň Odpady Moderní spalovna KO

duben ’15Plzeň Odpady Závěr zamezení vzniku odpadů (v tom máme velké rezervy) recyklace odpadu (pokud je to ekonomicky a technologicky smysluplné) využití energie a surovin (biologické nebo energetické zhodnocení) jen skládkování jen jinak nevyužitelných odpadů nebo vedlejších produktů zaměstnanost při sběru, přípravě a využívání poučme se zkušenostmi druhých

duben ’15Plzeň Odpady Drobné poznámky na konec SStav v zahraničí vv recyklaci, ve spalování, skládky ppřístup lidí, včetně dětí EEkologie x Ekonomie x Energetika ZZaměstnanost, „dotace“ na činnost VVýrobci si pomáhají zpětným nákupem PPřiplatím si v zájmu E EE Ekologie OOchrana ŽP se m mm musí vyplácet

duben ’15Plzeň Odpady