Inspekční hodnocení ŠVP víceletá gymnázia podle RVP ZV (víceletá gymnázia podle RVP G čtyřletá gymnázia podle RVP G) Mgr. Zdenka Spalová, Karlovarský inspektorát.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference Asociace aktivních škol
Advertisements

ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Vlastní hodnocení školy
1. Vstup do pilotního projektu RVP GV
Časová dotace:16 hodin měsíčně. možnost konzultace problémů souvisejících se speciálními vzdělávacími potřebami žáků vytváření podmínek pro integraci.
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů 1. díl Tvorba a ověřování pilotních školních vzdělávacích programů na vybraných SOŠ a SOU Projekt.
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Nové možnosti v gymnaziálním vzdělávání Martin Mach.
ŠVP na gymnáziích: od mírné skepse k chuti pokračovat Zkušenosti z projektu Pilot G/GP Lucie Slejšková Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
Systém kurikulárních dokumentů
Hodnocení škol a školských zařízení
základního vzdělávání s ohledem na rovný přístup ke vzdělávání
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOL A HODNOCENÍ ČŠI
PORADENSTVÍ ŠKOLA POVOLÁNÍ PŠP Zdokonalení diagnostického a poradenského systému v oblasti vzdělávání a volby povolání.
Evaluace ŠVP Ing. Libuše Burešová Únor 2011, Litvínov - Hamr.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Taneční a pohybová výchova
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Vzájemná hospitační činnost
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
ČŠI a vlastní hodnocení školy
PERSONÁLNÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM PhDr. Vlasta Leštinská Mgr. Pavel Kocián
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
VLASTNÍ HODNOCENÍ Z POHLEDU SLOUČENÉ ZŠ A MŠ
Plánování ve škole. Obsah právní předpisy výuka a vzdělávání žáků / studentů prevence negativních jevů mimoškolní aktivity administrativní záležitosti.
InspIS ŠVP pro ZV, SV.
Výuka fyziky v ČR vývoj, současnost a perspektivy Jiří Tesař.
Podpůrná a vyrovnávací opatření v inkluzivní škole
NÁRODNÍ INSTITUT PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ
SETKÁNÍ S ŘEDITELI STŘEDOČESKÉHO KRAJE květen 2011
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných Seminář pro ředitele a koordinátory ZUŠ Čeladná 2009 PaedDr.KarelTomek.
vlastní hodnocení školy
Autoevaluace školy ZŠ pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami s.r.o. Aviatiků 462, Ostrava-Hrabůvka Mgr. René Macháč.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY Zdeněk Hrkal Karlovy Vary, 12. listopadu 2009 Po každé dobré činnosti je radost z práce odměnou dvojnásobnou. (Euripides)
Vzdělávaní žáků mimořádně nadaných Vzdělávání žáků mimořádně nadaných je deklarací podmínek, postupů a zkušeností školy s těmito žáky.  Východiskem pro.
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
Základní škola Nerudova Říčany okres Praha - východ Škola je plně organizovaná, tj ročník, spolu se speciálními třídami
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Rámcové a školní vzdělávací programy
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami
 Školská legislativa J. Šťáva katedra pedagogiky
Vlastní hodnocení školy KA 03/5 Metodická setkávání „Vzdělávací tržiště“ Mgr. Pavlína Karlová.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
ZŠ Přerov, Boženy Němcové 16 Školní poradenské pracoviště Mgr. Ilona Bočinská ředitelka školy
Porada ředitelů škol a školských zařízení Mgr. Ivana Přichystalová zástupkyně ředitelky Jihomoravského inspektorátu ČŠI Brno, 26. a 27. srpna 2015.
ZŠ ZACHAR, Kroměříž Z D R A V Á Š K O L A.  Prostředí školy  Věcné  Sociální  Organizační  Zdravé učení  Smysluplnost  Možnost výběru, přiměřenost.
Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Rožnov pod Radhoštěm
Výroční zpráva České školní inspekce za školní rok 2008/2009 ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Fráni Šrámka Praha 5.
Informace o speciálním vzdělávání Liberec, 24. srpna 2015.
Komparace ŠVP gymnázií Zkušenosti z praxe ČŠI Zpracovala PhDr. Renáta Ševčíková Brno, 17. června 2010.
ÚVOD Legislativní vymezení činnosti ČŠI § 173 – 176 Zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)
Dokumentace školy Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 12. prosince 2013 Mgr. Karel Bárta.
ZÁKONY & VYHLÁŠKY PhDr. Lenka Gajzlerová MI3DC_DSP Speciální pedagogika OP3DC_DSP Speciální pedagogika.
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích –
ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Průběh ZV RVP ZV.
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
Plán vzdělávacích aktivit
Liberecký inspektorát ČŠI
Komplexní systém hodnocení
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích –
První zkušenosti s evaluací
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Setkání s řediteli zapojených škol KIPR
Transkript prezentace:

Inspekční hodnocení ŠVP víceletá gymnázia podle RVP ZV (víceletá gymnázia podle RVP G čtyřletá gymnázia podle RVP G) Mgr. Zdenka Spalová, Karlovarský inspektorát ČŠI

Postup ČŠI při hodnocení ŠVP Plánování inspekční činnosti – ve školním roce 2009/2010 bylo dokončeno první hodnocení ŠVP ve všech základních školách a víceletých gymnáziích (nižší stupeň), zahájeno bylo hodnocení ŠVP podle RVP G Vyžádání ŠVP od ředitele školy – elektronicky, z webu školy – platná verze Posouzení souladu ŠVP s RVP Informace řediteli školy - dopis – zpětná vazba pro přijetí opatření Inspekční činnost ve škole – naplnění ŠVP (výstupem je inspekční zpráva)

Posouzení souladu ŠVP a RVP ZV Komparační analýza textu RVP a ŠVP Nástroj: formulář pro hodnotitele Hodnotitel: školní inspektor, přizvaná osoba, ředitel školy Obsah formuláře – vychází ze struktury ŠVP pro nižší stupeň gymnázií - stanovené RVP ZV, Hodnotící stupnice – je v souladu, není v souladu (vztahuje se k jednotlivým oblastem hodnocení ŠVP)

Posouzení souladu ŠVP a RVP ZV, RVP G Posuzujeme soulad ŠVP se zásadami RVP ZV, G Posuzujeme, zda je ŠVP zpracován podle školského zákona (zásady, cíle vzdělávání, organizace, hodnocení výsledků,…) a souvisejících předpisů Formální, administrativní nedostatky neznamenají nesoulad Škola může přijmout opatření ještě před inspekcí ve škole

Silné stránky ŠVP gymnázií Důraz na individualizaci vzdělávání Zaměření na vzdělávání nadaných žáků Důraz na spolupráci s partnery Zapojení do dlouhodobých projektů a mezinárodní spolupráce Nadprůměrná míra odborné kvalifikovanosti pedagogického sboru Velmi dobré využití možností disponibilní dotace v souvislosti s profilací školy Vytváření „nových“ předmětů (průřezová témata, další vzdělávací obory)

Slabé stránky ŠVP gymnázií Neuvedena podpora žáků se speciálními vzdělávacími potřebami (53 % ŠVP – více než v ZŠ) Uvedeni většinou jen žáci se zdravotním postižením (vývojové poruchy učení) Riziko nerovného přístupu ke vzdělávání – neuvedena podpora žáků se sociálním znevýhodněním Nedostatečný popis organizace přijímacího řízení (Nejasná a měnící se legislativa? Konkurence škol?) Chybějící učební osnovy volitelných předmětů Nesoulad učebních plánů s RVP ZV a G (22 % ŠVP - více než v ZŠ)

Vybrané problémy při realizaci ŠVP Podceňování problémů při přechodu žáků ze ZŠ do 1.ročníku (zejména nižšího stupně G) „fiktivní“ bezbariérovost Rozpaky v identifikaci a výuce (metody, formy) mimořádně nadaných žáků Nasměrování výchovného poradenství převážně k volbě povolání Nedodržování pravidel hodnocení (rozpory se školským zákonem, školním řádem) Nižší míra vzdělávání učitelů v oblasti tvorby ŠVP a vhodných forem a metod vzdělávání

Děkuji Vám za pozornost