 POZORNĚ SI PŘEČTĚTE NÁSLEDUJÍCÍ TEXT  Hlavní město České republiky Praha patří mezi nejkrásnější města světa. Proto jsou její ulice stále plné domácích.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Advertisements

PRÁZDNINY Pozorně si přečtěte povídku a najděte 5 věcí, které se nemohly stát.
PŘÍDAVNÁ JMÉNA. PŘÍDAVNÁ JMÉNA PŘIDÁVAJÍ se k podstatným jménům, proto jsou PŘÍDAVNÁ. Na přídavná jména se ptáme otázkami JAKÝ? KTERÝ? ČÍ? PŘIDÁVAJÍ.
Symfonická báseň od Bedřicha Smetany
Nejprve si Přečtěte pozorně text
Spojují věty nebo slova. Označujeme je číslem 8.
CH Chvojka- tak se říkalo větvičce z jedle anebo její uříznuté špičce. Za časů našich prababiček visela u stropu nad kuchyňským stolem. Byla ozdobena.
Alena ráda jezdí vlakem. Vždycky říká, že je to daleko lepší, než cestovat autobusem. Ve vlaku může člověk zažít hodně zajímavých věcí pak je na co vzpomínat.
Pozorně si přečtěte povídku
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková ANOTACE Prezentace zpracovává téma Praha – hl. město. Prezentace je.
RYBÁŘ Velkým městem protéká řeka. Jmenuje se Bělá. Proč Bělá? To proto, že je plná zelených ryb. Ryby v řece plavou, skáčou a potápějí se, jak je to.
POUŤ Jana bydlí v malé vesnici, kde se většinou nic mimořádného neděje. Dnes je ale všechno jinak. Je sobota a přijela pouť. Maringotky zaparkovaly.
Metodický list Učitel postupuje podle pokynů v prezentaci. Některé úkoly je možné použít k písemné práci., použít jako pracovní list. Je na uvážení učitele.
SPORTOVÁNÍ Pavel byl docela obyčejný kluk. Vyrůstal u svých rodičů se třemi dalšími sourozenci, a když mu bylo pět let, začal chodit do školy. Ve škole.
PROCVIČOVÁNÍ SLOVNÍCH DRUHŮ Spojte slovesa s podstatnými jmény ZPÍVAT SKLÍZET PSÁT VOLAT ZALÉVAT  MOBIL  ZAHRADA  KAREL GOT  POZNÁMKA  BRAMBORY.
Národní divadlo OBRÁZEK Č. 1 Orloj Obrázek č. 2.
Významní čeští panovníci
Praha.
Anotace Parlament, úřad prezidenta, vláda Autor Mgr. Martin Nosek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák pochopí, které činnosti má v gesci parlament, prezident.
Prvouka – 2.ročník ZŠ „ČR a hlavní město Praha“
Olympijské hry jsou vždycky velkou událostí na celém světě. Slyšíme o nich v rozhlase, vidíme záběry v televizi, čteme o všem, co se každý den událo v.
Hlavní město Praha Andrea Stejskalová.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
SLOVESA Slovesa nám vyjadřují DĚJ. Co mohou dělat osoby, zvířata a věci. Ptáme se na ně otázkou: „CO DĚLÁ….?“ Označujeme je číslem 5. U sloves určujeme.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Praha,
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.7.55 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Téma: Praha - kvíz Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda VY_32_Inovace/8_453 Dne:
PRAHA Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Přečtěte si text a najděte 5 věcí, které se nemohly stát NÁVŠTĚVA.
Praha.
Spolková republika Německo
Elektronická učebnice - I
Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 6_3_ZMP_8 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace k výkladu Ročník 3. Ročník Anotace Česká.
VY_32_INOVACE_ 18_ Praha (1) (2) (SADA ČÍSLO 6). INFORMACE PRO UČITELE Jméno autora výukového materiálu: Bc. Milena Švermová Datum (období), ve kterém.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Český Krumlov,
ČESKÁ REPUBLIKA Hlavní město Praha. ČESKÁ REPUBLIKA Hlavní město Praha.
MODRÉMOŘEPÍSEKSŮLN ÁMOŘNÍKSI BOTYZUL. DONOCISIDLOUHOZPÍV ALDRUHÝDENPAKDLOU ZEZÍVAL. ROZLUŠTÍTE DVĚ TAJEMNÉ TABULE? URČETE SLOVNÍ DRUHY.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Jenda jezdí moc rád k tetě a strýčkovi na návštěvu do malé vesnice, která se jmenuje Lhota. Je to nedaleko od jeho domova. Pěšky tam ale dojít nejde,
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_583_VyOv7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Výchova k občanství.
Pozorně si přečtěte text
Zoologická zahrada je místo, které můžeme navštívit v každou roční dobu, každý všední den, v sobotu i v neděli. Pokaždé tam je na co se dívat. Martin.
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:
Česká republika Hlavní město Praha
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceNaše město – Ústí nad Labem Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje základní.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Symfonická báseň od Bedřicha Smetany
CIRKUS PŘEČTĚTE SI POZORNĚ POVÍDKU. Ráno na zelené louce za městem ještě nic nebylo. Rostla tam jen tráva, kterou nikdo nesekal. Když ale šel Jirka.
CITOSLOVCE Vyjadřují city, nálady, výzvy nebo hlasy a zvuky lidí, zvířat a věcí. Označujeme je číslem 10.
37.1 Kraj Praha – poznáš jeho dominanty?
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Jana Hyklová VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_12_Vlastivěda_29_Praha ZŠ praktická,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_173 Předmět: Český jazyk - Náš svět (Člověk a jeho svět)
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-06 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
PRAHA Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/
CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Člověk a jeho svět (Vlastivěda pro 4. ročník)
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_PRAHA.
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_12_ČTENÍ S POROZUMĚNÍM
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_03_VLASTIVĚDA
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_02_Státy_hlavní_města_ib2 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
VLASTIVĚDA 5. ROČNÍK VY_32_INOVACE_08_07_hlavní město - památky.
Anotace Materiál obsahuje prezentaci jako doplněk k učiva o Praze pro 4. i 5. ročník. Seznamuje s významnými pamětihodnostmi.
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm
Předmět: Zeměpis Ročník: 9. Tématický celek: Regiony České republiky
ANOTACE NÁZEV: PRAHA AUTOR: Mgr. Marie Matoušová STRUČNÁ ANOTACE (OBSAH, DATUM PILOTÁŽE): Práce s textem VZDĚLÁVACÍ PŘEDMĚT (VE KTERÉM BYL MATERIÁL ODUČEN):
Autor: Andrea Kolářová
Transkript prezentace:

 POZORNĚ SI PŘEČTĚTE NÁSLEDUJÍCÍ TEXT

 Hlavní město České republiky Praha patří mezi nejkrásnější města světa. Proto jsou její ulice stále plné domácích i zahraničních turistů, kteří obdivují historické stavby, procházejí se po Národním mostě, navštěvují Hradčany, Mladoměstské náměstí se známým orlojem. Mnozí si zajdou do Karlova divadla nebo navštíví výstavu ve Václavském muzeu. V Praze je stále na co se dívat, je tam hodně lidí a je také snadné se v malých uličkách ztratit. PRAHA

To se také stalo Pavle a její kamarádce Jarce. Celý rok jim ve škole paní učitelka o Praze vyprávěla, až v červnu přijely s ostatními dětmi do Pardubic na školní výlet. Jak se společně procházely, paní učitelka jim ukazovala některé staré pražské budovy a upozorňovala na jejich krásnou výzdobu, najednou zjistily, že jsou docela samy. Co teď? Pamatovaly si, že odpoledne mají jet parníkem po řece Sázavě. Budou muset najít cestu k řece a pak už snad přístaviště parníků najdou. V Praze jezdí mnoho dopravních prostředků, ale jak se v nich vyznat? Děvčata se nevzdávala a vydala se hledat stanici metra. Metro jezdí v přízemí a tam se ztratit nikdo nemůže.

Praha má čtyři trasy: červenou, modrou, bílou a žlutou. Najít schody nebylo těžké, protože každá stanice je označena velkým písmenem „ P“. Dole v metru byl i plánek se všemi stanicemi. Jak se tak na plánkem dohadovaly, zastavil se u nich strážník, a když mu pověděly, co se stalo, poradil jim, kam mají jet a kde vystoupit. …

 Hledali jste správně?  Do kterého města jeli žáci na výlet?  Jak se jmenuje řeka, která protéká Prahou?  Opravdu se budovy jmenují tak, jak je napsáno?  Kolik tras má pražské metro a jakou mají barvu?  Jakým písmenem jsou stanice metra značeny?

 Najděte schovaná písmenka a složte z nich název části Prahy HRADČANY

 V Praze jezdí mnoho dopravních prostředků, ale jak se v nich vyznat? Která tramvaj nebo autobus jezdí k řece? Koho se zeptat, když jsou kolem samí cizinci? Děvčata se ale nevzdávala a vydala se najít stanici metra. Metro jezdí v podzemí, tam se nikdo ztratit nemůže. Kolik slov je trojslabičných?

 Která památka není z Prahy?

Citace: Text: : Dyslexie, Marie Černá, Iva Strnadová, nakl. Fragment 2006, str. 68 Úkoly: Dyslexie, Marie Černá, Iva Strnadová, nakl. Fragment 2006, str. 70 Obrázky: dle pořadí v DUM 1.Dostupné z AAAAAAAAANQ/sSWXwnaFFsI/s1600/BOOK.jpg dne Dostupné z Dne Dostupné z dne http://forexaw.com/TERMs/Industry/Appliances/Transportation/img235202_1-5_Tunel.jpg dne Dostupné z dne http://nd01.jxs.cz/772/312/2a459cb1c4_ _o2.gif dne Dostupné z Katedrala_svateho_Vita.jpg dne Katedrala_svateho_Vita.jpg dne Dostupné z dne http:// dne Dostupné z dne http://travelasist.vachta.cz/webfiles/obrazky/usti_nad_labem.jpg dne Dostupné z dne http://pariz.eurovikendy-24.sk/eiffelova-veza/thum01.jpg dne Dostupné z dne http://cgym-kh.aiken.cz/dbimages/img-1207.jpg dne 17.11

METODICKÝ LIST Učitel postupuje dle pokynů v prezentaci. Doporučuji předem vytisknout text, někdo pracuje u tabule, ostatní v lavici do listu. Z druhé strany mohou žáci psát další úkoly.