Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace Parlament, úřad prezidenta, vláda Autor Mgr. Martin Nosek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák pochopí, které činnosti má v gesci parlament, prezident.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace Parlament, úřad prezidenta, vláda Autor Mgr. Martin Nosek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák pochopí, které činnosti má v gesci parlament, prezident."— Transkript prezentace:

1 Anotace Parlament, úřad prezidenta, vláda Autor Mgr. Martin Nosek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák pochopí, které činnosti má v gesci parlament, prezident a vláda, je schopen říct, kde tyto instituce sídlí a umí vyhledat, kdo stojí v čele jednotlivých institucí Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová slova Prezident, úřad vlády, poslanecká sněmovna, senát Druh učebního materiálu Pracovní list / Prezentace / Test / Druh interaktivity Aktivita / Výklad / Test / Kombinace Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání Základní vzdělávání – 2. stupeň Typická věková skupina 12-15 let Celková velikost / datum 1844 kb, duben 2012 IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 17 - 56

2 Prezident republiky Pravomoci prezidenta republiky určuje Ústava ČR. Vykonává spolu s Vládou ČR výkonnou moc. Ujímá se úřadu složením slibu. Kliknutím na obrázek se můžete podívat na video!

3 1)Je hlavou státu, není z výkonu své funkce odpovědný. 2)Jmenuje a odvolává předsedu a členy vlády, svolává zasedání Posl. sněmovny, jmenuje Ústavní soudce, soudce atp. 3)Má právo vrátit parlamentu zákony, podepisuje zákony. 4)Zastupuje stát navenek, je vrchním velitelem ozbrojených sil. Jaké má prezident pravomoci?

4 Kde najít více informací o úřadu prezidenta? Oficiálními webovými stránkami je www.hrad.cz.www.hrad.cz Co zde najdeme? (klikni na obrázek)

5 Parlament republiky Je dvoukomorový – senát a poslanecká sněmovna. Senát je protiváhou posl. sněmovně zajišťující kvalitnější legislativní proces. Obě komory mají autonomní postavení. Není možné být členem obou komor zároveň. Členové obou komor mají imunitu (není možné je trestně stíhat, pokud je komora nevydá ke stíhání).

6 Poslanecká sněmovna Nachází se ve Sněmovní ulici v Praze; sídlí ve třech palácích – nejznámější je THUNOVSKÝ PALÁC, který pochází z 18. století; dříve sněmovna sídlila v budově Federálního shromáždění vedle Národního muzea (to zde teď také sídlí).

7 Virtuální prohlídka poslanecké sněmovny:

8 Vláda ČR Je vrcholným orgánem výkonné moci státu. Její činnost vymezuje Ústava ČR Má většinou od 15 do 18 členů – ministrů a předsedu vlády ÚKOL: Znáš jména některých současných ministrů? Napiš je. Úřednická vláda Jana Fischera?

9 Úřad vlády ČR Úřad vlády České republiky je ústředním orgánem státní správy. Úřad plní úkoly spojené s odborným, organizačním a technickým zabezpečením činnosti vlády České republiky a jejích orgánů. Tzv. STRAKOVA AKADEMIE v PRAZE Více informací najdete na www.vlada.cz.

10 Obrázky (dle pořadí v DUM): Obr. 1., 2. dostupné z [www.novinky.cz] a upravené autorem Mgr. Martinem Noskem, 2.4.2012 Obr. 3. dostupný z [http://img.radio.cz/pictures/r/stat/poslanecka_snemovna1.jpg] dne 2.4.2012. Obr. 4. dostupný z [http://1.bp.blogspot.com/-l3wNhooW94o/TXXbR4maq8I/AAAAAAAAG8g/-FrUE6y6rwM/s1600/Federalni_shromazdeni0002.JPG ] dne 2.4.2012. Obr. 5. dostupný z [http://www.vlada.cz/assets/media-centrum/aktualne/06_IMG_4700.jpg] dne 2.4.2012. Obr. 6. dostupný z [http://www.vlada.cz/assets/clenove-vlady/premier/fotogalerie/DSC_0959.jpg] dne 2.4.2012. Citace: Text: Copyright Mgr. Martin Nosek, 2012. Webové stránky Úřadu vlády ČR [www.vlada.cz], Pražského Hradu [www.hrad.cz] a Parlamentu ČR [www.psp.cz].

11 Metodický pokyn: -Prezentace je zaměřena na téma dělba státní moci -Zápis do sešitu k tématu, obrázky dokreslují situaci a dané složky moci -Je možné slide č. 3 využít k tomu, aby žáci sami přišli na 3 složky moci za pomoci obrázků. -Součástí je také opakování tématu Obec – viz prezentace EU-17-14 až EU-17-16 -DUM EU-17-53 je opakováním tohoto tématu


Stáhnout ppt "Anotace Parlament, úřad prezidenta, vláda Autor Mgr. Martin Nosek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák pochopí, které činnosti má v gesci parlament, prezident."

Podobné prezentace


Reklamy Google