Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ANOTACE NÁZEV: PRAHA AUTOR: Mgr. Marie Matoušová STRUČNÁ ANOTACE (OBSAH, DATUM PILOTÁŽE): Práce s textem VZDĚLÁVACÍ PŘEDMĚT (VE KTERÉM BYL MATERIÁL ODUČEN):

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ANOTACE NÁZEV: PRAHA AUTOR: Mgr. Marie Matoušová STRUČNÁ ANOTACE (OBSAH, DATUM PILOTÁŽE): Práce s textem VZDĚLÁVACÍ PŘEDMĚT (VE KTERÉM BYL MATERIÁL ODUČEN):"— Transkript prezentace:

1 ČESKÝ JAZYK – ČTENÍ Svět kolem nás Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_12_INOVACE 2_05

2 ANOTACE NÁZEV: PRAHA AUTOR: Mgr. Marie Matoušová STRUČNÁ ANOTACE (OBSAH, DATUM PILOTÁŽE): Práce s textem VZDĚLÁVACÍ PŘEDMĚT (VE KTERÉM BYL MATERIÁL ODUČEN): Čtení OČEKÁVANÝ VÝSTUP (INOVACE): Porozumění textu, práce s textem, doplnění PL VĚKOVÁ SKUPINA: 5. ročník praktická škola METODICKÝ POKYN: Společné čtení, vysvětlení, odpovídat na otázky, práce s PL

3 PRAHA Praha je hlavní město České republiky. Místo, kde stojí dnešní velkoměsto, bylo osídlené už odpradávna. Má totiž výhodnou polohu při řece Vltavě ve středu Čech. V každé době zde vznikaly významné stavby, které jsou dodnes vzácnými památkami. Patří k nim Pražský hrad, Karlův most, Staroměstské náměstí s měšťanskými domy a orlojem na budově Staroměstské radnice., Národní divadlo, soch sv. Václava na Václavském náměstí a řada dalších. Proč se Praha jmenuje Praha? Pověst o kněžně Libuši praví: Libuše byla obdařena zvláštní věšteckou mocí. Jednou se s knížetem a družinou zastavila nad strmým břehem Vltavy, pohlédla na lesy za řekou a věštila: „Město vidím veliké, jehož sláva hvězd se dotýká.“ Knížecí družina se odebrala do míst, která Libuše svou věštbou označila. V hlubokém lese našli muže, jak tesá práh domu. Na Libušino přání tam vystavěli hrad a nazvali ho Prahou. A na tomto místě vyrostlo i město Praha.

4 Vyhledej v textu odpovědi na otázky:
Jaké je naše hlavní město? ………………………………………………. Která řeka tudy protéká? ………………………………………………….. Popiš podle mapy polohu hlavního města. ……………………………... ………………………………………………………………………………… Vyhledej v textu významné památky ve městě. Zapiš je: ……………………………………………………………………… Byli jste již v našem hlavním městě? …………………………………….. Které památky jste viděli? …………………………………………………. Vyhledejte a ukažte na mapě Prahy jmenované památky z textu. Zkus vyprávět pověst o založení Prahy.

5 Pojmenuj tato významná místa v Praze

6 CITACE Vlastivěda pro pátý ročník zvláštní školy. Praha: Septima, 1995, 24,25. ISBN ISBN


Stáhnout ppt "ANOTACE NÁZEV: PRAHA AUTOR: Mgr. Marie Matoušová STRUČNÁ ANOTACE (OBSAH, DATUM PILOTÁŽE): Práce s textem VZDĚLÁVACÍ PŘEDMĚT (VE KTERÉM BYL MATERIÁL ODUČEN):"

Podobné prezentace


Reklamy Google