Paprika obecná.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zajímavé druhy dřevin v naší zahradě ( s jedlými plody )
Advertisements

Lidské zdraví a potrava - pokračování
VÝŽIVA – základní složky potravy
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Vědecké rodové jméno Aquilegia se odvozuje od latinského „aquila“ = orel a v některých národních jazycích je také podle orla pojmenován. Stejně pravděpodobný.
VY_32_INOVACE_ 19_ Rozmanitost přírody Zelenina (SADA ČÍSLO 2)
Nově pěstované rostliny a jejich využití
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Jetel luční Trifolium pratense.
Lilkovité.
Kakostovité (Geraniaceae)
Jetel Luční (Trifolium pratense )
Simona Keková, KMD FreeDeK
Cibule obecná.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Brokolice Brokolice je jednou z odrůd květáku ale na rozdíl od květáku, který má bílé růžice květenství, má brokolice růžici zelenou nebo fialovou.Je to.
Lukáš Kurek, KMD FreeDeK
HOBITI.
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
Chryzantémy.
TLUSTICOVITÉ (Crassulaceae)
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Obor: H/01 Zemědělec – farmář.
Ananas Jiří Honěk, KMD FreeDeK.
Miříkovité.
Dvouděložné rostliny – Čeleď Lilkovité
Rajče obecné.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Brukvovité.
MRKEV OBECNÁ Daucus carota.
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Téma: Vybrané zahradnické plodiny plodová zelenina, rajče
Lilkovité rostliny Zpracovali Simona Rušarová- vše společně
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Obor: H/01 Zemědělec – farmář.
BYLINKY aromatická (kořeninová) zelenina
Vypracoval: Antonín Jiříček - text Martin Kelar - obrázky, text
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů (hlavně škrobu), vlákniny, minerální látky (draslík, vápník), z vitamínů B, E, provitamín.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
KOŘENOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa,
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:Pě Datum ověření ve výuce: Téma: Muškáty - charakteristika Tématický okruh: Okrasné sadovnictví Vzdělávací.
NETRADIČNÍ PLODINY Natálie Jermanová 2014 ©. Pohanka Popis: jednoletá a vytrvalá bylina má bílé a růžové květy v českých zemích se začala pěstovat od.
Hrnkovky náročné na teplotu Schefflera – Šeflera Schefflera arboricola – šeflera stromovitá čeleď: Araliaceae – aralkovité stromový nebo keřový vzrůst.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Potraviny a výživa - Zelenina
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Škůdci hrnkovek okrasných listem
BRAMBORY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
PLODOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plodová, zelenina, fazolové lusky, lilek, patizon, tykev,
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: květák, kapusta, hlávkové zelí, kedlubna,brokolice.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zelenina. Únorový či nejpozději březnový výsev platí pro celer bulvový, listový i řapíkatý. Drobná semena celeru klíčí dva až tři týdny při teplotě mezi.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Číslo projektu dum.palmy1/1 Název školy Předmět Květinářství
Transkript prezentace:

Paprika obecná

Historie Objevena Kryštofem Kolumbusem r.1493 Byla 1000let pěstována v tropech, v Evropě se poprvé objevila v 19.st. Původní papriky měly malé kulaté nebo špičaté plody, které silně pálily. Postupně z ní vyšlechtěn zeleninový typ se silnější dužinou různých tvarů a barev.

Charakteristika Nezralé jsou zpravidla zelené, zráním se mění barva od bělavé přes oranžovou, žlutou, červenou, rudou, temně fialovou. Na světě se pěstuje kolem 3000 odrůd sladkých a pálivých paprik, které se používají jako zelenina nebo koření. Plody jsou zdrojem mnoha vitamínů a minerálů. Pálivé papriky navíc obsahují pálivou substanci kapsaicin, který má blahodárné účinky na člověka. Používá se při svalových bolestech, špatném prokrvování končetin, proti omrzlinám a kromě jiného se stal součástí diet. Do rodu paprika (Capsicum) se zařazuje celkem 25 druhů paprik. Čeleď: Solanacce, Lilkovité

Vitamíny Obsahuje velké množství vitamínu C, B2, B1, niacin, A, kyselina listová, E, draslík, hořčík, vápník, železo, zinek, jod Paprika obsahuje více vit. C než pomeranč o stejné váze

Pěstování 1letá rostlina až ½ m vysoká, lysá, listy řepíkové, vejčité, květy menší (barva růžová) Výsev do truhlíku provádíme v únoru. Papriky po výsevu zakryjeme fólií a udržujeme teplotu 25°C. Až rostliny trošku povyrostou, můžeme z nich fólii odstranit. Při zalévání nesmíme rostlinky přelít. Ve stádiu 2 pravých listů, je nutné, abychom papriky přesadili do květináčů. Výsadbu paprik na stanoviště vyséváme 40-70dnů před plánovaným termínem. Papriky bychom neměli vysazovat dřív, protože hrozí riziko přízemních mrazíků. Mezi jednotlivými rostl. Vzdálenost 50-80cm (cca 3 rostl. na 1m) První plody se odstraňují aby se rostlina neoslabovala Slunné, chráněné místo

Paprika a účinky na orgány Posiluje imunitní systém Chrání buňky před infekcemi všeho druhu Posiluje srdce, cévy, sliznici, a krevní oběh Mírní bolesti žil Zpevňuje vazivové tkáně Podporuje chuť k jídlu Zlepšuje zrak Pomáhá při žaludečních a střevních infekcích Je prevencí migrény

Škůdci Mšice broskvoňová,Mšice řešetláková-Listy jsou pokroucené, žloutnou a odumírají. Na spodní straně jsou zelení broučci. Později jsou na listech a plodech černý mazlavý povlak.(karate 2,5 WG,Pirimor 25 WG) Sviluška chmelová,Třásněnka západní(nevidíme)-Na líci listových čepelí jsou světlé skvrny, které se zvětšují. Listy jsou mravorované, pak žloutnou, hnědnou a zasychají.(Omite 570 EW,Vertimec 1,8 EC, Talstar 10 EC) Třásněnky,Třásněnka západní(nevidíme)-Květní poupata a květy jsou pokroucené. Na plodech jsou zrohovatělé skvrny, jsou odlišně zbarvené a pokroucené.(Vertimec 1,8 EC,Actelic 50 EC) Molice skleníková,Molice tabáková-Listy odumírají a žloutnou, křiví se a opadávají. Na spodní straně jsou bílí motýlci.(Applaud 25 WP) Plži-Škvor obecný-Plody, listy, stonky jsou poškozovány žirem.(Vanish slug pellets)

Chilli papričky Latinsky:Capsicum annuum var. chilli Ohnivé koření – chilli papričky (též psáno jaké chili nebo čili), bez kterého nepřipravíte žádnou lahůdku indické či mexické kuchyně, nalezl slavný objevitel amerického kontinentu Kryštof Kolumbus na jedné z cest do oblasti Karibiku. V Ekvádoru se chilli papričky přidávají do jídla již více než 6000 let. Chilli papričky se používají jako koření především v asijské kuchyni, k ochucování rýže a omáček, jakož i k přípravě pikantního oleje (naložením těchto pepriček do oleje).

Choroby Nedostatek vápníku-Na plodech jsou nahnědlé velké skvrny. Za sucha nahnědlá skvrna zasychá a za vlhka většinou podléhá hnilobám.(Wuxal kalcium) Nedostatek hořčíku-Na listech omezení zeleného zbarvení, nerovnoměrné rozvržení chlorofylu na starších listech (bez spodního povlaku).(Kristalon Start, Plod a květ ) Nadbytek dusíku-Nadměrně vzrostlé rostliny, listy sytě zelené barvy, opadávání květů.(Zastavit jakékoli hnojení) Nedostatek dusíku-Malý vzrůst rostlin, světle zelené listy, tenkostěnné plody.(Ledek vápenatý, zkvašený slepičinec ) Nedostatek fosforu-Špatné nasazování nových květů.(Kristalon Start, Plod a květ, zkvašené holubince) Přebytek uzrálých plodů, špatná zálivka, nedostatek živin.-Opadávání květů a malých plůdků.Odebrat uzrálé plody, přihnojit (Kristalon, ledek vápenatý).

Další Vlasnosti Užíváme ji co nejvíc čerstvou (nebo i mraženou). Hodí se do salátů, k plnění, ve směsi s rajčaty, cuketami, lilky, k zapékání, do špízů atd. kJ / Jednotka:1.08 Jednotka:1 g Bílkoviny:0.0109 Tuky:0.0046 Sacharidy:0.0459V láknina:0 Cholesterol:0