Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu dum.palmy1/1 Název školy Předmět Květinářství

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu dum.palmy1/1 Název školy Předmět Květinářství"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu dum.palmy1/1 Název školy Předmět Květinářství
Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, nám. Svobody 318, Bzenec Předmět Květinářství Tématický okruh Palmy Téma Význam a použití palem Ročník 2. Autor Milan Polášek Datum tvorby srpen 2012 Anotace Žáci se seznámí s významem palem v domovině i u nás, poznají hlavní zásady rozmnožování a pěstování

2 Palmy - otužilé - teplomilné Trvalky

3 Palmy jsou mohutné stromovité rostliny tropů a subtropů celého světa.
Je známo asi 3000 druhů. Ve své domovině to jsou velmi důležité hospodářské plodiny, poskytující ovoce, tekutiny, olej, vlákna, stavební materiál atd. V našich podmínkách se používá k dekoračním účelům jen několik druhů – pěstujeme je jako rostliny okrasné listem. Do bytů se hodí jen menší rostliny, větší se používají do větších společenských místností nebo v létě otužilejší druhy pro dekoraci venkovních prostor jako mobilní zeleň (přenosné rostliny). Trvalky Některé u nás i vykvétají a vytvoří semena. Jsou většinou světlomilné. Listy jsou zelené, velké a zpeřené nebo vějířovitého tvaru a jsou cenné do vazeb.

4 Pěstování a rozmnožování
Množí se většinou semeny, nejlépe čerstvými. Vyséváme během celého roku, nejlépe v zimě. Před výsevem máčíme v teplé vodě. Klíčí pomalu 1 měsíc až 1 rok v teple a vlhku (25 – 30°C). Semenáče různých palem jsou si velmi podobné, teprve další listy jsou pro daný druh charakteristické. Mladé rostliny s 1 – 2 listy se hrnkují do hlubších květináčů v teplém skleníku, nesmíme zatrhnout hlavní kořen!!! 2x přesazujeme do lehkého humózního substrátu, pravidelně přihnojujeme, v létě lehce stíníme. Starší rostliny se postupně otužují. Trvalky Subtropické druhy dáváme v létě ven, v zimě do chladna a světla, tropické druhy pouze v interiérech na světle, v zimě při běžné teplotě. V zimě nepřihnojujeme, zálivku omezíme. Starší rostliny přesazujeme 1x za 3 roky do těžší kompostní zeminy s pomalu působícími hnojivy.

5 Zdroje:


Stáhnout ppt "Číslo projektu dum.palmy1/1 Název školy Předmět Květinářství"

Podobné prezentace


Reklamy Google