Petra Vojtěchová Obor: VSRR Vypracovali: Patrik Böhm, Jolana Ryšavá,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uzavírání veřejnoprávních smluv
Advertisements

Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Pracovní smlouva VY_32_INOVACE_ 18 Pracovní smlouva.
Digitální učební materiál
Typologie vztahů podle nového občanského zákoníku Pavla Menšíková Jana Rychtaříková.
Obchodní společnosti.
tříletý učební obor – Číšník, servírka
JEDNÁNÍ (ZA) PODNIKATELE Iva Janíčková Výjezdní seminář z obchodního práva, ak. rok 2011/12.
AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ
Podnik jako právní subjekt
1. Jsou PO - mají vlastní právní status, který je odlišný od právního statusu společníků 2. Zakládaný za účelem podnikání 3. Jsou podnikateli 4. Obecně.
Listopad 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.3.1
Základní právní předpisy
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Evidence obyvatel.
Právní procesy. Právní řád Předpisy zákonné –Ústava –Ústavní zákony –Zákony –Zákonná opatření Předpisy prováděcí –Vládní nařízení –Vyhlášky –Vyhlášky.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Otázky a odpovědi k zákonu č. 300/2008 Sb. Zpracoval: Mgr. René Pleva Datum:
Martina Kochová Lucie Svobodová Lenka Kratochvílová Eva Mašková
Zákonné zastoupení Martina Jandová, Kateřina Nováková,
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
Návrh struktury personálního spisu
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Právní dokumenty v organizaci
Správní řízení J.Kožiak. Proces realizace veřejné správy Proces realizace veřejné správy –Upravuje postup správních orgánů při výkonu veřejné správy Předpis.
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
PLNÁ MOC (ZMOCNĚNÍ) Jde o zmocnění, udělené k určitému úkonu nebo k určitému jednání. Ten, kdo dává plnou moc, se nazývá zmocnitel – zastoupený (může být.
Zákonné zastoupení Fatková Tereza Komínková Zuzana Severová Petra
Obchodní společnosti jako právní formy podnikání
Zákonné zastoupení Vypracovali: Těšínská Jitka Kubisková Lenka Novotná Lenka.
Masaryk University, Faculty of Law Department of Commercial Law JUDr. Josef Kotásek, Ph. D.
Právní procesy.
Jednání podnikatele přímé jednání zastoupení
JUDr. Jaroslav Stránský
Odvolání z funkce a další zvláštnosti postavení vedoucího zaměstnance
EVIDENCE PRACOVÍKŮ.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1262Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Pracovní smlouva Jméno autora: Ing. Zdeňka.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_98 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
V soutěžních vztazích Stát, samosprávné územní jednotky Osoby, které si zvolily obchodněprávní režim závazku podle § 262 odst. 1 účastníci závazkových.
OBČANSKÝ ZÁKONÍK zákon č. 89/2012 Sb.
vedoucí odštěpného závodu
Zplnomocňování - návrh dokumentů
Podnikání jako základ tržní ekonomiky. Obsah výkladu 1. Podstata podnikání 2. Podnikání 3. FO a PO 4. Obchodní rejstřík 5. Jednání jménem podnikatele.
Právní podmínky podnikání Obchodní firma Obchodní rejstřík.
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
Jednatelé a dozorčí rada. Jednatelé § 194 (1) Statutárním orgánem společnosti je jeden nebo více jednatelů. 195 (1) Jednateli přísluší obchodní vedení.
Smlouva o obchodním zastoupení Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Přehled subjektů obchodního práva JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
Zaměstnání a podnikání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada42 Anotace.
Veřejnoprávní smlouvy
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Pracovně právní vztahy
Obchodní právo. Subjekty obchodního práva. Jednání podnikatele
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Důležité osobní doklady
JEDNODUCHÁ PRÁVNÍ LISTINA
ODVOLÁNÍ PLNÉ MOCI ZMOCNITELEM
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Subjekty obchodněprávních vztahů
Postup při zřizování obchodní společnosti
Téma VÝVOJ NÁZORŮ NA PODSTATU MZDY
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Transkript prezentace:

Právní dokumenty v organizaci, protokol, zákonné zastoupení, prokura, plná moc

Petra Vojtěchová Obor: VSRR Vypracovali: Patrik Böhm, Jolana Ryšavá, Fakulta: Provozně ekonomická Obor: VSRR Ročník: První

Právní dokument je správní či právní doklad může mít obecnou povahu nebo může jít o doklad osobní povahy zachycuje skutečnosti, které mají pro jedince nebo společnost určitý právní význam nemusí být v písemné podobě, přesto bývá tato forma v mnoha případech vyžadována a nedodržení může narušit platnost daného právního dokumentu  

Druhy právních dokumentů nejčastější druhy: smlouvy ( např. pracovní ), dohody, předpisy, vyhlášky, doklady osobní povahy, ale i zákony či ústava mezi doklady osobní povahy patří: občanský průkaz, cestovní pas, řidičský průkaz či rodný list, vysokoškolský diplom, oddací či úmrtní list..

Pracovní dokumenty pracovní smlouva platový (mzdový výměr) ujednání o konkurenční doložce

Pracovní smlouva písemný doklad o vzniku pracovního poměru, který musí být uzavřen v souladu se zákoníkem práce vyhotovuje se ve třech stejnopisech: pro zaměstnavatele, zaměstnance a okresní správu sociálního zabezpečení

Podstatné náležitosti smlouvy Smlouva musí podle §29 zákoníku práce obsahovat tyto informace: druh práce, kterou má zaměstnanec vykonávat místo výkonu práce datum nástupu do práce

Další náležitosti označení zaměstnance označení zaměstnavatele doba, na kterou se pracovní smlouva uzavírá platové zařazení - většinou se jako příloha přikládá platový výměr

Zákonné zastoupení ( dle obchodního zákoníku ) podnikatel při své činnosti jedná nejčastěji osobně (v případě právnické osoby statutárním orgánem) další způsoby jednání podnikatele: prokuristou nebo zástupcem, jemuž podnikatel osobně udělil plnou moc

Zákonné zastoupení Zástupce bez plné moci musí splňovat 2 podmínky: osoba musí být pověřena určitou činností s definovaným obsahem a formou pověření činnost, k jejímuž výkonu byla osoba pověřena, je činností při provozu podniku (+ právní činnost, která je obvyklá k pověřené činnosti )

Plná moc zmocňuje druhou osobu k vykonání určitého právního úkonu musí být jednoznačně zřejmé kdo koho k čemu opravňuje: je zde tedy uveden zmocnitel, což je osoba, která někomu dává oprávnění vykonat určitý právní úkon

druhou důležitou osobou je zmocněnec, což je jedinec, který na sebe převzal právo vykonat určitý úkon, ke kterému byl zmocnitelem zmocněn máme-li již v plné moci jednoznačně uvedeny zmocněnce i zmocnitele, pak je potřeba také uvést čeho se dané zmocnění týká a po jakou dobu zplnomocnění k uvedenému právnímu úkonu trvá

Rozlišení plné moci generální - kterou je zmocněnec oprávněn ke všem právním úkonům speciální - kterou je mocnění omezeno jen na určité druhy právních úkonů, případě jen na jediný úkon kolektivní - zmocňuje zmocnitel několik osob, které musí jednat společně

Kdy musí být plná moc udělena písemně? je-li třeba právní úkon učinit v písemné formě netýká-li se jen určitého právního úkonu z toho plyne, že plná moc může být udělena ústně tehdy, týká-li se jen určitého právního úkonu, který současně nevyžaduje zvláštní formu

Kdy účinky plné moci zanikají? provedením úkonu na který byla omezena odvoláním plné moci zmocnitelem výpovědí plné moci zmocněncem smrtí zmocněnce Pracovní právo obsahuje ustanovení o plné moci v § 14 – 17 a v § 242 odst. 2 zákoníku práce.

Dokument plné moci

Prokura Je zvláštní forma plné moci, kterou uděluje podnikatel ( zmocnitel ) fyzické osobě – prokuristovi ( zmocněnci ) Je obsahově nejširším zmocněním, neboť obchodní zákoník upravuje zmocněnce – prokuristu činit všechny právní úkony k nimž dochází při provozu podniku

vzniku prokury předchází dohoda o prokuře prokuru může udělit pouze podnikatel podnikatelem se rozumí dle § 2 ObchZ: osoba zapsaná v obchodním rejstříku osoba, která podniká na základě živnostenského oprávnění osoba, která podniká na základě jiného než živnostenského oprávnění podle zvláštních předpisů osoba, která provozuje zemědělskou výrobu a je zapsána do evidence podle zvláštního předpisu.

Prokurista se podepisuje tím způsobem, že k obchodní firmě podnikatele, za kterého jedná, připojuje svůj podpis s dodatkem označujícím prokuru - „prokurista” nebo zkratku „p. p.” či „ p. p. a.” (per procuram)

Zdroje www.plna-moc.cz http://www.jaknapsat.cz/pravni-dokument/ www.epravo.cz

Děkujeme za pozornost