Aktuální problematika - Energetika

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Regionální dimenze sítě TEN-T
Advertisements

Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Martin Pecina MBA náměstek ministra © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Nová směrnice o energetické účinnosti
 Ministerstvo průmyslu a obchodu 2008 ČESKÁ ENERGETIKA V RÁMCI NOVELIZOVNÉ LEGISLATIVY Roman Portužák odbor elektroenergetiky IV. ročník konference o.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Nástroj změny v místním prostředí
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Aktuální otázky evropské energetické politiky a Evropský energetický program pro hospodářské oživení Petr Binhack
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Předsednictví ČR v Radě EU Agenda a Priority
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu Jednotný energetický trh – blízká vize nebo vzdálená budoucnost?
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Eurogas – strategická vize evropského plynárenství a její vazby na ČR Roman Budinský prezident, Česká plynárenská unie III. Gas Business Breakfast, Praha,
Vnější dimenze energetické politiky EU
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
Česká energetika na rozcestí České předsednictví EU – vyjednávání 3. legislativního balíčku konference 22. a , Mělník Josef Fiřt předseda ERÚ.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
XVII. seminář energetiků Regulace v energetice Zelená kniha – JEK EU seminář Energetiky Malenovice, a. s. a Teplárny Otrokovice, a. s. 16. – 18. ledna.
Budoucnost české energetiky v Evropě Vliv směrnic č. 54 a 55/2003 ES na vývoj trhu s elektřinou a plynem v ČR a v Evropě seminář AEM 22. a 23. března 2006,
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA Cesta k informační společnosti Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
1  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2007 Energetická politika EU, stanoviska ČR a vazba na SEK ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra.
Aktualizace Státní energetické koncepce
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Očekávaný vývoj trhu s elektřinou v kontinentální Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Liberalizace energetiky a nová energetická politika EU – iluze a skutečnost Zelená kniha EU a regulace v energetice seminář AEM 6. a 7. září 2006, Praha.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic REKAPITULACE ENERGETICKÝCH SMĚRNIC EU JAN POUČEK PODĚBRADY, 9.března 2004.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Energetika ČR a její vyhlídky Základní změny zákona č Sb Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Problémy provozovatelů PS v Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Hodnocení energetických trhů z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha 23. října 2006.
ENERGETICKÁ POLITIKA EU: udržitelná, bezpečná a dostupná energie Petr Zahradník, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a EPOS při MMR.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR a Energetický systém EU Ing. Jiří Gavor, CSc. ředitel ENA a ANDE Žofín
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Transkript prezentace:

Aktuální problematika - Energetika Ing. Olga Svitáková oddělení mezinárodních vazeb v energetice © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu

Priority EU v oblasti energetiky Akční plán EU pro energetickou bezpečnost a solidaritu Energetická bezpečnost Energetická účinnost Obnovitelné zdroje energie Nízkouhlíkové technologie Vnější vztahy

Akční plán EU pro energetickou bezpečnost a solidaritu Hlavní rámec pro legislativní návrhy pro období 2010-2014 Prioritní oblasti: Dokončení liberalizace vnitřního trhu s energiemi (ACER, inteligentní měřiče, energetická chudoba) Udržitelná energetika (klimatické změny, snižování emisí CO2, nové nízkouhlíkové technologie) Bezpečnost dodávek energií Vnější vztahy v energetice Nové návrhy: Nástroj pro energetickou bezpečnost a infrastrukturu – nahradí dosavadní fungování TEN-E Návrh na vystavění Evropské supersítě pro elektřinu a plyn

Energetická bezpečnost v EU Posílení infrastruktury a propojení mezi jednotlivými ČS a třetími zeměmi Princip solidarity Ustavení krizových mechanismů Legislativní návrhy Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o opatřeních na zabezpečení dodávek zemního plynu Nařízení Rady o povinnosti informovat Komisi o investičních projektech do energetické infrastruktury v rámci Evropského společenství a o zrušení nařízení (ES) č. 736/96

Plán evropské hospodářské obnovy Opatření ke stimulaci evropské ekonomiky schválila Evropská rada 12. prosince 2008 Krátkodobá opatření k podpoře poptávky, záchraně pracovních míst a obnovení důvěry Rozpočtová opatření ve výši 200 miliard EUR (170 mld. – členské státy EU, 30 mld. – fondy EU) Kombinace s prioritními opatřeními Lisabonské strategie (Lidé, Podniky, Infrastruktura a energie, Výzkum a inovace) Oblast energetiky - 5 mld. EUR: Podpora zvyšování energetické účinnosti budov, energeticky úsporných spotřebičů a dalších energeticky úsporných výrobků i služeb, podpora budování propojení energetických soustav a projektů infrastruktury Náklady ve výši 3.98 mld. EUR : projekty energetické infrastruktury pobřežní větrné elektrárny zachycování a ukládání CO2

3. liberalizační balíček Předložen Evropskou komisí 19. září 2007 Vytvoření právních podmínek pro další liberalizaci trhů s elektřinou a zemním plynem Součásti: Směrnice, kterou se mění a doplňuje stávající směrnice 2003/54/ES o společných pravidlech pro vnitřní trh s elektřinou Směrnice, kterou se mění a doplňuje stávající směrnice o plynu 2003/55/ES o společných pravidlech pro vnitřní trh se zemním plynem Nařízení, kterým se zřizuje agentura EU pro spolupráci národních energetických regulačních orgánů (ACER) Nařízení, kterým se mění a doplňuje stávající nařízení o elektřině 1228/03/ES o podmínkách přístupu do sítě pro přeshraniční obchod s elektřinou Nařízení, kterým se mění a doplňuje stávající směrnice o plynu 1775/55 o podmínkách přístupu k plynárenským přepravním soustavám

Dopady přijetí třetího liberalizačního balíčku Cíl liberalizace = vytvoření jednotného evropského konkurenčního prostředí zabezpečení spolehlivých dodávek a transparentnosti trhu větší motivace k investicím do vedení a přeshraničních propojení rovný přístup na energetický trh právo zákazníků vybrat si svého dodavatele energie Všichni účastníci trhu budou podléhat přísnějším pravidlům Posílení harmonizace kompetencí národních regulátorů Zvýšená kooperace národních regulátorů (= nově zřízená Agentura regulátorů - ACER) a operátorů přenosových soustav Tzv. „klauzule třetích zemí“ neumožňuje převzetí oddělených částí energetických společností EU subjekty ze třetích zemí, kde dosud neplatí obdobná legislativa

Dopady třetího liberalizačního balíčku na energetiku ČR Právní dopady Elektřina: v ČR je již od roku 1998 provozovatel přenosové soustavy (ČEPS) vlastnicky oddělen od výroby a distribuce elektřiny Plyn: vlastnické oddělení neexistuje, je potřeba aplikovat jednu z variant a vytvořit tržní prostředí Přijetí balíčku přinese nutnost další novelizace energetického zákona Dopady na investice a na cenu elektřiny Zavádění inteligentních elektroměrů do r. 2020  podle výsledků dopadové studie Náklady na zavádění by měl nést distributor - s následným dopadem do regulované složky ceny

Klimaticko-energetický balíček Předložen Evropskou komisí 23. ledna 2008 Boj proti fenoménu globálního oteplování Snížení energetické závislosti EU na třetích zemích/subjektech Součásti: Směrnice Evropského Parlamentu a Rady, o obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů ve Společenství Směrnice Evropského Parlamentu a Rady o geologickém skladování oxidu uhličitého Rozhodnutí Evropského Parlamentu a Rady o úsilí členských států snížit emise skleníkových plynů Směrnice Evropského parlamentu a Rady o podpoře užívání energie z obnovitelných zdrojů – 20 % do 2020

Česká energetická politika Státní energetická koncepce ČR, schválená vládou 10. března 2004 Aktualizovaný návrh SEK 13. října 2009 aktualizace SEK předložena do mezirezortního připomínkového řízení Návrh aktualizace SEK navazuje na platnou SEK a jasně definuje směry rozvoje energetiky: bezpečnost dodávek konkurenceschopnost udržitelnost Prodlužuje výhled do roku 2050 – období mezi lety 2030 až 2050 má charakter strategické vize Reaguje na situaci po vstupu do EU Reaguje na plynovou krizi – posílení energetické bezpečnosti 11 11

Strategické priority energetické politiky ČR Vyvážený mix zdrojů Rozvoj infrastruktury Rozvoj trhu s energií Konkurenceschopnost, soběstačnost, odolnost a energetická bezpečnost Zvyšování energetické účinnosti a úspor energie Podpora výzkumu, vývoje a vzdělávání 12

Zvyšování energetické bezpečnosti ČR Pozice ČR v EU  posilování naší role v procesu postupné integrace trhů s energií  vyšší energetická bezpečnost a nezávislost Tranzit jako ekonomická příležitost  ČR jako klíčová křižovatka transevropských sítí ve střední Evropě na ose S-J a V-Z (pro elektřinu i plyn) Posilování ropné bezpečnosti: Ambice ČR zařadit se i mezi tranzitní země pro přepravu ropy – role tranzitu nejen ve směru východ-západ, ale i v severojižním směru Diverzifikace cest a dodávek Silný, soběstačný a odolný sektor energetiky ve střední Evropě: ČR jako klíčový prvek v bezpečnosti transevropských energetických tras a jako oblast stabilizace trhu s elektřinou v regionu, dodavatel elektřiny a regulačních služeb pro střední Evropu

Trh energií v České republice Česká republika podporuje efektivní fungování vnitřního trhu energiemi v rámci EU a odstranění stávajících bariér V současné době funguje v ČR efektivní trh s elektřinou Velký počet účastníků trhu – obchodníci s elektřinou s licencí ERÚ Energetická burza Praha V plynárenství je jiná situace: trh prakticky neexistuje Dobré fungování trhu je možné za předpokladu dostatečných kapacit propojení a při převisu nabídky nad poptávkou

Institucionální rámec elektroenergetiky Ministerstvo průmyslu a obchodu energetická politika, legislativa, autorizace Energetický regulační úřad licence, regulace cen a pravidla trhu s elektřinou Operátor trhu s elektřinou organizace krátkodobého trhu s elektřinou, vypořádání odchylek, registr emisních povolenek Státní energetická inspekce kontrolní instituce - kontrola cen, právo ukládat pokuty Institucionální rámec odvětví elektroenergetiky Základ institucionálního rámce tvoří vedle obecných právních předpisů především Energetický zákon, tj.zákon č.458/2000 Sb. Mimo postavení a působnosti Ministerstva průmyslu a obchodu, Energetického regulačního úřadu, Operátora trhu s elektřinou upravuje i postavení a působnost Státní energetické inspekce. Institucionální rámec je spolu s právním rámcem základem konkurenční struktury české elektroenergetiky.

Právní rámec elektroenergetiky Energetický zákon - Zákon č. 458/2000 Sb. Hlavní principy: Liberalizace - postupné otevírání trhu – nyní trh zcela otevřen Regulovaný přístup třetích stran do přenosové a distribučních sítí (ERÚ) Licence na podnikání (ERÚ) výroba, přenos, distribuce, obchodování Regulace: přenos + distribuce Liberalizace: výroba + obchod Povinnost veřejné služby – dodavatel poslední instance Hlavní principy zahrnuté v Energetickém zákoně Mimo již uvedeného postavení a působnosti Ministerstva průmyslu a obchodu, Energetického regulačního úřadu, Operátora trhu s elektřinou a Státní energetické inspekce zákon především: stanovil postup při otevírání trhu, zajistil účastníkům trhu s elektřinou nediskriminační – regulovaný – přístup k sítím – (tzv. RTPA = Regulated third party access), stanovil transparentní pravidla pro udělování licencí na podnikání v elektroenergetice, zahrnuje i ustanovení zakotvující povinnost veřejné služby a instituci dodavatele poslední instance. Došlo k oddělení (unbundlingu) jednotlivých segmentů odvětví. Regulovány zůstávají: přenos + distribuce Liberalizovány jsou: výroba + obchod

Ministerstvo průmyslu a obchodu Děkuji za pozornost Ministerstvo průmyslu a obchodu Na Františku 32, Praha 1 www.mpo.cz