Krátká intervence - o osvědčené metodě ve zkratce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

EFT – na emoce zaměřená terapie
VÝSLEDKY VÝZKUMU PODPOŘENÉHO NADAČNÍM FONDEM J&T
Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
Z KÁČKA DO L É ČEBNY „DLOUHÁ“ CESTA AT KONFERENCE – , SEČ Zuzana Hrdličková K-centrum Mladá Boleslav, Semiramis o.s.
motivační rozhovor s pacientem o změně rizikového chování Jan Soukup
Farní charita Litomyšl
Rozšíření metod krátké intervence (nejen) pro zdravotníky v České republice Michal Miovský Tisková konference (13. září 2013) Projekt NETAD, reg. č. CZ.1.07/2.4.00/
PSYCHOLOGICKÁ PŘÍPRAVA - ÚVOD
Abraham Maslow zakladatel humanistické psychologie
a jeho využití u klientů po CMP
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
Metodika výzkumu užívání návykových látek mezi mládeží v sociálně vyloučených lokalitách – pilotní ověření SocioFactor s.r.o. Chopinova 523/ Ostrava.
Mgr. Jolana Polzová Mgr. Jan Žufníček
Inkluzivní škola Předpoklad rovných příležitostí ve vzdělávání
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
PŘEDSTAVUJEME Fond ohrožených dětí je občanské sdružení na pomoc týraným, zanedbávaným, zneužívaným opuštěným nebo jinak sociálně ohroženým dětem, s působností.
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí
Konflikty uvnitř interdisciplinárního týmu Proč vznikají a co se s nimi dá dělat Mgr. Radka Alexandrová Psycholožka DLBsH Rajhrad.
Motivačně aktivační poradenský program varianta pro pilotáž.
Rodinné prostředí žáka
Rizikového chování v dospívání
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí KOORDINACE SLUŽEB V PÉČI O KLIENTA V RT.
Zdravá škola.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Racionalizace řídící práce, time management
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
Minimální preventivní program školy
Metodika posouzení Metody, techniky, postupy. Klíčová otázka: n Jak provést posouzení, aby co nejlépe reflektovalo situaci uživatele služby?
Harmonogram projektu a činnosti pediatra. Časový plán ve zkratce Říjen 08 – únor 09 Vytvoření výzkumného týmu, přípravné práce Březen 09 – duben 09 Oslovení.
Model transkulturní péče
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
Specifické metody SP LS 2014
Vyrušování, neposlušnost a odmítání spolupráce
Předškolní vzdělávání v Evropských školách PhDr. Dana Musilová Inspektorka pro předškolní a primární cyklus Evropských škol
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Národní program zdraví – projekty podpory zdraví Putování za zdravým jídlem Mít své tělo ráda Krok za krokem za zdravým životem Národní program řešení.
Kupní chování a EU.
Kazuistiky Problém Nejslabší místo Prvotní Intervence.
MUDr. EVA VANÍČKOVÁ,CSc. Ústav zdraví dětí a mládeže
PhDr. Ladislav Csémy Psychiatrické centrum Praha Rizikové chování ve školním prostředí - rámcový koncept Alkohol u dětí školního věku.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Vůdcovství Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního.
 program „Začít spolu“ (Step by Step) je realizován ve více než 30 zemích  v ČR od 1994 v MŠ, 1996 v ZŠ  pedagogický přístup orientovaný na dítě 
Prevence sociálně patologických jevů. Prevence  Prevence (z lat. praevenire, předcházet) znamená soustavu opatření, která mají předcházet společensky.
Kam kráčíš komunito ? Změny terapeutických komunit v měnícím se světě. Bratislava 2008 Dr. Martina Richterová Těmínová.
Projekt,,NO DRUGS”. O čem dnes uslyšíte ?? Definice drogy Proč lidé berou drogy? Drogová závislost Rozdělení drog Rizika užívání drog Prevence Léčba Druhy.
Definice, základní pojmy
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
SOUČASNÁ RODINA A MOŽNOSTI HODNOCENÍ SITUACE PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D Sociální práce s rodinou 1.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Od tématu k problému – druhy problému - hypotézy Východisko = problém Kvantitativní výzkum – musí mít vždy hypotézu? Kvalitativní výzkum – bez hypotézy?
Systemický přístup Mgr. Věra Pucová. Základní charakteristika přístup orientovaný na změnu opak diagnostického přístupu typický přístup pro sociální práci.
VI. Podzimní adiktologická konference Brno
Vztahová vazba mezi rodiči a jejich dospívajícími dětmi léčenými v Ambulanci dětské a dorostové adiktologie, na Klinice adiktologie 1. LF UK a VFN v Praze.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Týmová spolupráce při vedení zájmových činností
Osobnost supervizora Jitka Navrátilová
Komunikace.
Psychosociální intervence a možnosti časné diagnostiky a intervence u osob majících problém s alkoholem? Michal Miovský Celostátní AT konference, Sečská.
Syndrom rizikového chování v dospívání
Státní zdravotní ústav Praha Centrum podpory veřejného zdraví
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Rodičovství biologické a pěstounské
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Krátká intervence - o osvědčené metodě ve zkratce

Sídlo Světové zdravotnické organizace v Ženevě

Proč krátká intervence Mnoho mladých lidí nadužívá alkohol nebo bere drogy. Čeští dospívající jsou na jednom z předních míst z hlediska ohrožení návykovými látkami (ESPAD 2007). Krátká intervence může u části ohrožených působit preventivně a zabránit rozvoji vážnějších problémů. Krátká intervence je efektivní v absolutních číslech. Účinnost krátké intervence je doložena řadou vědeckých studií. Praktičtí lékaři poskytují krátkou intervenci úspěšně v mnoha zemích (Kongres v Newcastlu letos na podzim). U nás je zatím v počátcích. Studie z USA potvrdily významnou roli pediatrů v krátké intervenci směrované na děti a dospívající. Autorita lékaře je jiná než autorita rodiče nebo učitele.

Krátká intervence v závislosti na úrovni problémů u dítěte Žije zdravě, návykové látky rizikově neužívá Povzbudit ho, aby tak pokračoval, vysvětlit proč je to důležité Užívá návykové látky  Krátká intervence Užívá návykové látky rizikově Užívá návykové látky škodlivě v kombinaci s jinou duševní chorobu  Krátká intervence zpravidla s doporučením ke specializované léčbě a spolupráce s příslušným zařízením. Návykové látky užívá problémově nebo lékař zvažuje, zda není závislý  Krátká intervence není vhodná, doporučení k specializované léčbě a spolupráce s příslušným zařízením

Postupy při krátké intervenci Posoudit stav a pacienta informovat o výsledku (dotazník CRAFFT). Jasné doporučení nepít alkohol, nekouřit a nebrat drogy (postupovat dle Osnovy motivačního rozhovoru). Další možnosti, které mohou podpořit krátkou radu: Svépomocné příručky Spolupráce s rodinou Posilování motivace Sebemonitorování Linky telefonické pomoci Kontroly a sledování Terapeutický kontrakt Svépomocné organizace Aktivní předání k souběžné specializované léčbě

Model krátké intervence upravený podle americké National Institute of Alcohol Abuse and Alcoholism (NIAAA) Metoda čtyř A Dotazy ohledně pití alkoholu a užívání drog (Ask) Posouzení stavu (Assess) - screeningový dotazník, příp. doplňující diagnostický rozhovor Jednoduchá rada nebo doporučení formou motivačního rozhovoru (Advice) Dojednání další schůzky nebo jiné formy pomoci pokud je to nutné (Arrange)

Hierarchie motivů podle Abrahama Maslowa Potřeby sebeaktualizace  Zážitky vrcholu (peak experiences)  Potřeba seberealizace (využít svůj jedinečný potenciál) Psychologické potřeby  Potřeba sebeúcty, úcty ze strany druhých pocitu kompetence a nezávislosti  Potřeba milovat a být milován a někam patřit Základní potřeby  Potřeba vnímat svět jako organizovaný a předvídatelný a cítit se bezpečně  Fyziologické potřeby (hlad, žízeň)

Podmínky a možnosti změny chování Transteoretický model změny (Prochaska, DiClemente) Kontemplace Relaps (recidiva) Příprava Akce (činnost) Udržování stavu Dosažené změny Prekontemplace

Stádia změny a cíle terapeuta Etapa Základní prvek Cíl terapeuta Prekontemplace Neuvědomování si problému Vzbudit povědomí Kontemplace Rozpolcenost (ambivalence) Prozkoumat problémy. Vyvolat vnitřní rozpory. Příprava Nabídnout neutrální informace a rady. Nabídnout možnosti řešení Akce (činnost) Rozhodnutí pro změnu Posilovat rozhodnutí pro změnu a pocit schopnosti vyrovnat se s problémem Udržování Stabilita Podpora Relaps (recidiva) Zoufalství Vyvarovat se kritice, zvýšit sebeúctu, obnovit původní rozhodnutí změnit chování

Emocionální probuzení Kontrola z vnějšího prostředí Procesy změn Pokud se jedná o stádia změny lidé užívají 9 hlavních způsobů jak si pomáhat: Prekontemplace Kontemplace Příprava Akce (činnost) Udržování stavu Zvyšovat uvědomění   Sociální osvobození Emocionální probuzení Sebe přehodnocení Rozhodnutí pro změnu Countering Kontrola z vnějšího prostředí Odměny Pomáhající vztahy

Strategie vedení rozhovoru  

Techniky úspěšné komunikace v rámci motivačního rozhovoru Projevovat respekt Naslouchat a komunikovat porozumění Vhodné otázky, které se týkají problémů s návykovou látkou Pozitivní zpětná vazba, ocenit pokroky Poukázat na rozpor mezi tím, jak člověk jedná a jak by chtěl Obrany dospívajícího nepřekonávat konfrontačně (Konfrontační styl vedl v experimentu k horším výsledkům intervence.) Odpor se využívá (reflexe, nadsázka, přijetí, změna vztahového rámce, nepřímé vyjádření, metafora) Podpora autonomie a sebedůvěry

Vliv rodinného prostředí na dítě Protektivní faktory: Vřelost, jasná pravidla, motivační vliv rodiny, právní odpovědnost rodičů. Rodinné problémy zhoršující situaci: Triangulace, pseudoindividuace, setření mezigenerační hranice, umožňování, problémy alkoholem nebo jinou látkou u rodičů (obětní beránek, rodinný hrdina, ztracené dítě, klaun), sdílená závislost mezi partnery.