Mensa a identifikace nadání Mensa ČR – Společnost pro Vás! Tomáš Blumenstein 27. 3. 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co nabízíme ve šk. roce Co nabízíme ve šk. roce Co nabízíme ve šk. roce Co nabízíme ve šk. roce MATEMATIKA Kroužek matematických.
Advertisements

VZNIK A VÝVOJ PROJEKTU Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět Projekt Vzdělávání o lidských právech s použitím dokumentárních.
Tato prezentace podává základní informace o škole, o jejím technickém vybavení, o výuce a o školních akcích a aktivitách Informace o škole Vybavení.
Dobrovolnictví v Soběslavi Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci - jak na to?“ podpořeného finančními prostředky z.
Spolupráce se Základní školou, Masarykova, Rychnov nad Kněžnou v rámci projektu „Nadané dítě.eu“ v lednu 2010 spolupracovala Pedagogicko-psychologická.
Rodinné centrum Kamarád Nenuda o.s.: Enkaustika pro rozvoj osobnosti Mgr. Ivana Scharfová
Dům dětí a mládeže Valašské Klobouky, okres Zlín.
V ÝROČNÍ ZPRÁVA OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ ABC Rok 2012.
Vysoké mýto.
Přijímací řízení pro školní rok 2011/2012 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
Přijímací řízení pro školní rok 2011/2012 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
RNDr. Eva Zelendová PaedDr. Karel Tomek VÚP Praha září 2008
TÝMOVÁ SBOROVNA LEKTOŘI: Mgr. Tomáš Habart, Mgr. Adéla Lábusová
Principy Typy Výhody Bariéry a řešení Konference „Podpora rodiny dle programového prohlášení vlády České republiky“ - 30.listopad Poslanecká sněmovna.
Projekt „Cestička k úspěchu“ město Šumperk Partnerství Comenius Regio město Prievidza
Projekt Svět techniky Obsah 1. Časová osa 2. Mise a cíle Světa techniky 3. Obsah Světa techniky 4. Next steps 2.
PERUN Péče Rozvoj a Uplatnění Nadání Návrh systémových opatření a verifikace základních prvků národního systému provyhledávání, rozvoj a uplatnění nadaných.
NÁRODNÍ INSTITUT PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Klíčení Rosteme s dětmi Pionýrský program neformálního vzdělávání se zaměřením na děti se specifickými vzdělávacími potřebami.
Gymnázium Děčín. StudentUčitelé Škola Rodiče ŠkolaRodiče Student.
Dolní Břežany dětí v mateřské škole - 80 dětí v základní škole (ve věku 6-15) - 20 zaměstnanců dětí v mateřské škole - 9 dětí v základní.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Junior Achievement je mezinárodní vzdělávací nezisková organizace. Česká kancelář Junior Achievement byla založena panem Tomášem Baťou v roce Jejím.
DOBRÝ DEN. Kdo jsme? Občanská inspirace je nezisková organizace, která od roku 1998 podporuje pestrý tvořivý a šťastný život dětí i dospělých zejména.
Prázdninová nabídka pro pražské děti a mládež Hlavní město Praha podpořilo v roce 2010 prázdninové aktivity pro děti a mládež částkou cca 6,5 milionu.
Ředitel školy: PaedDr. Ivan Pospíchal
Prioritní osa 4 Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu vzdělávání jednání Řídicího výboru Operačního programu Výzkum,
Nadané děti. Nadané děti, jejich identifikace a zařazení do vzdělávacího programu Definice nadání: Nadaní jsou identifikováni profesionálně kvalifikovanými.
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
PaedDr. Eva Schneiderová NIDV. * Články * Aktuality aktuálních zpráv Aktuality * O nadání a nadaných – 12 článků O nadání a nadaných * Představujeme.
Mensa a rozvoj nadání Společnost pro Vás! Tomáš Blumenstein , Šumperk.
PhDr. Jitka Fořtíková, Ph.D. předsedkyně Centra nadání tel.: , Šumperk.
M-HELP PROJEKT NA PODPORU MATEMATIKY V JMK. Cíl: Zvýšení úrovně matematických dovedností žáků JMK Metody: - Zvýšení kompetencí učitelů matematiky - Transfer.
Podpora talentovaných žáků v Plzeňském kraji REALIZÁTOR: Středisko služeb školám, Plzeň, Částkova 78 ÚVODNÍ SEMINÁŘ K PROJEKTU
VZDĚLÁVÁNÍ VE FINANČNÍ GRAMOTNOSTI Lenka M. Maléřová.
Projekt „Cestička k úspěchu“ město Šumperk Partnerství Comenius Regio město Prievidza
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
Tandem Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Koordinierungszentrum Deutsch-Tschechischer Jugendaustausch Jan Lontschar, Iva Tesařová Diskusní.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
MENSA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
6. Lokální partnerství Frýdlantsko.
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI – VÝKONOVÉ SLOŽKY Mgr. Jiřina Boušková.
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
Podpora talentovaných žáků v Plzeňském kraji REALIZÁTOR Středisko služeb školám, Plzeň, Částkova 78 PODPOŘENO z Evropského sociálního.
Podpora talentovaných žáků v Plzeňském kraji REALIZÁTOR Středisko služeb školám, Plzeň, Částkova 78 PODPOŘENO 2010 a z Evropského.
Soutěže talentované mládeže KURZ - FINANČNÍ ŘÍZENÍ ŠKOLY v rámci projektu ZVYŠOVÁNÍ KOMPETENCÍ VEDOUCÍCH PRACOVNÍKŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ LIBERECKÉHO.
MUZEOEDU.CZ jako společná platforma edukačních pracovníků muzeí a galerií Mgr. Pavla Vykoupilová PERSPEKTIVY ČESKÉ MUZEJNÍ EDUKACE 10. – 11. května 2016.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
CZ.1.07/1.2.00/ Příjemce dotace: Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) OPU je nevládní neziskovou organizací, která se od svého založení v roce.
Podpora talentovaných žáků v Plzeňském kraji REALIZÁTOR Středisko služeb školám, Plzeň, Částkova 78 PODPOŘENO 2015, 2014, 2013 a.
Vytvoření společné platformy podpory technického vzdělávání se zapojením všech stupňů vzdělávání, zaměstnavatelů a dalších subjektů.
NABÍDKA PROGRAMŮ A KURZŮ CCV PF UJEP
Podpora nadání na prvních stupních s důrazem na „malé školy“
Analytická část MAP pro SO ORP Český Brod
Základní škola, Most, Jakuba Arbesa 2454
Nadané děti.
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Nadání a inteligence Mgr. Michal Vičar.
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
Setkání KAP a MAP JMK 7. prosince 2016
Komunikace učitele se žáky
Polytechnické vzdělávání v praxi
Statutární město Ostrava
Při technické univerzitě v Liberci
Prezentace KAP Jihomoravského kraje
Dobré příklady z praxe aneb Jak to chodí u nás
Transkript prezentace:

Mensa a identifikace nadání Mensa ČR – Společnost pro Vás! Tomáš Blumenstein

Proč identifikovat a rozvíjet? nezbytný vklad pro vychování budoucích osobností, které v oblasti vědy, technických ale také ekonomických a humanitních oblastí budou rozhodujícím faktorem konkurenceschopnosti města, regionu, ČR nevhodný přístup školy může vrozený talent zmařit navždy

Typy ND v klasické škole Členění dle Jolany Laznibatové 1. bezproblémové – dobré výkony, spokojené ve škole 2. aktivní – rychle chápe, hlásí se, vyrušuje 3. uzavřené – nekomunikativní, vlastní svět, forma protestu 4. tiché – neprojevený/neobjevený talent

Chyby při identifikaci Falešně pozitivní Neobjevený talent

Projevy ND 1 Schopnost seberegulace – soustředění Vysoký školní výkon Asynchronní výkon Velká slovní zásoba Výborná paměť Chápou vztahy a souvislostí, odvozují Chtějí se podělit o své vědomosti

Projevy ND 2 Zahrnují své okolí otázkami Horliví, citliví Mnoho zájmů a koníčků Rádi pracují samostatně Zvýšený smysl pro spravedlnost Odmítají rutinní práci Snížený respekt k autoritám

Projevy ND 3 Panovačné jednání vůči spolužákům Netolerantní Přecitlivělí na kritiku Odmítají kooperativní učení Větší procento sebevražd

Co je to inteligence? Mnoho druhů Mnoho definic Testy IQ nestačí

Mensovní Testy IQ Neverbální Nezávislé na vzdělání Testuje se logická inteligence Testy od 5 let Oficiální testy – jediný způsob, jak vstoupit do Mensy ČR!

Testy IQ – příklad

Co je Mensa? Mezinárodní nezisková organizace založená v roce 1946 v Oxfordu Sdružuje lidi s IQ mezi horními 2 % populace Mensa International zastřešuje jednotlivé národní Mensy, členů Mensa ČR 2400 členů

Aktivity (pro dospělé) Exkurze do institucí, továren, elektráren, laboratoří Přednášky Celostátní setkání Zahraniční exkurze Výlety, sporty Místní skupiny Zájmové skupiny (SIGy) Časopis Web, intranet

Mensa gymnázium Osmileté gym. Buďánka 18 studentů ve třídě Široká nabídka volitelných předmětů a volnočasových aktivit Individuální přístup Projektová výuka Praha-Řepy

Dětská Mensa Platforma pro členství dětí (5-14) Podpora rozvoje a vyhledávání nadaných dětí Podpora škol zaměřených na nadané děti Dny plné her Kluby nadaných dětí Letní campy Projekty Dětské Mensy

Logická olympiáda Soutěž v logických úlohách Přilákání dětí/studentů k logice Vyhledávání (skrytých) talentů – přirozený screening

Logická olympiáda Celá ČR, žáci 1., 2. stupně ZŠ a SŠ Registrace 1. srpen – 30. září Nominační kolo on-line Semifinále ve 14 krajích listopad Finále v Poslanecké sněmovně na konci listopadu V roce 2011 se zúčastnilo přes soutěžících.

Letní campy Tematické: rozvoj logiky, verbálních schopnost, jazyky – En, De, Fr, divadlo, dramatika, RPG, LARP, IT, Manga Tábor Logické olympiády Setkání rodin s nadanými dětmi Příměstské campy Pobytové campy

Školy spolupracující s Mensou Identifikují nadání a talent Aktivně pracují s nadanými dětmi V rámci výuky/mimoškolně rozvíjejí logické myšlení Podílejí se na mensovních aktivitách (dny plné her, LO a další) Zkvalitňování pedagogické práce

Kluby nadaných dětí odpolední kroužek pro žáky ZŠ rozvoj nadaných dětí, rozšiřování obzorů provoz zajišťuje konkrétní škola (prostory, pedagogové) metodicky vede Mensa finanční podpora měst

Mensa NTC Learning System Autor projektu Dr. Ranko Rajević – Mensa Srbsko Výzkumy: 75% všech neuronových synapsí (propojů) vzniká do věku 7 let Rozvoj rozumových schopností pro děti v předškolním věku Školení akreditovaná MŠMT