0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mezinárodní vyjednávání o změně klimatu Globální, evropská a národní úroveň Svitavy, Petr Patočka, Glopolis – Pražský institut pro globální politiku.
Advertisements

Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
1  Ministry of Industry and Trade 2006 Energetika ČR ve vazbě na energetickou politiku EU Ing. Zbyšek Sochor Ředitel sekce energetiky Ministerstvo průmyslu.
Klimatická a energetická politika EU:
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Evropská unie jako klimatický premiant? Jan Doležal, Pražský institut pro globální politiku.
UNFCCC a Kjótský protokol Naplňování mnohostranných environmentálních smluv z Ria Praha, 19. listopadu 2012 Pavel Zámyslický Odbor energetiky a ochrany.
Ing. Jaroslav Deml Mobilita budoucnosti Náměstek ministra dopravy
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
1 Petr Matuszek XXI. seminář energetiků Jelenovská 11. – 13. ledna 2011 Průmyslová energetika v období krize Zhodnocení legislativních změn.
1  Ministry of Industry and Trade 2004 EU Emissions Trading Scheme Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo.
Příprava nové dopravní politiky ČR
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Nástroj změny v místním prostředí
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Aktuální otázky evropské energetické politiky a Evropský energetický program pro hospodářské oživení Petr Binhack
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Přináší nám biopaliva užitek či problémy? Oborové setkání ZK Petr Patočka, Glopolis – Pražský institut pro globální politiku
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Praha, 9. března 2011 Torsten WÖLLERT
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Česká domácí politika: nepotřebujeme Kodaň, abychom věděli, co chceme dělat Vojtěch Kotecký, Hnutí DUHA 3. března 2010.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Politika ochrany klimatu EU a vliv na sektor energetiky Praha, 19. června 2008.
Novinky v oblasti emisního obchodování s vazbou na energetiku XXIII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Jelenovská nad Valašskými Klobouky, 23.ledna 2013 Pavel Zámyslický.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
European Commission. Climate Action: energie pro měnící se svět Evropská komise.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Energetická témata českého předsednictví Karel Firla, Interel s.r.o.
POHLED SKUPINY ČEZ NA AKTUÁLNÍ DĚNÍ V ENERGETICE 22. října 2008 Seminář DONE „Fungování energetických trhů v ČR a EU“ JAN KANTA ředitel útvaru Legislativa.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v České republice Praha
Vypracovávání nové mezinárodní dohody EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Změna klimatu.
Evropský parlament Výbor pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE) Strojírenství Ostrava 2011 Ostrava, 21. dubna 2011 Ing. Evžen Tošenovský poslanec Evropského.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Energetickou politiku v současnosti řídí politika změny klimatu Návrhy IFIEC Europe pro EU ETS po r XI. podzimní konference AEM, Praha 11. září 2008.
Projekty vedoucí ke snižování emisí skleníkových plynů podporované Českou energetickou agenturou Andrea Kulhavá ČEA Seminář „Zákon o podpoře výroby energie.
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu III. Fáze EU-ETS Pavel Gebauer © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Energetika České republiky a její vyhlídky po vstupu do EU Ing. Martin PECINA, MBA Náměstek ministra Ministerstvo průmyslu a obchodu.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Program Zelená úsporám KBI/OZP Nikola Bílá. Kjótský protokol a emisní kredity  Kjótský protokol nás zavázal snížit v ročním průměru za období 2008 –
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
ALOKACE POVOLENEK EMISE CO2 V EU ETS PO ROCE 2012 POSTUP IFIEC EUROPE Ing. Bohuslav Brix Seminář AEM/SVSE, Praha,
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Prezentace pro účastníky konference: NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Udržitelná výroba energie –
1 EU ETS aneb i povolenka dokáže firmám nadělat paseku Jaroslav Suchý, SCHP ČR Výbor pro energetiku a změnu klimatu Praha.
Vliv energetiky na životní prostředí regionů Pavel Zámyslický Odbor energetiky a ochrany klimatu Regionální energetické fórum Ústí nad Labem,
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Transkript prezentace:

0

Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický

2 Vzpomínka na Kodaň

3 Politika ochrany klimatu je příspěvkem k celosvětové aktivitě /90. léta2020/50 Kjótský protokol – cíle do roku 2012 Konference v Kodani – Cancúnu – Johannesburku - ?? cíle po roce 2012 Mezinárodní dohody Klimaticko-energetický balíček – cíl snížení emisí až o 30 % do roku 2020 EUUSA Systém emisního obchodování EU ETS3. fáze Česká republika Cíl prezidenta Obamy snížit emise o 80 % do roku 2050, Diskuse o návrhu národní legislativy v kongresu Politika ochrany klimatu snížení emisí o 20 % mezi roky 2005 a V absolutním vyjádření se jedná o Mt CO2e

4 Jaké jsou důsledky COP 15 na evropskou a domácí politiku?  V současné době je zachován střednědobý cíl EU 20% resp. 30% do roku 2020 oproti v polovině roku 2010 má EK zveřejnit analýzu dopadů spojených s přechodem na vyšší redukční cíl ~ resp. analýzu adekvátnosti příspěvků ostatních zemí  Je zachován indikativní cíl pro rok 2050, kdy mají ekonomicky vyspělé země (vč. EU) snížit emise o 80-95% oproti 1990  Existují jasná pravidla daná Klimaticko-energetickým balíčkem - pokračování EU ETS s lineárním ročním trendem snižováním počtu povolenek o 1,74% - nastaveny cíle pro jednotlivé ČS ohledně emisí mimo EU ETS (ČR +9%) - závazný cíl pro podíl vyrobené elektřiny z OZE do 2020 (ČR 13%) - dosažení 10% tržního podílu biopaliv - podpora nových inovativních technologií (NER 300) - na vyjasnění některých důležitých parametrů stále pracujeme (pravidla pro benchmarky, aukce, přidělování povolenek zdarma v el. energetice, atd… )

5 Jak ovlivňují výsledky COP15 vyjednávání v rámci EU 27? (aneb naučíme se někdy mluvit společným jazykem?)  Interní debata uvnitř EU s přesahem do mezinárodního kontextu - Debata o formě budoucí dohody - Konsekvence přechodu na 30% redukční závazek - Společná východiska pro FSF ( ) - Sdílení břemene z hlediska dlouhodobého financování  Důležité “maličkosti“ určující ambici budoucích redukčních cílů - Pravidla pro podíl externích kreditů – Carbon Offsetting - Převod (banking) AAUs - Pravidla pro započítávání emisí a propadů z LULUCF

6 Vliv mezinárodních jednání a ekonomické krize na investice do nových technologií, ekologických inovací a na posun směrem k nízkouhlíkové ekonomice? EUA 13,26 CER 11,76

7 Možnosti pro snižování emisí skleníkových plynů v ČR

8 Potenciál snížení emisí v ČR se nachází ve čtyřech hlavních oblastech Dostupný roční objem snížení emisí v roce 2020 Mt CO 2 ekv. Volba palivového mixu v energetice (plyn, jádro) Vliv na energetickou koncepci ČR Ekonomický přínos pro domácnosti a firmy Obnovitelné zdroje energie pro elektřinu a teplo Příspěvek k energetické nezávislosti Zemědělství, lesnictví a ostatní Celkem 11,9 5 –12 8, – 36 Mt Zvýšení účinnosti v budovách, dopravě a průmyslu

9