MEDIÁLNÍ VÝCHOVA- NOVINY 1

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TEST 1. Kdo byl předchůdcem novin a kdy? 2. Které noviny patří k nejstarším v Evropě? 3. Zapamatovali jste si alespoň tři názvy dnešních nejvýznamnějších.
Advertisements

Chcete noviny,které jsou zdarma a chcete se u nich i bavit? Rozhovor s generálním ředitelem NIH-live Rozhovor s Microsoftem aneb co by vás zajímalo Hitparáda.
Jak ovlivňuje můj život současná technika
KOPANÁ.
Jádrové a periferní oblasti
1. Datum vytvoření: Téma: Datum vytvoření: Téma: Zpráva Cíl prezentace: Cíl prezentace: Zaznamenávání textu v podobě výtahu Časová dotace:
S námi máte informační předstih!
Úvod do učiva dějepisu.
Svět ve 2. polovině 19. století kolonialismus
Obsah předmětu Základní pojmy Umělecké styly
Evropský kolonialismus
Empír - (z lat. empire = císařství )
Srovnávaná města: 1. Praha 2. Londýn 3. Paříž 4. Berlín 5. Athény 6. Budapešť 7. Vídeň.
funkce médií ve společnosti moc médií
Ž URNALISTICKÁ ETIKA Souhrnné pojmenování psaných i nepsaných norem, které se uplatňují v žurnalistice Střetává se svoboda slova s obecnou mírou vkusu.
Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:VY_32_INOVACE_DUM51_06 Sada:VY_32_INOVACE_DUM51 Autor: Mgr. Jaroslav HASIL Ročník/předmět:6. – 9.ročník,
Ohlédnutí za ročníkem 2007 Pořadatel: SIA – Rada výstavby Garanti: SPS ČR, ČKAIT.
MEDIÁLNÍ VÝCHOVA VÝZNAM SLOVA MÉDIUM ZNÁŠ VÝZNAM TOHOTO SLOVA? zprostředkující činitel, prostředí osoba zprostředkující spiritistickou informaci masový.
České národní obrození
Anotace Materiál slouží k: objasnění pojmu MÉDIA rozšíření povědomí o nich Zdokonalení schopnosti třídit jednotlivá média pochopení významu médií v lidském.
Shanghai Shanghai habitants ville importante de Chine Shanghai est située sur la rivière Huang Pu, et se compose donc de deux parties distinctes,
AMERIKA obyvatelstvo.
Sport a psaná média redakční praxe v moderním newsroomu.
Jak vzniká zpráva Podpora využití ICT ve výuce průřezových témat na základních školách (CZ.1.07/1.1.00/ )
PUBLICISTICKÝ STYL = NOVINÁŘSKÝ. Internetové zpravodajství – např Úkol : prohlédněte.
STRUKTURA NOVIN. STRUKTURA NOVIN Noviny se rozlišují typickou grafickou úpravou a záhlavím Na první stránce hlavní zprávy, úvodník, přehled důležitých.
SHROMAŽĎOVÁNÍ ZPRÁV D OPISOVATELÉ Seriózní hlavní noviny mají v mnoha zemích světa stálé dopisovatele Pracují v hlavních městech nejvýznamnějších zemí.
Printforum 2009 Znáte toto? Stránky se při obracení rozpadají …
Události Aktuality Občanská výchova.
Mediální systém jeden ze subsystémů sociálního systému (soustava elementů n. subsystémů, institucí a jednotek v sociálních rolích) Slovník. Med kom., s.
Společenské a hospodářské prostředí
Jméno autora Mgr. Štěpánka Kočová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2.
Vytvořil:Daniel Petrusek. -mé Logomé Logo -Pomáhá mi technika a jak s ní umím zacházet?Pomáhá mi technika a jak s ní umím zacházet? -TelevizorTelevizor.
Funkce měst Jméno: Petra Příjmení: Havlíčková Třída: IX.
PHDZ2 Filozofie pro doktorské studium 2 1) Základní informace o organizaci studia 2) Úvod do komunikace vědy Zdeňka Jastrzembská
Včelařství je jedním z nejstarších oborů lidské činnosti
Lucie Mištová David Šupita Petr Horák
EKONOMIKA BURZY II Ing. Renata Slaná
Zastoupení žen ve vedení českých médií HlidaciPes.org.
EKONOMIKA BURZY I Ing. Renata Slaná
 V jakém stavu je starý židovský hřbitov nyní? Je možné se tam podívat? Byla jsi tam ty? –jestli ne, zajeď! Tvé dojmy z návštěvy?  Mělo by se město.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
 Vztahy s veřejností můžeme zaznamenat už v dávné historii. V Mezopotámii, Asýrii, Persii a Egyptě, stejně jako v antickém Řecku a Římě se používalo.
Masová komunikace 2 PhDr. Hana Slámová,Ph.D.. * Odbor médií a audiovize MK ČR * audiovize/default.htm
T VO Ř IT Č ASOPIS NÁS BAVÍ. Jmenuji se Jolana Jančová a chodím do čtvrté třídy Základní školy a mateřské školy v Olešnici. Moje zájmy jsou: jízda na.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
25 stations de métro extraordinaires dans lesquelles vous adoreriez prendre votre temps avant d’aller au travail 25 nejhezčích stanic metra, kde rádi strávíte.
Projekt 8.A.   Úvod  Film a diskuze  Práce ve skupinách, tvorba prezentací  Prezentace skupin  Tvorba animace  Exkurze + fotodokumentace.
OP ART Autor: Mgr. Jana KalvasováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Dnešní svět Ověření ve výuce: Třída: Datum:
České noviny Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 36.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa PUBLICISTICKÝ STYL S publicistickým stylem se nejčastěji setkáváme v … (viz.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
MÉDIA A KOMUNIKACE.
Hospodářství jádrové a periferní oblasti
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-12
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Radka Škulaviková
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Radka Škulaviková
Časopis pro profesionály ve stavebnictví
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
zpracovaný v rámci projektu
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Publicistický styl - úvod
Poválečné uspořádání uč
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
12 nejlidnatějších měst světa Chcete vědět která to jsou?
MÉDIA A KOMUNIKACE.
Transkript prezentace:

MEDIÁLNÍ VÝCHOVA- NOVINY 1

HISTORIE NOVIN Význam středních vrstev, růst gramotnosti- vznik a rozšíření novin Předchůdce- bulletin (již v římském císařství od roku 59 př. n. l.) Jedny z nejstarších novin Gazette de France (La Gazette) 1631 Post- Och Inrikes Tidningar (Švédsko) 1645 Daily Courant (Anglie) 1702 Přinášely informace o domácích i zahraničních událostech, ze světa obchodu, vznikal seriózní tisk

HISTORIE NOVIN Polovina 19. století- komercializace tisku. Název hlavně v anglicky mluvících zemích- tabloid press Vzniká tak New York Daily News, The Sun, později navazuje i český Blesk Zprávy o sportu, klípky o slavných osobnostech, zprávy o zločinech, sklon k senzacím Úkol: Zkus vymyslet názvy zpráv o koncertu tvé oblíbené kapely, o dopadení hledaného zločince, o úspěchu spolužáka v celostátní soutěži. Snaž se, aby titulek upoutal.

HISTORIE NOVIN První české noviny- Krameriusovy c. k. noviny 1789 Dnešní noviny: MF Dnes, Právo, Lidové noviny, Hospodářské noviny, Sport, METRO (zdarma), Blesk, Aha! Které noviny podle tebe jsou nejprodávanější: Blesk (bulvár), MF Dnes (seriózní tisk)

FORMÁT NOVIN Existují tři základní typy formátu novin: broadsheet - 750 x 600 mm, The New York Times berliner- 470 x 315 mm, Le Monde, Lidové noviny tabloid- 430 x 280 mm, typický pro bulvár, The Sun, ale i seriózní deníky- El País Tendence zmenšovat formát.

Zajímavosti V některých zemích světa se noviny omezují na městské oblasti. Egypt- jen Káhira Mexiko- 1896, El Imparcial Čína- noviny zavedli Američané, některé vycházely anglicky, 1845- založen China Mail Sovětský svaz- stranický deník Pravda a vládní Izvestija, vycházely ve velkém nákladu bez ohledu na poptávku čtenářů V deseti zemích Afriky nevycházejí žádné deníky

Zajímavosti Úkol: Dostal ses do země Chmurnia, která nevydává žádné noviny. Nemají internet, telefon, televizi. Chceš, aby obyvatelé měli nějaké zprávy o tom, co se v této smutné zemi děje. Jak založíš noviny, co v nich budeš publikovat? Tvůj kamarád je v zemi Gaudia, ale ani tam nevydávají noviny, nemají mediální prostředky. Chce také založit noviny. Ale jak si kamarádi poradí, když v jedné zemi se nedaří a v druhé si žijí celkem spokojeně? Jak ten založí noviny, co v nich bude publikovat?

Zdroje Larousse, Věda a technika, Albatros 1998, sv. 2 Larousse, Lidská společnost, Albatros, 2001, sv. 6 www.wikipedia.cz www.rvp.cz