Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy: 34 Předmět: Občanská výchova Ročník: 3 Tematická oblast: OV3 Anotace: Tento materiál slouží k výuce a opakování učiva pro žáky, kteří byli v souladu s § 9 vyhlášky číslo 73/2005 Sb. o vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných, v platném znění, zařazeni do třídy odborného učiliště, kde se vzdělávají dle ŠVP v oborech 65-51- E/01 Stravovací a ubytovací služby, 66-51-E/01 Prodavačské práce a 75-41-E/01 Pečovatelské služby. Autor: Mgr. Marcela VLASATÍKOVÁ Období vytvoření: Srpen 2013

2 Téma: Člověk v demokratickém státě 18. Tisk, televize, rozhlas, internet

3 Media

4 Tisk Noviny - informace, události, zprávy a komentáře.

5 Rozhlas Rozhlasové přenosy

6 Televize Přenosy Sport Příroda Aktuality Kultura

7 Internet Práce Zábava Poučení

8 Tisk, televize, rozhlas, internet Hromadné sdělovací prostředky jsou určené pro velké množství lidí, masy – masmédia. Jsou to tisk, televize, internet a rozhlas.

9 TISK Noviny patří mezi nejstarší sdělovací prostředky Poprvé vyšly v 18. století. TISK Hlavní cíl = zprávy z politiky, kultury, a sportu.

10 Tisk

11 TELEVIZE TELEVIZE nejsledovanější masmédium Působí na všechny věkové skupiny, muže i ženy, lidi s různým stupněm vzdělání. Zprostředkuje filmy, divadla, koncerty, zábavu, ale i informace, naučné filmy a aktuality. Program je „jídelní lístek“ vybrat si, ne sníst vše.

12 TELEVIZE Kladné stránky uvolnění, informace a zážitky v pohodlí domova. MNOHO DIVÁKŮ. KRÁSNÉ PROŽITKY. Záporné stránky Sledování televize vede diváka k pasivitě. Je to zprostředkovaný obraz světa. Časté násilí otupuje cit. Reklama – manipuluje nás, abychom potřebovali mnoho věcí, které nám vnucují. Reklama má soužit jako objektivní zdroj informací. MUSÍME SE UČIT NEPODLÉHAT REKLAMĚ.

13 TELEVIZE Veřejnoprávní televize – je financována z poplatků občanů, proto musí být seriozní, ověřené informace tj. nepřehání a je pro všechny věkové skupiny. Soukromá televize – zdrojem financí jsou reklamy. Přerušuje často pořady reklamou. Jsou různě zaměřené – aktuality, sport, kultura, staré filmy, hudba, historie, víra, přírodověda, sex.

14 INTERNET INTERNET – je médiem s velkou budoucností. Slouží k získávání informací. Lze si rychle a levně psát s celým světem. Organizuje prodej, nabídku a poptávku. Provádí reklamu. ŠÍŘÍ KULTURU – FILMY, HUDBU, UMĚNÍ, KRÁSY SVĚTA, ZPRAVODAJSTVÍ.

15 ROZHLAS ROZHLAS – rychlé působení zvuku bez obrazu. Lze být neustále v obraze. Je levný a dostupný.

16 Diskuse Zamysli se, jak přispívají media k demokracii se společnosti (demokracie = svoboda slova). Uvědom si, která media máme? Která nás poučí o různých věcech? Která slouží k demokratickým projevům? Jak se můžeme dovědět o názorech lidí na určitou věc? Jak můžeme vyslovit určitý názor? Myslíš, že je důležité vyslovit svůj názor?

17 Použitá literatura a zdroje PaeDr. Hana Kovaříková, Občanská výchova III/pro odborná učiliště, Praha: Septima, s.r.o., 2006 Sokol J. a kol., Občanské minimum, Praha: ÚIV, 20002 Emmert F. a kol., Odmaturuj ze společenských věd. Brno: Didaktis, 2004 Ústava České republiky, 1/1993 Sb. Zákon Č. 253/2006 Sb., kterým se mění zákon Č. 141/1961 Sb. O trestním řízení soudním (trestní řád), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony. Platné zákony a vyhlášky lze najít na internetové adrese: http://www/aspi.cz ASPI = Automatizovaný systém právních informací)

18 http://www.bing.com/images/search?q=p%C5 %99%C3%ADjmy&go=&qs=bs&form=QBIR#vie w=detail&id=B9534034281F0862A06E3115D8 E13FBC32AAE508&selectedIndex=18 http://www.bing.com/images/search?q=p%C5 %99%C3%ADjmy&go=&qs=bs&form=QBIR#vie w=detail&id=B9534034281F0862A06E3115D8 E13FBC32AAE508&selectedIndex=18 www.office.microsoft.com


Stáhnout ppt "Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost."

Podobné prezentace


Reklamy Google