Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

zpracovaný v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "zpracovaný v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Identifikátor materiálu: III/2-7/2 Základní škola Kynšperk nad Ohří, okres Sokolov, příspěvková organizace, Komenského 540, Kynšperk nad Ohří, Autor: Mgr. Margita Malá Ověřeno ve výuce.

2 Vyhledávání informací a komunikace
Název materiálu Vyhledávání informací a komunikace Práce s informacemi Typ interakce Kombinované Anotace Žáci si uvědomí důvěryhodnost, pravdivost a důležitost informací, které nás obklopují. Pochopí důležitost výběru zdroje informací a nutnost třídění informací. Očekávaný výstup Vyhledává informace na portálech, v knihovnách a databázích. Speciální vzdělávací potřeby Žádné Klíčová slova Informace Druh učebního materiálu Prezentace PowerPoint 2007 Stupeň základního vzdělávání První stupeň Cílová skupina Žák Typická věková kategorie/ročník let / 5.

3 Provozováno Základní školou v Kynšperku nad Ohří.
Práce s informacemi Autorem materiálu a všech jeho částí, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Margita Malá. Dostupné z < financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Základní školou v Kynšperku nad Ohří. Vytvořeno dne: Ověřeno dne: Kým: Mgr. Margitou Malou Ve třídě: V. B Zveřejněno:

4 Co je to informace? Informace je zpráva, kterou se lidé dozvídají, získávají ji nebo si ji předávají. Informace je jedním ze základů vzniku lidské civilizace.

5 Informace jsou jako odpadky
Informace jsou jako odpadky. Když je nebudeme třídit, nikdo se v ničem nevyzná! Hyena

6 Jsme obklopeni informacemi
reklamní letáky billboardy noviny a časopisy rozhlas a televize novinky od kamarádů Johannes Vermeer ŠJů ŠJů Informace přijímáme prakticky na každém kroku, od rána až do večera.

7 Jak rozlišit dobré a špatné informace?
Ne všechny informace jsou pravdivé, důležité a potřebné. Většinu informací si nemůžeme sami ověřit. Musíme vědět, kdo informaci přinesl – znát zdroj informací. Seriózní noviny jsou přesnějším zdrojem informací než sousedka, která má informaci od své známé, která ji má od své vzdálené příbuzné. Informace, že „to hlásili v rádiu“ ještě neznamená, že je informace správná.

8 Kde vzít kvalitní informace?
Z kvalitních a ověřených zdrojů. Informaci o počasí u nás převezmu od meteorologického ústavu, to že souseda loupe v kříži, a proto bude pršet není seriózní informace. Čím je kvalitnější zdroj informací, tím je kvalitnější informace.

9 Rozpoznáš kvalitní a nekvalitní zdroj informací?

10 Wikipedie jako zdroj informací
Přispívají do ní jednotliví uživatelé internetu. Jde o jeden z největších zdrojů informací na internetu. Její využití je vhodné pro praktickou potřebu, ne však pro odbornou práci. I zde si musíme informace ověřovat.

11 Informace - shrnutí: znát zdroj rozpoznat - pravdivá/nepravdivá
vyhodnotit důvěryhodnost dokázat informace třídit

12 Škrtni nedůvěryhodné informační zdroje
lékař televizor drb internet bulvár noviny učitel reklama babča leták kuchařka (kniha)

13 Úkol: Napiš v MS Word tři informace pravdivé a tři nepravdivé.
Formát: Times 16 – zelená. Ulož do své složky jako info.

14 Použité materiály a odkazy:


Stáhnout ppt "zpracovaný v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google