Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EKONOMIKA BURZY II Ing. Renata Slaná www.zlinskedumy.cz.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EKONOMIKA BURZY II Ing. Renata Slaná www.zlinskedumy.cz."— Transkript prezentace:

1 EKONOMIKA BURZY II Ing. Renata Slaná www.zlinskedumy.cz

2 AnotaceMateriál umožňuje žákům pochopit základy finančního trhu. Je možné jej poskytnout nepřítomným žákům. AutorIng. Renata Slaná (Autor) JazykČeština Očekávaný výstup65-42-M/01 Hotelnictví Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slovaBurzy, obchodování s cennými papíry Druh učebního materiáluPrezentace Druh interaktivityKombinované Cílová skupinaŽák Stupeň a typ vzděláváníodborné vzdělávání Typická věková skupina16 -19 let Vazby na ostatní materiályje součástí studijních materiálů pro výuku předmětu EKO 3. ročník

3 BURZY 2 Ve 20. století vzrostl význam světových finančních center jako New York či Londýn a zdejší burzy začaly plnit funkci burz mezinárodních. Zejména do Spojených států zamířily pro kapitál stovky zahraničních společností. Díky tomu burzovní obchodování vzkvétalo a ceny akcií rostly. Zlom nastal až v říjnu 1929, kdy burzovním světem otřásl krach newyorské burzy. Následovala světová hospodářská krize, která si vyžádala množství bankrotů i zástupy nezaměstnaných.

4 BURZY 2 Zásadní změna v burzovním obchodování v poválečném období nastala až s rozvojem výpočetní techniky v 70. a 80. letech, kdy se začaly používat počítačové sítě a elektronické systémy pro zadávání příkazů. Objevil se také nový druh trhu, organizovaný mimoburzovní trh, který fungoval do té doby neformálně a byl značně roztříštěn. Nestabilita na finančních trzích dala také vzniku novým finančním instrumentům, finančním derivátům, které umožňily zajištění proti riziku.

5 BURZY 2 Devadesátá léta charakterizovala pokračující globalizace světové ekonomiky a rostoucí význam odvětví informačních technologií. Řada nadnárodních firem fúzovala a objevily se stovky nových emisí akcií, zejména technologicky orientovaných firem. Rozvoj Internetu dal také vzniku novému fenomenu - obchodování s akciemi on-line. To vše zvýšilo atraktivitu akciového trhu a odrazilo se v rapidním růstu cen akcií na všech světových burzách.

6 BURZY 2 Investiční euforie později dosáhla úrovně spekulativní bubliny, k jejímuž protržení došlo v roce 2000. Do 21. století tak akciový trh vstoupil poklesem. Historie českého burzovnictví sahá do roku 1871. Významní představitelé hospodářské sféry tehdy v čele s velkoobchodníkem Aloisem Olivou shromáždili finanční prostředky - 29 780 zlatých - na založení a provoz první pražské burzy. Na ní se zpočátku obchodovalo jak s cennými papíry, tak se zemědělskými plodinami.

7 BURZY 2 Zejména obchod s cukrem byl natolik významný, že se burza stala střediskem obchodu této komodity pro celé Rakousko-Uhersko. Po první světové válce obchod se zbožím ustoupil do pozadí a na pražské burze probíhaly obchody pouze s cennými papíry. Příchod druhé světové války přerušil období meziválečného rozmachu pražské burzy a brány této instituce se na několik příštích desetiletí uzavřely.

8 BURZY 2 Česká burzovní tradice nalezla své pokračování až v letech devadesátých. Osm bankovních domů v roce 1992 vytvořilo společnost, jež se později na základě přijetí burzovního zákona přeměnila na Burzu cenných papírů Praha, a.s. První obchodní transakci zde uskutečnili 6. dubna 1993.

9 Literatura a zdroje informací ŠVARCOVÁ, Jena. Ekonomie – stručný přehled, 2006/2007 Zlín: CEED nakladatelství a vydavatelství, ISBN 80-903433-3-3


Stáhnout ppt "EKONOMIKA BURZY II Ing. Renata Slaná www.zlinskedumy.cz."

Podobné prezentace


Reklamy Google