ÚSTAVNÍ PRÁVO A STÁTOVĚDA Státní občanství ČR a občanství EU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uzavírání veřejnoprávních smluv
Advertisements

Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
ČLOVĚK JAKO OBČAN STÁTU
Zdravotní pojištění cizinců  Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění  systému veřejného zdravotního pojištění je účasten každý, kdo: a)
 Lze jen s platným cestovním dokladem (identifikační průkaz – občanský průkaz, cestovní pas, včetně víza 30/90 dnů)  Občané EU mají možnost neomezeného.
Vaše Evropa Poradenství SOKOLOV, Mgr. Michaela Suchardová, LL.M.
Státní občanství a cizinecký režim
Ústavní pořádek ČR a jeho základní ustanovení
Státní občanství.
ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ OBČAN A OBČANSTVÍ
Porada krajských úřadů, magistrátů měst Brna, Ostravy a Plzně a Magistrátu hl. m. Prahy Praha, 11. června 2012.
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ SYSTÉM ČR I.1. Pojem a základní znaky státu Mgr. Petr Čechák
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ I.7. Unitární stát vs. stát složený
Nabytí státního občanství Pozbytí státního občanství Krajské úřady Adresa místa trvalého pobytu Adresa pro doručování písemností Ohlašovny Rozvod; neplatnost;
Státní občanství Vnitřní správa.
Evidence obyvatel.
SVNIT Přednáška M. Horáková
Koordinace dávek v nezaměstnanosti
ZÁKON 360/1992 Sb. o výkonu povolání
Martina Kochová Lucie Svobodová Lenka Kratochvílová Eva Mašková
Všeobecná deklarace lidských práv
TRESTNÍ PRÁVO Zánik výkonu trestu a zahlazenéí odsouzení Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, , Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_SPRÁVNÍ.
TRESTNÍ PRÁVO Zánik výkonu trestu a zahlazenéí odsouzení Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel (činnost ohlašovny) zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů.
Státní občanství Správa vnitřní
JUDr. Jana Jurníková, Ph.D.
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
Bc. Jan Podloučka.  Základní registry  Zapisovatelé do ISEO   Práce s CzechPOINTem ◦ Ohlašovna – trvalý pobyt ◦ Ohlašovna – doručovací.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_406.
Teorie práva Subjekty práva JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ SYSTÉM ČR
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Evidence obyvatel podle z.č. 133/2000 Sb., v plat. znění.
Územní členění státu a právo na samosprávu v ČR
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Kdo je rodinným příslušníkem občana Evropské unie
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Živnost Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
MEZINÁRODNĚPRÁVNÍ A EKONOMICKÉ POSTAVENÍ CIZINCŮ (V ČR A VE VYBRANÝCH ZEMÍCH EU) Z HLEDISKA DEMOGRAFICKÉHO VÝVOJE Ing. Mgr. Magda Uxová, DiS.
Základní registr obyvatel - ROB. Evidované subjekty státní občané ČR cizinci, kterým bylo vydáno povolení k trvalému pobytu na území ČR nebo povolení.
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Uznávání cizozemských rozsudků Transkripce Sňatky cizinců JUDr. Blanka Dostálová
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
1 Informace o postupu ohlašoven při zápisu údajů do ISEO.
Občanská společnost, státní občanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
JSEM OBČANEM EVROPSKÉ UNIE Učebnice od s. 14 n.. EUROOBČAN ČR je od roku 2004 členem EU Občané EU mají stejná práva a povinnosti (bez ohledu na to, ve.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Jana Volková Název: VY_32_INOVACE_01_OV9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Státní občanství.
Legislativa v oblasti RP (žen a mužů) Mgr. Veronika Šprincová.
Z ÁKAZ DISKRIMINACE V SOCIÁLNÍM ZABEZPEČENÍ PODLE PRÁVA EU Seminář 2016.
§ 180i Doklad o cestovním zdravotním pojištění při pobytu do 90 dnů (1) Požadavky na cestovní zdravotní pojištění stanoví přímo použitelný právní předpis.
Určeno pro:  žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor:
ČLOVĚK JAKO OBČAN STÁTU
OBČAN Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Výchova k občanství Právní základy státu – státní občanství
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Státní občanství Zákon č. 186/2013 Sb. - Zákon o státním občanství ČR.
7. Subjekty práva a jejich způsobilost
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Státní občanství VY_32_INOVACE_03-43 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

ÚSTAVNÍ PRÁVO A STÁTOVĚDA Státní občanství ČR a občanství EU JUDr. Petr Čechák, Ph.D. petr.cechak@mail.vsfs.cz

Státní občanství ČR a občanství EU Čl. 12 Ústavy: 1) Nabývání a pozbývání státního občanství České republiky stanoví zákon. 2) Nikdo nemůže být proti své vůli zbaven státního občanství. Zákonná úprava: zákon č. 40/1993 Sb., o nabývání a pozbývání státního občanství České republiky zákon č. 193/1999 Sb., o státním občanství některých bývalých československých státních občanů JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.cechak@mail.vsfs.cz ::

Státní občanství ČR a občanství EU Státním občanem ČR je ten, kdo byl k 31. 12. 1992 státním občanem české republiky a zároveň ČSFR. Nabývání státního občanství: 1) narozením (§3) alespoň jeden rodič má občanství ČR - ius sanguis oba rodiče bezdomovci – alespoň jeden má trvalý pobyt v ČR a dítě se narodí na území ČR – ius soli 2) osvojením (§4) 3) určením otcovství matka cizí stát občanka či bezdomovkyně a otec občan ČR; souhlasné prohlášení rodičů či rozhodnutí soudu 4) nalezením na území ČR 5) prohlášením právo zvolit prohlášením - k 31. 12. 1992 měl občanství ČSFR ale neměl občanství ČR ani SR; rodiče mohou zahrnout i děti JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.cechak@mail.vsfs.cz ::

Státní občanství ČR a občanství EU 6) udělením a) ke dni podání žádosti po dobu nejméně pěti let povolen trvalý pobyt a po tuto dobu se zde převážně zdržuje (tuto podmínku lze prominout - § 11) b) prokáže, že nabytím státního občanství České republiky pozbyde dosavadní státní občanství, již pozbyl či bezdomovec c) nebyla v posledních pěti letech pravomocně odsouzena pro úmyslný trestný čin d) prokáže znalost českého jazyka a e) plní povinnosti vyplývající z ustanovení zvláštního právního předpisu upravujícího pobyt a vstup cizinců na území ČR do žádosti mohou rodiče zahrnout i dítě státní občanství uděluje ministerstvo vnitra Státní občanství se nabývá složením slibu (lze prominout) (slibuje se věrnost ČR, dodržování právních předpisů a povinností občana) JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.cechak@mail.vsfs.cz ::

Státní občanství ČR a občanství EU Pozbytí státního občanství 1) prohlášením (§ 16) – občan se zdržuje v cizině a má cizí státní občanství, po dosažení zletilosti rodiče mohou zahrnout i dítě zastupitelský úřad ČR - o pozbytí vystaví doklad 2) nabytím cizího státního občanství (§17) na základě výslovného projevu vůle dobrovolně nabude cizí státní občanství k pozbytí nedojde – nabývá-li se cizí občanství v souvislosti s uzavřením manželství či narozením JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.cechak@mail.vsfs.cz ::

Státní občanství ČR a občanství EU Zvláštní opatření související se zánikem ČSFR občan, který k 31. 12. 1992 byl občanem ČSFR a má občanství Slovenské republiky – může mít i občanství ČR Zákon č. 193/1999 Sb. snaha „zmírnit následky některých křivd, k nimž došlo v období let 1948-1989“ pozbyla-li fyzická osoba v daném období státní občanství, může na základě prohlášení opět získat české občanství do prohlášení mohou rodiče zahrnout i dítě JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.cechak@mail.vsfs.cz ::

Státní občanství ČR a občanství EU Občanství Evropské unie „Zavádí se občanství Unie. Každá osoba, která má státní příslušnost členského státu, je občanem Unie. Občanství Unie doplňuje občanství členského státu, nenahrazuje je.“ (Čl. 20/1 Smlouvy o fungování Evropské unie) je pouze doplňkem státního občanství samo není státním občanstvím – nevyplývají z něj státoobčanské povinnosti ale jen práva je vázáno na existenci občanství státu EU - s ním automaticky vzniká i zaniká JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.cechak@mail.vsfs.cz ::

Státní občanství ČR a občanství EU Práva spojená s občanstvím Evropské unie (Čl. 20/2 Sml. o fungování EU) a) právo svobodně se pohybovat a pobývat na území členských států b) právo volit a být volen ve volbách do Evropského parlamentu a v obecních volbách ve státě bydliště c) právo na diplomatickou a konzulární ochranu kterýmkoli členským státem EU d) petiční právo k Evr. parlamentu, právo obracet se na evropského veřejného ochránce práv; právo obracet se na orgány a poradní instituce Unie ve svém jazyce právo na odpověď ve stejném jazyce JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.cechak@mail.vsfs.cz ::

Státní občanství ČR a občanství EU zásada rovného zacházení s občany EU z této obecné zásady některé výjimky např. právo na zaměstnání ve veřejné správě (avšak jen tam, kde jde o výkon výsostných oprávnění státu či naplňování výsostného zájmu státu) obecný zákaz diskriminace (obecný požadavek práva EU) tzv. antidiskriminační zákon stal se součástí právního řádu ČR jako realizace závazků vyplývajících z práva EU JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.cechak@mail.vsfs.cz ::