Podpora ve vzdělávání „training aid“, podpora školení a rekvalifikace Nařízení Komise (ES) č. 68/2001, o podpoře vzdělávání (změněno Nařízením Komise.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Současný systém podpory
Advertisements

Dotační program ŠKOLICÍ STŘEDISKA
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7
Daň z přidané hodnoty.
Regionální veřejná podpora Nařízení Komise 1628/2006 ze dne 24. Října další z tzv. blokových výjimek -podle tohoto nařízení lze postupovat od
Podpora zaměstnanosti na místní úrovni: sociální podnikání Příklady z Rakouska a Polska Praha
PRACOVNÍ REHABILITACE Osob se zdravotním postižením (§69 násl. Zák.č.435/2004 Sb.)
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
Daň z přidané hodnoty a její účtování
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Studijní obor: Sociální činnost
Metodika posuzování veřejné podpory IV. Regionální sympozium 25. dubna 2007 Hodonín.
Podpora v nezaměstnanosti
Veřejná podpora v rámci EU 1. února 2006, Praha seminář pro příjemce Phare 2003 RLZ Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací fond.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.
Revolvingový fond MŽP Granty na podporu UR Manuál pracovních postupů Obsahuje veškeré informace pro žadatele od doby vyhlášení výzvy a následného předložení.
Legislativa a ICT STRUČNÝ PŘEHLED PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ neboli právní východiska pro ICTK.
Sociální podnik sociální ekonomika. Pojetí sociální firmy Sociální firma je konkurenceschopný podnikatelský subjekt působící na běžném trhu jehož účelem.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
1 Práva související s právem autorským  Práva výkonného umělce (tvůrčí, § 67 a násl AutZ )  Právo výrobce zvukového záznamu (netvůrčí, § 75 a násl. )
VÝHLED NA ROK 2009 Prioritní osa 1 – Počáteční vzdělávání Prioritní osa 3 – Oblast podpory 3.2 Podpora nabídky dalšího vzdělávání Pavlína Mikešová
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 3. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.7.
MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY VE VÝZKUMU A VÝVOJI NA DVOUSTRANNÉ ÚROVNI Mezinárodně-smluvní rámec spolupráce  dohody o vědeckotechnické spolupráci.
Program průmyslového výzkumu a vývoje IMPULS
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Reforma systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR  změny v pravidlech pro podporu VaV v právu ES  reforma VaVaI v ČR Inovační potenciál ČR Praha,
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
Výjimka pro malé a střední podnikatele Úprava je obsažena v Nařízení Komise č. 70/2001 V roce byla provedena novelizace Nařízením Komise 364/2004.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
JHK a její podpora začínajícím podnikatelům JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA.
Veřejná podpora a podpora de minimis Seminář pro žadatele Brno, 31. května 2011 Praha, 9. června 2011 Ing. Ivana Projsová.
1 Bankovní úvěrové analýzy Banky, úvěrové produkty Průběžný test 1 OtázkyJméno:……………………………………….Skupina:……………………………………. Datum:
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Investiční pobídky. ► Investiční pobídky začaly být v ČR poskytovány investorům od roku Jsou realizovány MPSV, MPO a Agenturou na podporu podnikání.
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE 13. výzva IROP INDIVIDUÁLNÍ OVĚŘENÍ POTŘEB FINANCOVÁNÍ Praha.
Úprava „Pravidel řízení o přiznání finanční podpory JMK pro rok 2016 v oblasti podpory poskytování soc. služeb„ ODDĚLENÍ EKONOMIKY A KONTROLY
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Důvody sestavování podnikatelského piánu Struktura podnikatelského plánu poskytuje podnikateli užitečný kontrolní prostředek pro zpracování informací.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
VY_62_INOVACE_ Pracovněprávní vztah.
JAK VYUŽÍT SLUŽEB ÚŘADU PRÁCE Mgr. Ivona Černohausová Jeronýmovy dny.
Seminář na správné zpracování Monitorovacích zpráv Informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro příjemce Petr Bělohrad 1.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Veřejné služby a veřejná podpora Plzeň 4. května2012 JUDr. Hynek Brom 1. místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 5. února 2010 Praha.
Podpory pro malé a střední podnikatele v roce zvýhodněné záruky, úvěry a finanční příspěvky.
Milan Šimek Ekonomická fakulta VŠB-TUO Dlouhodobá nezaměstnanost znevýhodněných skupin obyvatel v Moravskoslezském kraji.
Základní pojmy a orientace VEŘEJNÁ PODPORA A VELIKOST PODNIKU.
1 Projekty vytvářející příjmy.  Projekty zakládající veřejnou podporu  Projekty nezakládající veřejnou podporu = projekty vytvářející příjmy = projekty.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
JAK VYUŽÍT SLUŽEB ÚŘADU PRÁCE Mgr. Ivona Černohausová
Veřejná podpora a podpora de minimis
Sponzorování setkání odborníků na odborných akcích
IAS 2 ZÁSOBY.
IAS 2 ZÁSOBY.
Cesta k uplatnění na trhu práce
Skupina poskytovatelů následné lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Transkript prezentace:

Podpora ve vzdělávání „training aid“, podpora školení a rekvalifikace Nařízení Komise (ES) č. 68/2001, o podpoře vzdělávání (změněno Nařízením Komise 363/2004) Časová působnost: 2001 – 2006 Věcná působnost: podpora vzdělávání ve všech oblastech včetně činností vztahujících se k výrobě, zpracování nebo prodeji výrobků uvedených v Příloze I SES Výjimka: tuto podporu nelze použít pro oblast uhelného průmyslu (Nař. Rady č. 1407/2002 )

Definice pojmů Obecné vzdělávání: zahrnuje konzultace a výuku, která není použitelná pouze nebo hlavně pro zaměstnancovu současnou nebo budoucí pozici v podporovaném podniku, ale která poskytuje kvalifikace, které jsou z velké části přenositelné do jiných podniků nebo odvětví, a tím významně zlepšuje zaměstnatelnost zaměstnance. Vzdělávání bude považováno za obecné jestliže např.: - je organizováno společně s rozličnými na sobě nezávislými podniky - jestliže se mohou zaměstnanci různých podniků zapojit do vzdělávání sami - je uznáno, certifikováno nebo schváleno veřejnými úřady nebo orgány nebo jinými orgány či institucemi, na které členský stát nebo ES převedlo nutné pravomoci

Definice pojmů Zvláštní vzdělávání: vzdělávání zahrnující konzultace a výuku přímo a hlavně použitelné pro současnou nebo budoucí pozici zaměstnance v podporovaném podniku a poskytující kvalifikace, které nejsou (nebo jsou v omezené míře) přenositelné do jiných podniků či odvětví

Definice pojmů Míra podpory: – hrubá částka podpory vyjádřená jako procento z uznatelných nákladů projektů. Všechny užité částky musí být brány před jakoukoliv srážkou přímé daně. Pokud je podpora poskytnuta v jiné formě než peněží, bude za částku podpory považován její ekvivalent. Podpora splatná v několika splátkách bude diskontována a pro výpočet částky podpory při zvýhodněné půjčce bude referenční sazba užitá v okamžiku poskytnutí podpory.

Definice pojmů Znevýhodněný pracovník: - jakákoliv osoba mladší 25 let, která dosud nezískala své první pravidelně placené zaměstnání - jakákoliv osoba s vážnými postiženími, které vyplývají z fyzických, mentálních nebo psychologických vad, a přesto schopná vstoupit na pracovní trh - jakýkoliv migrující pracovník, který se stěhuje nebo se přestěhoval v rámci ES nebo se stal obyvatelem ES za účelem zaměstnání a který potřebuje odborný a/nebo jazykový výcvik - jakákoliv osoba přející si znovu vstoupit do pracovního procesu po přestávce nejméně v délce 3 let, zejména jakákoliv osoba která se vzdala svého zaměstnání kvůli obtížnosti sladění svého pracovního a rodinného života, a to po prvních 6 měsících po nástupu po zaměstnání

Definice pojmů Znevýhodněný pracovník: -jakákoliv osoba starší 45 let, která nedosáhla středoškolské kvalifikace nebo jejího ekvivalentu - jakákoliv dlouhodobě nezaměstnaná osoba, tj. jakákoliv osoba, která byla bez práce 12 po sobě následujících měsíců, a to po prvních 6 měsících po nástupu do zaměstnání

Podmínky vynětí z notifikační povinnosti Individuální podpora a programy podpory budou slučitelné se společným trhem ve smyslu čl. 87/3 SES a budou vyloučeny z notifikační povinnosti dle čl. 88/3 SES, za předpokladu: - program obsahuje výslovný odkaz na nařízení (citace názvu a odkaz na zveřejnění v Úředním věstníku) - bude splňovat všechny podmínky tohoto nařízení

Podmínky vynětí z notifikační povinnosti tedy: - podpora pro zvláštní vzdělávání nesmí přesáhnout 25% pro velké podniky a 35% pro MSP (uplatní se i v nejasnostech, zda jde o obecnou či zvláštní) (v oblastech kvalifikovaných pro regionální podporu je tato míra vyšší o 5 procentní bodů v oblastech kvalifikovaných podle čl. 87/3 c) SES a o 10 procentních bodů v oblastech kvalifikovaných podle čl. 87/3 a) SES) - podpora pro obecné vzdělávání nesmí přesáhnout 50% pro velké podniky a 70% pro MSP (v oblastech kvalifikovaných pro regionální podporu je tato míra vyšší o 5 procentní bodů v oblastech kvalifikovaných podle čl. 87/3 c) SES a o 10 procentních bodů v oblastech kvalifikovaných podle čl. 87/3 a) SES) - u znevýhodněných pracovníků se maximální podpory zvyšují o 10 procentních bodů - v odvětví námořní dopravy (může za určitých podmínek dosáhnout 100 %)

Uznatelné náklady projektu (podporovatelného v rámci této výjimky): - osobní náklady na školitele - cestovní náklady školitele a školeného - ostatní běžné výdaje jako jsou materiály a provozní materiály - opotřebení nástrojů a výbavy do rozsahu, ve kterém jsou užity výlučně pro školící projekt - náklady na služby odborného vedení a poradenství v souvislosti se školícím projektem - osobní náklady školeného až do výše celkové částky dalších uznatelných nákladů uvedených v odrážkách výše. Účtovány mohou být pouze hodiny během kterých se školený zúčastní na vzdělávání, a to po srážce jakýchkoliv produktivních hodin nebo jejich ekvivalentu. Uznatelné náklady budou dokladovány dokumenty, které budou transparentní a rozpoložkovány.

Podpora velké výše - vynětí z povinnosti notifikace veřejné podpory umožněné tímto nařízením se nepoužije, jestliže částka udělení podpory na jeden podnik a jeden vzdělávací program přesáhne jeden milion EUR

Kumulace - prahy podpory určené v tomto nařízení se použijí nehledě na to, zda je podpora projektu financována celkově ze státních zdrojů nebo částečně z ES - podpora vyňatá tímto nařízením nebude kumulována s žádnou další veřejnou podporou ve smyslu čl. 87/1 SES, nebo s dalším financováním z fondů ES, v souvislosti s těmi samými uznatelnými náklady, jestliže taková kumulace by ve výsledku předčila míru podpory stanovenou tímto nařízením

Transparentnost a monitoring Poskytovatelé: -doručí během 20 pracovních dnů Komisi souhrn informací o podporách (následná notifikace) -uchovají podrobné záznamy související s programem podpory po dobu 10 let