OMC Pracovní skupina pro součinnost ve vzdělávání, zejména uměleckém.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ECVET v Programu celoživotního učení
Advertisements

Organizační stránka předsednictví České republiky v Radě Evropské unie leden - červen 2009 PhDr. Jana Hendrichová, náměstkyně místopředsedy vlády pro evropské.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Ostrava, Ing. Lucie Ligocká
AKVŠ – profesionalita – spolupráce Marta Machytková předsedkyně VV.
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Mládež v akci Neformální volnočasové vzdělávání pro všechny mladé lidi.
Celostátní síť pro venkov
OMC Pracovní expertní skupina
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
Asociace energetického a elektrotechnického vzdělávání.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Otevřená metoda koordinace - příležitost pro samosprávy? Milena Jabůrková Svaz měst a obcí ČR.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
„Regionální nedostatek kvalifikovaných sil … Evropské koncepty“
YOUTHPASS Akce 1.1 – Výměny mládeže (organizátorům)
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Mobility Project Cross Czech a.s.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Projekt Statutárního města Jihlavy - Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Žďár nad Sázavou - Města budoucnosti ? Co je to zapojování veřejnosti, co je partnerství.
Ondřej Škorpil 27. října 2011 American Center Řízení agendy CSR ve Skupině ČSOB Na cestě k efektivitě: Jak integrovat CSR do strategického řízení firmy.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Národní strategie finančního vzdělávání (inspirovaná Koncepcí informačního vzdělávání na vysokých školách v ČR)
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
PAS MLÁDEŽE Akce 1.1 – Výměny mládeže (organizátorům)
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Příprava České republiky na výkon předsednictví v Radě Evropské unie leden – červen 2009.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Implementace EQAVET v ČR
Kongres 2006 Pardubice Poradenské služby v evropských souvislostech Ing. Zuzana Freibergová Národní vzdělávací fond Národní informační středisko pro poradenství.
Plénum ČKR1 Priority RVŠ Teze programového prohlášení Rady vysokých škol.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Komunitní plánování ORP Roudnice nad Labem – spolu a inovativně.
Koncepce účinnější podpory umění Ministerstvo kultury 4. dubna 2007 Marta Smolíková.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
5 POTŘEBNÝCH SOUČÁSTÍ místní Agendy 21
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Bohemia EU Planners, s.r.o. PhDr. Vendulka Raymová
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Spolek pro budování a implementaci softwarových open-source nástrojů
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Polytechnické vzdělávání v praxi
Obor zdravotních služeb MZ
eTwinning – digitální technologie smysluplně a zábavně
Transkript prezentace:

OMC Pracovní skupina pro součinnost ve vzdělávání, zejména uměleckém

Co je OMC? OMC = Open Method of Coordination (Otevřená metoda koordinace). Součástí lisabonské strategie. Mechanismus spolupráce mezi jednotlivými členskými státy, který by měl umožnit efektivnější dosažení společných cílů EU i v oblastech, kde pravomoci zůstávají do velké míry na úrovni členských států, ale kde je společný evropský „názor“ a postup nezbytný. OMC je dle EC velmi dobrým pracovním prostorem právě pro oblast kultury. V rámci OMC jsou zřízeny přípravné orgány Rady EU Výbory mohou spravovat různý počet menších pracovních skupin.

Struktura V letech 2008 – 2010 se ke vzdělávání a kultuře se vázaly čtyři přípravné orgány Rady EU (ustanoveny Komisí k implementaci pracovního plánu Rady EU na léta 2008 – 2010): K.1 Výbor pro vzdělávání K.2 Pracovní skupina pro mládež K.3 Výbor pro kulturní otázky K.4 Pracovní skupina pro audiovizuální média K.3 Výbor pro kulturní otázky spravoval 4 pracovní skupiny: 1. Mobilita umělců a ostatních odborníků v oblasti kultury 2. Potenciál kulturních a kreativních průmyslů 3. Mobilita muzejních sbírek a aktivit 4. Součinnost mezi kulturou a vzděláváním Výstupem Závěrečná zpráva OMC Expertních pracovních skupin

OMC pracovní skupina pro součinnost ve vzdělávání, zejména uměleckém Členy byli vždy 2 zástupci z každého členského státu EU (jeden z resortu kultury a druhý z resortu školství). Skupina se scházela 3x ročně v Bruselu na valných zasedáních. Předsednictví pracovní skupiny Francie (Jean-Marc Lauret, François Marie). Za ČR dva zástupci z resortu kultury (Mgr. Kateřina Doležalová a Mgr. Barbora Novotná)

Témata pracovní skupiny V letech 2008 – 2009 práce ve 3 podskupinách: – obsah kulturního a uměleckého vzdělávání – občanská společnost: úloha kulturních institucí a umělců – vzdělávání umělců a učitelů, hodnocení a certifikace V letech 2009 – 2010 práce ve 3 podskupinách: – mediální výchova, včetně audiovizuálních médií – partnerství s občanskou společností – odborná příprava umělců a kulturních pracovníků spolupracujících se vzdělávacími institucemi

Závěrečná zpráva Skupina pracovala velmi dynamicky a intenzivně. Vypracovala Závěrečnou zprávu. Kompletní zprávu v anglickém znění a překlad závěrečných doporučení (překlad MK ČR) dostupné na v sekci EU. V Závěrečné zprávě je přehled 16 doporučení.

Přehled doporučení Doporučení č. 1- Podporovat transdisciplinaritu Doporučení č. 2 - Podporovat a posilovat vzdělávání v oblasti kulturního dědictví, vycházející z filozofie založené na širokém přístupu ke vzdělávání v oblasti kulturního dědictví Doporučení č. 3 - Studovat a prosazovat v každé zemi nové strategie a služby k zajištění přístupu k médiím a jejich úplného využívání v oblasti kultury a vzdělávání Doporučení č. 4 - V každé zemi uskutečňovat a posilovat iniciativy mediální gramotnosti

Přehled doporučení Doporučení č.5 - Provádět a zdokonalovat politiku podpory tvůrčího využívání médií Doporučení č.6 - Vyzdvihnout, podporovat a hodnotit tvůrčí talent a dovednosti získané dětmi a mládeží zapojených do těchto činností Doporučení č.7 - Zapojit všechny partnery ve vzdělávání a kulturní aktivity do výše uvedených cílů Doporučení č.8 - Pevně zakotvit spolupráci mezi školami a kulturními organizacemi do dlouhodobé politické strategie a struktury, které se aktivně účastní obě strany a která je sledována a pravidelně hodnocena. Tím se spolupráce stane udržitelnější a nebude probíhat pouze na základě projektů

Přehled doporučení Doporučení č. 9 - Podporovat další výměnu informací a znalostí mezi členskými státy o spolupráci mezi sektory vzdělávání a kultury vytvářením sítí v rámci EU a realizace celoevropského glosáře a portálu kulturního vzdělávání Doporučení č.10 - Prosazovat spolupráci mezi partnerstvími škol a kulturními organizacemi z různých zemí v rámci celé EU Doporučení č.11 - Investovat do partnerství pro kvalitu vytvářením zprostředkovacích týmů a zajištěním jejich dovedností Doporučení č.12 - Poskytovat dostatečnou podporu počátečnímu vzdělávání učitelů, umělců a jiných odborníků v oblasti kultury a jejich dalšímu profesnímu rozvoji

Přehled doporučení Doporučení č.13 - Zvýšit statut, financování a viditelnost uměleckého vzdělávání a jeho prospěšných účinků na mládež a občany v naší společnosti obecně Doporučení č.14 - Zahrnout programy hodnocení do národních politik Doporučení č.15 - Přispívat k podpoře vzdělávání učitelů a kulturních pracovníků v oblasti metod hodnocení, poskytnout jim nástroje pro provádění těchto hodnocení Doporučení č.16 - Zřídit observatoř (či alespoň pracovní prostor pro sdílení informací mezi výzkumnými pracovníky v oblasti hodnocení) na evropské úrovni. Toto by mělo zajistit možnost shromažďovat dobrá hodnocení od členských států a poskytnout je ostatním a zadávat srovnávací analytické studie a jiné studie v oblasti umění a vzdělávání s cílem zvýšit kvalitu informací dostupných členským státům

Děkuji za pozornost. Barbora Novotná, NIPOS